Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (4)

STYCZEŃ:
02.01.2014 kammcia, córeczka, Wejherowo
02.01.2014 Jaagnes, córeczka, Wejherowo
05.01.2014 Dzula, Córeczka
06.01.2014 bubelka, synek, Zaspa
12.01.2014 Nalla, Córeczka
13.01.2014 justi, chłopak, kliniczna
14.01.2014 aanulkaa, córka, kliniczna
17.01.2014 Karmelek, córeczka
19.01.2014 malgos.1985, córka Marika, kliniczna
19.01.2014 Antonina. chłopiec
20.01.2014 Wilczyca246, Dziewczynka, Kliniczna
27.01.2014 Aniaa, CÓRECZKA, Zaspa
31.01.2014 Martyna.89 Córeczka

LUTY:
02.02.2014 Caroca
05.02.2014 sylwia781122
07.02.2014 Małgosia85; Dziewczynka; Szpital: Zaspa
07.02.2014 madziemz; Chłopiec (Emil) na 80% :); Zaspa
10.02.2014 magda, dziewczynka,
12.02.2014 Nitka, dziewczynka
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
18.02.2014 babelkowa; Dziewczynka
19.02.2014 Patrycja89, Dziewczynka, Zaspa
20.02.2014 mamazosi, Córeczka, Kliniczna
21.02.2014 niezapominajka
21.02.2014 rdomi
21.02.2014 Aga M. dziewczynka, Kliniczna/Swissmed
27.02.2014 MarchewkaEwka, córeczka, Wojewódzki/Kliniczna

poprzedni wątek :
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowe-i-lutowe-2014-3-t494637,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (4)

Witam nową mame z synkiem :)
Ja myśle, że z konsultacja nie powinno być problemu. Ja prowadze ciąże prywatnie i byłam na usg połówkowym i na 4d też prywatnie u innej lekarki i nie chciała odemnie wogóle karty ciąży. Zrobiła usg, pytała tylko u kogo jest ciąża prowadzona i dostałam zdjęcia z usg razem z całą informacją medyczną dotycząca badania na wydruku.

Jaagnes to mnie zaciekawiłaś, muszę się dowiedzieć czy to obowiązuje we wszystkich abonamentach. Ja swój wykupiłam przez Axa. W dodatku możliwe że chodzimy do tej samej lekarki :)
Antonina. tak chodzi o te kolorki :) a robi to w ramach wizyty czy trzeba dodatkowo dopłacać?
Ja się tylko zastanawiam jak to jest jak dopiero w 28 tygodniu się idzie do drugiego lekarza nie chciałabym nikogo urazić tylko się skonsultować, ale bezpieczniej bym się czuła gdyby nie wiedzieli o sobie, ale to chyba nie jest możliwe i tak temu "drugiemu" będę musiała pokazać kartę ciąży.... Sama nie wiem co zrobić a moja lekarka mnie trochę nastraszyła.

Jaagnes - fajny ten gruby materac. Ja nie mogłam się zmobilizować do zakończenia zakupów, ale jak kilka dni temu lekarz oznajmił, że mogę urodzić wcześniej, to jakoś samo mi się załączyło kupowanie wszystkiego z listy.
Witam nową mamusię i jej chłopca:)
Ja mam dwóch prowadzących (prywatnie). Żadnemu nie mówiłam, że mam drugiego. Każdy wypełnia oddzielną kartę. Każdy też lubi zlecać całkiem różne badania i mieć różne zdanie na różne tematy. Fajnie się uzupełniają.
USG z przepływani robi chyba dr Olszewski, ale nie mam pewności - można zadzwonić i dopytać. Mi kilka razy robił takie z różnymi, pływającymi kolorami, ale nie wiem, czy o to chodzi?

Agasolid ja też mam abonament w lux med a gin przyjmuje i w lux medzie i w evi medzie do którego wciąż chodzę, jako że prowadziłam tam ciążę i już tam zostałam, płacę za wizyty, ale biorę fakturę którą odsyłam do lux medu a oni mi zwracają za wizytę na konto.

evimes wiem, ze sie nie dogadali finansowo z luxmedem- kolezanka maial tam karte, takze szkoda.ja zaczelam od 50 tki- mialam 4,26, potem naprzemiennie i spadlo do 2,26, teraz 75, wiec pewnie bedzie jeszcze nizsze.

