Mamusie styczniowo-lutowe 2015 cz. 4

Rozpakowane:

-Grudzień-

Dorota - Wiktor 09.12 (24.01) - Szpital Wojewódzki CC (1900g, 48cm)

W dwupaku:

-Styczeń-

02.01 Slythia - synek
10.01 Kiki - synek
10.01 keszczuk - córka
13.01 Imatra - córka
13.01 dagi87 - córka
15-22.01 Małgosia - córka
16.01 Do_rota - synek
17.01 Emka - córka
18.01 lisiczka_ - synek
19.01 kastinka - synek
20.01 debra.m - córka
20.01 Misia - córka
24.01 Tinaa7 - synek
27.01 Nika531 - synek
27.01 kamcia01 - córka
27.01 Kamakam - synek
23/31.01 Lilith. - synek

-Luty-

03.02 Velcia
07.02 goya181 - synek
10.02 Malinka321 - synek
13.02 monika:-)
14.02 Karolajna_3m - córka
14.02 paragrafka - syn
15.02 deklinacja - córka
16.02 olala82 - córka
16.02 ja_sama - córka
20.02 kasha
21.02 luelle - synek
21.02 MamaDawidka - synek

-Marzec-

05.03 Vika - córka

Poprzednie wątki:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-t545263,1,131.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-cz-2-t564969,1,131.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowo-lutowe-2015-cz-3-t576047,1,16.html#npu1

Ho, ho, ho nowy wątek pod choinkę ;)
Jeszcze troszkę i ruszymy z rozpakowywaniem się.

Zmieniłam troszkę moje terminy, o jeszcze bardziej mi się rozjechały.
Wymyśliłam sobie, że jeśli uda mi się wrócić ze świąt w dwupaku, to pojedziemy rodzić do Kamienia Pomorskiego. Dużo dobrych opinii i nie trzeba pływać promem.
Jak się czujecie w święta? Macie trochę spokoju?
Ja im dłużej leże, tym więcej muszę leżeć, bo ciągle gdzieś boli, ciągnie i napina się ten nieposłuszny brzuch.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowo-lutowe 2015 cz. 4

A i jak wychodzi dodatni GBS to daja w szpitalu antybiotyk dozylnie w trakcie porodu ale musi to byc chyba min 4 godziny przez narodzinami zeby zaczal dzialac. U mnie nie zadzialal bo mialam szybszy porod.

Lilith jak dzidzia zlapie infekcje to wzrasta crp i wtedy musi dostac antybiotyk chyba przez 7 dni wiec pobyt w szpitalu sie wydluza. Ja bylam w sumie 8 dni po porodzie i zabieraja dzidzie na patologie chyba na 1 dzien(przynajmniej w wojewodzkim). Mi zabrali na caly tydzien bo niestety synkowi zwolnilo serduszko i byl pod obserwacja, wiec na sama mysl ze mialabym przezyc znowu to samo to az strach.

I mi kłopoty ze snem utrudniają przetrwanie nocy. Pierwszy raz jestem w takiej sytuacji bo w poprzednich ciążach spałam zawsze jak zabita i to po kilkanaście godzin na dobę :) a teraz nie mogę zasnąć i to godzinami. Wiercę się, kręcę i nic :(
Jeżeli chodzi o biustonosze do karmienia to w mamaija w Oliwie widziałam spory wybór. Były też takie koszulki nocne z wszytymi biustonoszami typu sportowego (czyli w moim rozumieniu bez fiszbin) - kupiłam sobie takie cudo kilka miesięcy temu i jestem bardzo zadowolona bo już sobie z niej korzystam. Mam też jeden biustonosz do karmienia z firmy alles i jestem z niego póki co mega zadowolona - trzyma się pięknie, biust leży jak ulał tylko przerażająca ta rozmiarówka (75I) :) ale prawda jest taka, że waga biustu w okresie laktacji może jeszcze ostro zweryfikować moje oceny :) bo to z wagą jest największy problem, a nie z kształtem :)
Ja do lekarza idę w czwartek i jeszcze jakieś USG muszę umówić, bo niecierpliwię się bardzo i z ciekawości wymiękam, czy też ten mój synuś zawiesił się wreszcie w pozycji startowej na nietoperza czy dalej dumnie z głową w górze siedzi :)

Ja tez mam problemy ze spaniem.wybudza mnie cisnacy pęcherz, córka lub bolacy bok. Przewracam się z jednego na drugi i cale boki obolale...
Jeśli chodzi o staniki to ja generalnie upodobalam sobie triumpha,, wiec w pierwszej ciąży kupilam sobie u nich takie same staniki tylko do karmienia, nazywaja się sloggi i mam i biały i czarny. No i na nocki mam przygotowane takie zwykle bawełniane z canpolu.

kamcia - jakie są skutki infekcji? Wyniki mam odebrać za tydzień, a w dodatku dziś połowa laboratoriów nie pobierala posiewow. Dopiero w szpitalu udało mi się oddać - taki urok miasteczka na końcu świata ;)
Ja poprzednio miałam grzybice, ale mała na szczęście jej nie złapała.

