Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (4)

STYCZEŃ:
02.01.2014 kammcia, córeczka, Wejherowo
02.01.2014 Jaagnes, córeczka, Wejherowo
05.01.2014 Dzula, Córeczka
06.01.2014 bubelka, synek, Zaspa
12.01.2014 Nalla, Córeczka
13.01.2014 justi, chłopak, kliniczna
14.01.2014 aanulkaa, córka, kliniczna
17.01.2014 Karmelek, córeczka
19.01.2014 malgos.1985, córka Marika, kliniczna
19.01.2014 Antonina. chłopiec
20.01.2014 Wilczyca246, Dziewczynka, Kliniczna
27.01.2014 Aniaa, CÓRECZKA, Zaspa
31.01.2014 Martyna.89 Córeczka

LUTY:
02.02.2014 Caroca
05.02.2014 sylwia781122
07.02.2014 Małgosia85; Dziewczynka; Szpital: Zaspa
07.02.2014 madziemz; Chłopiec (Emil) na 80% :); Zaspa
10.02.2014 magda, dziewczynka,
12.02.2014 Nitka, dziewczynka
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
18.02.2014 babelkowa; Dziewczynka
19.02.2014 Patrycja89, Dziewczynka, Zaspa
20.02.2014 mamazosi, Córeczka, Kliniczna
21.02.2014 niezapominajka
21.02.2014 rdomi
21.02.2014 Aga M. dziewczynka, Kliniczna/Swissmed
27.02.2014 MarchewkaEwka, córeczka, Wojewódzki/Kliniczna

poprzedni wątek :
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowe-i-lutowe-2014-3-t494637,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (4)

To dziwne, ja właśnie słyszałam/czytałam, żeby nie wybudzać, bo przecież z głodu nie umrze, a jak będzie głodne, to się samo obudzi.

Napewno sposob ten sam albo jakis podobny zeby odruchu nie zaburzac:) W szpitalach jest takie parcie na to zeby karmic piersia ze o to sie nie musisz martwic, pokaza Ci jak to robic:) Ja jedyne czego nie bede robila jak mi kazali, to nie bede wybudzac corki co 3 godziny na karmienie. Moja spala spokojnie, a kazali wybudzac co ja tylko denerwowalo. Possala chwile piers na spiocha i zasypiala wiec imijalo sie to z celem zupelnie.

W Wejherowie to nie ma możliwości karmienia sztucznym mlekiem, tam tylko i wyłącznie naturalne... w niektórych szpitalach są laktatory do pobudzania laktacji można wypożyczyć, położne pokazują też jak karmić ze strzykawki z rurką przyklejoną do piersi aby dziecko ssało sutek a mleko płynie z rurki...

Bardzo chciałabym karmić piersią. Mam nadzieję, że na Klinicznej też jest jakaś opcja karmienia bez butli, bo nie chciałabym zaburzać odruchu ssania. Dobrze wiedzieć, że na Zaspie mają jakiś sposób:)

Rozkrecalam, ale pozniej, w szpitalu nie mialam laktatora, ale teraz wezme, mysle ze to moze pomoc aby mleko bylo szybciej. Ja ogolnie przez caly okes karmienia walczylam zeby miec pokarm, nie bylo latwo. Mialam CC na Zaspie, polozne moga Ci sugerowac jak masz karmic, ale to Twoja decyzja, i Ty karmisz dziecko sama. Na oddziale jest mleko, wiec jesli ktos decyduje sie od razu karmic mm to mowi i idziesz po mleko co te 3 godziny. Ale jesli chcesz karmic piersia to nie dajesz butli, tylko karmisz wlasnie taka rurka po palcu, zeby dziecku nie zaburzyc odruchu ssania, polozne Ci pokaza jak;)

Aniaa, czyli nie rozkręcałaś laktacji laktatorem? A w jakim szpitalu miałaś CC? Zastanawiam się właśnie, czy zawsze w szpitalach karmią butlą, czy jakoś inaczej.
Jakbym miała studia, czy konieczność pracy, to też od razu kupowałabym elektryczny laktator. A tak, pewnie skończy się na tym, że przez pierwsze 6 miesięcy nie rozstanę się z dzieckiem na dłużej niż 1-2 godziny.

czy która z Was wybiera się dziś do SR na kliniczną? czy idziecie same czy z swoimi partnerami? dobrze pamietam ze jest to na godz 18?

