Mamusie wrzesień-październik 2011 *11*

Zapraszam do nowego wątku :)

Poprzednie wątki:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-t213989,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-2-t216934,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-3-t220353,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-4-t222599,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-5-t224564,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-6-t228805,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-7-t234948,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-8-t239258,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=241502&c=1&k=130#fs
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-10-t244850,1,16.html

07.09 - gosiunia1108
07.09 - natalnik - SYN - Antoni
07.09 - sałatka - Zaspa - SYN - Pawełek
08.09 - aga_6663
08.09 - czarna84 - SYN - Dominik
09.09 - bladykot - Wejherowo - raczej CÓRKA
09.09 - Kamczik - Kliniczna - CÓRKA - Oliwia
09.09 - mamasandry - Wojewódzki - SYN - Wiktor
09.09 - Fabiankowa - Zaspa - CÓRKA
10.09 - ligia - CÓRKA - Ola
10.09 - Lipuszka - CÓRKA
17.09 - Leokadia2101 - SYN
17.09 - maniana - CÓRKA
23.09 - Dżina - SYN
24.09 - Jumelka - Zaspa - SYN - Jan
25.09 - Ru.mink@ - Wejherowo - CÓRKA- Amelka(chyba,ze okaze sie,ze Pawełek :P)
25.09 - titina - Wejherowo - CÓRKA
26.09 - Ewciuś - Kliniczna - CÓRKA Klara :)
26.09 - izulucha- Londyn - CORKA Nell
27.09 - pieczenienatalia -Kliniczna - CÓRKA - Zofia
28.09 - @IzZzka@
29.09 - eveline22 - Wojewódzki - SYN - Dominik

01.10 - marta29 - Wojewódzki - SYN
03.10 - rybcia6 - SYNEK
03.10 - alicja_82-Kliniczna-CÓRKA
04.10 - cheeringup- Kliniczna
04.10 - Monia Er -SYN - Cyprian
06.10 - gwiazdeczka - CÓRKA
07.10 - polapola - Redłowo - SYN- Jaś
07.10 - malinowa mandarynka - Wojewódzki - CÓRKA - Marta
09.10 - sowka - SYN
12.10 - misiabela - Zaspa- SYN-Aleksander
14.10 - Mangolia - Kliniczna - SYN- Piotr :)
17.10 - ewaaa42- CÓRKA
20.10 - Patunga - Wojewódzki - CÓRKA - Marysia
22.10 - lilo - SYN
23.10 - haniag83 - Wejherowo
24.10 - nusia85 - Kliniczna - SYN - Bartek
26.10 - lucek
28.10 - Brzoskwinka 84 - Zaspa- Córcia Nadia ;)
28.10 - gosiaczek.k - Kliniczna - CÓRKA Kinga
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie wrzesień-październik 2011 *11*

:)
Hej, hej.
Nasze Malenstwo tez 10 ruchow to w ciagu kilku minut ;p strach sie bac ;)
Ja natomiast ciagle sie denerwuje bo skad niby mam wiedziec czy to stawianjie sie brzuszka czy zaparcia,czy tez zwykle napinanie miesni przy wstawaniu;/
Przeciez kiedy czulam skurcz macicy wchodzac po schodach to najpierw normalnie sie wszystko kurczylo jak przy wchodzeniu,ale zorientowalam sie po tym,ze nie puszczal tak od razu...
Ehhh meczace to zastanawianie, zwlaszcza jak cos zaboli, napnie sie etc. za nic nie umiem tego rozroznic;/

Milego dnia Mamusie :)

hej Mamuśki!
ale się wczoraj spiekłam na tej plaży! W życiu tak nie wyglądałam, uda mam różowe jak świnka, a nos jak renifer Rudolf! masakra jakaś! nie mogę stanika nawet ubrać, bo znowu ramiona mam też spieczone, rzeźnia na maksa!

co do hemoroidów, to mi wyszły na samym początku ciąży, jak jeszcze nie wiedziałam, że jestem :) i się nie wchłoneły :( ale na szczęście nie bolę i krwawią póki co. Moja gin powiedziała, że jakby co to stosować środki dla kobiet w ciąży, jak w aptece zapytam to na pewno mi coś dadzą i tak mąż mi kupił jakieś czopki (tak na wszelki wypadek)
Jeśli chodzi o zaparcia to polecam Lactuloze, mi pomogła bardzo! no i przede wszystkim należy dużo pić!! Śliwki suszone na mnie też działają :)

Odebrałam wyniki glukozy 75g
na czczo 77mg
po 2 g 93mg
jakoś tak mało no nie? ale mam nadzieję że jest ok :)

Chciałam dziś prać ubranka dla małej, ale pogoda się spaskudziła, a nie lubie suszyć prania latem w domu, albo w suszarce elektrycznej, bo to już nie ten zapach :) Pozostaje mi, lenić się do wieczora, a wieczorem śmigamy na 1 zajęcia w SR. Już się nie mogę doczekać :D

Miłego dnia wszystkim życzę!!!!

Dzień dobry Mamusie :) !!!

