Mamusie styczniowo-lutowe 2015 cz. 3

-Styczeń-

02.01 Slythia - synek
10.01 Kiki - synek
13.01 Imatra - córka
13.01 dagi87 - córka
15-22.01 Małgosia - córka
16.01 Do_rota - synek
17.01 Emka - córka
18.01 lisiczka_ - synek
19.01 kastinka - synek
20.01 debra.m - córka
24.01 Dorota - synek
27.01 Nika531 - synek
27.01 kamcia01 - córka
27.01 Kamakam - synek
25/29.01 Lilith. - synek

-Luty-

03.02 Velcia
07.02 goya181 - synek
10.02 Malinka321 - synek
13.02 monika:-)
15.02 deklinacja - synek
16.02 olala82 - córka
16.02 ja_sama - córka
18.02 Karo_lajna - córka
20.02 kasha
21.02 luelle - synek
21.02 MamaDawidka - synek

-Marzec-

05.03 Vika - córka

Poprzednie wątki:

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-cz-2-t564969,1,131.html

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-t545263,1,131.html

Zaczynam nowy wątek, bo poprzedni zrobił się przydługi i ciężko się przewija tyle postów w telefonie:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Mamusie styczniowo-lutowe 2015 cz. 3

Moj to juz od jakiegos czasu zasuwa za dwoje, bo czulam ze cos jest nie tak. Teraz to juz w ogole bedzie mial ciezko, ale w swieta odpocznie troche.
Jedziemy na wigile do malborka ale dr mi pozwolila, tak czy siak to moja ostatnia taka podroz przed porodem.

Lilith a Ty jak lezysz? Na plecach? Na boku? Czesto wstajesz, siedzisz? Wiem glupie pytanie :p ale poprawilo Ci sie troche i jestem ciekawa czy to trzeba tak plackiem non stop.
Ja leze od godz 12 odkad wrocilam od lekarza i juz mnie caly bok boli ;\.

Dokladnie...byle skonczyc 37 tydzien, u mnie to wypada 11 stycznia wg om.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak będziesz się oszczędzać to nic nie powinno się stać, tylko jeśli masz malucha to rzeczywiście może z tym być cięzko. Dla mnie dziwne, że lekarz nie zareagował inaczej przy takiej długości szyjki. A nie możesz jakoś szybciej wybrać się do swojego lekarza?

Co to będą za święta? My w łóżkach, mężowie zasuwajacy za dwoje...

Byle wytrzymać do 37 tc, a potem zdwojona aktywnosc, żeby obudzić zastygłe mięśnie.

Nie mam pojęcia, gdzie wyląduje w szpitalu. To będzie ruletka...

I tak sobie leżymy i się oszczędzamy.. A jak przyjdzie co do porodu to pewnie będziemy jak słonice dygać nie wiadomo jak długo :)

To widze ze lezacych nas coraz wiecej.
Ja dzis mialam wizyte, szyjka robi sie miekka ale na szczescie zamknieta, brzuch nisko i jak mnie lekarka zobaczyla to sie wystraszyla. Mowila ze mam lezec, magnez brac i jeszcze raz lezec i zebym dotrwala chociaz do polowy stycznia, min do trzech kroli :\. Takze nieciekawie, dobrze ze w sumie tylko 3 dni bede sama-jutro, poniedzialek i wtorek, bo od swiat az do trzech kroli mam opieke.
Juz mezowi wspolczuje biedny sam bedzie robil w ten weekend porzadki swiateczne...

O kurczę to mnie zmartwiłaś. Wczoraj byłam u lekarza, który nie prowadzi mojej ciąży i powiedział, że za 2 tygodnie mam udać się do swojego lekarza, żeby zobaczył czy wszystko w porządku czy raczej leżenie i tabletki nie pomagają...tylko tyle się dowiedziałam :-(

MamaDawidka bardzo dziwne, że przy tak krótkiej szyjce lekarz nie zalecił Ci założenia pessara. Mi szyjka zaczęła skracać się w 29tc, ale miała wtedy 22mm i dostałam skierowanie do szpitala, żeby dostać sterydy na płuca dziecka i założono mi pessar.

Dzięki dziewczyny za wsparcie. Ja nie jestem z tych leżących co prawda ale tu jest mus choć przy synku 20 miesięcznym to nie do końca wyjdzie no ale zobaczymy. Myślałam, że z olala82 spotkam się na porodówce w Redłowie ale możliwe, że z którąś z Was jak uda się chociaż do połowy stycznia zatrzymać dzidzię przed wyjściem :-)

Ale jak się ma cukrzycę to bezruch wskazany nie jest. Ale MamoDawidka żeby nie prowokować wcześniejszego porodu leżeć musisz, więc nie pozostaje nic innego jak mocno wdrożyć dietę. Co z resztą jak trzeba leżeć i bez cukrzycy jest wskazane. Trzymam kciuki żeby udało Ci się jakiś swój złoty środek znaleźć. Będzie dobrze.