To musze w takim razie sie rozejrzec za tymi biustonoszani alles. Ja poki co nosze wlasnie z triumpha tzw rosnacy i pewnie przy karmieniu tez bede z niego korzystac ale jeden chociaz taki ladny normalny warto by miec.

Lilith to juz mozesz byc spokojna :-) ciekawe co mi powie w przyszlym tyg.

A co do gbs to ja juz mialam robione badanie tylko jakos wyniku odebrac nie moge ale wiem jaki bedzie bo w poprzedniej ciazy mialam niestety. Niby teraz w grudniu leczylam w razie czego ale rownie dobrze mogl juz wrocic :\ tylko mam nadzieje ze tym razem dzidzia sie nie zainfekuje jak synek.

Jestem po wizycie, szyjka tak wydłużona, że prędko nie urodzę. Następna wizyta dopiero za dwa tygodnie. Jednak leżenie potrafi zdziałać cuda. Może synka też przenoszę? Zawsze to kilka dni spokoju więcej ;)

Robicie badanie na paciorkowca GBS?

Odnośnie spania to u mnie loteria, są noce, gdy przespanie trzech godzin ciągiem to moje maksimum, a są i takie, gdy wstaję po 12 h.

olala82 ... Biustonosze są w bardzo różnorodnych cenach, zależy od modelu, najlepiej zerknąć na stronę: https://sklep.alles.pl/kolekcja,mama,1,1.html
Ja swój kupiłam na allegro, wymierzyłam się wg podanej tam tabelki i jakoś trafiłam, a cena chyba niecałe 50zł za mój. Polecam bo na prawdę są wygodne, a chyba wszystkie z tej kolekcji alles mama mają silikonowe fiszbiny.
Z kolei moja kumpela, która urodziła w sierpniu nosi biustonosz do karmienia z Triumfa i sobie chwali, mają chyba tylko jeden model, który kosztuje niecałe 100zł, ale niestety mają tylko białe.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Małgosia mnie też puchną dłonie, stopy już mnie. Ledwo zdjęłam wczoraj obrączkę. Jestem zmęczona i zasypiam chyba dobrze, ale czy całokształt nocy mogę ocenić jako dobry - chyba nie, często się budzę i w sumie mogłabym po takim przebudzeniu już wstać... Mąż znów wyjechał i zostałam teraz ze swoimi dolegliwościami sama :(
Co do piersi - śpię bez biustonosza, daję piersiom swobodę, a zakupiony mam zarówno sportowy jak i taki do karmienia.

Ze swoich doświadczeń stwierdzam że kłopoty ze snem rzeczywiście nasiliły się ok 3dni przed. Ale chyba bym tego nie łączyła. Za to na pewno deficyt snu zaraz po porodzie :)
A u mnie trochę inne już realia. Szkoda że mój drobiażdżek nie dokończył rozwoju w brzuchu i musi nadrabiać. Ale z drugiej strony cieszę się z braku dolegliwości ciążowych, które odeszły nagle razem z porodem. Pozdrowienia dziewczyny, rozwiążcie ten styczniowy worek :)

mnie też lewy bok tak boli że się śmieje ze odleżyn dostane :)
wczorajszą noc ledwo przespalam pół nocy się wierciłam ale to przez pozna drzemkę która sobie zrobiłam.
Małgosia a ile taki biustonosz kosztuje?
Ja nie śpię w stanik nie czuje na razie takiej potrzeby.

Odnosnie biustonosza, to ja kupilam jeden z polecanej przez duza liczbe kobiet firmy Alles. Osobiscie kupilam przez internet. Sprawuje sie juz teraz swietnie, poniewaz fiszbiny wykonane sa z silikonu i nic nie uwiera. Jak u mnie unormuje sie laktacja, to zamierzam kupić też tej samej firmy, tylko tym razem już wiem, że można je obejrzeć i poprzymierzać w szkole rodzenia bobas w gdyni, link: http://www.bobas.szkola.pl/sklep

A ja wrocilam z wizyty u mojej gin. Tylko sie nadenerwowalam, bo nie uwierzycie ile czekalam na wizyte - 4 GODZINY! Myślałam, że wyjde z siebie. No i do tego niczego sie w sumie nie dowiedziałam nowego. Na prawde jakoś nieszczęśliwie trafiłam do lekarza-wszystkim będę odradzać heh.

No i wygląda na to, że tylko ja tak źle sypiam? Koleżanka, która urodziła tydzień temu twierdzi, że bezsenność to jedna z ozna zbliżającego się porodu. Eh już sama nie wiem co myśleć.
Wczoraj walczyłam, żeby zdjąc obrączkę i poerścionek. Bardzo spuchły mi palce i ledwo dałam radę, ale już przynajmniej mi tak nie drętwieją paluchy, także dziewczyny jeśli macie taki problem, to radzę się pozbyć, bo podobno każa wszystko ściągać do porodu.

