Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (4)

STYCZEŃ:
02.01.2014 kammcia, córeczka, Wejherowo
02.01.2014 Jaagnes, córeczka, Wejherowo
05.01.2014 Dzula, Córeczka
06.01.2014 bubelka, synek, Zaspa
12.01.2014 Nalla, Córeczka
13.01.2014 justi, chłopak, kliniczna
14.01.2014 aanulkaa, córka, kliniczna
17.01.2014 Karmelek, córeczka
19.01.2014 malgos.1985, córka Marika, kliniczna
19.01.2014 Antonina. chłopiec
20.01.2014 Wilczyca246, Dziewczynka, Kliniczna
27.01.2014 Aniaa, CÓRECZKA, Zaspa
31.01.2014 Martyna.89 Córeczka

LUTY:
02.02.2014 Caroca
05.02.2014 sylwia781122
07.02.2014 Małgosia85; Dziewczynka; Szpital: Zaspa
07.02.2014 madziemz; Chłopiec (Emil) na 80% :); Zaspa
10.02.2014 magda, dziewczynka,
12.02.2014 Nitka, dziewczynka
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
18.02.2014 babelkowa; Dziewczynka
19.02.2014 Patrycja89, Dziewczynka, Zaspa
20.02.2014 mamazosi, Córeczka, Kliniczna
21.02.2014 niezapominajka
21.02.2014 rdomi
21.02.2014 Aga M. dziewczynka, Kliniczna/Swissmed
27.02.2014 MarchewkaEwka, córeczka, Wojewódzki/Kliniczna

poprzedni wątek :
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowe-i-lutowe-2014-3-t494637,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (4)

Prawda jest taka, że każdy płaci tak samo ubezpieczenie, (wiadomo jedna więcej druga mniej, bo to od wynagrodzenia zależy) NFZ jest jeden, więc nie powinno być takich akcji że tu jest znieczulenie a tam nie ma, bo jest ono związane z kosztem jaki państwo ponosi a podobno nie ma lepszych i gorszych, nie ma Polski A i B, a może jednak jest ...

Dziewczyny, czy Was też tak nogi bolą? Czasem to myślę, że będę płakać z bólu bo ani woda ani trzymanie w górze nic nie pomaga :(

- kapcie najlepiej jedne pod prysznic i drugie normalne
- dowód osobisty, karta ciąży, zaświadczenie o opłaceniu ostatniej składki zus i inne badania
- grupa krwi
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z mojego doświadczenia potrzebne napewno bedzie:
-wkładki laktacyjne
-podpaski poporodowe
- pizama do karmienia najlepiej koszula
- szlafrok
- kosmetyki najlepiej takie male szampony i mydła kupione w rossmanie
- czapki bawełniane dla malucha
- kocyk lub rożek
- maśc do pupy
- pampersy dla dziecka 10 dziennie trzeba liczyć
- ubranka dla dzieci z długim rękawkiem plus łapki niedrapki
- pieluchy tetrowe
- jakis suchy prowiant dla siebie

szkoda z tymi znieczuleniami, że w większości szpitali ich nie ma, a mamy XXI w. Szok, że mając taki wynalazek, kobieta musi się zmagać z takimi bólami... no ale co zrobić, trzeba przeżyć i już ! ;)
Pocieszę Was ;) właśnie rozmawiałam z mamą i dowiedziałam się, że moja babcia urodziła moją ś.p. ciotkę o wadze 6200 !!!Także pocieszam się, że może u mnie kobiety w rodzinie są silne i wytrzymałe na ból ;) Z resztą najlepiej nastawić się na najgorsze, by później powiedzieć,nie było aż tak źle ;)

dziewczyny, macie już mniej więcej wiedzę na temat: co zabrać do szpitala? wiem, że jest wiele list do szpitala, ale lista listą,a życie życiem ;)
ja już powoli zaczynam myśleć o tym. u mnie 33 tydzień ;)

może stworzymy taką niezbędną listę ? ;) mi w tej ciąży naprawdę ciężko się skupić... :)

Ja w luxmedzie ostatnio mialam zarezerwowane trzy wizyty, bo moja lekarka chciala mnie widzieć co 2 tygodnie i nie robili problemu żeby od razu na 3 zapisać. Ta lekarka zawsze ma full osób ale zapisują mnie na tzw wizyty dodatkowe i nigdy nie czekam dlugo, bo jak gin mnie widzi w poczekalni to zaraz prosi do gabinetu. Jedynie przeszkadza mi to ze nie mozna mieć jednocześnie wizyty i usg tylko trzeba osobno sie umawiać.

Niestety u nas w Polsce jesli rodzi sie w szpitalu panstwowym to chyba najlepiej sie na nic nie nastawiac, trzeba to przezyc i tyle. A jak bedzie dobrze to tylko sie cieszyc ze mialysmy farta:)

Z tego, co mówi położna na SR to największe prawdopodobieństwo, że dostanie się znieczulenie jest na Klinicznej. Wojewódzki też ma taką możliwość, jednak najpierw trzeba iść na to spotkanie, o którym już była mowa w tym wątku.
Moja znajoma rodziła w Wojewódzkim i była na tym spotkaniu, urodziła bez znieczulenia, ale zapytała się czy w razie czego lekarz do niej podejdzie i usłyszała, że lekarz jak lekarz, jak będzie mógł to podejdzie..., więc mimo wszystko nie nastawiałabym się na znieczulenie.
Fajnie mieć taką świadomość, jednak chyba lepiej nastawić się na brak znieczulenia.