MamaDawidka...wszystkich się zadowolić nie da niestety, ale leż jak masz tylko taką możliwość i wszystko powinno wrócić do normy z szyjką. 3mam kciuki, w końcu lenistwo na całego nie jest takie straszne a i przyda się, żeby naładować baterie na potem ;-)

Jak wszystkie to wszystkie-ja też się pochwalę, że wczoraj byłam na wizycie u lekarza ale na 3d bo od kiedy stwierdzili u mnie cukrzycę ciążową i diabetolog kazał po każdym posiłku robić pół godzinny spacer to odczuwam silne skurcze i brzuch cały czas twardy. Dodam, że ciążę miałam zagrożoną i dopiero od miesiąca nie biorę tabletek podtrzymujących. Więc postanowiłam sprawdzić czy wszystko dobrze na lepszym sprzęcie niż te w przychodniach.
Tak więc z dzidzią ok, przepływy, kończyny, organy-wszystko w porządku, waga 1880 g. Buźkę zasłaniał rączkami więc chyba się zawstydził taką nagłą wizytą i zakłócaniem intymności :D.
Pod koniec lekarz stwierdził, że skoro termin mam na drugą połowę lutego a już mam mocne skurcze to sprawdzi szyjkę macicy i tu się okazało, że niestety nie mógł jej znaleźć czym się chyba przejął bo próbował kilkakrotnie no ale stwierdził, że mam mocno zgładzoną i ma ona niecałe 15 mm. Kazał kategorycznie leżeć, żeby ją wydłużyć bo inaczej grozi mi poród jeszcze w tym roku a dodam, że dopiero 31 tydzień ciąży jest więc poród tak wczesny byłby niebezpieczny dla synka. Przepisał tabletki-Scopolan i tak sobie znów leżę z czego z kolei diabetolog będzie nie zadowolony bo pewnie cukier znów mi skoczy-i jak tu zadowolić lekarzy?

Mój lekarz to Tylicki.

Ja też po wizycie. Niestety z przebojami. Ta moja lekarka jest jakaś mało ogarnięta. Dostałam skierowanie do szpitala na patologie. Stwierdziła, że waga nie do końca prawidłowa. Skończyłam 35tydzień w poniedziałek i lkarka miała 3wersje wagi malutkiej. Najpierw stwierdziła, że ok.2400g, potem że jednak 2600g, a na końcu, że w sumie waży ok.2700g, ale brzuszek jest za mały proporcjonalnie do reszty ciałka. Zrobiłam wielkie oczy, bo wydawało mi się, że taka waga jest idealna. No, ale babka się uparła, że wystawia skierowanie i mam jechać.
No to wróciłam do domu, spakowałam się i pojechałam...wybrałam Redłowo, pomimo wskazówek mojej lekarki, że jednak powinnam pojechać do Wejherowa.
Położne jak tylko zobaczyły naziwsko lekarki na skierowaniu skomentowały to odpowiednio heh. No, ale...podłączyli mnie pod ktg, a potem badał mnie lekarz, zrobił dokładne usg. Oczywiście zdziwił się twierdzeniom i wskazaniom mojej lekarki.
Tak czy siak-mała waży 2700g (czyli chyba jest grubaskiem hehe), przepływy prawidłowe, łożysko ok, szyjka tylko miękka, ale zamknięta. Ponieważ mam skurcze to mam brać przez najbliższe 2tyg nospe 3xdziennie po 2tabl i oszczędzać się bardzo, a po tym czasie już mam zacząć normalnie funkcjonować.
jestem wściekła na moją prowadzącą, jej brak profesjonalizmu i chyba brak wiedzy, bo jak inaczej wytłumaczyć to straszenie pacjentki w zaawansowanej ciąży?
Tyle nerwów mnie to dzisiaj kosztowało. Mąż twierdzi, że przez tego babiszona już pewnie i tak przyspieszy mi się poród.
Ważne, że z mała wszystko ok.
A tak w ogóle, to po raz kolejny mam bardzo pozytywne odczucia odnośnie Redłowa. Żegnali mnie tylko słowami, że następnym razem widzimy się z bólami porodowymi :-)

Lilith- a wybrałaś już czy Szczecin czy Świnoujście czy zdajesz się na los?

co do Świąt- bojkotuję, nic nie robię, kupiłam w sklepie pierogi i barszcz :D zawsze się narobię a potem komuś coś nie pasuje- w tym roku inni robią :D

U nas choinka stoi od piątku. Jako, że nie mogłam ruszyć się z łóżka, to miałam atrakcję w podziwianiu ubierania przez męża i corcie. A jutro pieczenie pierniczków.
Coraz bliżej święta :)

Dorota potwierdzam Twoje zdanie o Wojewódzkim, możesz powiedzieć który lekarz prowadził ciążę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Karo_lajna to zaszalałaś z tą choinką :-D

Ja też po wizycie z małym wszystko ok u nas 35 tydzień, za to ja mam anemie... dostałam jakiś specyfik mam nadzieje że pomoże :)

I po wizycie. Początek 32 tygodnia - Mała waży nie całe 1800g. Doktor mówi, że wszystko rozwija się prawidłowo i jest w jak najlepszym porządku. Tak więc mnie uspokoił i dziś będę spać jak dziecko, zwłaszcza, że mąż dziś wraca :D

(ps. choinka już ubrana, więc prawie Święta)

Dorota - synuś śliczny :) dużo zdrówka dla Was

Inne tematy z forum

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...

prywatny dentysta (25 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (40 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...