Mamusie styczniowo-lutowe 2015 cz. 3

-Styczeń-

02.01 Slythia - synek
10.01 Kiki - synek
13.01 Imatra - córka
13.01 dagi87 - córka
15-22.01 Małgosia - córka
16.01 Do_rota - synek
17.01 Emka - córka
18.01 lisiczka_ - synek
19.01 kastinka - synek
20.01 debra.m - córka
24.01 Dorota - synek
27.01 Nika531 - synek
27.01 kamcia01 - córka
27.01 Kamakam - synek
25/29.01 Lilith. - synek

-Luty-

03.02 Velcia
07.02 goya181 - synek
10.02 Malinka321 - synek
13.02 monika:-)
15.02 deklinacja - synek
16.02 olala82 - córka
16.02 ja_sama - córka
18.02 Karo_lajna - córka
20.02 kasha
21.02 luelle - synek
21.02 MamaDawidka - synek

-Marzec-

05.03 Vika - córka

Poprzednie wątki:

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-cz-2-t564969,1,131.html

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-t545263,1,131.html

Zaczynam nowy wątek, bo poprzedni zrobił się przydługi i ciężko się przewija tyle postów w telefonie:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie styczniowo-lutowe 2015 cz. 3

Ja zaczynam jutro 34 tydz i mala wazy 2100 ale..
tydzien temu na izbie przyjec w redlowie mialam robione badanie usg i z niego wyszlo ze mala ma 2100, tydzien pozniej przy wypisie tez mialam robione usg (juz na innym sprzecie) i mala rowniez miala 2100.. ten pomiar jest tylko szacunkowy, trudno ocenic jak dziecko jest juz tak duze..
ja przy kazdym badaniu usg slysze ze mala jest spora, ile wazylo moje pierwsze dziecko lub czy moze nie stwiedzono cukrzycy w ciazy..
takze sie nie martw, trzeba tylko pilnowac aby dziecko przybieralo; swoja droga to wydaje mi sie juz na tym etapie ciazy wizyty powinny byc co najmniej co 2 tygodnie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej dziewczynki!
Napiszcie proszę ile ważą Wasze maluszki?
Ja jestem dzisiaj po wizycie...właśnie w dniu dzisiejszym kończę 32tydz i zaczynam 33. Mała waży 1900. Wydawało mi się to wagą prawidłową, ale lekarka mnie nastraszyła, że waga dość niska, dlatego widzimy się za 3 tyg i ona zdecyduje wtedy co ze mną zrobić. Jeśli mała nie będzie przybierać to chce wysłać mnie na patologie. I powiedziała, że przy niskiej masie urodzeniowej lepiej wcześniej urodzić i dziecko dokarmić, jak jest "na zewnątrz", bo ze mnie nie ściągnie tego co potrzebuje.
Dziwna ta teoria, ale co strachu u stresu się najadłam to moje. Mój Mąż się zdenerwował i stwierdził, że poszedłby babie nagadać, bo sam też sprawdzał w internecie i wszędzie piszą, że to waga odpowiednia do wieku ciąży.
Wydawało mi się, że dla dziecka najlepiej jest jak najdłużej właśnie być w brzuchu, bo tam pobiera wszystko co najbardziej wartościowe, a ta mi tu z tą teorią swoją wyskoczyła...strach się bać heh.
Co myślicie na ten temat?
W jednym tylko się z nią zgodziłam, bo tak, jak czułam, moja mała ma bardzo nisko główkę i mam zalecenie bardzo dużo odpoczywać w pozycji leżącej, nie przesilać się itp. To wiedziałam, a przynajmniej tak czułam, ale jak tego dokonać, jak kończymy remont i czeka nas przeprowadzka? Eh...
Powzdychałam sobie...ulżyło mi ;-)

Imatra dobrze ze juz w domu. Trzymaj sie i odpoczywaj ile sie da! Teraz musisz dbac jeszcze bardziej o siebie i maluszka. Wiem ze ciezko przy dziecku doskonale Cie rozumiem ale staraj sie, ja to wszystko staram sie robic na lezaco lub wpol lezaco-czytac ksiazki, ukladac klocki bawic sie autkami. Szkoda ze obiadu tak sie nie da zrobic :-) i czesto lapie sie na tym zae moglabym sie polozyc a siedze jak glupia (np. Teraz:-)
Trzymam kciuki!
Ja skurczy poki co nie mam a napewno nie tak mocnych jak Ty ale i tak sie stresuje tym twardnieniem a teraz to juz calkiem sie wystraszylam.

