Mamusie wrzesień-październik 2011 *11*

Zapraszam do nowego wątku :)

Poprzednie wątki:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-t213989,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-2-t216934,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-3-t220353,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-4-t222599,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-5-t224564,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-6-t228805,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-7-t234948,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-8-t239258,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=241502&c=1&k=130#fs
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-10-t244850,1,16.html

07.09 - gosiunia1108
07.09 - natalnik - SYN - Antoni
07.09 - sałatka - Zaspa - SYN - Pawełek
08.09 - aga_6663
08.09 - czarna84 - SYN - Dominik
09.09 - bladykot - Wejherowo - raczej CÓRKA
09.09 - Kamczik - Kliniczna - CÓRKA - Oliwia
09.09 - mamasandry - Wojewódzki - SYN - Wiktor
09.09 - Fabiankowa - Zaspa - CÓRKA
10.09 - ligia - CÓRKA - Ola
10.09 - Lipuszka - CÓRKA
17.09 - Leokadia2101 - SYN
17.09 - maniana - CÓRKA
23.09 - Dżina - SYN
24.09 - Jumelka - Zaspa - SYN - Jan
25.09 - Ru.mink@ - Wejherowo - CÓRKA- Amelka(chyba,ze okaze sie,ze Pawełek :P)
25.09 - titina - Wejherowo - CÓRKA
26.09 - Ewciuś - Kliniczna - CÓRKA Klara :)
26.09 - izulucha- Londyn - CORKA Nell
27.09 - pieczenienatalia -Kliniczna - CÓRKA - Zofia
28.09 - @IzZzka@
29.09 - eveline22 - Wojewódzki - SYN - Dominik

01.10 - marta29 - Wojewódzki - SYN
03.10 - rybcia6 - SYNEK
03.10 - alicja_82-Kliniczna-CÓRKA
04.10 - cheeringup- Kliniczna
04.10 - Monia Er -SYN - Cyprian
06.10 - gwiazdeczka - CÓRKA
07.10 - polapola - Redłowo - SYN- Jaś
07.10 - malinowa mandarynka - Wojewódzki - CÓRKA - Marta
09.10 - sowka - SYN
12.10 - misiabela - Zaspa- SYN-Aleksander
14.10 - Mangolia - Kliniczna - SYN- Piotr :)
17.10 - ewaaa42- CÓRKA
20.10 - Patunga - Wojewódzki - CÓRKA - Marysia
22.10 - lilo - SYN
23.10 - haniag83 - Wejherowo
24.10 - nusia85 - Kliniczna - SYN - Bartek
26.10 - lucek
28.10 - Brzoskwinka 84 - Zaspa- Córcia Nadia ;)
28.10 - gosiaczek.k - Kliniczna - CÓRKA Kinga
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie wrzesień-październik 2011 *11*

jeśli chodzi o rozstępy to ja się smaruję ZIAJKĄ na rozstępy i jak narazie nic nie widzę, tzn rozstępów
moja sister jedna miała, druga nie więc zobaczymy której jestem bliższa w podobieństwu genetycznym hihih

Hejka, co do rozstępów to potwierdzam zdanie Dżiny, w 1 ciąży miałam niezłe porównanie - moja przyjaciółka smarowała się Mustellą i niewiele pomogła i tak rozstępy wyszły, ja zaś zwykłym balsamem nawilżającym Dove i miałam aż 2 rozstępy :-)

hej dziewczęta!
ja na wizytę idę za tydzień i na pewno zapytam ginki o twardy brzuch i na 100% napiszę o tym tutaj :) zaczynają mnie martwić, te dziwne zachowania mojego brzucha. Cały czas myślałam, że to mała mi się tak układa w tym miejcu gdzie jest taki wybrzuszenie, ale jak zasugerowała Malinowa Mandarynka to mogą być te skurcze... czytałam na innych forach i faktycznie dziewczyny tak to opisują, no ale to nie lekarz więc myślę, że nie ma co się martwić na zapas. Mam nadzieję, że wytrzymam jeszcze ten tydzień, jak nie to pójdę na szybką wizytę jeszcze na dniach.

Dziś byłam na glukozie. Wcale nie jest to takie złe do wypicia, jak woda z cukrem pudrem, bez problemu wypiłam, ale czekanie póżniej te 2h to masakra jakaś no i głód... Ale dałam radę! Mam nadzieję, że to ostatni raz takie badanie w tej ciąży :)
Odebrałam również wyniki ostatniego badania moczu i jest wszystko ok :) tzn poza kryształkami szczawianu wapnia, bo takowe się pojawiły w liczbie "liczne" czy któraś z Was miała coś takiego? Wujek Google mówi, że to nie musi oznaczać czegoś groźnego, że wystarczy dużo pić wody i soków z żurawiny, mam nadzieję że to pomoże, bo faktycznie ostatnio zaniedbałam płyny...

