Mamusie styczniowe i lutowe 2014 oraz Maluszki (10)

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowe-i-lutowe-2014-oraz-Maluszki-9-t5.html16577,1,130

MAMUSIE Z MALUSZKAMI:

GRUDZIEŃ:
24.12.2013 (06.01.2014) Bubelka;synek Maksiu,SN 3060g,55cm; Wojewódzki
28.12.2013 (02.01.2014) Kammcia;córeczka Maja,SN 4195g,60cm; Wejherowo

STYCZEŃ
03.01.2014 (14.01.2014) Aanulkaa; córeczka Iga, SN, 3435g, Kliniczna
04.01.2014 (02.01.2014) Lolkakarolka; córeczka Majka, CC, Kliniczna
04.01.2014 (09.01.2014) Rauma7; córeczka, Liliannka, SN, Redłowo,
05.01.2014 (02.01.2014) Jaagnes; córeczka Ania, CC, Kliniczna
07.01.2014 (19.01.2014) Antonina; synek Kajko, CC, Wojewódzki
08.01.2014 (05.01.2014) Dzula; córeczka Pola, SN, 3480g, 56 cm, Chojnice
11.01.2014 (22.01.2014) Aniaa2, córeczka Helenka, SN, Zaspa
13.01.2014 (17.01.2014) Karmelek; córeczka Natalia, SN, Kliniczna
16.01.1014 (22.01.2014) Nbk-zuzia; córeczka Zuzia,SN, 2370g,52cm, Wojewódzki
17.01.2014 (13.01.2014) Justi; synek Kamilek, SN, Kliniczna
19.01.2014 (27.01.2014) Aniaa; córeczka Helenka, CC,3500g, 55cm, Redłowo

DWUPAKI;)

STYCZEŃ:
13.01.2014 Nalla; córeczka Sara
17.01.2014 Jarzebina; synek
18.01.2014 Asikk; córeczka Maja, Wojewódzki
19.01.2014 Malgos.1985; córeczka Marika, Kliniczna
20.01.2014 Wilczyca246; córeczka Malina, Kliniczna
31.01.2014 Martyna.89; córeczka

LUTY:
01.02.2014 Caroca; synek Tomasz, Zaspa
04.02.2014 Małgosia85; córka Łucja, Zaspa
05.02.2014 Sylwia781122
07.02.2014 Madziemz; synek Emil; Zaspa
07.02.2014 Agasolid; synek, Kliniczna
07.02.2014 Kamczik; synek, Kliniczna/Zaspa
10.02.2014 Magda; córeczka
12.02.2014 Nitka; córeczka
13.02.2014 Zetka; córeczka Zosia
18.02.2014 Kobietka; córeczka, Wojewódzki
18.02.2014 Babelkowa; córeczka
19.02.2014 Patrycja89; córeczka Alicja, Zaspa
20.02.2014 Mamazosi, córeczka, Kliniczna
20.02.2014 Niezapominajka, synek
21.02.2014 Rdomi
22.02.2014 na_talia synek?, Redłowo/Wejherowo
24.02.2014 Aga M.; córeczka Maja, Swissmed
27.02.2014 MarchewkaEwka, córeczka, Wojewódzki/Kliniczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowe i lutowe 2014 oraz Maluszki (10)

nam mysle, ze te 3,5kg wystarczy, łatwiej bedzie na pewno, a ja raczej drobna w biodrach i przytyłam 7 kilo, wiec jak by Mała miała pod 4 to byłoby trudniej.

Aga M. no duży mój synek będzie, ale on już od połówkowego był zawsze do przodu. Mam nadzieje, że w przyszłym tygodniu zdecyduje się wyjść, bo im dłużej w brzuchu tym większy.A Twoja córcia o kilogram mniejsza, a terminy mamy podobne, duża różnica, ale ja też do drobnych nie należę :P, więc podejrzewałam, że będę miała spore dzieciątko.

lolkakarolka chyba Majki tak mają... u mnie to samo.... mała ma zielonkawe kupki i bardzo rzadko się zdarzają... raz na 4/5 dni... podobno niektóre maluchy mogą tak mieć. mi pediatra poleciła kropelki biogaia, stosujemy je. ja od dwóch dni tylko i wyłącznie na mm i mam cichą nadzieję, że wreszcie to się wyreguluje...

oo niezapominajka to duży jest ! ja dzis bylam na wizycie i Mała ma niecałe 3 kg i rozwarcie na opuszek. do poniedzialku ma byc spokojnie, a potem juz mam pozwolenie:)

kammcia tez chciałam sobie go zamówić, daj znać jak przyjdzie czy warto :)
dziewczyny moja Majka robi bardzo rzadkie zielonkawe kupy, u waszych maluchów też się to zdarza? pediatra powiedział że tak może być do czasu aż się przewód pokarmowy nie wykształci do końca. Jednak niepokoi mnie to bo trwa już długo. Karmię piersią, odstawiłam mleko i produkty mleczne żeby wykluczyć nietolerancję laktozy, ale jak na razie bez rezultatu. Nie wiem czy iść do innego pediatry czy czekać jeszcze aż przejdzie.

