Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (6)

STYCZEŃ:
02.01.2014 kammcia, córeczka Maja, Wejherowo
02.01.2014 Jaagnes, córeczka Agatka / Alicja, Wejherowo
05.01.2014 Dzula, Córeczka Pola
06.01.2014 bubelka, synek, Zaspa
12.01.2014 Nalla, Córeczka Sara, Maja/ Justyna/Edyta/ Hania
13.01.2014 justi, chłopak, kliniczna
14.01.2014 aanulkaa, córka, kliniczna
17.01.2014 Karmelek, córeczka
17.01.2014 Jarzebina, synek
19.01.2014 malgos.1985, córka Marika, kliniczna
19.01.2014 Antonina. Chłopiec Kajko
20.01.2014 Wilczyca246, córeczka Malina, Kliniczna
27.01.2014 Aniaa, CÓRECZKA Helenka, Zaspa
31.01.2014 Martyna.89 Córeczka

LUTY:
01.02.2014 Caroca, synek Tomasz, Zaspa
04.02.2014 Małgosia85;córka Łucja,Zaspa
05.02.2014 sylwia781122
07.02.2014 madziemz; Chłopiec (Emil) na 80% :); Zaspa
07.02.2014 agasolid; chłopiec, Kliniczna
10.02.2014 magda, dziewczynka,
12.02.2014 Nitka, dziewczynka
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
18.02.2014 babelkowa; Dziewczynka
19.02.2014 Patrycja89, Córeczka Alicja, Zaspa
20.02.2014 mamazosi, Córeczka, Kliniczna
20.02.2014 niezapominajka, Synek
21.02.2014 rdomi
27.02.2014 MarchewkaEwka, córeczka, Wojewódzki/Kliniczna
28.02.2014 Aga M. , Maja, Swissmed
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (6)

Ja chyba biorę z uszami. Mąż ma nadzieję mi ją zaniesie tam gdzie trzeba. Mam tez torbę na kółkach ale jest bardzo mała i nie zmieszczę się w nią za bardzo. Ja w nocy nie mogę spac jak leże na boku to mała mi sie wbija w żebra i wystaje mi jakos dziwnie brzuch. Śpię więc na plecach bo jest mi najwygodniej.

Hej :) Wszystkich coś pobolewa widzę po wpisach... taki urok końcówki ciąży. U mnie się zaczyna 35 tydzień i głęboko się zastanawiam zeby jeszcze sobie zasponsorować sesje zdjęciową z brzuszkiem, to jest już 2 ciążą i najprawdopodobniej ostatnia dlatego chciałabym mieć pamiątke :)

Mam pytanie, jaką torbe bierzecie dla siebie do szpitala? Taką podręczną z uszami do trzymania czy jakąś małą na kółkach?

Pozdrawiam ;)

Potwierdzam Pani Halinka jest niesamowita i jesli ktorakolwiek mialaby pewnosc ze na nia trafi to niech jedzie tam rodzic, prawda jest tez ze chroni pierworodki przed nacieciem do ostatniej chwili

Ja sie jakos slabo w nocy czulam, obudzilam sie o 3 z silnym bolem krzyza. Wzielam od razu dwie nospy, u mnie prawdopodobnie skurcze odczuwam jako bole krzyza, tak mialam przed tym porodem przedwczesnym... Narazie jest ok chociaz lekko mnie brzuch pokluwa.

Ja pytałam o te skurcze w szpitalu (ale to będzie mój pierwszy poród i planowane cc), to mi powiedziała pani doktor tak:
3-minutowe skurcze,
co 5 minut,
od co najmniej 1 godziny,
to może wtedy już nie odeślą:)
Szczerze mówiąc, to sobie tego w ogóle nie mogę wyobrazić. Na początku myślałam, że coś źle zrozumiałam, ale zapisałam, powtórzyłam i upewniłam się. Pani doktor potwierdziła, a mąż zrozumiał dokładnie tak samo.

Malgosia, dobrze że wizyta u lekarza udana. :)
Ja idę na kontrolę w poniedziałek i już nie mogę się doczekać, bo jestem ciekawa ile waży moja mała. :) W pon. będzie leciał już 37 tydzień, więc coraz bliżej końca. :)

hm...ale to chyba tez chodzi o pierwszy poród? (to obnizenie 5-7 dni) wg mnie mój już się obniżył..a do terminu 5 tyg :) wiecie co jest najlepsze? co lekarz to inna opinia na ten sam temat -hehe-ja chodzę do 2 lekarzy i czasem zadaję im takie same pytania i dostaję inne odpowiedzi...hehe -takze....czasem patrzę juz z przymrużeniem oka..a ktoś moze wie co ile powinny być skurcze- (przy drugim porodzie) aby szykować się na iP (oczywiscie aby nie być zbyt wczesnie i nie zostać odeslanym)..?