Właśnie, niby biedniejszy ale jednak na wszystko ich stać.
Dobra ja rozumiem Wawa, bo zawsze więcej lekarzy bo więcej szpitali ale nikt mi nie powie, że to jest większe miasto
I można by się zastanawiać czyja to wina samorządu, skoro w innych miastach można? Czy może dyrekcji szpitali że nie robi nic, chociaż w to drugie ciężko mi uwierzyć
Jednak brak inwestycji w dzieci nie zapewni dobrej przyszłości, tak samo szpital dziecięcy

Torun niby biedniejszy, ale dostep do lekarzy lepszy.. ja mieszkalam w toruniu ponad 20 lat. szpital dzieciecy super wyposażenie- owsiak ładuje. do tego szpital matopatu - wyposażenie ekstra, w dwa publiczne szpitale też ładują kase. do prywatnych lekarzy tez sie krocej czeka.

Dzula duża jest już twoja córeczka :)

Wczoraj odwiedziła mnie koleżanka z Torunia, nie jest to tak daleko, niby jedno z biedniejszych województw. Większa część jej rodziny to lekarze była w szoku że jak to w tak dużych ośrodkach jak Trójmiasto nie ma znieczulenia.
Czasem wydaje mi się to niewiarygodne że kurcze duże miasto i taki z tym problem.
A później mają problemy czemu przyrost demograficzny ujemny jak u nas zero polityki prorodzinnej i nawet na godny poród nie ma co liczyć

Caroca, ja byłam na echo serca dziecka, badanie wygląda jak zwykłe usg, jednak lekarz skupia się na sercu dziecka, bada wszystko dokładnie, worek osierdziowy, rytm serca, wymiary i kurczliwość jam serca, zastawki, itp.

agasolid: ja też chodzę do luxmedu, ale że tam wizytę można rezerwować tylko jedna na przód a z terminami różnie, to chodzę do tej samej lekarki jeszcze prywatnie.

dziewczyny, a miala ktoras z Was echo serca dziecka? Ja nie mialam jeszcze nigdy, a jutro idziemy i nie wiem jak to bedzie wygladalo. Czy to jest zwykle usg, ale bada sie tylko serduszko dzidzi?

Już przeczytałam, uprzedziłaś moje pytanie o ułamki sekund;).Cóż, nie ma tego złego, widzimy się z wózkami :D

Dziula super! Jeju Córcia jest naprawdę już konkretna;). Ja dziś idę na usg na 19:40, także też czekam na informację co tam u Nas:)
A jak z zajęciami na AWF?Rezygnujesz?

Malgosia, niestety będę musiała zrezygnować z zajęć na AWF-ie, szkoda bo naprawdę to fajna sprawa. :/ No ale cóż, zwolni się przynajmniej miejsce dla innej ciężarnej mamy. :)

Ja po wizycie, Pola waży 1840g :).
Tak, jak już pisałam na początku do końca ciąży muszę brać zastrzyki, aczkolwiek gdy poczuję już że zbliża się poród tego dnia mam nie wziąć, żeby nie było niebezpieczeństwa krwotoku... tylko chyba nie zawsze jest się w stanie to przewidzieć, więc i tak trochę mam obawy.
Na razie nie ma wskazań do cc, więc oby tak zostało.
No a po ciąży i karmieniu trzeba będzie zrobić z tymi żyłami porządek, tym bardziej jeśli planuję jeszcze dzieci.

dziewczyny, ja już o tym pisałam, ale może umknęło...znieczulenie zzo w Wojewódzkim jest bezpłatne pod warunkiem, że się przyjdzie najpóźniej tydzień przed porodem na spotkanie z anestezjologiem- spotkania są w czwartki o 13tej w bibliotece szpitala.

U mnie dr robi takie USG z kolorami podczas normalnej wizyty. Chodzę raz w miesiącu i wtedy to robi, nawet nie mówiąc mi po co i co to. Warto chyba zadzwonić i się dopytać.
Wiem, że do dr. Olszewskiego sporo osób przychodzi tylko na pojedynczą konsultację. On do tego przywykł, ma na to oddzielne stawki i na pewno nie czuje się urażony. Wystarczy, że mu powiesz, że przyszłaś, bo ma bardzo dobry sprzęt, a Twój prowadzący takiego nie ma (jest dumny ze swojej inwestycji w sprzęty, więc pewnie nawet się ucieszy). Pokażesz mu kartę ciąży, ale on nic w niej nie wpisze, więc Twój prowadzący nie dowie się o tej konsultacji. Dr Olszewski mi jeszcze nigdy nic do karty nie wpisał, chociaż mam ją prowadzoną u niego.

na 4 d tez nas tylko zapytal jaka lekarka i to wpisał w badaniu. a jak chodzie prywatnie i nfz to zawsze chca karte. moaj znajoma konsultowala sie ogolnie z czterema lekarzami, chociaz bazowo na nfz. to Twoj wybor i kwasnej miny nie ma co robic.