Mamusie wrzesień-październik 2011 *11*

Zapraszam do nowego wątku :)

Poprzednie wątki:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-t213989,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-2-t216934,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-3-t220353,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-4-t222599,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-5-t224564,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-6-t228805,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-7-t234948,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-8-t239258,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=241502&c=1&k=130#fs
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-10-t244850,1,16.html

07.09 - gosiunia1108
07.09 - natalnik - SYN - Antoni
07.09 - sałatka - Zaspa - SYN - Pawełek
08.09 - aga_6663
08.09 - czarna84 - SYN - Dominik
09.09 - bladykot - Wejherowo - raczej CÓRKA
09.09 - Kamczik - Kliniczna - CÓRKA - Oliwia
09.09 - mamasandry - Wojewódzki - SYN - Wiktor
09.09 - Fabiankowa - Zaspa - CÓRKA
10.09 - ligia - CÓRKA - Ola
10.09 - Lipuszka - CÓRKA
17.09 - Leokadia2101 - SYN
17.09 - maniana - CÓRKA
23.09 - Dżina - SYN
24.09 - Jumelka - Zaspa - SYN - Jan
25.09 - Ru.mink@ - Wejherowo - CÓRKA- Amelka(chyba,ze okaze sie,ze Pawełek :P)
25.09 - titina - Wejherowo - CÓRKA
26.09 - Ewciuś - Kliniczna - CÓRKA Klara :)
26.09 - izulucha- Londyn - CORKA Nell
27.09 - pieczenienatalia -Kliniczna - CÓRKA - Zofia
28.09 - @IzZzka@
29.09 - eveline22 - Wojewódzki - SYN - Dominik

01.10 - marta29 - Wojewódzki - SYN
03.10 - rybcia6 - SYNEK
03.10 - alicja_82-Kliniczna-CÓRKA
04.10 - cheeringup- Kliniczna
04.10 - Monia Er -SYN - Cyprian
06.10 - gwiazdeczka - CÓRKA
07.10 - polapola - Redłowo - SYN- Jaś
07.10 - malinowa mandarynka - Wojewódzki - CÓRKA - Marta
09.10 - sowka - SYN
12.10 - misiabela - Zaspa- SYN-Aleksander
14.10 - Mangolia - Kliniczna - SYN- Piotr :)
17.10 - ewaaa42- CÓRKA
20.10 - Patunga - Wojewódzki - CÓRKA - Marysia
22.10 - lilo - SYN
23.10 - haniag83 - Wejherowo
24.10 - nusia85 - Kliniczna - SYN - Bartek
26.10 - lucek
28.10 - Brzoskwinka 84 - Zaspa- Córcia Nadia ;)
28.10 - gosiaczek.k - Kliniczna - CÓRKA Kinga
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie wrzesień-październik 2011 *11*

a widzialam dziewczyny ladne brzuszki powstawialyscie:)
ja za chwile powrzucam fotki z aparatu i tez postaram sie cos wstawic:)
kurcze ja to w ciazy moglabym chodzic non stop oby tylko nic sie nie dzialo a tu klops trzeba wiecej czasu na tylku spedzic niz wedrowkach zreszta jakies dalsze wedrowki i tak odpoadaja:(

mamasandry
to dobra wiadomość, że szyjka przystopowała :) ale nie przesadzaj z ruszaniem się znowu w drugą stronę :)

hej :)
a mi się zdarzyło że zostałam przepuszczona może z 2 razy. Komunikacją miejską nie jeżdżę więc nie mam opinii, ale myślę, że jakbym jechała to bym podeszła do jakiegoś faceta i poprosiła o ustąpienie miejsca. A co! :)
Jeśli chodzi o kasy z pierwszeństwem to teraz zazwyczaj jestem w takich godzinach w sklepie, że nie ma dużych kolejek, więc nie ma potrzeby żeby ktokolwiek mnie przepuszczał.