Justi-wczoraj na szkole rodzenia na Zaspie położna mówiła, że brzuch się obniża 5-7 dni przed porodem i to nie zawsze:).
Położna mówiła też, że organizm każdej kobiety jest inny i że jeden jest gotowy do porodu w 37 tygodniu a inny w 40. I że to są sprawy fizjonomiczne wiec dlatego taki przybliżony termin sie podaje. Poza tym powiedziała bardzo ciekawą rzecz, otóż na usg lekarz ogląda dojrzałość łożyska i zdarza sie, że łozysko starzeje się np w 37 tygodniu(a przecież jest niezbędne do odżywiania i dotleniania dziecka),więc podobno w głównej mierze poród zależy od stopnia rozwoju/rozpadu łożyska.
Moja przyjaciółka od podstawówki, świadkowa ślubna i w ogóle bardzo ważna osoba w moim życiu-wczoraj urodziła córkę przez cesarkę!. Muszę Wam powiedzieć, że te hormony oraz porody moich bliskich przede mną mnie wykończą, nie mogłam spać od 6 bo wiedziałam że o 7 ma cesarkę, potem jak dostałam wiadomość o Małej to tak sie zryczałam, że nie mogłam sie uspokoić przez godzinę :D.Mam jeszcze jedną bliską przyjaciółkę do porodu pod koniec grudnia-padnę:D.
A u mnie wszystko dobrze, już o bólach pisać nie będę bo wyczerpałyście temat;). Byłam wczoraj u lekarza tak kontrolnie, wszystko ok- leci 32 tydzień:)

Ja jestem na podtrzymaniu jeszcze 2 tygodnie i wtedy niech się dzieje wola nieba, organizm sam zadecyduje :) Spojenie łonowe boli mnie okropnie, czuję się jak niepełnosprawny pingwin :P Mała waży dopiero 2050g wiec lepiej jakby jeszcze trochę w brzuchu u mamy posiedziała.
Torby w sumie ju są spakowane brakuje dosłownie kilku drobiazgów, mąż się śmieje , że święta spędzamy na Klinicznej, a ja mam nadzieję, że będzie mi jeszcze dane poobjadać się świątecznymi potrawami.
Któraś z was pytała o spryskiwacz do tantum rosa, ja kupiłam taki mały spryskiwacz w JYSk, są też takie w Ikei (taki do pryskania kwiatków).

Może ja jestem jakaś inna ale mi brzucha nie będzie brakowało, ciąży mi już coraz bardziej, czuję się z nim trochę jak niepełnosprawna. Przez pierwsze 4 miesiące leżałam i strasznie mi kondycja spadła, przez to mi teraz ciężko jest.

No to wcale nie jest tak ze nic sie nie czuje w tym brzuchu po porodzie, wiadomo, kopniakow nie ma, ale jak macica sie kurczy to momentami naprawde mozna zglupiec, tak sie w brzuchu przelewa.

dziewczyny -spokojnie-brzuch nie zniknie w tydzien po porodzie ;) także zdążycie się powoli z nim rozstać ;) a ja wprost odwrotnie-marzą mi się przed ciążowe dżinsy..i jakos cały czas wydaje mi sie ze mam dużo czasu...ciuszki jeszcze nie przygotowane..a 35 tydzień leci...chociaż się troszkę uspokoiłam- bo kupiłam już trochę rzeczy kosmetyczno-higienicznych-więc choć coś..i płyn do prania dziecięcych ubranek...-ale momentami mam stracha, ze 'złapie' mnie wczesniej- a tu torba nie gotowa jeszcze...a opuszczony brzuch-to podobno (dziś pytałam lekarki) zwiastun, ze za 2 tyg poród-ale tyczy się to tylko 1-szej ciąży

niezapominajka-mam to samo wcale bym sie nie obraziła jakby moja mała urodziła sie w walentynki ;-)

Mi jest bez różnicy w jaki dzień się urodzi, ale mam nadzieje, że synek będzie łaskawy dla mamy i urodzę w okolicach terminu. Śmieje się, że jak się pośpieszy o tydzień i wybierze 14 lutego to będzie Walenty ;)

W SR mówili, że 40 tyg. od poczęcia - upewniałam się dwukrotnie, ale położna też człowiek, więc o pomyłkę nie trudno.

Ja nie mam wybranego dnia - dziecko samo wybierze najlepszy, bo to ma być przecież najlepszy dzień dla niego, a nie dla mnie:)

a nie macie tak, że marzycie sobie, żeby to był konkretny dzień? ja np. się smieje, ze 6 stycznia bylby idealny, bo maz napewno bedzie w domu, a tak, to bede sie martwila czy w razie czego zdazy zjechac z pracy, bo jezdzi po calym pomorzu....
mala ma jeszcze czas, a mamusia glupieje ;P

a tak poza tym to nieraz zastanawiam sie jak to bedzie bez brzuszka, bo wydaje mi sie że nie pamietam juz jak to jest, jak nic sie w brzuchu nie rusza... to musi byc jakas dziwna pustka ;P

Z tego co mi się wydaje, to 40 tygodni od OM, jeżeli znasz termin poczęcia to 38 tygodni trzeba dodać.

Najpewniejszą metodą obliczenia terminu porodu jest podobno dodanie 40 tygodni do daty poczęcia. Ja znam tę datę. Jeśli dodam 40 tygodni, to wyjdzie, że powinnam rodzić w lutym (i to wcale nie tak na początku).
A terminy z OM i z wczesnych USG (do 12 tyg.) pokazują daty od 19 do 27 stycznia. Wcale mnie więc nie dziwi to, że tyle dzieci rodzi się "po terminie":)

Moj synek mial sie urodzic 3stycznia bałam sie ze sie urodzi jeszcze w strrym roku a tu tak mu było dobrze ze wyszedl dopiero po wywołaniu porodu 10dni po terminie. 13stycznia ;-)

Ja tez mialam nadzieje ze urodze szybciej i teraz tez bym chciala hehe:) Ale pierwsza ciaze przenosilam ponad tydzien, teraz zobaczymy jak to bedzie, ale wole sie na nic nie nastawiac:)