Mamusie wrzesień-październik 2011 *12*

Zapraszam do nowego wątku :)

Poprzednie wątki:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-t213989,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-2-t216934,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-3-t220353,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-4-t222599,1,130.h
tml
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-5-t224564,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-6-t228805,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-7-t234948,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-8-t239258,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=241502&c=1&k=130#fs
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-10-t244850,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-11-t247158,1,130.html

07.09 - gosiunia1108
07.09 - natalnik - SYN - Antoni
07.09 - sałatka - Zaspa - SYN - Pawełek
08.09 - aga_6663
08.09 - czarna84 - SYN - Dominik
09.09 - bladykot - Wejherowo - raczej CÓRKA
09.09 - Kamczik - Kliniczna - CÓRKA - Oliwia
09.09 - mamasandry - Wojewódzki - SYN - Wiktor
09.09 - Fabiankowa - Zaspa - CÓRKA
10.09 - ligia - CÓRKA - Ola
10.09 - Lipuszka - CÓRKA
17.09 - Leokadia2101 - SYN
17.09 - maniana - CÓRKA
24.09 - Jumelka - Zaspa - SYN - Jan
25.09 - Ru.mink@ - Wejherowo - CÓRKA- Amelka(chyba,ze okaze sie,ze Pawełek :P)
25.09 - titina - Wejherowo - CÓRKA
26.09 - Ewciuś - Kliniczna - CÓRKA Klara :)
26.09 - izulucha- Londyn - CORKA Nell
27.09 - pieczenienatalia -Kliniczna - CÓRKA - Zofia
28.09 - @IzZzka@
28.09- Dżina - Wojewódzki- SYN- Mikołaj
29.09 - eveline22 - Wojewódzki - SYN - Dominik

01.10 - marta29 - Wojewódzki - SYN
03.10 - rybcia6 - SYNEK
03.10 - alicja_82-Kliniczna-CÓRKA
04.10 - cheeringup- Kliniczna
04.10 - Monia Er -SYN - Cyprian
06.10 - gwiazdeczka - CÓRKA
07.10 - polapola - Redłowo - SYN- Jaś
07.10 - malinowa mandarynka - Wojewódzki - CÓRKA - Marta
09.10 - sowka - SYN
12.10 - misiabela - Zaspa- SYN- Łukasz
14.10 - Mangolia - Kliniczna - SYN- Piotr :)
17.10 - ewaaa42- CÓRKA
20.10 - Patunga - Wojewódzki - CÓRKA - Marysia
22.10 - lilo - SYN
23.10 - haniag83 - Wejherowo
24.10 - nusia85 - Kliniczna - SYN - Bartek
26.10 - lucek
28.10 - Brzoskwinka 84 - Zaspa- Córcia Nadia ;)
28.10 - gosiaczek.k - Kliniczna - CÓRKA Kinga
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie wrzesień-październik 2011 *12*

ja bede sie zastanawiac nad tym jak ubrac baby jak juz bede w szpitalu, koniec wrzesnie to taka pora roku ze moze byc tak naprawdę każda pogoda...

Ja mojego brzdąca myślę że w dresik ubiorę, zawinę w rożek albo kocyk i do fotelika, myślę że wystarczy

ja na wyjście mam kombinezonik, ale taki poźno wiosenny/wczesno jesienny, ale na zimę trzeba będzie kupić coś zdecydowanie cieplejszego

Hey, ja byłam na szkole rodzenia na Zaspie w poniedziałek. To były pierwsze zajęcia.

I położne nam powiedziały, że dziecko jak najbardziej sie kąpie ale nie od razu po porodzie. Czyli np dzień później o 7 rano. Kąpiel jest zawsze o 7.

A jakby nie patrzeć 2 bądź 3 doby się w szpitalu leży.

Co do kombinezonów,ja mam 4 na całą zimę już :))) Najlepsze sa takie ala worki gdzie nie trzeba się siłować z wsadzaniem nózek tylko wkłada się dziecko i zapina na zameczek. Bardzo pkatyczne!

no ja właśnie myślałam o pajacyku i kombinezonik polarowy. jak będzie bardzo zimno to kocyk i wsio

Magnolia powiem Ci szczerze, ze ja nad kombinezonem nie myslalam moze dlatego, ze u mnie termin na poczatek wrzesnia?
W sumie ostatnio sama zastanawialam sie w co malucha na wyjscie ubrac? Body na pewno, mam jeszcze taki fajne polarkowe spiochy ale to chyba bedzie za malo? a moze nie? kocyk do fotelika... moze wystraczy. A Wy macie juz przemyslenia na temat ubranka na wyjscie?

