Mamusie styczniowe i lutowe 2014 oraz Maluszki (10)

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowe-i-lutowe-2014-oraz-Maluszki-9-t5.html16577,1,130

MAMUSIE Z MALUSZKAMI:

GRUDZIEŃ:
24.12.2013 (06.01.2014) Bubelka;synek Maksiu,SN 3060g,55cm; Wojewódzki
28.12.2013 (02.01.2014) Kammcia;córeczka Maja,SN 4195g,60cm; Wejherowo

STYCZEŃ
03.01.2014 (14.01.2014) Aanulkaa; córeczka Iga, SN, 3435g, Kliniczna
04.01.2014 (02.01.2014) Lolkakarolka; córeczka Majka, CC, Kliniczna
04.01.2014 (09.01.2014) Rauma7; córeczka, Liliannka, SN, Redłowo,
05.01.2014 (02.01.2014) Jaagnes; córeczka Ania, CC, Kliniczna
07.01.2014 (19.01.2014) Antonina; synek Kajko, CC, Wojewódzki
08.01.2014 (05.01.2014) Dzula; córeczka Pola, SN, 3480g, 56 cm, Chojnice
11.01.2014 (22.01.2014) Aniaa2, córeczka Helenka, SN, Zaspa
13.01.2014 (17.01.2014) Karmelek; córeczka Natalia, SN, Kliniczna
16.01.1014 (22.01.2014) Nbk-zuzia; córeczka Zuzia,SN, 2370g,52cm, Wojewódzki
17.01.2014 (13.01.2014) Justi; synek Kamilek, SN, Kliniczna
19.01.2014 (27.01.2014) Aniaa; córeczka Helenka, CC,3500g, 55cm, Redłowo

DWUPAKI;)

STYCZEŃ:
13.01.2014 Nalla; córeczka Sara
17.01.2014 Jarzebina; synek
18.01.2014 Asikk; córeczka Maja, Wojewódzki
19.01.2014 Malgos.1985; córeczka Marika, Kliniczna
20.01.2014 Wilczyca246; córeczka Malina, Kliniczna
31.01.2014 Martyna.89; córeczka

LUTY:
01.02.2014 Caroca; synek Tomasz, Zaspa
04.02.2014 Małgosia85; córka Łucja, Zaspa
05.02.2014 Sylwia781122
07.02.2014 Madziemz; synek Emil; Zaspa
07.02.2014 Agasolid; synek, Kliniczna
07.02.2014 Kamczik; synek, Kliniczna/Zaspa
10.02.2014 Magda; córeczka
12.02.2014 Nitka; córeczka
13.02.2014 Zetka; córeczka Zosia
18.02.2014 Kobietka; córeczka, Wojewódzki
18.02.2014 Babelkowa; córeczka
19.02.2014 Patrycja89; córeczka Alicja, Zaspa
20.02.2014 Mamazosi, córeczka, Kliniczna
20.02.2014 Niezapominajka, synek
21.02.2014 Rdomi
22.02.2014 na_talia synek?, Redłowo/Wejherowo
24.02.2014 Aga M.; córeczka Maja, Swissmed
27.02.2014 MarchewkaEwka, córeczka, Wojewódzki/Kliniczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowe i lutowe 2014 oraz Maluszki (10)

no właśnie zapomniałam o tych czapeczkach:0 pomału się pakuję :0 Mój mąż wraca z pracy we wtorek więc mam nadzieję, że do tej pory nic się nie będzie działo.W zasadzie to dopiero 37 tydzień więc troszkę czasu jeszcze mam.Ale spakować się mogę na wszelki wypadek :)

Ewa - weź też skarpetki i czapeczkę. Bo w nóżki też może maluszkowi być zimno, a czapeczka np. na wyjście do sali odwiedzin, bo tam było strasznie zimno i mocno wiało z okien.

Czyli jednym słowem jak wezmę walizkę i podzielę ją na dwie części dla mnie i dziecka to będzie dobrze :) Dzięki za wyjaśnienie. Co do ciuszków już też mniej więcej wiem co zabrać.Wezmę po 3 sztuki pajacyków i tych małych bluzeczek na długi rękaw:)
Dzięki

Ja byłam niestety tydzień bo mała maiała zakażenie i chyba wszystkie zmiany obcykałam. Było pare fajnych babek ale naprawde moze dwie - trzy reszta to tragedia:( daj potem znac po wyjściu
ps, a skąd jestes?