Rauma7 jestem zdecydowana na redłowo i juz bym nie chciała na koniec zmieniać szpitala. A czemu odradzasz?

Niezapominajka - Nie przejmuj się ta awaria ogrzewania. Tam jest tak ciepło, ze myśmy wszyscy mieli w salach powyłączane grzejniki. A musisz iść rodzić do Redłowa??? serdecznie odradzam:(

ja właśnie zamówiłam na allegro za 7zł + przesyłka ;) u mnie jak już dojdzie będzie po połogu, choć ja i tak czuję się nadal słabo... ;]

A wlasnie, my bylismy dzisiaj na wizycie patronazowej i wszystko ok, Mala ladnie przybiera na piersi 300g tygodniowo wychodzi:)

dziewczyny-a to nie jest tak, ze te pasy to od 6 -ego tygodnia po porodizie?

Mnie ten pas mocno nie opina, bo nie mogłam dostać xs, więc kupiłam s, a brzuch po ciąży tak szybko zniknął, że teraz jednak xs by się przydał. Ja noszę głównie po to, aby przy bliźnie po cc nie porobiły się jakieś zgrubienia, ale efektem ubocznym jest chyba ujędrnianie i zmniejszanie całego brzuszka.

Ja po wizycie, mały waży 3800g, rozwarcie na 1,5 palca, więc coś się zaczyna dziać, ale synek wie, że może wychodzić dopiero po weekendzie jak naprawią awarie w szpitalu :P Ogólnie zaczynam się bać, bo jakoś ta wizja porodu była zawsze tak daleko, a teraz to już tuż tuż.
Ja narazie nie mam rozstępów, a brzuch ogromny, zobaczymy jak będzie dalej.

Tylko ze ten pas dziala chyba tylko wtedy jak naprawde mocno opina. Wiec to raczej nie dla mnie, bo ja nawet bielizny wyszczuplajacej nie lubie nosic;)
Jutro moj maz wraca do pracy i powiem Wam ze jestem z lekka przerazona jak sobie poradze z maluszkiem i starszakiem, ogarniecie domu, obiad itp... wiadomo w razie problemow najwyzej bede miala bajzel i bez obiadu, mam nadzieje ze chociaz z dzieciakami jakos dam rade. Corka chodzi do przedszkola ale akurat jest podziebiona i obawiam sie ze tak bedzie czesto:/

To chyba też zakupię ten pas, ale muszę poczekać aż strupy po ospie odpadną. :/
Kammcia rozstępy też mam takie czerwone na nogach, ale wiem, że zbledną jak będę dalej się smarować, bo w okresie dorastania też miałam i to sporo bardzo czerwonych, a teraz ich w ogóle nie widać. Niestety teraz nie mogę się smarować kremami przez ospę, na szczęście dzisiaj jest już lepiej, więc teraz muszę czekać, aż krosty zejdą.

ja też muszę ten pas poporodowy kupić.... niby jestem mniej 8kg niż przed ciążą ... ale ten brzuch... ja do tego mam jeszcze okropne czerwone rozstępy...już chyba raczej w dwuczęściowym kostiumie nie pochodzę, chyba że do dra Szczyta się udam ;) całą ciąże stosowałam bio oil.... aaaaaaa..... jakoś szczęścia nie mamy z małą do tych niby dobrych kosmetyków ;)

Dzula, ja mam pas poporodowy. Zaczęła mi się robić brzydka fałda nad raną po cc. 2 dni w pasie i już jest zdecydowanie lepiej. Poza tym fajnie się w nim czuję, ale nie noszę go często, bo zapominam.
Małego zawsze staram się odbić, ale czasem on zasypia na ramieniu i nie odbija wtedy, tylko ulewa zaraz po zdjęciu.
Na rozkręcenie laktacji są takie tabletki ricinus communis 5ch. U mnie trochę pomogły, ale nie miałam czasu na regularne ściąganie i dorobiłam się zapalenia piersi, więc je teraz odstawiłam. Są tanie i jak dla mnie skuteczne.