U mnie medela sie sprawdzila, a ze wiedzialam ze bede czesto odciagac bo konczylam studia zaocznie, to nawet nie myslalam o recznym laktatorze-zajechalabym sie:)
Antonina, po cc niestety pokarm pojawia sie troche poznej, gdzies w 3 dobie po porodzie u mnie byl, musisz caly czas przystawiac dziecko zeby laktacja ruszyla, bo nietety przy cc nie wydzielaja sie te hormony ktore odpowiadaja za laktacje a podczas naturalnego porodu tak. Ja robilam tak w szpitalu ze przystawialam mala, nic nie lecialo jeszcze ale possala troche a pozniej taka rurka jej dawalam mleko sztuczne ze strzykawki. Ciezej jest, bo dziecko sie denerwuje ze nic nie leci, no ale trzeba to jakos przetrwac jak komus zalezy na karmieniu piersia. Jak juz mialam swoje to odstawilam, w domu karmilam juz normalnie tylko piersia.

Ja mam już ok. 7 kg na plusie. Biust raz rośnie, raz maleje. Teraz mam rozmiar, jak sprzed ciąży, ale obwód chyba się poszerzył.
Też strasznie boli mnie kość ogonowa.
Co do laktatora, chciałam kupić elektryczny lovi, ale znam tyle osób, które obeszły się bez laktatorów, że póki co odroczyłam zakup.
Teraz jestem zdecydowana na ręczny Lansinoh. Jest tani i ma dobre opinie. Jeśli okaże się, że potrzebuję elektrycznego, to dopiero wtedy kupię.
Medelę polecają, bo ta marka słono za to polecenie płaci:)
Właśnie dostałam zaświadczenie o wskazaniu do CC i w ogóle teraz nie mam pojęcia, jak to wpłynie na karmienie piersią.

hej ja do 25 tygodnia przytylam 4 kg,wiekszosc na szczescie poszla w brzuch bo bo nogach czy innych miejscach nie widac zebyc przybrala.
Boli mnie dosyc mocno kosc ogonowa,szczegolnie przy wstawaniu z łóżka.

Aniaa też tak jakoś do używanego laktatora nie jestem przekonana;) wydaje mi się jakieś takie nie higieniczne;) położna na SR porównała do kupienia używanej szczoteczki do zębów...
choć ciuszki, łóżeczko (materac kupuję nowy), fotelik itp mam używane;)

a co do biustu to ja mam puki co rozmiar więcej;) przed ciążą nosiłam 80 D a teraz 85 E ;) ciekawe czy jeszcze urośnie;)

Ja akurat mam opory zeby kupowac uzywany laktator, butelki, wszystko inne moze byc uzywane, ale co kto lubi, jak porzadnie wysterylizujesz to zawsze jakas oszczednosc. Mi za to biust prawie w ogole nie urosl, nosze moje staniki normalne sprzed ciazy.

Hej Dziewczyny:) co do wagi to wg mnie wiele czynników się na nią składa, ja przybrałam 7kg, zaczynam we wtorek 28 tydzień. Staniki kupowałam już 2 razy bo tak mi biust rośnie, miałam 65 D, a teraz 80 F, także każda z moich piersi jest ciężka jak piorun:D.Nie jestem gruba wyglądam ładnie ale biust nie mieści mi się nawet w bluzki rozmiar 42, a nosiłam 38 :).Rosnę dalej i już nie jest to fajne.
Kupilam używany laktator Medela mini electric na "sprzedam dla Mam Trójmiasto" na fb, za 100 zł:). Także watro szukać okazji.

No, ja mam troche inna sytuacje, w pierwszej ciazy tez sie spakowalam po 35 tygodniu chyba, ale teraz ciagle cos wychodzi, a to blizna a to szyjka, jest wieksze ryzyko porodu przedwczesnego wiec musze byc przygotowana niestety. Jestem o tyle spokojniejsza ze dostalam ten steryd na pluca dla Malej.

