Mamusie styczniowe i lutowe 2014 oraz Maluszki (10)

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowe-i-lutowe-2014-oraz-Maluszki-9-t5.html16577,1,130

MAMUSIE Z MALUSZKAMI:

GRUDZIEŃ:
24.12.2013 (06.01.2014) Bubelka;synek Maksiu,SN 3060g,55cm; Wojewódzki
28.12.2013 (02.01.2014) Kammcia;córeczka Maja,SN 4195g,60cm; Wejherowo

STYCZEŃ
03.01.2014 (14.01.2014) Aanulkaa; córeczka Iga, SN, 3435g, Kliniczna
04.01.2014 (02.01.2014) Lolkakarolka; córeczka Majka, CC, Kliniczna
04.01.2014 (09.01.2014) Rauma7; córeczka, Liliannka, SN, Redłowo,
05.01.2014 (02.01.2014) Jaagnes; córeczka Ania, CC, Kliniczna
07.01.2014 (19.01.2014) Antonina; synek Kajko, CC, Wojewódzki
08.01.2014 (05.01.2014) Dzula; córeczka Pola, SN, 3480g, 56 cm, Chojnice
11.01.2014 (22.01.2014) Aniaa2, córeczka Helenka, SN, Zaspa
13.01.2014 (17.01.2014) Karmelek; córeczka Natalia, SN, Kliniczna
16.01.1014 (22.01.2014) Nbk-zuzia; córeczka Zuzia,SN, 2370g,52cm, Wojewódzki
17.01.2014 (13.01.2014) Justi; synek Kamilek, SN, Kliniczna
19.01.2014 (27.01.2014) Aniaa; córeczka Helenka, CC,3500g, 55cm, Redłowo

DWUPAKI;)

STYCZEŃ:
13.01.2014 Nalla; córeczka Sara
17.01.2014 Jarzebina; synek
18.01.2014 Asikk; córeczka Maja, Wojewódzki
19.01.2014 Malgos.1985; córeczka Marika, Kliniczna
20.01.2014 Wilczyca246; córeczka Malina, Kliniczna
31.01.2014 Martyna.89; córeczka

LUTY:
01.02.2014 Caroca; synek Tomasz, Zaspa
04.02.2014 Małgosia85; córka Łucja, Zaspa
05.02.2014 Sylwia781122
07.02.2014 Madziemz; synek Emil; Zaspa
07.02.2014 Agasolid; synek, Kliniczna
07.02.2014 Kamczik; synek, Kliniczna/Zaspa
10.02.2014 Magda; córeczka
12.02.2014 Nitka; córeczka
13.02.2014 Zetka; córeczka Zosia
18.02.2014 Kobietka; córeczka, Wojewódzki
18.02.2014 Babelkowa; córeczka
19.02.2014 Patrycja89; córeczka Alicja, Zaspa
20.02.2014 Mamazosi, córeczka, Kliniczna
20.02.2014 Niezapominajka, synek
21.02.2014 Rdomi
22.02.2014 na_talia synek?, Redłowo/Wejherowo
24.02.2014 Aga M.; córeczka Maja, Swissmed
27.02.2014 MarchewkaEwka, córeczka, Wojewódzki/Kliniczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowe i lutowe 2014 oraz Maluszki (10)

No ja jeszcze nie byłam na spacerze i nie werandowałam. Jak na razie jest dość sporo na minusie, więc się wstrzymałam z tym werandowaniem, ale w weekend ma przyjść ocieplenie, więc może się w końcu uda. :) W niedzielę małą czeka dłuższa podróż, bo wracamy do Gdańska. Mam nadzieję, że dobrze to zniesie i prześpi ten czas.

Mamusie a Wy juz po pierwszych spacerkach jesteście? Czy werandujecie dzieciaczki?
Ja byłam na zakupach, kupiłam sobie ciepłego pączka mhhh i tak sobie pomyślałam, że w tym roku ominie mnie tłusty czwartek :P U mnie pięknie sypie śnieg, fajnie, bo ferie trwają to dzieci chociaż będą mogły na sanki iść :)

Antonino moja też budzi się chyba po zapachu;) jak tylko mam zamiar zacząć jeść śniadanie lub obiad, to ona się budzi i też chce albo jeść albo po prostu żeby się nią zająć, a ja każdy posiłek jem zimny i na raty;))) pewnie dba o moją linię;)
A co do aktywności to w ciągu dnia znajdzie się z godzina czy dwie kiedy leży z otwartymi oczami i się wyciąga wydając śmieszne dźwięki, nazywam ją ostatnio "chrobotkiem" gdyż wydaje takie chrobotanie z siebie;).
U nas na ból brzuszka, stękanie i napinanie się puki co pomagają kropelki delicol które dodaję do mleka, wczoraj już był spokój zobaczymy na jak długo...