Prawda o rozstępach jest taka ,że obojętnie czym i za ile się wysmarujesz to jeśli masz predyspozycje do posiadania rozstępów (patrz na swoją mamę :-) ) to duże prawdopodobieństwo że Ty też będziesz je mieć !!! Rozstępy robią się gdyż pękają słabe włókna kolagenowe! Żaden krem czy oliwka nie dostarczy nam przez skóre kolageniu- jakoś mi się w to wierzyć nie chce :)

Mój brzuch również czasami twardnieje i tak jakby ... "ciąży" - najczęściej czuję to, kiedy wstaję w nocy do toalety i czasem wieczorem po cięższym dniu - ale nie towarzyszą temu żadne inne objawy, więc do tej pory nie robiłam z tego żadnego problemu a lekarz na ostatniej wizycie też nie zauważył nic niepokojącego. W końcu dziecko robi się coraz większe a tym samym macica i cały brzuch naciągają się i twardnieją. Sama nie wiem ... Może zatem któraś z Was, która ma najszybciej wizytę spyta o tą kwestię i tym samym ostatecznie uspokoi wszystkie pozostałe ??

Ja na razie rozstępów nie mam, od początku ciąży używam Musteli 9 miesięcy (osobne do brzucha i piersi), cena średnio przystępna ale ma wiele pozytywnych opinii i ja również nie narzekam.

Właśnie ! Dziewczyny, w aptekach GEMINI jest aktualnie możliwość zakupu m.in. BALSAMU DO BRODAWEK właśnie firmy Mustela w naprawdę dobrej cenie - normalnie kosztuje 39 zł a teraz 9,90 zł. Oferta jest świeża, ważna jakoś chyba do połowy lipca lub wyczerpania zapasów. Oprócz tego są też inne dobre produkty (ja kupiłam też chusteczki Musteli i płyn do kąpieli Oilum za 50% ceny) więc polecam.

Powiem wam dziewczyny że z jednej strony te rozstępy na biuście mnie ucieszyły, że coś tam mi rośnie wreszcie:) Generalnie nie mam się czym pochwalić jeśli o gabaryty. Wiem że kobiety różnie reagują po ciąży, jednym rosną o 2 rozmiary i znam takie, które miały B potem na czas ciąży C, a po karmieniu skończyły w A!!

Miłego dnia ja wracam do pracy

Witam po długim weekendzie :) W sumie w tym czasie przejechaliśmy ok 1200 km, ale rodzinka odwiedzona :)

Brzoskwinka życzę dużo zdrówka i spokojnych tych ostatnich 3 miesięcy.

Dziewczęta jak ten czas zleciał, to już trzeci trymestr się u mnie zaczął. Za 3 miesiące Jaś będzie z nami :)

Mi brzuch twardnieje czasem, ale jest ok. Lekarka na ostatniej wizycie nie stwierdziła coby się coś działo. Musze teraz tylko zapytać czy te bóle jak kolkowe to normalne. Poza tym robi mi się już ciężko, szczególnie jak trzeba się schylać. Staram się jakoś nie przemęczać, ale różnie to wychodzi. Na pewno nie cackam się z sobą tak jak przy pierwszej ciąży. Zresztą przy synku nie da się nic nie robić. Ciągle domaga się uwagi :)

mialam na mysli skurcze lydek w nocy...a nie skurcze przepowiadajace

hej,

brzoskwinko duzo zdrowka itp,
mi twardniej i pobolewa, po calym dniu w pracy itp,

ps. mi na skurcze zalecona zwiekszone przyjecie wapnia i bardzo mi to pomaga, duzo jem nabialu itp, tylu j.naturalny, twarog itp

na rozstepy smaruje sie roznymi kosmetykami i spokojnie daje rade, choc u mnie wyszly po porodzie dopiero rozstepy, odkrylam teraz firme mamma mio i jest super, choc cena nieatrakcyjna niestety, ale kosmetyki b.wydajne

ja smaruję się Perfect Mama, Dax Cosmetics. Stosuje bo stosuje, ale czy to coś poprawia? Nie wiem :-) Nie wiem nawet czy coś droższego by pomogło. Obawiam się, że nie :-)

Brzoskwinka dużo zdrówka dla Ciebie i dla maleństwa:)!