Ja już na boku spać nie mogę bo cały obolaly. Śpię na wznak i ostatnie dni bardzo dobrze bo 10 godzin. Cale szczęście, będę wypoczęta :P Też śpię w staniku sportowym.

Od wczoraj jakies skurcze, na ktg wyszly tez, ale nic regularnego. Zrobili masaz szyjki o ktorym wspomniala ktoras z was, mam nadzieje ze pomoze ;)

Co do biustonoszy to ja wybrałam sportowe do wszystkiego bo mi nie sprawiało problemu karmienie w nich. Wszystkie te do karmienia ( a miałam chyba z 5 różnych) maja dodatkowe szwy i ciągle mnie w nocy gdzieś uciskały, albo jak miałam nawał pokarmu to też mnie uciskały co w konsekwencji spowodowało zatory, zmiany jakieś i miałam już skierowanie do chirurga bo niby po tak długim zapaleniu to mógł się zrobić ropień grrr
Teraz zamierzam używać sportowych bezszwowych i mam nadzieję, że też w pierwszych dniach mi się sprawdzi.

Ja tez dobrze spie juz druga noc, nawet pomimo tego ze spalam dzis pol nocy z synkiem.

A znacie dziewczyny jakis dobry sklep z biustonoszami do karmienia, gdzie doradza jaki rozmiar kupic? A spac tez chyba zaczne w staniku :)
Na poczatek mam z babyono stanik do karmienia cos a'la sportowy ale potem chcialabym kupic normalny jak laktacja sie unormuje

Małgosia ja wręcz przeciwnie od dwóch nocy śpi mi się wyśmienicie może lubię pełnię :)
Przy zasypianiu liczę skurcze i jak mijają to zasypiam. Zbieram energię bo za chwilkę termin.

Mamusie moje drogie...czy Wy też cierpicie na bezsenność? Druga noc z rzędu, a ja sypiam 1godz, góra 2. Tak bardzo chce mi się spać i nie mogę. Dzisiaj w końcu wstałam o 5ej, bo już moje zdenerwowanie na leżenie i wiercenie osiągnęło apogeum. Ratujcie...

Teraz śpię w elastycznym staniku, takim niby sportowym. Później mam zamiar robić to samo, aż skończę karmić + dobrze dopasowane staniki do karmienia na dzień. To dla ochrony kształtu ;) A przed bólem w pierwszych dniach chyba nie da się zabezpieczyć, przynajmniej w moim wypadku.

Keszczuk ja akurat bym chciala juz urodzic ze wzgledu na synka bo nie moge nawet chwili si z nim pobawic i mam wyrzuty sumienia ze nie poswiecam mu tyle czasu ile wczesniej i widze niestety ostatnio zle zmiany w jego zachowaniu :\. Wiem ze po porodzie tez nie bede miala tego czasu duzo ale przynajmniej bede mogla robic z nim wszystko ,nie to co teraz :(.
Dlatego z niecierpliwoscia czekam na zakonczenie 37 tyg i niech sie dzieje co chce, juz lezec non stop nie mam zamiaru. Wtedy powiedzmy ze bede gotowa :)

A wlasnie odnosnie cyckow :) zabezpieczacie je juz jakos teraz?

To spokojnej nocki dziewczyny :)

Właśnie wróciliśmy ze świątecznego wyjazdu. Podjęliśmy się jazdy na własne ryzyko, ale było warto. Święta spędzone z rodziną, córka przeszczęśliwia. Mogłam leżeć i wypoczywać.

Jutro wizyta i wydaje mi się, że po tym odpoczynku synek wcale nie będzie się spieszyć.

A dzisiejsza noc była ciężka -pobudka o 3, leżakowanie do 6 i jeszcze dwie godzinki snu. Chyba organizm przygotowuje się na nieprzespane noce.

Znalazłam notatki z pierwszego roku córeczki.Codziennie pisałam o której i ile zjadła, ile spała i jakie miałyśmy przygody. Teraz mam zamiar robić to samo, bo pamiętam, że bez kalendarza nie wiedziałam, jaki mamy dzień miesiąca czy tygodnia ;) pierwszy tydzień karmienie 12 razy dziennie... Oby i tym razem cycki wytrzymały ;)

Inne tematy z forum

Gdzie kupię duże kartony? (19 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?

co robicie w takie upały? :/ (122 odpowiedzi)

wyszlam na chwile z dzieckiem bylo po 10- siatej i za kilkanascie minut wrocilam do domu bo nie...

Synek rozbił głowę i dziwnie mruga oczami-kto zna dobrego okuliste?;/ (30 odpowiedzi)

W czwartek mój 3letni synek spadł z krzesła i rozbił główkę trzeba było szyc ale poza tym nic mu...