Ja do lekarki chodzę do Lux Med (mam abonament) niestety podczas jednej wizyty nie można mieć tam usg (bardzo dziwne zasady) a i tak ich sprzęt pozostawia wiele do życzenia. Do końca września można było robić usg w Evimed w ramach abonamentu a tam sprzęt jest dobry. Teraz zostałam na lodzie więc poszukuje lekarza który w ramach wizyty zrobi usg z przepływami. A co do eutyroxu ja niestety jestem już na dawkach 150 i co drugi dzień 175.

Aga ja chodze prywatnie i na nfa, lekarki wiedza- ta prywatna podziela zdanie, ze chcę miec darmowe badania bo jestem ubezpieczona ( i to jeszcze podwójnie bo firma i praca na etat) i powinnam je miec gratis, a ona nie moze takich wypisac. ta na nfz z kolei ma tak slaby sprzet wiec badania robie u tej mojej bazowej bo usg ma super.
tez mam niedoczynnosc wiec jade na 75 euthyroxie, a badania po zmianach dawek to za kazdym razem 50 zl, wiec bez sensu mam ciagle placic. wpisuja obydwie w jedna karte ciazy, staram sie tak ustwiac wizyty zeby byla miedzy nimi przerwa ok 2 tyg, usd mam prywatnie, bo ono jest w cenie.

fajnie, ze bedzie chłopak dla naszych dziewuszek:)

witam nową słodką mamusię;) ja akurat chodzę do jednego gina, ale koleżanka do dwóch i ma dwie karty ciąży;)
Co do niedoczynności to jest bardzo dużo aktualnie kobiet które na to chorują, szczególnie tych koło 30 lat;)))) taki nasz urok;))

Antonina gratuluję... mi to jeszcze tyle rzeczy brakuje aby przygotować torbę do szpitala...
jakoś nie mogę się zebrać, ale znalazłam na all fajny materac http://allegro.pl/materac-trzywarstwowy-120x60-najgrubszy-na-allegro-i3660668076.html i chyba się skuszę na niego;)))) do tego dokupię ze dwa rożki, trochę pieluch tetrowych i flanelowych ze smyka, i będę większość potrzebnych rzeczy dla maluszka miała;)
Co do kosmetyków to położna na SR mówiła że potrzebne są tylko trzy dla niemowlaka, przynajmniej na początek, czyli: balsam do kąpieli, krem przeciw odparzeniom i krem do buzi na mróz/słońce tak więc nie jest tego dużo;)))

Cześć Dziewczyny!
Od jakiegoś czasu Was podczytuję i w końcu odważyłam się dołączyć :) Termin mam na 07.02.2014 i będzie chłopiec :) Rodzić planuje na Klinicznej.
W gratisie z największym szczęściem jakim dla nas jest dziecko dostałam też cukrzycę ciążową i nadciśnienie ciężarnych, co z moją niedoczynością tarczycy tworzą "niezłą" mieszankę, ale widzę że nie jestem sama.

Od razu chciałabym się podpytać dziewczyn, które chodzą do dwóch lekarzy, czy oboje wypełniają jedną kartę ciąży, czy wiedzą że chodzicie do dwóch jednocześnie, czy nie mają z tym problemów? Moja lekarka prowadzącą chce mnie wysłać kolejny raz do szpitala i trochę mnie straszy wysokim ciśnieniem i sterydami, chciałabym to skonsultować z jakimś lekarzem ale nie wiem jakie są reakcje jeśli się chodzi do dwóch jednocześnie.

I przy okazji czy możecie polecić jakiegoś lekarza, który na wizycie robi usg z przepływami?