jeśli chodzi o kosmetyki dla malucha, to ja ograniczam się do minimum. używaliśmy tego oilatum jedynie, na pupę od czasu do czasu linomag - u nas super się sprawdza. mała nie wymaga natłuszczania. jesli wychodzimy na spacerek to stosuję krem na każdą pogodę z nivea i jest ok. Na początku smarowałam oliwką bambino przesuszone zgięcia stóp, teraz już nie ma takiej potrzeby. stosowałam też krem specjalny z emolium na te plecy.. ale odkąd nie używamy oilatum, nie musimy ;)

jeśli chodzi o noce, to u nas naprawdę jest super. karmimy około 00, mała po odbiciu pada i smacznie spi w łóżeczku, później pobudka o 3,:30-4:00 przewijanie, mleko, odbicie i dalsze spanie(bez usypiania, bo już na odbiciu spi), później to samo o 7-8 ;) czasami padnie jeszcze na jedno spanie, wiec i ja śpię dalej do 11 ;) . w czasie dnia to takie drzemki sobie urządza, raczej nie długie, bo może godzinne.. i to nie po każdym karmieniu. coraz bardziej interesuje ją świat.

dziś mąż próbował ją zważyć... nie wiem, czy to możliwe, żeby ważyła już coś koło 5500... 5800 ... aaa.... choć ja dostałam pajace na 3 miesiące i tak przymierzyłam jedynie .... i .... są idealne ;] więc może możliwe......

Nalla, z tym brzuszkiem to jeszcze chwile potrwa. :) Ja jeszcze mam malutki. :) Któraś z Was używa może pasa poporodowego, bo zastanawiam się czy jest sens?

A jak u Was wyglądają noce, macie częste pobudki? Czy Wasze maluchy też ulewają w nocy i trzeba je nosić do odbijania? Bo u nas od dwóch dni małą trzeba nosić, bo nie może zasnąć. Ogólnie nie wiem czy nie ma jakiegoś skoku rozwojowego, bo strasznie dzisiaj marudzi i nie może położyć się na drzemkę.

Aniaa mamy tak samo z Wiktorią:) między karmieniami płacze, marudzi, jak tylko dostanie pierś jest super ale ja tak spac nie moge ona traktuje sutek jako smoczek a dobrze odróżnia smoczka od piersi nie da jej się oszukac. Dzisiaj kolejna noc nieprzespana bo mała jęczy między karmieniami. Spac się boję z nią żeby jej mąż albo ja nie przygniotła przez sen. Muszę dalej dokarmiac mm. Po całej nocy odciągam 80ml mleczka ale na na każde karmienie juz tyle nie mam wiec wtedy daje mleczko. Dzisiaj pierwszy raz ją werandowałam i pięknie zasnęła więc świeże powietrze pomogło. Oilan u mnie się sprawdził piękną skórę ma malutka. Po porodzie schodziła jej skóra.

Narazie ciążowy brzuszek nie zginął. Coś tam zostało...ale to dopiero 2 tyg po porodzie beda jutro wiec dam sobie czas.

Ja polecam Hippa, sama stosuje płyn do kąpieli i mała nie ma na niego uczulenia, też korzystałam z porad srokao. Z tego co wiem dobry jest jeszcze Cutishelp - polecano tę markę na szkole rodzenia. A czy Wasze maluszki mają suchą skórę? Moja ma i nie wiem czy dodatkowo nie smarować ją balsamem.

Co do ospy to z tego, co wiem zdrowa osoba nie może jej przenosić, czyli jeżeli chłopiec nie zachoruje to nie zarazi noworodka. Jeżelli był szczepiony to może również złapać ospę, ale najprawdopodobniej przejdzie ją bardzo łagodnie. A co do szkarlatyny to wydaje mi się, że nie ma to związku. Ja obecnie mam ospę i obawiam się, że moja mała też już może to mieć. W piątek wracam do karmienia piersią, więc jest nadzieja, że przekażę jej przeciwciała, które naprodukowałam, więc może mała nie zachoruje, a jeśli tak to przejdzie łagodnie chorobę.

Z racji tego, że teraz nie daje jej piersi i ściągam laktatorem mleko boję się, że za chwilę nie będę miała pokarmu. Może polecicie coś na pobudzenie laktacji i wytrzymanie do piątku. Stosuje metode 77-55-33 - coś jeszcze polecacie?