Moja starsza corka zawsze miala chlodne raczki, niewazne jak cieplo ja ubralam. Ale karczek i plecki miala cieple, maluchy tak moga miec. Teraz Helenka ma to samo, mimo ze jej cieplo, nawet jak jest zgrzana to raczki chlodne.

Zaraz po urodzeniu ubierają dziecko w kaftanik z długim rękawem i zawijają w kocyk. Po pierwszym myciu ja przebrałam już w soje ubranka, miałam najwięcej pajacykow, bo najwygodniej się je ubiera. Zawijalam młodego w pieluchę tetrowa i jeszcze w rozek i przyznam, ze mimo, ze na salach jest baaaardzo cieplo, bo kaloryferów nie można zamknąć (popsute termostaty), to Tomek często miał chlodne raczki,m nawet polozna zwrocila mi uwagę na to. Takie maluchy szybko się wychladzaja. Dziewczynie z sali obok zabrali malucha, żeby pod lampami go ogrzać.

Jeśli chodzi o torbe, to planowałam wziąć dwie, ale skonczylo się na jednej duuuuzej torbie podróżnej. Podzielilam ja sobie na pol i z jednej strony miałam swoje rzeczy, a z drugiej dla dziecka.
Mala torbe natomiast spakowałam i zostawiłam w domu, maz za dwa dni mi ja dowiozl - to był dobry pomysl, bo my dwa dni dluzej w szpitalu byliśmy.

Tak, na Zaspie ubieraja w taki kaftanik i w kocyk zawijaja. Ale mozesz wziac swoje ubranka i ubrac jak chcesz:)
Antonina, ja tez szczepie 6w1 i pneumokoki ale tylko ze wzgledu na to ze starsza corka chodzi do przedszkola. Starszej nie szczepilam. No i na pneumokoki tez mamy zaszczepic 2 tyg po tej 6w1.

My też pewnie zdecydujemy się na szczepionkę 6w1 i pneumokoki, ale na pewno nie będziemy ich aplikować tego samego dnia. Nasza pediatra też tak chciała, ale jak powiedziałam, że mam obawy, to stwierdziła, że poczekamy kilka tygodni, aby zobaczyć jak maluch zareaguje na tą 6w1.

Dziewczyny rodzące na Zaspie.
Napiszcie mi czy pakować się do walizki czy lepiej do zwykłej torby i mieć oddzielna dla siebie i oddzielną dla dziecka?
Aha jeszcze jedno. Słyszałam że na Zaspie jest tak ciepło że dzieciaczki ubierane są tylko w pampersa i koszulkę na długi rękaw (nie w body by pępek się wietrzył)Czy to prawda?? To znaczy że żadnych pajacyków czy bodziaków mam nie brać??
Czekam na odpowiedź dziewczyn rodzących na Zaspie bo sama chcę tam rodzić:)

u mnie bylo 500g na minus:/... wiec Zuzia wyskoczyla naprade malutka-2370g.... i do tej pory wszyscy mnie pytaja: "a dlaczeggo ona taka mala?" - to chyba ja powinnam o to pytac!!! przeciez nie jestem lekarzem-jak oni mnie wkurzaja!!!
na szczescie mala je jak smok-tylko cyca i od zeszlego tygodnia (2550g) juz przybrala do 2930 :D, takze istne szalenstwo :)))
a powiedzcie co robicie ze szczepieniami? my chcemy 6w1 a dodatkowo pneumokoki i meingokoki, i nasza pediatra twierdzi, ze mozna je wszystkie podawac 1 dnia... ja bym tak nie chciala:( boje sie bardzo, ze to za duze obciazenie dla malej-macie jakies doswiadczenia w tym temacie? a wiecie jak dlugi termin przydatnosci maja te szczepionki z apteki? my dostalismy recepte, ale tych meingokokow bym najchetnej jeszcze nie wykupywala.... sama nie wiem :( spac dzis przez to nie moglam....

Rauma jestem w szoku, bo ja tez rodzilam w Redlowie, dokladnie 19.01 bylam 4 doby i naprawde wspominam super! Posciel zmieniali kiedy tylko sie chcialo, pytaly polozne czy wymienic przescieradla, ja pozniej juz nie prosilam bo byly czyste. Co chwila ktos przychodzil, proponowali pomoc, naprawde nie bylo sie do czego przyczepic. Wszyscy mili i sympatyczni. Nawet jedzenie jakies lepsze bylo niz jak lezalam na patologii. Ja Redlowo wspominam lepiej niz Zaspe.
Co do nietolerancji laktozy to jesli ktos stwierdzi ze dziecko rzeczywiscie to ma, to warto ten pierwszy pokarm odciagac i dopiero wtedy dawac dziecku piers, bo ten pierwszy pokarm ma najwiecej laktozy. Pozatym, przy nietolerancji dziecko slabo przybiera na wadze. U nas raczej nic z tych rzeczy nie ma bo Helenka duzo przybiera. A moj maz kupil delicol, bo Pani w aptece mu doradzila jako srodek na kolki, ale u nas akurat chybiony srodek. Zreszta takich typowych kolek narazie nie mamy, czasem poplacze, pomarudzi, ale mi sie zdaje ze chce cycka wymusic, smoczek jest ble a przy cycusiu od razu kima:)

