Mamusie styczniowo-lutowe 2018

Hej babeczki, czekacie na maluszki z terminem na początek 2018? Ja mam termin na 11.01, nie mogę się już doczekać :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Olala- fajnie że zorientowalas się w temacie szpitala. Najważniejsze żeby trafić na dobrych ludzi. No i też jest dobrze nastawić się na sn- tak mówi moja położna, że nasze nastawienie jest najważniejsze, bo może być tak że przyjedziemy do szpitala i ktoś nam powie że nie zrobi cc bo dzidzia np jest już w kanale rodnym.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli chodzi o proszki do prania to nie będę używała specjalnych. Mój mały miał problemy skórne i żadne proszki nie zmieniały stanu rzeczy. Teraz podwójnie płucze i przede wszystkim nie używam płynów zmiękczających- bo najbardziej uczulają.

Diverta-i jak, Byłaś na tym usg 4d? Ja długo to rozmyslalam i w końcu nie poszłam. Teraz z cukrzycą przyszły nowe zmartwienia i znowu się zastanawiam.
Znam kilku Jasiow- to bardzo kochający Panowie z zasadami;)

Weronika- czas najwyższy na odpoczynek-ja bardzo szybko poszłam na zwolnienie lekarskie. Ale każdy ma swoje ambicje. Miałam daleko do pracy-która zresztą nie jest spełnieniem moich marzeń( mam nadzieję to zmienić) No i miałam co robić w domu. Wiadomo że Ci ciężko. Dnia na dzień zmienić tryb, ale to czas tylko dla Ciebie, zaraz się skończy;) możesz bynajmniej w spokoju wić swoje gniazdko.;)

Cześć kochane brzuchatki. Długo mnie nie było, ale też się trochę działo. Na ostatniej wizycie lekarz powiedział ze 99% mała dama. Niestety przykleiła się do mnie cukrzyca, więc od dwóch tygodni jestem na diecie cukrzycowej. Przyznam że początek był straszny, ale powoli przywykam i czuję że jest mi lepiej bez cukru No i waga chwilowo się zatrzymała
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

CZEŚĆ Dziewczyny :) u mnie raz lepiej, raz gorzej. Pojawiły się u mnie kryształy szcz*wianow wapnia w moczu i na najbliższej wizycie przedyskutuje to z doktorka. Może to była przyczyną moich kolek? Pozdrawiam

Olala, ja kupiłam właśnie Citi i też rozważałam Cabrio. Brałam tylko Maxi Cosi pod uwagę bo mogę je zamontować na ramie wózka (mam Navington Galeon). Citi jest lżejszy, z kolei Cabrio można kupić z bazą isofix... Ja przy pierwszym dziecku miałam fotelik z bazą. Jest to bardzo fajne rozwiązanie, bo znacznie szybciej taki fotelik wpiąć i wypiąć... na pewno też bezpieczniejsze bo trudniej popełnić jakiś błąd przy wpinaniu... ale teraz z mężem korzystamy z dwóch aut i chyba nie chciałoby mi się za każdym razem wpinać i wypinać bazy, więc zdecydowałam się na fotelik bez bazy... a że akurat trafił mi się świeżutki Citi, od pierwszych właścicieli w idealnym stanie to zdecydowałam się na zakup.. ten kilogram mniej też w sumie na plus, bo często pewnie będę dźwigać młodego w foteliku np odbierając starszą córkę z przedszkola.

Odpoczywaj, dbaj o siebie. Dzięki też za info nt. Redłowa.. przyznaję że zachęciła mnie ona do rozważenia tego szpitala, pewnie jednak ostatecznie przeważy sentyment...

Hej! U mnie lekko skrócona szyjka, więc muszę polegiwać i się bardzo oszczędzać. Tydzień temu miałam silny ból podbrzusza, już się bałam, że puszcza mi blizna po CC. Pojechałam na SOR do Redłowa (rozważam poród tam i chciałam obczaić co i jak tam wygląda).
Więc jeśli któraś z Was rozważa to mogę powiedzieć tyle: położne mega opiekuńcze i przyjacielskie, lekarz bada dokładnie i zleca od razu komplet badań z krwi, nawet jeśli nie chcą zatrzymać na patologii (chociaż z obserwacji wnioskuję, że oni tam raczej zostawiają, jeśli ktoś już przyjedzie z dolegliwościami). CC umawiają planowe (trzeba się zgłosić ok 2-3 tygodnie przed terminem porodu i wtedy wyznaczą). Popierają porody SN po CC, ale nie wyczułam w tym żadnej presji, raczej zachęcają, żeby podjąć próbę (o ile są spełnione warunki typu grubość blizny, waga dziecka itp).
To odpoczywanie skłoniło mnie do zrobienia listy rzeczy potrzebnych dla mojej drugiej córki (większość mam, więc na szczęście nie jest ona długa) :)
Diverta - masz już fotelik, więc podpowiedz jaki kupiłaś? Rozważam Maxi Cosi Citi lub Cabrio i nie wiem na co się zdecydować. Macie z nimi jakieś doświadczenia?