Ja dzisiaj w pracy, w Gdyni dzisiaj Festival Opener i pełno młodzieży biega po centrum... dobrze że już jutro weekend :) jedziemy nad jeziorko więc mam nadzieje że pogoda dopisze i jednak padać nie będzie.

Wczoraj siedziałam na allegro i oglądałam wanienki, i tak zauważyłam taki to wynalazek wanienkę FlexiBath. Jest mało opinii na ich temat.
Kojarzą mi się z dużą skrzynką na kwiaty:). Mam bardzo małą łazienkę,jeździmy często na weekendy i zastanawiałam się nad takim wynalazkiem w praktyce. Dziewczyny co myślicie o tym ?? nie chcę się naciąć na kolejny chwyt marketingowy.

Na skurcze łydek nie pomaga mi podciągnie palców od stóp, bo wtedy łapie mnie skurcz w stopie. Najlepiej sprawdza się spuszczenie nóg na podłogę, przede wszystkim oparcie ich o nią lub przejście się kilka kroków. Miałam 3 noce spokoju, ale dzisiaj znowu się "odezwały"
Cały czas biorę Aspargin i zwiększyłam spożycie nabiału by spożywać więcej wapnia.

Tak sobie pomyślałam ile my kobiety musimy znieść, jak ciężko czasami być kobietą...jak nie bolace plecy to hemoroidy, nogi, które musza dżwigać ponad 12 kilo więcej..., ale i tak nie zamieniłabym się płcią :)

Mi przy porodzie pojawiły się hemoroidy, bardzo sie boję, że teraz moga sie powiększyć :/ Na szczescie nie mam żadnych dolegliwości z nimi związanymi, ale wiem, że są na rynku skuteczne maście na ta przypadłość.

Skurcze łydek...no niestety ja mam średnio raz w tygodniu, ale jak juz są to budze się z ogromnym bólem we łzach. Moje skurcze bardzo długo trwają i nie moge sobie sama pomóc, musi mi zawsze ktoś naciagac stopę w przeciwnym kierunku, bo inaczej nic nie odpuszcza. Już nie mówiąc o tym, że ból łydki po taki skurczu utrzymuje się do 3 dni. Ech, nie jest łatwo być kobietą...

Z drugiej strony wiem ile kobiet walczy o to, aby być w ciąży, sa w stanie znieśc wszystko! Dlatego ja nie rozczulam sie nad sobą, ciesze sie tą ciążą jak mogę najbardziej :)))

lilo, ja zawsze budzę mojego męża, jak mnie łapie skórcz i on już automatycznie, w półśnie mi pomaga naciągając palce stóp do góry:) ból mija od razu. Sama nie jestem w stanie się ruszyć, tak boli. Na szczęście od 2-3 tygodni skórcze mnie opuściły.
Za to plecy bolą okrutnie, szczególnie w pracy:/ po 8 godzinach siedzenia ból jest prawie nie do wytrzymania :(

witam się czwartkowo z pracy
dziś kręgosłup na szczęście też nie boli, ale te skurcze łydek są w nocy takie bolące:(, dziś złapały mnie po 3 w nocy aż się mąż obudził jak zaczęłam krzyczeć ał..ała....ała...:)

Na zaparcia w ciąży można stosować colon c i myślę że problem ustąpi

Jumelka ja stosuję maść Ruskorex, gin pozwolił. Sprawdza się bardzo dobrze.

Dzięki :)

Ja dziś czuję się paskudnie, w nocy kiepsko się spało. Dominik też kiepsko spał, poza tym mimo otwartego okna było strasznie gorąco. Mam nadzieję, że dziś popada i się powietrze oczyści.

Co do skurczy, to coraz częściej lekko mnie łapią w łydkach w nocy, a brzuch też ma swoje pory i rzeczywiście taki skurcz sprawia, że cały brzuch twardnieje, a nie tylko z jednej strony. "Kolki" nadal są i chyba nie zamierzają zniknąć. Brzuch już tak mi się podniósł do góry, że coraz ciężej się siedzi i oddycha, a Mały też nie próżnuje i wciska mi się wszędzie tam gdzie niewygodnie.
Niestety zaczęły mi się zaparcia i dorobiłam się paskudnych hemoroidów (tzn. miałam już wcześniej, bo one się nie wchłonęły i teraz znowu wylazły i bolą i krwawią). Nie wiecie co mogę teraz na nie stosować?

sałatka z tym brzuchem to masz racje moj to tak wypina pupe ze mam z prawej strony twardego guza i skore strasznie napieta:) a skurcze to faktycznie caly brzuch twardnieje akze spokojnie dziewczyny:)
mnie na szczescie przestalo wszystko bolec i skurcze przeszly ale to od tego leniuchowania non stop:)

Jumelka nie ma problemu jak tylko sie dowiem to od razu dam znać!!

a u mnie na odwrót...jeszcze nigdy w ciąży nie bolał mnie tak bardzo kręgosłup jak dziś. Ale wiem dlaczego...starłam nad pieczarkami do pizzy chyba 1 h, aby je dobrze oczyscić i pokroic na cienkie plasterki :/
Dobrze, że chociaz efekt końcowy był zadowalający, bo mama i mężunio zachwalali moją własnoręcznie zrobioną pizzę jeszcze po obiedzie :)

Powróce jeszcze tylko do tych roztepów - Dzina ma 100% rację. Ja w pierwszej ciązy na początku smarowąłam sie jak najęta Mustellą, pod koniec ciąży sobie odpusciłam i...zero rozstepów. Teraz od czasu kiedy jestem w drugiej ciązy smarowałam sie może maxymalnie 20 razy, i to tak ogólnie, aby nawilżyc całe ciało i nie czuję, aby jakos skóra była napieta. Wszystko zalezy od kolagenu.