Przepraszam za błędy ale piszę z trasy wracamy z podlasia z cmentaringu a na tablecie jest dotykowa klawiatura:(, jestem tradycjonalistką i wolę zwykłą klawiaturę a nie takie cudo:-)

Hej co do laktorów to nam położna na SR też polecała medele, jak mam zamjar zainwestować i w laktator i ten dziwny smoczek lub łyżeczkę do karnia którajest niby tak samo łatwa w użyciu. rzed ciążą chodziłam na siłownie aby schudnąć jakieś 10-15kg ale maluch mi te plany trochę pokrzyżował wiec mam zamiar po porodzie do tego wrócić' a trudno uwinąć się w 3h (a co tyle karmi się niemowle).
A wracając do wagi to ja od małej nie zaczynałam:-) mam 162 cm a startowałam z 74 kg teraz w 32 tyg mam +7kg ale było więcej statnio schudłam 2kg z powodu diety cukrzycowej:-) jakiś plus kłucia się tyle razy dziennie:-)

Ale się rozpisała,:-) udanej niedzieli mamuśki:-)

Ja jeszcze się nie pakuję, bo Boże święty jeszcze 30 tc nie ma i lepiej nie wywoływać wilka z lasu.
No właśnie chciałabym wyjść choćby do sklepu, czy do lekarza i co Zosia ma być w tym czasie głoda? No bez sensu. Pewnie też człowiek chciałaby się przespać chociaż 5h ciągiem i dlatego myślałam o takiej inwestycji (nie ukrywam że tanio nie jest)
MM nie mam zamiaru nią karmić, bo wtedy to sobie aventu kupię czy jakieś inne, ale właśnie nie chce zakłócić odruchu ssania

Martyna mi sie wydaje ze do sporadycznego odciagania wystarczy spokojnie medela mini electic. Jest duzo tansza a u mnie sie rowniez dobrze sprawdzila, mimo ze odciagalam czesto i pobudzalam nia laktacje. Jesli chodzi o butelke, ja zamierzam zainwestowac w calme, moja znajoma teraz uzywa i poleca, z tym ze ona ma sens jedynie kiedy chcesz caly czas karmic piersia a butelke tylko na wyjscia bez dziecka, bo jak sie przerzuce na mm to tez na normalne butelki, calma wymaga od dziecka duzo wysilku przy jedzenie tak jak z piersi.
Ja wlasnie musze sie ogarnac i w tym miesiacu juz pozamawiac czesc rzeczy dla dziecka, no i w czasie najblizszych 2 tygodni chce miec torbe spakowana, u mnie niewiadomo czy jakis porod przedwczesny sie nie trafi, wiec musze byc gotowa. Koszule nocne musze jakies kupic przede wszystkim.

Ja nie używałam tych smoczków więc się nie wypowiem ale co do laktatora to bym poczekala az do urodzenia się dziecka na twoim miejscu. Niewiadomo czy wogóle się przyda a może się okazać zbędny wydatek. Medela ogólnie jest dobra i polecana przez położne. Ja sama mialam mini elektric medele i specjalnie się nie przydala a ceny wysokie fakt

Ja w kwestii wagi się nie wypowiadam, gdyż ja kosmicznie dużo przytyłam, ale jak ktoś jest z Gdańska czy Sopotu (ja raczej tak przy granicy mieszkam) i jest chętny na odchudzanie to nie ma problemu na wspólne wyjścia czy to na fitness czy coś innego. W grupie zawsze łatwiej :)

Mam jednak pytanie co do laktatorów wszyscy poleceją Swing Medelę, że świetny pobudza i ogólnie ma same zalety ok. Fajnie, no może poza ceną, bo ta niska nie jest, jednak w kwestii owej butleki smoczka CALMY są opinie bardzo różne, jednak w jednej kwestii są wszyscy zgodni że od samego początku tylko Calma bo inaczej nic z tego nie będzie. I tu zaczyna się problem, zainwestować czy nie?
Może któraś z Was używała, ale zna kogoś kto używał i był zadowolony lub nie