U nas mała też stęka przez sen, robi miny, nawet czasami krzyknie. Na początku biegłam do niej od razu, teraz czekam, bo już wiem, że może być jeszcze w fazie snu, więc nie interweniuję. No u nas jak na razie jest problem z tym cyckiem, że ona niby z niego pije, ale chyba bardziej chciałaby się przy nim uspokajać, dlatego z tym walczę i czasami mam godzinne arie. :) Ale zależy to od dnia, jak tam jej się widzi, a brzuszek też ją czasami boli i to ją wybudza ze snu, a wtedy jest ją trudno uspokoić.

U nas ja zakłócam jakikolwiek rytm dnia. Nie potrafię żyć z taką rutyną. Mały dostaje jedzenie o takiej porze, jaka nam pasuje (tak, żeby się wyspać, gdzieś iść/pojechać itd.). Tylko w nocy podporządkowuję się dziecku. No ale nie wiem, czy tak się da na dłuższą metę. Z drugiej strony nie wiem, co robić, jeśli przyjmiemy jakąś rutynę dnia codziennego i karmienie wyjdzie np. o 13.00, a my będziemy o tej 13.00 stać w korku, albo w kolejce do lekarza.
Mały coraz mniej śpi. Ze snu wybudza się, pręży się i stęka. Chyba boli go brzuch. Nie wiem, co robić. Bio gaja nie pomaga, a chyba nawet pogorszyła sprawę.
Poza tym cały czas coś gada, robi wielkie oczy i chce, abyśmy się nim zajmowali:) Regularnie budzi się, gdy zaczynamy jeść obiad i płacze dopóki nie weźmiemy go do stołu:)

No my walczymy o jakiś rytm dnia i powoli się to zaczyna stabilizować. Ja małą z butli karmię już najczęściej w łóżeczku, bo jak najpierw daje pierś to ona już odpływa, więc wkładam ją do łóżeczka i biegnę po butlę. :) Najczęściej po tym zasypia, czasami muszę chwilę poczekać bo jej się ulewa, ale nie zawsze. Czasami jest aktywna po jedzeniu, a czasami od razu zasypia. Ogólnie jak męczy ją kupka albo gazy to wybudza się ze snu i wtedy najczęściej do następnego karmienia nie śpi, popatrzy na świat i ostatnie 30-60 min. ryczy bo chce pierś, ale chyba bardziej jako smoczek, a smoka wypluwa no i z tym, jak na razie staramy się walczyć. Karmię ją mniej więcej co 3h.

Jeżeli chodzi o harmonogram dnia to jest coś takiego jak ławy plan wg. Tracy Hogg i ja osobiście chciałabym to wprowadzić, bo po prostu wprowadza to pewien porządek w życie rodzinne i można lepiej wywnioskować czego chce maluszek. Ogólnie łatwy plan zakłada 2,5-3h odstępy między karmieniami, później nawet 4h, gdy dziecko jest większe. Przed karmieniem sprawdzamy pieluszkę, potem karmienie, aktywność i sen i tak non stop. Oczywiście jeżeli po karmieniu pojawia się kupa to znowu zmiana pieluchy. U nas na razie słabo z tą aktywnością, ale dla takich maluszków nawet zmiana pieluchy jest aktywnością. :)
W nocy mała budzi się też co 3h bynajmniej od 2 dni, wcześniej spała nawet 5-6h.

Kammcia, a jak Twoja mała śpi dłużej i mija termin karmienia to ją wybudzasz? Jak u Ciebie wygląda noc? U nas jak zaśnie między 21-22 to budzi się o 1.00 potem między 4.30 - 6.00 i następnie między 8.00-9.00.

hej dziewczynki;)
ja dzisiaj mam wizyte u lekarza i ktg,zobaczymy co slychac,ogolnie termin mam za niecale 2 tyg,troche sie stresuje bo maz w czwartek wyjezdza na 2 dni i boje sie zeby nic sie nie zaczelo.
Tez nałogowo wciagam czekolade ;)

a Wasze maluchy też wydają takie dziwne dźwięki? czasami w nocy stawiają mnie na równe nogi, jak nie wzdycha, to sapie, to znów pojęczy sobie, pochrapie... no i moja jest jeszcze mistrzem wyciągania, pewnie miała mało miejsca w brzuchu stąd taka akrobatka ;) nazywamy ją chińskim S ;) bo głową prawie do tyłka sięga ;)

