Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (6)

STYCZEŃ:
02.01.2014 kammcia, córeczka Maja, Wejherowo
02.01.2014 Jaagnes, córeczka Agatka / Alicja, Wejherowo
05.01.2014 Dzula, Córeczka Pola
06.01.2014 bubelka, synek, Zaspa
12.01.2014 Nalla, Córeczka Sara, Maja/ Justyna/Edyta/ Hania
13.01.2014 justi, chłopak, kliniczna
14.01.2014 aanulkaa, córka, kliniczna
17.01.2014 Karmelek, córeczka
17.01.2014 Jarzebina, synek
19.01.2014 malgos.1985, córka Marika, kliniczna
19.01.2014 Antonina. Chłopiec Kajko
20.01.2014 Wilczyca246, córeczka Malina, Kliniczna
27.01.2014 Aniaa, CÓRECZKA Helenka, Zaspa
31.01.2014 Martyna.89 Córeczka

LUTY:
01.02.2014 Caroca, synek Tomasz, Zaspa
04.02.2014 Małgosia85;córka Łucja,Zaspa
05.02.2014 sylwia781122
07.02.2014 madziemz; Chłopiec (Emil) na 80% :); Zaspa
07.02.2014 agasolid; chłopiec, Kliniczna
10.02.2014 magda, dziewczynka,
12.02.2014 Nitka, dziewczynka
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
18.02.2014 babelkowa; Dziewczynka
19.02.2014 Patrycja89, Córeczka Alicja, Zaspa
20.02.2014 mamazosi, Córeczka, Kliniczna
20.02.2014 niezapominajka, Synek
21.02.2014 rdomi
27.02.2014 MarchewkaEwka, córeczka, Wojewódzki/Kliniczna
28.02.2014 Aga M. , Maja, Swissmed
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (6)

MM: na engerix trzeba mieć receptę , można poprosić swojego ginekologa, niestety na klinicznej w szpitalu nie kupisz tylko musisz dowieźć. Obok szpitala po prawej stronie jest apteka, ale nie mają akurat teraz, Pani farmaceutka powiedziała mi, że nie ma w hurtowniach. Myślę , że najlepiej wziąć receptę od Gina i wcześniej dowiedzieć się w której aptece da się kupić od ręki i mieć kogoś z rodziny albo znajomych kto podjedzie i kupi , żeby dowieźć po porodzie.
Dziewczyny ja chce rodzić na Klinicznej, ale jako awaryjny szpital biorę też pod uwagę Wojewódzki, rodziły tam moje dwie znajome ostatnio i były zadowolone.

NitkaMama to chociaż jakas jedna sie wykruszyła.moze sie spotkamy na porodówce ja tez jestem w 29 i 2dni .

Od gina. Justi a to nie Ty pisalas ostatnio ze jest bez recepty?

Kobietka, ja zamierzam rodzić w Wojewódzkim. Pierwsze dziecko rodziłam w Wojewódzkim i byłam zadowolona. Teraz też kilka razy odwiedzałam IP ginekologiczną Wojewódzkiego i zawsze byłam super sprawnie obsłużona i mogłam liczyć na pomoc.

a jak dziewczyny organizujecie receptę na engerix?

Ja biore swoj engerix do szpitala, wole zeby zaszczepili juz tam;) Ze swoja szczepionka nie robia problemu.

Szczepienia są obowiązkowe, ale nie zawsze trzeba i można je wykonywać w pierwszej dobie. W praktyce czasem tak się dzieje, jeśli np. z dzieckiem po urodzeniu coś się dzieje, to szczepi się je później. Generalnie, obok obowiązkowego planu szczepień, istnieje coś takiego jak indywidualny plan szczepień.
W szpitalu nie powinni zaszczepić, jeśli wyrazi się jasny sprzeciw.

"Indywidualny kalendarz szczepień jest więc programem szczepień (obowiązkowych, a także zalecanych i innych) ułożony przez lekarza dla pacjenta (dziecka) z uwzględnieniem opóźnień w realizacji szczepień w stosunku do obowiązującego Programu Szczepień Ochronnych. "

Ja nie mówię szczepieniom nie, ale chcę mieć wpływ na to, czym i kiedy zostanie zaszczepione moje dziecko i jako matka mam do tego prawo.

Z tego, co mi wiadomo, trzeba mieć receptę, aby te szczepionki kupić.

Dziewczyny wrzućcie link z tą butelką calmą

Antonina - a mam pytanie co do szczepień, bo piszesz, że nie planujesz w ogóle w szpitalu szczepić. A czy WZW i gruźlica nie są obowiązkowe w 1 dobie życia?

Też planuję poród na Klinicznej i chciałabym szczepić swoją engerix-b szczepić. Ale jeszcze nie wiem jak to rozwiązać, najlepiej jakby można kupić tą szczepionkę w szpitalu. Wtedy odpada dowód itp itp. A czy wiesz czy trzeba mieć na nią receptę?