Co do wyprawki to ja juz raczej wszystko mam :) Musze tylko dokupic jakies małe pierdołki jak rożek i zastanawiam sie nad takim ogranicznikiem: http://allegro.pl/the-first-years-ogranicznik-waleczki-lamaze-i1692961248.html
ale nie jestem pewna czy az tak bardzo sie przyda. Z córeczką robiliśmy tak, że po prostu robilismy rulonik z tetry, aby gówka formowała sie prawidłowo.

Mój Pawełek bryka jak najety. Kiedyś policzyłam ruchy - 10 ruchów w przeciągu 2 minut!!! Wyrosnie z niego jakieś ADHD ;) Te "niby" skórcze o których piszecie to prawdopodobnie wybrzuszajace się ciałko maleństwa, też tak mam. Nie wiem dokładnie jak to u Was wyglada, dlatego pisze "prawdopodobnie". U mnie wiem na 100%, że to jest kolanko/łoskieć/nózka/raczka maleństwa, bo z córeczka tez tak było. Lekarz tylko potwierdził moje domysły. A stawianie sie brzuszka to lekki skórcz całej powłoki brzunia.

Mangolia
kupowaliśmy jakieś 3 tyg temu , wpadliśmy przejazdem i wcale nie z zamiarem kupna. Ale oferta była tak atrakcyjna że grzechem byłoby nie kupić !! Trzeba zmolestować jakiegoś pana z działu wózku i popytać bo te najlepsze okazje mają pochowane. Do tego potargowaliśmy się troszke i Pan dorzucił śpiworek i torbe :)
Do tego jak się weźmie udział w szkoleniu jak przypinać fotelik maxi cosi w samochodzie( trwało 3 minutki, pan pokazał , mąż musiał powtorzyć i to wszytsko , a wiedza uważam cenna ) to sprzedają go po cenie sklepu internetowego czyli nie 420 a 370 zł :)
Trzeba ich podpytywać co zrobić zeby było taniej :) Panowie bardzo uprzejmi ,służą radą .

witam się środowo:)

ja nie pamiętam kiedy się tak dobrze czułam jak dzisiaj, kręgosłup mnie dziś nie boli (oby tylko nie przechwalic bo dzień się nie skończył) i czuję się rewelacyjnie, w pracy dzień zleciał więc też fajnie

Brzoskwinka ja też tam chodziłam dwa lata temu i byłam zadowolona.

Teraz po prostu chciałabym wiedzieć co trzeba wziąć do szpitala, bo mogła im się lista zmienić. Więc jak już będziesz po odpowiednich zajęciach to poproszę o wklejenie listy :)

Cześć Jumelka ja wybieram się do szkoły rodzenia na Zaspie. Jutro idę się zapisać. ale co do wyprawki to nie wiem.Kilka moich kolezanek korzystalo z tej szokły rodzenia i sa zachwycone.

Dżina dawno kupowaliście ten wózek w Mama i Ja ? Ja poluje na Maxi Cosi Mura 4, 2 w 1 bo fotelik już mamy do kompletu. Słyszałam też że niektóre wózki są tańsze w niemieckich sklepach internetowych i mimo przesyłki i tak się opłaca.

A my kupiliśmy nowy wózek w Mama i Ja , x-lander 3 w 1 + fotelik samochodowy maxi cosi za 1500 zł !! Wózek był przeceniony prawie o połowe bo kolorystyka była z zeszłego roku :) Polujcie na okazje !!!!

image

a ja pochwaliłam dzień przed zachodem słońca :( mimo, że wyniki po glukozie są w normie, to mam ciała ketonowe w moczu i lekarka powiedziała, że to sygnał, że z cukrem nie za dobrze się dzieje.
W związku z tym mam ograniczyć mocno spożycie węglowodanów, czyli białego pieczywa, owoców lodów i innych słodkości :/ a ja jestem wielkim słodkożercą:(
podziwiam Was, dziewczyny, że już tyle macie rzeczy kupionych i zaplanowanych. Ja wciąż daleko w polu, wszystkie rzeczy, jakie mam dla Maluszka, to te które od kogoś dostałam, sama jeszcze nic nie kupiłam i na razie mi nie śpieszno jakoś... Żyję od badań do badań, ciągle jakieś usg, wizyty u lekarzy, oprócz tego zaczęłam kurs na prawko, więc jakoś brakuje mi czasu i sił na zakupy.