Cześć dziewczyny:) Witaj Anno! dodaję Cię do naszej listy:)
U mnie nic nowego, wszystko ok:) euforia związana z narodzinami braciszka trochę osłabła, córka nie zaczyna już dnia od pytania kiedy się urodzi, ale w ciągu dnia planuje w czym mi będzie pomagać, czego będzie braciszka uczyć... dziś w nocy śniło jej się że braciszek chodził z nią za rączkę, a jak go puściła to na czworakach zasuwał... czasami zapomina że tam w brzuchu jest jej brat, skacze na mnie, domaga się noszenia, gdy jest zmęczona i nie chce jej się iść, ale jak tylko przypomnę jej że noszę w brzuchu Jasia i jest mi ciężko, natychmiast kończy się marudzenie itd.
mąż pogodził się chyba z myślą że wybrałam dla synka imię Jan, tak już o dzidziusiu mówimy, więc umieszczam imię w naszym spisie:) może któraś z Was ma już też wybrane imię i chciałaby się podzielić?
Jeśli chodzi o wyprawkę to od ostatniego wpisu jestem bogatsza o fotelik samochodowy:) i proszki do prania niemowlęcych ciuszków (w Biedronce jest promocja na proszek i mleczko do prania białych lub kolorowych, 13.99).
Trzymajcie się i piszcie bo coś tak cicho tu na naszym forum i niepokoję się czy wszystko u Was dobrze.

Olala- córeczka, 1. tydzień stycznia
Weronika- córeczka, 8-12 stycznia
Szpileczka - córeczka, 11. stycznia
malutka104- synek, 24. stycznia
Pati- 7-9 lutego
alias- synek i synek:), luty
diverta- synek Jaś, 11. lutego
Anna- córeczka, 24 lutego
Kasia- synek, 23 marca

Witam, mam termin na 24 lutego, choć początkowo z usg wychodził na 16 lutego, moja córeczka lubi się odmładzać;)
Czy ktoś jest może z Rumi?

Weronika głowa do góry! Widocznie tak jest. Organizm wie czego potrzebuje, a u Ciebie odpoczynek i spokój jest teraz mile widziany :-)
Diverta, póki co nie biorę niczego na ból głowy. W poniedziałek idę do endo który wyleczył mnie z tarczycy i zobaczymy co powie. Przed ciążą brałam Ibuprom najczęściej max sprint i jego pochodne, bo wszystkie Apapy nie dawały rady. Teraz ratuję się ziółkami, pije rumianek i anyż (moja siostrze pomagały jak była w ciąży), robię okłady i staram się przesypiać najgorszy ból.
Całe szczęście, że jestem na zwolnieniu, bo kiepsko by to wyglądało.
Trzymajcie się Mamuśki :-)

Chyba mam syndrom odstawienia, bo nie mogę się w tej domowej rzeczywistości odnaleźć...

Mam nadzieję, że teraz jak trochę zwolnisz tempo wszystko się unormuje. Dobrze sobie odpocząć, nawet jak czasem nudno:P

Kozaczylam za bardzo w pracy, spędzałam tam po 12 godzin, w ogóle się nie oszczędzalam. Mój błąd. Dzisiaj poklikalam na Gemini :)