MarchewkaEwka możesz jeszcze zajrzeć do smyka na Matarni i obok Auchan jest sklep Toys R us tam też widziałam,że jest całkiem spory wybór. Nie wiem jak się to prezentuje cenowo i czy faktycznie jest coś innego, ale może warto zobaczyć. Zamówić można zawsze gdzie indziej:-)

Aga M., dziękuję za linki - nie miałam pojęcia, że tak małe dziecko można tak wysoko układać:)

Zyga, dziękuję za szczegółowy opis. Nam w SR na Klinicznej mówili, że o kontakt z dzieckiem trzeba się upominać, tak jak o większość standardów okołoporodowych, bo na oddziale wiedzą o standardach, ale wykonują je zwykle tylko wtedy, gdy ktoś się sam o nie upomni.

My też podjęliśmy decyzję, że Maleństwa w szpitalu szczepić w ogóle nie będziemy. Przygotuję chyba już w domu takie oświadczenie. Później spotkamy się z pediatrą i ułożymy indywidualny plan szczepień.

Wczoraj usłyszałam niefajną historię o Swissie. Nie chcę nikogo zniechęcać, sama mam pozytywne nastawienie do tego szpitala i korzystałam z ich usług. Dziewczyny, które planujecie tam rodzić, sprawdźcie i upewnijcie się tylko, co wam się należy w przypadku komplikacji poporodowych (np. zakażona rana po cc).

Równie dobrze mozesz nie wyrazić zgody na szczepienie w szpitalu i zaszczepić na pierwszej wizycie z przychodni tą lepszą szczepionką. Ja tak będę robić.

Co do kontaktu skóra do skóry, to nam na SR położna mówiła właśnie o 2h, więc mam nadzieję, że jak się uprę to mi małą zostawią. Zyga dzięki śliczne za info , czyli jednak dobrze mieć ze sobą osobę towarzyszącą, która ewentualnie za nas się "wykłóci" o nasze prawa. Mam do Ciebie pytanie, czy szczepiłaś swoje maleństwo szczepionką szpitalną czy engerixem, bo jeśli tak to czy musiałaś mieć engerix przy sobie już na izbie przyjęć czy mógł ktoś dowieźć po porodzie? Ja chcę zaszczepić właśnie engerixem, a wiem że na Klinicznej mają inną i można zaszczepić swoją , tylko nie wiem jak z dostarczeniem to wygląda.

Dziewczyny
piszecie coś o jakimś sklepie Tygrysek a ja bazuję tylko na Mama i Ja i Akpolu.
Napiszcie jakieś namiary na dobrze wyposażone sklepy nie tylko w łóżeczka czy wózki ale inny sprzęt dla niemowlaków w Gdańsku:)

Ja karmilam 7 miesiecy corke, przestalam bo juz nie mialam mleka, katowalam sie ciagle, pobudzalam laktacje a efekty byly mizerne, mloda nie przybierala na wadze, wiec z ciezkim sercem odpuscilam. Teraz z perspektywy czasu az sama sie sobie dziwie ze tak dlugo walczylam, ale przy tej nagonce na karmienie piersia jaka u nas mamy, wydawalo mi sie ze mm to trucizna;) Tym razem jak bede duze probemy znowu to przerzuce sie szybciej na mm i nie bede niepotrzebnie stresowac siebie i dziecka, ale jak bedzie ok to bede karmic rok, wiecej nie chce.

zyga-fajnie ze tak 'konkretnie' opisałaś całą sprawę-myślę ze jest to bardzo przydatne-zwłaszcza dla mam, które będą po raz pierwszy na porodówce, wiecie: teorie, teoriami, można wszystko wiedzieć, być nastawionym,z e będzie się walczyć o swoje prawa itp, ale jak przychodzi co do czego.. człowiek ma już tak dosć ze tylko czeka aby się poród skończył....a skad taka informacja, ze kontakt 'skora do skory' powinien byc 2 godziny? ja kojarze jedynie ze 2 godziny to był czas na sali -bezposrednio po porodzie-wtedy jest sie tam z dzieckiem+osoba towarzysząca, dostaje się herbatę -mega słodką do picia i panie przychodzą co jakiś czas aby zapytać czy wszystko ok...
no wlasnie kwestia-ze juz poźniej, po porodzie 'wszystko spływa' i naprawdę nie robia wrażenia ani studenci ani co innego...ja też podobnie wlasnie wspominam...byle 'odpykac' 3 doby i do domu :)

A długo planujecie karmić? Ja myślałam o 6-9 miesięcy. Pewnie się okaże jak długo, ale raczej nie planuję być w gronie tych mam które półtoraroczne dziecko karmią piersią

Ja mam mini electric i sie sprawdzil:) calme mam jedna, wiecej raczej sie nie przyda bo tak czesto nie bede zostawiac malej jak wtedy gdy studiowalam. A jak juz skoncze karmic persia to sie przerzuce na tommee tippee z wiekszym przeplywem;)

Calma to butelka a nie laktator, laktator medeli może być swing lub mini electric i chyba jeszcze jakiś jest

Patrycja89 wiem, że nie ma PRL :) Na szczęście :)
No właśnie myślałam o 2 butelkach żeby były. Na calme jestem zdecydowana na 100%. Zresztą każdy mnie przekonuje, że laktatr jest ważny gdyż czasem są zastoje w piersiach i to jest mega bolesne. Jednak fakt, calma to nie jest najtańszy laktator