Dziewczyny takie pytanko, macie problem z rozstępami?? ja na początku niczym się nie smarowałam , potem tylko oliwka po kąpieli ( i to nie regularnie bo zapominałam) od tygodnia pojawiły się małe rozstępy tylko na biuście? stosujecie jakieś SPRAWDZONE :) kosmetyki w rozsądnej cenie?

hmm mnie to w ogóle nie boli, pojawia się na minute i znika. Jestem na zwolnieniu i dużo leżę, bardziej wypoczywać nie można ;-) No ale będę się jeszcze bardziej obserwować.

Hey dziewczyny. Piszę do Was a propo twardniejącego brzucha.Nie bagatelizujcie tego.... Ja tak miałam cały czas i na dodatek mne pobolewał i do tego powstaly u mnie skurcze.... Miało to miejsce tydzień temu. Wylądowałam w szpitalu i okazało się że malutka badzo pcha sie na swiat i dostałam zwolnienie narazie na 2 tygodnie. Na szczęście rozwarcia na szyjce nie ma ale lekarz stwierdził że jeszcze z tydzień dwa i mogłabym urodzic no a że tak powiem ze nie bardzo w 22 tygodniu.... Zalecenia to duzo lezenia malo stresow nic nie dzwigac odpoczywac nie sprzatac w domu ;) A ja to wszystko robiłam.Takze prosze uwazajcie na siebie. Powoli brzuszek jest mniej tarwdy a był jak głaz.

Buziaki dla Was

Witam,

niedziela ma się ku końcowi.. ja z synkiem jestem już w domu a mąż z teściem chcą jechać na występ Kombi na truskawkobranie.
Mi też brzuch twardnieje-stawia się i boli. Ale to najczęściej kiedy się mcno zmęczę..nachodzę, stoje dlugo. I ostatnio zauważyłam że po przytulaniu z mężem też.. :/ na bóle(skurcze) mam brać nospe. Do lekarza idę na początku lipca to muszę się zapytać o przytulanko..

Zmieniam imię. Będzie Łukasz. :) teraz już na pewno. :D
07.09 - gosiunia1108
07.09 - natalnik - SYN - Antoni
07.09 - sałatka - Zaspa - SYN - Pawełek
08.09 - aga_6663
08.09 - czarna84 - SYN - Dominik
09.09 - bladykot - Wejherowo - raczej CÓRKA
09.09 - Kamczik - Kliniczna - CÓRKA - Oliwia
09.09 - mamasandry - Wojewódzki - SYN - Wiktor
09.09 - Fabiankowa - Zaspa - CÓRKA
10.09 - ligia - CÓRKA - Ola
10.09 - Lipuszka - CÓRKA
17.09 - Leokadia2101 - SYN
17.09 - maniana - CÓRKA
23.09 - Dżina - SYN
24.09 - Jumelka - Zaspa - SYN - Jan
25.09 - Ru.mink@ - Wejherowo - CÓRKA- Amelka(chyba,ze okaze sie,ze Pawełek :P)
25.09 - titina - Wejherowo - CÓRKA
26.09 - Ewciuś - Kliniczna - CÓRKA Klara :)
26.09 - izulucha- Londyn - CORKA Nell
27.09 - pieczenienatalia -Kliniczna - CÓRKA - Zofia
28.09 - @IzZzka@
29.09 - eveline22 - Wojewódzki - SYN - Dominik

01.10 - marta29 - Wojewódzki - SYN
03.10 - rybcia6 - SYNEK
03.10 - alicja_82-Kliniczna-CÓRKA
04.10 - cheeringup- Kliniczna
04.10 - Monia Er -SYN - Cyprian
06.10 - gwiazdeczka - CÓRKA
07.10 - polapola - Redłowo - SYN- Jaś
07.10 - malinowa mandarynka - Wojewódzki - CÓRKA - Marta
09.10 - sowka - SYN
12.10 - misiabela - Zaspa- SYN- Łukasz
14.10 - Mangolia - Kliniczna - SYN- Piotr :)
17.10 - ewaaa42- CÓRKA
20.10 - Patunga - Wojewódzki - CÓRKA - Marysia
22.10 - lilo - SYN
23.10 - haniag83 - Wejherowo
24.10 - nusia85 - Kliniczna - SYN - Bartek
26.10 - lucek
28.10 - Brzoskwinka 84 - Zaspa- Córcia Nadia ;)
28.10 - gosiaczek.k - Kliniczna - CÓRKA Kinga