dziewczyny - ta waga z usg-to naprawdę często tylko taka orientacyjna.. u mnie niby 2 stycznia było 3800, dziecko urodzone 17 i waga 3610 (ja akurat się cieszyłam, ze dziecko mniejsze niz prognozowane), czasem się slyszy-że waga z usg to takie +- 500 g...takze zyczę Wam raczej -500 g niż + 500 -oby zdrowe :)

Rauma to rzeczywiście z tego co opisujesz nieciekawie :/ Mam nadzieje, że trafie na jakąś lepszą zmiane,a jak nie to te 2-3 dni bedę musiała jakoś przetrzymać.
Kamczik duży Twój maluszek ;) Powodzenia!

Kami spokojnie, dziś sie ruszy i oby szybko juz poszło. takie zimno to gdzie sie bedzie chłopak wybierał:)

a ja wczoraj wróciłam ze szpitala, ale nadal w dwupaku ;/ akcja się zaczęła, skurcze co około 4 min regularne .... i po kilku godzinach akcja zanikła ;/ nie chcieli nas trzymać i męczyć oksytocyną, więc czekamy w domu. Maluszek (choć nie wiem czy to prawidłowe określenie) waży około 4 300 ;/ ja sama jestem dosyć niewysoka - 162 cm i budowy szczupłej, więc strach pomyśleć co to będzie. Powodzenia mamusie!

Jeżeli chodzi o zielone kupki. położna mi powiedziała, że przy karmieniu piersią nie jest tak ważne czy są zielone czy żółte, oczywiście świadczy to o jakiejś nieprawidłowości ale jak dziecko nie ma problemów z brzuszkiem, nie płacze i nie krzyczy to nie należy się tym przejmować. Mój mały miał prawie całay czas zielone kupki i wszystko było ok. Mała teraz od czasu do czasu, zależy co zjem:). najważniejsze zeby nie było śluzu i krwi

niezapominajka - ja mam traumatyczne przeżycia z polożnictwa. poród ok - chodzi mi o położna i opiekę ale potem - masakra!!!! w drugiej dobie złapałam taka depresję że hej, bród i smród - musisz leżeć w zakrwawionej poscieli spoconej i brudnej bo ci nie wymienią bo nie maja pościeli, nikt się toba nie interesuje, nie pomagają w laktacji aa i szkoda więcej mówić. Ale to Twój wybór i życzę Ci żebyś miło wspominała ten okres.

Ja pas zaczęłam nosić ok. 3 tyg. po porodzie, ale nie noszę go stale - zaczynałam od godziny dziennie. Bez sensu - w moim przypadku - było czekać do 6 tygodni, bo brzuch zaczął robić się brzydki dużo wcześniej. Teraz mam nadzieję, że zahamowałam, a nawet cofnęłam ten proces, bo wraca do normy i wygląda dużo lepiej.
Lolkakarolka, mój mały nie ma takich kup, ale naczytałam się sporo o nietolerancji laktozy (też to podejrzewaliśmy) i przez eliminację nabiału ze swojej diety nie wyeliminujesz laktozy ze swojego mleka (masz jej w mleku bardzo dużo bez względu na dietę, bo taki już urok mleka mamy, że ma dużo laktozy:)
Możesz ułatwić jej przyswajalność przez delicol. My robiliśmy test z mm bez laktozy, ale u nas musi być jednak coś innego, bo po tym mm jeszcze gorzej było.

No 3,5kg to taka waga w sam raz ;) i dla dziecka i do rodzenia. Ja się jeszcze pocieszam, że usg to tylko sprzęt i przecież nie jest to dokładny pomiar :P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja tez ze zbliżonym terminem. Moja mała 01.02 na usg ważyła 2700, wiec najprawdopodobniej starszej siostry nie dogoni:) zosia ważyła 3700 jak sie urodzila, a ja raczej z tych drobniejszych , wiec licze na to, ze tym raxem bedzie łatwiej.