Hej dziewczyny! Dzis wyszlam ze szpitala - pojechalam do Redlowa i jedno co moge powiedziec, ze polozne bardzo mile (trafily sie 2 z muchami w nosie) i warunki sanitarne tez sa calkiem niezle (jak bylam tam 3 lata temu to byly fatalne). Natomiast sama jeszcze nie wiem czy zdecyduje sie tam rodzic. Dostalam oczywiscie porzadna dawke lekow dozylnie, codziennie 3xktg itd. Po drodze przygody, bo po tych lekach pojawil sie cukier na czczo 186 (po odstawieniu wszystko wrocilo do normy)! No i oczywiscie z takimi wynikami - bezwzglednie lezec (szyjka rozwarcie na 1,5 palca, krotka tzw. ziejaca). Ale te co maja juz dzieci wiedza ze to nie jest mozliwe - dopiero teraz mialam chwile aby usiasc i cos naskrobac... ale obiecuje poprawe :)
mi oczywiscie nadal brzuch twardnieje - ale nie jest to zwykle "stawianie sie" ale taki mocny skurcz - zaczyna sie od przelyku, potem sciska cale pluca, nastepnie macice a na koncu uderza w pecherz. Odczuwalne dlugie skurcze (nawet te nieregularne) moga powodowac rozwieranie sie szyjki wiec dziewczyny - w razie watpliwosci badz niepokoju - idzcie do lekarza!! U mnie to byl przypadek ze akurat mialam planowana wizyte... bo gdyby nie to to pewnie juz bym urodzila. Takze powoli pakujcie torby i odpoczywajcie :)
p.s. mala Zu wazy juz 2100g!!

Ja tez mam glupie mysli od razu i to najrozniejsze. W pierwszej ciazy tak sie nie denerwowalam takimi rzeczami a teraz caly czas. Jeszcze maz tez widzi ze gorzej znosze to ciaze i tez sie martwi ze nie donosze.

Olala ja te twardnienia najgorsze co luteine dostalam mialam juz we wrzesniu wtedy to bylo wczesnie, teraz jest lepiej ale pewnie tez ze wzgledu na to ze siedze w domu i staram sie duzo nie chodzic. U mnie tez po poludniu sie zaczyna

czyli nie jestem sama.widzę ze wszystkie tak macie, tylko ze wy już macie ponad 30 tygodni ciazy a ja kończę jutro 28 tydzień dopiero. Strasznie się denerwuje jak mi się tak napina ciągle głównie od po południa a najgorzej jest wieczorem jak kładę się spać wtedy mam głupie myśli. W poprzedniej ciąży około 30 tyg tez mieliśmy wypadek wjechał w nas motocykl niby nic mi nie było ale zabrali mnie na patologie na 3 dni na obserwacje.

O to ja moze tez magnez wezme tym bardziej ze w nocy mam skurcze w lydkach wiec tak czy siak sie przyda.
Debra jaki magnez bierzesz? Ja mam dopiero 30 tygodni:/. A w pierwszej ciazy tez cos okolo tego mialam juz problemy i lekarka kazala mi lezec bo 2 miesiace przed porodem szyjka miekka sie robila ale wtedy mialam taka mizliwosc i lezalam bardzo duzo nie to co teraz.

Kurcze też tak mam, nawet niewielkie zakupy w ręku wywołują ten stan. gdyby nie te niskie ruchy może bym nie panikowała ale dr kazał bardzo uważać przynajmniej do świąt. Pamiętam jak się starałam to oprócz luteiny brałam sporo magnezu bo przy badaniach okazało się że mam bardzo reaktywną macicę i często się skurcza bez powodu. Może pora wrócić do tego magnezu profilaktycznie. To dopiero 32 tygodnie za mną.