hej dziewczyny ja wkoncu dosiadlam sie do kompa po ponad tygodniowym lezeniu:)
wczoraj mialam wizyte i lekarz stwierdzil ze tak jak szyjka byla taka jest od wizyty w szpitalu wiec na szczescie nic zlego sie nie dzieje skurcze ustapily wiec lezec non stop nie musze tylko nic robic nie moge w domku i za duzo spacerowac tez mi nie wolno wiec nie jest zle:) najwazniejesze ze lezec nie musze bo juz mnie wszytsko bolalo od lezenia:(
ja w pierwszej ciazy smarowalam sie ile sie da a rozstepy niestety mam na caly brzuch:( ale u nas w rodzinie to normalne bo moja mama tez ma pelno siostra w ciazy tez miala a obie sie smarowalysmy wiec faktycznie jak komus maja wyjsc to wyjda i tak czy sie smaruje czy nie
co do przepuszczania w kolejce to w tej ciazy mi sie nie zdazylo jeszcze zeby ktos mnie wpuscil ale to ja z reguly tak trafialam ze przede mna byla ewentualnie jedna osoba:) a teraz to juz raczej na zakupy chodzic nie bede wiec nie sprawdze czy mnie puszczaja czy nie:) ale w pierwszej ciazy czesto bylam przepuszczana czy w sklepie tramwaju czy poczcie:) ehh ale sie rozpisalam:)

Miałam taką sytuację w Auchan że specjalnie podeszłam do kasy z pierwszeństwem dla kobiet w ciąży ( w Auchan są takie 2). Miałam tylko 5 rzeczy a dwie osoby stały przede mną w tym facet z całym wózkiem zakupów. Podeszłam do kasjerki i poprosiłam czy mogę skorzystać z pierwszeństwa. A wtedy ten facet zaczął si pluć że z jakiej racji ja mam być obsługiwana przed nim....

Co do przepuszczania w sklepach - mi się nie zdarzyło. Raz tylko w banku i raz na stacji benzynowej koło pracy - ale kazali mi następnym razem się dopominać, jakby nie zauważyli sami, że jestem. Za to w tramwajach i autobusach coraz częściej i jak już wspominałam wcześniej - miejsca ustępują kobiety w wieku 40-50 lat. Faceci rzadko, młodzież w ogóle, kobiety w mniej więcej moim wieku - czasem.

Ja przeciw rozstępom używam Bio Oil i jakoś nic nie wylazło do tej pory. Zaczynałam używać w sumie tak bez przekonania, mama mnie namówiła. Moja siostra używała w pierwszej ciąży i teraz w drugiej też używa (jest w 9 miesiącu). Zaznaczam - jest chuda jak patyk, a brzuch miała i teraz znów ma przeogromny, więc jej skóra niezły wycisk musiała dostać.
Nic się jej nie pojawiło ani na brzuchu, ani na biodrach, jedynie jakieś drobne rozstępy na piersiach, ale piersi smarowała sporadycznie, a resztę ciała codziennie przynajmniej raz. Wiem, że jest z niego bardzo zadowolona i namawia każdą ciężarną w okolicy do spróbowania.
Olejek niestety raczej nie jest dostępny w sklepach w Polsce, ja zamawiałam na allegro, jak na razie jestem w trakcie zużywania drugiej butelki (200 ml wystarcza na około miesiąc) i zamierzam kupować go nadal. Tani nie jest, ale mnie przekonuje fakt, że taki chudzielec nie ma żadnych rozstępów na brzuchu. Ja też chcę nie mieć.

mnie nie przepuszczają, choć wcale nie uważam że koniecznie muszą, ale co gorsza jeszcze się przede mnie wciskają- a to pani której dziecko właśnie zechciało siku, a to pani która nie chce stać w kolejce bo ona ma tylko olej ... szok. a ja już mam pokaźny brzuch i naprawdę trudno nie zauważyć

Dzisiaj obkupiłam się jeszcze w niektóre typowo ciążowe ciuszki. Głównie ciążowe jeansy i bojówki, które przydadzą się w chłodniejsze dni. Udało mi się zdobyć świetne w sklepie z używaną i nową odzieżą w Rumi na Abrahama. Jak ktoś potrzebuje to polecam - duży wybór i niedrogo.