no to Natalia zapytaj i podziel się na forum :-) za każdym razem jak mnie ginka pyta o twardnienie brzucha to ja mówię 'napewno nie' ;-)
a to chyba będzie to ;-)

malinowa mandarynka

mi też się robi taki guz i jestem przekonana, że to mała się tam wciska, bo jak ją rozmasuję, to się przemieszcza...
teraz mnie przestraszylas... za tydzien idę do gin to się jej wypytam co i jak

hej dziewczyny:)

my właśnie wróciliśmy z Mazowsza, super było, ale co dobre szybko się kończy:(, ale jeszcze tylko 3 tyg. w Gdańsku i oboje z mężem mamy urlop:)

dzisiaj mnie kręgosłup boli niestety i to zdarza się zoraz częściej:( stwierdziłam, że musimy do wrześnie kupić najważniejsze rzeczy dla maluszka bo potem nie wyobrażam sobie siebie "toczącej" się po sklepach:)

miłego wieczoru

hej
a ja czuje się świetnie, właśnie zaczął się 30 tydzień ciąży. Przez dwa dni była u mnie siostra z rodziną i jeździłam z nimi zwiedzać gdanisk i okolice. Jedyną dolegliwością po całodziennym łażeniu był ból kręgosłupa ale dał się znieść. Teoretycznie mogłabym chodzić do pracy, ale niestety moje kierownictwo nie przewidywało skrócenia mojego dnia w pracy do max 8h i odebranie części obowiązków. A że praca jest bardzo odpowiedzialna i stresująca to niestety musiałam uciekać. Poza tym ten stres i przesiadywanie na nadgodzinach odbijał sie na moim zdrowiu i zdrowiu mojej kruszynki więc bez zastanowienia poszłam na zwolnienie. Teraz siedzę w domu i w końcu mam czas dla siebie. Jedynym minusem ciąży jest rezygnacja z wieczorów przy długich rozmowach i drinkach albo winie. Bardzo je lubiłam, ale zestawiając to z myślą że będę miała dzidzię to naprawdę wszystko inne jest nieważne. Już nie mogę doczekać się porodu, ale nie dlatego że mam dość ciąży, bo z jednej strony ma ona swoje plusy- mam cały czas swojego aniołka przy sobie i wiem ze jest bezpieczna i tylko moja. Nie mogę doczekać się porodu i razem z mężem odliczamy minuty , godziny, dni kiedy będziemy mogli ją w końcu przytulic, wziąć na ręce achhhh rozmarzyłam się:) jak czasem bezsenne noce, albo inne dolegliwości dają mi się we znaki to myślę sobie że na świecie jest miliony par które marzą o dzieciach, a nie mogą ich mieć i nieraz rozpadają się z tego powodu. Sama znam takich wiele. A ja mam kochającego męża i dzidziulkę w brzuchu i jest to największy prezent od losu. I wtedy wszystkie dolegliwości znoszę z uśmiechem na twarzy i wdzięcznością że dane było mi w ogóle je przeżyć.

hej
powiedzcie mi jak wygląda to twardnienie brzucha? Bo ja do tej pory myślałam, że ten 'twardy guz' ;-) po jednej stronie brzucha to po prostu wypinające się dziecko. Zwłaszcza, że zdarza się najczęściej rano po długim spaniu na boku. Naciskałam to miejsce i chwilę potem już było normalnie :)
ale teraz czytam różne fora i tak chyba wyglądają te skurcze macicy. Jezu ta pierwsza ciążą straszna...zielona jestem totalnie :)

hej, w londynie slonce i upal wreszcie i maz grilla rozpala...

ja generalnie w ciazy nie lubie byc, choc w miare je znosze, nie jestem rozczulajaca w sosunku do brzuszka itp,, pewnie jak czuje kopniaki to spokojniejsza jestem itp...Blanke urodzilam w 39tc, Nell bede rodzila w 38tc, choc mam sie liczyc, ze w 36 rowniez moge, ale nie chce wole w 38tc, zastanawia mnie jak duza dzidzia bedzie, bo teraz brzuch mam mniejszy...tym razem ciesze sie, ze znam date i wiem kiedytonastapi, boz Blanka wzielo mnie z zaskoczenia i troszke panikowalam...
wczoraj kupilam lozeczko bo byla oferta, do tego kosz mojzesza itp, czekam na przeceny materaca towtedy dokupie hihi

jutro do pracy znow...