Mi sie napina i twardnieje od dawna. Dostalam nawet luteine i potem mi przeszlo ale teraz znowu sie napina i czuje ze powinnam wiecej lezec ale niestety przy dziecku to nie jest takie proste. Na spacery z synkiem to juz od dawna nie wychodze bo jak pchalam wozek to brzuch bardzo mi twardnial i bolal. W sumie to wychodze jak musze bo niestety brzuch twardnieje. Sa dni ze czuje sie super i moge wszystko zrobic w domu a sa jak np. Dzis ze boli czuje ruchy bardzo nisko i od razu sie denerwuje ze szybciej urodze.

Mi się też napina i twardnieje, szczególnie jak szybciej idę. A jak nie przechodzi w odpoczynku to biorę nospe. Zazwyczaj pomaga. A jak mnie to dalej niepokoi to ciepła kąpiel do kompletu. Relaks działa zawsze. Nie spodziewałam się że nawet najmniejszy stres aż tak wpływa, dlatego współczuję sytuacji z autem.

ja czuje ruchy na calym brzuchu, czasem kopniecia sa tak mocne ze az mnie zaboli i widac na brzuchu jak mała cos wypnie.mnie bardziej martwi to ze ciagle twardnieje mi brzuch jak kamien, mocno sie napina i skurcze mnie lapia to pewnie te przepowiadajace.tez tak macie?

Moj jest glowka w dol. Na dole czuje jedynie ruchy, kopniaki tylko po zebrach. :)

Wczoraj jakis wariat walnał w nasz samochod. W zyciu sie tak nie stresowałam. Na szczescie z malutkim wszystko okej :)

Ja wlasnie czuje ruchy czasem w dole i zdarza sie ze boli albo kluje w szyjce jakby. Sama nie wiem czy tak moze byc czy cos nie tak, ja mam usg dopiero 4 grudnia ale dzidzia juz lezy glowka w dol

Dziewczyny czy Wasze maluchy też kopią w dół? To zapewne znak tego że młoda leży pośladkowo i macha kopytami. Ale najbardziej czuję ruchy po prawej stronie brzucha i właśnie w kierunku "wyjścia". Nie jest to bolesne ale obawiam się, że przy niskim położeniu młodej może mieć wpływ na stan szyjki. Mam jutro usg dopplerowskie, może doktorka mnie uspokoi. Albo nie.

Może i w aptece Gemini są dobre ceny ale opłaca się tylko jeśli jestes z Gdańska żeby odebrać osobiście bo przesyłka jest dość droga.

~malinka321 mnie się też wydaje duża, ale lekarz mówi, że zdrowo rośnie i to się wszystko w czasie dobrze rozłoży. Bardziej bym się pewnie martwiła gdybym się objadała i nie wiadomo ile przytyła, ale od początku przytyłam niecałe 5kg więc chyba tak musi być ;-)

Tinaa dzieki:-) na szczescie zostal mi tylko kaszel i juz dobrze sie czuje.

Dziewczyny mam pytanko, czy jak Wasze dzieciaczki sie ruszaja to czujecie czasem takie jakby klucie przez cala szyjke? Ja mam cos takiego od czasu do czasu.

A tez polecam gemini, caly czas robie w niej zakupy jak musze wiecej rzeczy kupic.

Ja też polecam aptekę gemini. Wszystkie rzeczy kosmetyczno-higieniczne tam kupiłam. Jeśli zrobisz zakupy pow. 150 zł to możesz odebrać w dowolnej aptece z ich sieci (a pewnie tyle wydasz). Mają fajny wybór kosmetyków, nawet proszek do prania (i to w dobrej cenie).

Tez polecam apteke gemini :)

Witam nowa mamusie!

Jakby co polecam aptekę Zawiszy aptekazawiszy.pl

Inne tematy z forum

Przedszkole Centrum Inspiratio Gdynia - proszę o opinie (5 odpowiedzi)

Czy jakaś mama dawała tam swoje dziecko? Drogie Mamy, macie jakieś opinie?

Przeprowadzka- jaka firma? (46 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

Pierwsza Hulajnoga dla trzylatki (55 odpowiedzi)

Moja córcia zaraz kończy 3-latka i chciałam kupić jej na urodzinki hulajnogę... tylko nie wiem...