A ja się pochwalę, że wczoraj zamówiłam ostanie rzeczy, których brakowało mi dla Malucha i dla mnie (do szpitala). Wyprawka skompletowana. Teraz będę już tylko kupowała to, czego mieć nie muszę.
Bardzo się cieszę, bo mieliśmy kilka list zakupowych - to nasze pierwsze dziecko, a praktycznie nic od nikogo nie dostaliśmy, więc wszystko było do kupienia. Teraz aż się z półek wylewa, choć meble też dokupiliśmy:)

Ja też się teraz będę rozglądać na allegro może upoluje jakąś okazje, bo byliśmy w mama i ja i szczerze niektóre ceny mnie powaliły :P A już czas coś kupować, bo niedługo styczeń mnie zastanie, a ja dalej nic nie będę miała z wyprawki ;)

Aniaa, ta moja przyjaciółka jest lekarzem, więc myślę, że wie co mówi:). Podobno jest tak od tego, że przyspiesza akcja serca i przemiana materii u Mamy. Pewnie są też różne rodzaje tych sterydów, nie wiem:). Najważniejsze, że już jesteście bezpieczni:)

No czasem na allegro mozna cos fajnego upolowac. Ja jestem bardzo zadowolona z tego fotelika, widzialam go u kolezanki najpierw na zywo, ale ona miala rozowy, wiec nie bardzo nam podpasowal.

Karmelek - jesli chcialabys kupowac na allegro fotelik, to tez zwroc uwage na adaptery, jesli chcesz wpinac w stelaz, bo chyba nie kazdy adapter do kazdego Mutsy pasuje.

Malgosia85 taka jest reakcja po tych sterydach? Ja czytajac informacje w necie i opinie o tym moim leku znalazlam takie wpisy ze dziewczyny wlasnie przytyly po nim. I ogolnie taka krazaca opinie ze ten lek wzmaga przyrost wagi. Sama nie wiem:) W kazdym razie u mnie to tylko kilogram wiec moglo byc nawet od stresu czy innego jedzenia w szpitalu. Ja sie nie przejmuje bo kilogramow i tak mam za duzo, wiec dobrze ze narazie nie przytylam.
My mam wozek emmaljunge i fotelik tez, po starszej coreczce:)

Dzięki dziewczyny za słowa otuchy. Dam później znać, jak po badaniu u ginekologa.

Co do wózków to my też zastanawialiśmy się nad jedo fyn, ale i tak zajmował nam za dużo miejsca w bagażniku nawet bez kół, bo z kołami to nawet nie wszedł. Ostatecznie kupiliśmy używany Quinny Speedi 3 w 1 z fotelikiem Maxi Cosi Cabrio i zamierzamy tylko dokupić bazę isofix, bo mamy trzydrzwiowy samochód, więc z bazą będzie po prostu wygodniej. Za cały zestaw zapłaciliśmy 600 zł, więc wydaje mi się, że cena korzystna.

O ja ale fajna okazja Ci sie trafiła z tym fotelikiem :) Ja mam wózek Mutsy Joey, tylko wlasnie nie wiem jaki fotelik dopasować...

Ja fotelik kupilam na allegro.
http://allegro.pl/fotelik-mutsy-nosidelko-adaptery-i3619385261.html

Caroco coś wiem o tym dziwacznym cukrze...
A co do wózków to ja już mam (firma ze stanów, dostałam od znajomych w paczce;)), ale jestem na etapie poszukiwania fotelika z bazą w systemie isofix, ale ceny mnie przerażają;( poszukuję tego 0-13 kg bo następny już mam... cena 1000zł jest troszkę za duża, a nawet używane chodzą po 400-500 zł;(

A co do szpitali to moja gin jest położną na Klinicznej i mówiła że mają tam teraz od pewnego czasu straszne urwanie głowy, rodzących jest tak wiele, że nie mają miejsc na porodówce;)))) Więc ja tam na pewno nie będę się tam pchała;) aby usłyszeć że nie mają miejsca. Choć rodzenie bez znieczulenia troszkę mnie przeraża nawet z tego względu że córa rośnie przez ten mój cukier i już ma 2200g a powinna mieć tyle za 3 tyg;(

Caroca a gdzie kupiłas fotelik mutsy?