Mamusie styczniowo-lutowe 2015

Czy są tu już jakieś mamy, które mają termin na przyszły rok?
U mnie termin na przełomie stycznia i lutego, jestem po przedwcześnie zakończonej ciąży, wiec ogromna u nas radość i niepokój jednocześnie:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowo-lutowe 2015

nina a cykle miałaś zawsze regularne? nie ma co sie martwić, a test ciążowy wyszedł ci pozytywnie w którym dniu cyklu? bo po tym tez można stwierdzić kiedy doszło do zagnieżdżenia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

jestem dzisiaj po wizycie trochę się uspokoiław bo widziała
bijąc serduszko,ale to dopiero 6 tydzień więc całkowity początek mimo że z okresu powinien być conajmniej 8 więc już się znowu martwię..no i nie dostałam zwolnienia..

Dziewczyny, a jakie macie objawy w tych pierwszych tygodniach? Podobnie jak powyżej, u mnie objawy również zaniknęły. Przez jakieś dwa tyg czułam się jak przed miesiączką plus bolące piersi, ale od paru dni nie mam żadnych objawów. Dopiero za tydzień idę do lekarza, więc będę wiedziała więcej.

z tego co czytam bardzo
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czy to jest groźne w ciąży?

Lilith ja też będę mieć termin tylko z USG, ostatnia @ w marcu, gdyż do czasu II kresek karmiłam mojego małego cycoholika ;-) no i przez to cykle bardzo nieregularne. Ze względu na wcześniejsze poronienia postanowiłam przerwać karmienie jak dowiedziałam się o ciąży. Niestety mój lekarz na urlopie, muszę wybrać się do innego bo im wcześniej tym dokładniej określić termin. Zresztą i tak czeka mnie cc.

a ja jestem załamana,
Córka ma wirus bostoński, jestem przerażona, że zdążyłam załapać :-(

hej dziewczyny :)
trochę was podczytałam ;) co prawda nie jestem w ciąży,ale jestem mamą 2 córeczek :) młodsza ma 10 miesięcy.
chciałam tylko napisać odnośnie badań i ich odpłatności. Prowadziłam ciąże tylko na NFZ i ani razu nie płaciłam za żadne badania. Toxo, cytomegalia, hiv, tarczyca... na te wszystkie badania lekarz dawał mi bez problemu skierowania i za nic nie płaciłam.
To tylko zależy od lekarza i od jego widzimisię czy wypisze skierowanie... a najczęściej niestety wmawia, że nie może

poszukajcie sobie rozporządzenia i wytycznych co do prowadzenia ciąży i tam jest rozpisane jakie badania w jakim okresie ciąży się należą

pozdrawiam i życzę wam wszystkiego dobrego :)

Jeszcze nie mam karty i na dobrą sprawę nie wiem jak obliczyć, który to tydzień. Ostatnią @ miałam w lutym i tyle się od tamtej pory wydarzyło, że będę mieć termin tylko z USG.
W mojej przychodni zwyczajowo zakładają kartę ok. 10 tc. Kiedyś wydawało mi sie dziwne zakładanie karty tak późno, ale teraz inaczej na to patrzę.

Ja kartę mam od 7 tygodnia, obecnie jestem w 9tym. Nie wiem czy to standard ale doktor założył mi ją ze słowami "zawsze mieć ją przy sobie, w razie czego." teraz oby dożyć do wizyty pod koniec 10tc i zobaczymy co dalej. A jak u Was?

Dziewczyny macie juz założone karty ciąży??W których tygodniach jesteście?

Ja też mam każdego dnia trochę inne"objawy" a może się przyzwyczajam po prostu :) Twoja beta rośnie a to dobrze, ciesz się :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziewczyny mam wyniki bety troche sie uspokoiłam bo jest prawie 60 000 a jak robiłam 10 dni temu to było 3000 a 16 dni temu bylo 300wiec chyba jest dobrze nie??Wiec to ze mam coraz mniejsze objawy to chyba powod do radości ??

No niestety nie wszystkie badania są refundowane, nawet ze skierowaniem. Mi na pierwszych badaniach wyszla wysoka glukoza i zostalam uszczęśliwiona krzywą cukrową do wykonania. Kiedy mnie mdli i od 3tyg nie zjadłam nic słodkiego bo blee :) a tu jeszcze glukoza na czczo do popicia :)
usg wykrywające wady genetyczne to to 11-14 tydzień. To po 20tyg ma na celu wykrycie reszty wad, głównie rozwojowych, które nie musiały być widoczne lub ich nie było 10tyg wcześniej. Zrobię obydwa, ze względu na to że starania były długie bez ewidentnego powodu niepowodzeń i z jedną stratą. Więc trochę się boję.

hej! rzeczywiscie na forum coraz wiecej wpisow :) milo jest przyjsc do pracy i zaczac dzien od przeczytania paru linijek :)
dzis bylam na pierwszych badaniach z krwi - na szczescie taka ilosc jest pobierana tylko na poczatku ciazy.. potem juz tylko morfologia. biorac pod uwage mdlosci jakie mi towarzysza od 6 tygodnia - ledwo dalam rade wytrzymac tyle czasu na czczo.. z dnia na dziej mdlosci sa coraz slabsze wiec jest nadzieja ze ten drugi trymestr bedzie spokojniejszy :)

chcialam sie jeszcze z wami podzielic moim doswiadczeniem jezeli chodzi o przepisywanie badan.. ciaze prowadze w przychodni na NFZ (cudem wpisalam sie na wizyte przed uplywem 10 tygodnia). przy pierwszej wizycie dostalam od razu liste badan do zrobienia ale.. lekarka nie chciala dac badania na kile, HIV, cytomegalie, toksoplazmoze i hormon tarczycy - radzila natomiast wykonac te badanie ale odplatnie.. rece opadaja..

Ja dzisiaj jednak zrobiłam bete tak dla spokoju a w piatek bede na wizycie i to juz takiej konkretnej z karta ciąży bo to już chyba bedzie 8 tydz....tylko mam nadzieje że wszystko bedzie dobrze...

Ale fajnie, że coś ruszyło na forum. Jak będziemy po wizytach i będziemy znać termin porodu to warto zrobić listę mam oczekujących. Miejmy nadzieję, że wszystkie dotrwamy i nie będzie przykrych niespodzianek, tego nam wszystkim życzę.

A robił ktoś z was badanie beta HCG, sprawdzał czy przyrasta? Ja w poprzedniej ciąży miałam chyba z 15 razy robione to badanie, zapisywałam sobie wyniki, przeliczałam przyrost - ze względu na przejścia strasznie się bałam czy będzie wszystko ok. Wydałam masę kasy, ale było to silniejsze ode mnie. Tym razem zrobiłam raz, nie sprawdzałam przyrostu i sobie wkręcam, że wynik jest za niski. Jednak pocieszam się, że miałam długi cykl i nie wiadomo kiedy nastąpiła owulacja.

Kobitki każda ciaża jest inna. Zaraziłam 10 koleżanek sama będąc w ciąży i każda ma inne objawy w różnym czasie. większość jest na pewno senna w pierwszych 2-3 miesiacach, z zachciankami jest różnie z bólami też.

Ale ja na początku przez pierwsze dwa tygodni miałam lekkie mdłości no i piersi mi pękały z bólu a teraz juz nie mdli a piersi bola troche...nawet nie wiem czy własciwie bola