Olala, w kwestii szpitala to bardzo ciężko o zasięgniecie języka... ja na ogół spotykam się z tym że każda znajoma, koleżanka swoje chwali tzn. chwali ten szpital w którym sama rodziła.. z drugiej strony w necie znajdziesz mnóstwo negatywnych opinii które można podpiąć do każdego szpitala.. to jak ze szkołą dla dziecka... na temat każdej są dobre i złe opinie a najważniejsze do którego konkretnie nauczyciela trafi Twoje dziecko... tak samo ze szpitalem, dużo zależy na jaki zespół na porodówce trafisz...
Na koniec podzielę się tylko dwiema zasłyszanymi plotkami... 6 lat temu siostra prowadziła ciążę u ginki która pracowała w Wojewódzkim i ona jej powiedziała że tam jest nacisk na poród SN (dla statystyk).. i tak myślę że źle się dzieje gdy szpital kieruje się statystyką a nie względami medycznymi, a potem niedotlenienia, porażenie... nie będę kończyć ale w pracy spotykam się ze skutkami, bo jestem nauczycielem wspomagającym.. z tego wzgledu nie pojechałabym tam...
z kolei słyszałam też, że najlepsza opieka neonatologiczna jest na Klinicznej.. jak coś jest nie tak podczas porodu w prywatnej klinice to tam wiozą... ale powtarzam, że to plotki.. jak teraz o tym myślę to nie jestem pewna czy nie mówiono tak o Zaspie... hmm...

Pati, to jeszcze możne spotkamy się na porodówce w Wejherowie... ja co prawda mam ciut późniejszy termin ale wiadomo jak to jest z tymi terminami:) bobas wie swoje:)
A kiedy masz następną wizytę u gina? Ciekawe czy sny były prorocze czy raczej intuicja że córeczka..

Kasiu, współczuję.. mam nadzieję że wkrótce zajmie się Tobą jakiś naprawdę dobry specjalista, dobierze odpowiednio leki i pomoże na to skaczące ciśnienie i bóle głowy... ja też niskociśnieniowec i też w ciąży dokuczają mi bóle głowy (na pewno boli mnie częściej niż przed ciażą, od początku ciąży zjadłam już chyba ze 20 tabletek). Nie wiązałam tych bólów ze skokami ciśnienia bo jak dotąd podczas rutynowych wizyt u gina ciśnienie wychodzi cały czas niskie.. no ale też chyba nie zdarzyło mi się żebym była akurat u gina z bólem głowy... może powinnam się temu przyjrzeć..
Tak na marginesie, nie wiem czy wiesz, ale podobno w ciąży nie wolno stosować ibuprofenu... ja na początku ciąży przy bólach głowy brałam, ale siostra mnie oświeciła..

O rety Weronika, trzymajcie się! Odpoczywaj! Zbieraj siły przed orką po narodzeniu dzidzi..

Ja na zwolnieniu cały czas, ale czas mi jakoś sam leci... głównie na obowiązkach domowych.. a to obiad, to pranie, prasowanie etc... oczywiście też dużo odpoczywam bo organizm sam się tego domaga.. no to jak przysiądę to albo z książką, albo przed kompem, w necie buszuję poszukując jakichś okazji (w tym względzie jestem fanką olx).. może to czas na zaczęcie kompletowania wyprawki..? Chyba nie ma nic lepiej poprawiającego nastrój kobiecie jak zakupy...:)

CZEŚĆ Dziewczyny.
U mnie plamienia i skrócona szyjka :( od dziś jestem na zwolnieniu i nie mam co ze sobą zrobić tak się nudzę. Ogólnie jestem przybita.
Co słychać?

Wczoraj byłam na badaniach kontrolnych i trochę się zmartwiłam. Dzidziuś zdrowy i rozwija się prawidłowo, gorzej Jego Mamuśka. Zaczęło mi skakać ciśnienie, zawsze miałam dość niskie, a teraz 138/91 (79), do tego straszne bóle głowy i ostatnio kilkukrotnie czułam ucisk w sercu. Lekarz mówi, że to przez tarczycę. Zwiększono mi dawkę z 25 mg Euthyroxu przed ciążą do 125 mg, bo to TSH kiepsko spada i właściwie niezależnie od przyjmowanej dawki niewiele się zmienia.
Drugi trymestr to miał być przypływ energii, a ja się czuję gorzej niż w pierwszym. Jestem ciągle zmęczona i wiecznie chce mi się spać. W przyszłym tygodniu idę do innego endokrynologa, bo ginekolog twierdzi, że to może być efekt źle dobranej dawki leku. Biorę też Tardyferon i być może zbyt silne żelazo blokuje wchłanianie Euthyroxu.
Aj... szkoda gadać :-(

Inne tematy z forum

trymer/maszynka do strzyżenia - zbieram opinie (18 odpowiedzi)

dzieczyny, poszukuję jakiejś maszynki/trymeru (max do 150 PLN), która/-y tnie włosy od 0,5mm....

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

malejące piersi po porodzie? :) heh... (53 odpowiedzi)

hej dziewczęta... Temat może i banalny, ale dla mnie taki se :) Pytam z ciekawości-czy...