Dziewczyny czy ktoś Was przepuszcza w kolejkach w sklepach? Mnie się chyba tylko raz zdarzyło.....

Ewciuś
zgadza się, będziemy kąpać noworodki :D
w takim razie do zobaczenia w czwartek :)

Sorki, sprawdzam suwaczek...

Hejka,
a ja właśnie wróciłam z weekendowego wypadu do Lubiatowa :) Szwagier miał do dyspozycji całkiem wygodny domek, więc szum morza, lasek, ćwierkające ptaszki... no i cały weekend z mężem, bez telefonów, internetu... bajka :) Przestałam narzekać na ciążę, odpoczęłam i znów mam dobry humor :D
Dziś byłam na echo serca maluszka i wszystko ok :) K. (który opuścił 3 ostatnie wizyty z życia swego dziecka) nie mógł się nadziwić, że już taka duża dziewczyna i aż nie mogłam się powstrzymać od śmiechu, tak mocno przeżywał całe USG :)
Pieczenienatalia, ja wybieram się w czwartek do pani Izy, do SR na Kowalach :) Pewnie się spotkamy :) Mają być zajęcia z kąpieli maluszka :)
Ech, normalnie mam dziś fantastyczny humor :))

a mnie znowu dokucza kręgosłup niestety:( nie jest to ból ciągły niemniej jednak boli :(:(

no ale dośc narzekania

malinowa mandarynko
musisz sama podjąć decyzję, zdecydować czy jest Ci to potrzebne czy też nie :)
ja osobiście bardzo liczę na to, że się sporo dowiem i nauczę. Chciałabym mieć najświeższe informacje odnośnie zasad pielęgnacji noworodka. Wiem, że będę spokojniejsza po takim "kursie" :)

no właśnie tak też myśęe, że macica ćwiczy. Tydzień temu szyjka była w porządku więc chyba nic się nie dzieje. Ja mam wizytę dopiero za 3 tygodnie. Natalia ja tam miałam iść, ale się zniechęciłam w ogóle do SR. Natomiast moja lekarka namawiała mnie na SR. Sama już nie wiem.
Marta29 z cudu narodzin zrezygnuje za takie pieniądze.
Już sama nie wiem iść czy nie. Zgłupiałam totalnie.

hej
ja dziś byłam u lekarza i pytałam o ten twardniejący brzuch i skurcze, dowiedziałam się ,że macica musi się trochę poruszać przed porodem i jeśli te skurcze macicy są sa nagminne i towarzyszy temu skrócenie szyjki macicy to mogą być niebezpieczne

Hej dziewczyny, ja właśnie dzisiaj kupiłam sobie Mustele na rozstępy, będę się smarować i zobaczymy czy coś pomoże. Ja, niestety jestem posiadaczką rozstępów na piersiach :( w liceum gwałtownie przytyłam, potem się odchudzałam i znowu tyłam i mi się wszystko skaszaniło :) Na rozmiar biustu jednak nie mogę narzekać bo mam 70H! A w ciąży się troszkę powiększyły ale na razie mieszczę się w stare staniki, kupiłam tylko przedłużacz na obwód.

Co do twardniejącego brzucha to też tak miałam. Lekarz zalecił brać no spę, nie przeciążać się i leżeć kilka razy dziennie po pół godziny. Robiłam tak i jest lepiej.

Jumelko, to udanej imprezy zycze...

W pierwszej ciąży rozstępy pojawiły mi się dopiero po porodzie (na brzuchu) i to takie konkretne, do tej pory mam blizny. Ale niestety taka moja uroda. Jeszcze trochę na piersiach i biodrach. Czy się smaruję czy nie nie ma znaczenia.

W sobotę synek na 2 urodzinki. Trzeba trochę się zorganizować i zrobić spotkanie rodzinne :) Także czeka mnie latanie po sklepach.

aaaa
zapomniałam, że od czwartku zaczynam SR na Kowalach :) to się może jeszcze położnej zapytam o ten twardy brzuch :)
Dziewczyny kto chodzi do tej SR prowadzonej przez Panią Izę?