Antonina u nas po przewijaniu i jedzonku różnie bywa:) czasami Maja jest tak padnięta, że już na odbiciu zasypia i wkładamy ją od razu do łóżeczka, czy wózka. W nocy przeważnie tak szybko pada, co nas cieszy. w czasie dnia po jedzeniu jakąś godzinkę ma oczy otwarte, sapie ;) wzdycha, kręci się, aż w końcu padnie. Nie miałam sytuacji aby choć chwile się nie zdrzemnęła do następnego karmienia. Teraz jedzonko było o 11, a Maja wciaż walczy, czy zdrzemnąć się, czy nie ;) Fajne jest to, że można wg niej ustawiać zegarek, bo teraz koło 14 będzie domagała się jedzenia. Jak jestem sama w domu to szybka akcja musi być, bo mała smoczkiem nie da się oszukać ;)
dziewczyny odpadł nam pępek po 4 tygodniach!! strasznie długo.. najważniejsze, że już nie ma tego kikuta :D

Kammcia, a po tym przewijaniu i jedzonku Maja znowu idzie spać, czy ma jakiś czas aktywności?
Ja właśnie szukam informacji, jak to powinno wyglądać, bo mój maluch cały czas jest aktywny i nawet jak zaśnie, to ciągle coś sobie gada.

Nalla napewno już jest po, tak jak pewnie Wilczyca, czy Jarzębina. Dziewczyny znajdzcie chwilkę, żeby sie pochwalić :)
Kammcia najlepszego dla Was z okazji ukończonego pierwszego miesiąca :) Super, że już macie tak wyregulowany rytm dnia.
Ja sie zaraz zbieram do sklepu, nie chciało mi się, ale sąsiad zaczął wiercić i nie ma końca tego i to mnie bardzo zmobilizowało.

dzień dobry :) a u nas spokój i cisza :) mała weszła w rytm i można już planować na spokojnie prace domowe ;) Maja śpi 3h, później pobudka na przewijanie i jedzonko :) chwile popatrzy na świat, chyba zaczyna się już uśmiechać, albo mi się tylko tak wydaje ;) no i dziś moja miesiąc od jej narodzin. Nie wiem kiedy to zleciało...

dziewczyny miłego dnia :)

Malgosia85 dobra muza ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

hej hej-ja dziś 'przyspałam' z maluchem troszkę ;) i ogólnie martwię się o Nallę - długo się nie odzywa...i zazdroszczę tych czekoladek..ja nie chcę przeginać ze słodyczami-boję się zeby małemu nie zaszkodziło.. :/ także zajadajcie-póki możecie :)

Hej Dziewczyny! Ja tez już dawno nie śpię, wstaję zazwyczaj 6-7. Popijam teraz kawkę, słucham muzyki, odkrywam nowe kawałki i sprawdzam przy czym Luśka dobrze się w ich towarzystwie czuje. Dziś towarzyszy nam taka spokojna o: http://www.youtube.com/watch?list=RDEWcTp1r_Nls&v=4EWiY9xXrug
Miłego dnia dziewuszki!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hej, ja ani zapracowana, ani nie śpię :P, siedzę piję kawke zbożową i zajadam się czekoladkami ;)
Muszę się zebrać i pojechać na zakupy, ale aura za oknem jakoś nie nastraja do wyjścia na dwór.
Czekamy na wieści od wilczycy, pewnie już tuli córeczke. No i Caroca coś się długo nie odzywa. Dziewczyny piszcie co u Was :)

cześć dziewczyny.Widze że zapracowane albo jeszcze śpicie:) Ja od pewnego czasu za dlugo nie mogę spac wiec wstaję by nie marnować czasu w łóżku:) Milego dnia dla Was

ja też przewidywałam wyrzucenie koszul -ale powiem Wam, ze moje obydwie przeżyły poród (każda koszula po jednym porodzie) - i miały się później jeszcze całkiem dobrze ;P

Kammcia, Dzula1 dzięki za opinie o tantum rosa :) Napewno zabieram spryskiwacz ze sobą do szpitala skoro jest przydatne.
Byłam dziś u lekarza, szyjka dłłłługa, miałam pierwszy raz ktg, wszystko dobrze, mały waży już 3400g.
Ja mam swoją koszulę do porodu, kupiłam taką niedrogą na "zmarnowanie".

Mi nie chodzi o kasę bo ja koszule już kupioną mam do porodu ale chcę wiedzieć jaką jednak lepiej mieć swoja i wiedzieć że bedę odkryta do pępka czy w szpitalnej i może uda się że będę zasłonieta.Wiem że to nieistotne w trakcie porodu ale mam jeszcze miesiac do porodu więc każdy temat porodowy rozpracowuje na części pierwsze:)

mozna, zalezy co kto woli.