ja kupiłam kombinezonik 62, ale jakiś taki mały mi się wydaje. Później trzeba będzie chyba dokupić, bo przez całą zimę napewno nie wystarczy. Ale jeszcze nie wiem. ;] Jak już się pojawi brzdąc i wyrośnie to będę się martwić :)

Dziewczyny prawda jest taka że z tymi kosmetykami dla dzieci to jest różnie, w sumie żadne rady co która kupuje się nie przydadzą bo dzieci różnie reagują tak jak my dorośli. I każda z nas ma przecież swoje ulubione kosmetyki, tusze do rzęs, balsamy:)

Kupujecie te śpiworki dla maluchów?? ja właśnie chciałabym sobie kupić w tym miesiącu i zastanawiam się nad rozmiarem. Myślałam o roz.80 żeby mały miał na dłużej ale tak się zastanawiam czy będzie poręczny.

Acha... i jeszcze jedna sprawa:) mam okazje kupić śliczny kombinezonik ale rozmiar 74. Mały tak naprawdę może byc nawet z końca września albo października bo mam termin na 14.10. Chyba nie mam opcji żeby prześmigał w jednym przez całą zime? bo czy jest sens kupowania w rozmiarze 80? jak się urodzi powiedzmy 56? Będzie w nim pływać i słyszałam że najgorzej jest jak sie przypina dziecko do fotelika pasami, wtedy podchodzi do góry na główkę.

Jak robicie?? kupujecie na razie mniejszy ?? bo w styczniu i tak są przeceny w sklepach.

misiabela
no tak to :) nie kąpią :) zmieniło się ostatnio. Kąpią tylko jeśli dziecko przy porodzie wybrudzi się od smułki a tak to wycierają tylko z krwi i koniec :)

Jak w szpitalach nie kąpią? Mój jeszcze 3 lata temu był kąpany pod kranem w zlewie. Ja w domu też nie kąpałam w przegotowanej wodzie. U nas sudocrem ani linomag się nie sprawdziły. Na pupę najlepsza była zwykła zasypka a jak zrobiło się odparzenia to po sudocremie było jeszcze gorzej(ja używałam tormentiol i od razu była poprawa). Słyszałam też że kosmetyki J&J są mocno uczulające.. więc ja próbować nie będę.

U nas pierwsze beda pampresy a pozniej zobaczymy :)
Oliwke kupie ale tylko w razie ciemieniuchy, tak nie bedziemy uzywac.

no właśnie słyszałam, że pierwsza kąpiel dopiero w domu. No trudno ;-)

W SR polozna mowila, ze nie trzeba uzywac przegotowanej wody do kapieli ale do mycia buzi i splukiwania glowki zaleca.

malinowa mandarynka
woda do kąpieli do zwykła kranówka tak przynajmniej mówili mi na SR :)
a co do kąpania w szpitalach, to położna mówiła, że już nie kąpią dzieci, chyba, że leżysz np tydzień, bo maź płodowa lepiej zabezpiecza ciałko dziecka przed bakteriami.

Ja zamierzam kupić mleczko pielęgnacyjne i żel do mycia ciała i włosów - HIPP, oliwkę i chusteczki pielęgnacyjne Bambino.

hello ;-)
a ja zacznę od zwykłego mydełka bambino i oliwki. Tak mi koleżanki doradzają. Ewentualnie myślę jeszcze o płynie 3w1 J&J. Też jestem zdania, że obojętnie co piszą i mówią, trzeba przetestować na własnej skórze (tzn. maleństwa) ;-) Dopiero jak będzie się coś działo to zmienimy. Co do tych oilatum, emolium itp. to raczej nie ma potrzeby ich używać do zdrowej skóry więc może później jak wystąpi jakieś uczulenie...
Pieluszki Happy Newborn będą u nas jako pierwsze.
A i jeszcze mam pytanie, czy rzeczywiście do pierwszych kąpieli potrzebna jest przegotowana woda? Wszędzie w mądrych książkach tak piszą, ale w szpitalach chyba nie bawią się w przegotowywanie wody tylko leją normalną kranówę? :-)

Cześć dziewczyny !!!:)
Ale smętna pogoda dzisiaj, dla mnie w sumie idealna bo jestem w pracy. Wczoraj oglądałam TV około 19 i zasnęłam w ubraniach:):) wstałam dopiero po dźwięku budzika o 6.30. więc jestem mega wyspana :).

alicja_82 co do kosmetyków to ja niestety nie mam doświadczenia bo to moje pierwsze maleństwo, zdaje się na rady mojej koleżanki która jest nazywana u nas " pogotowiem dla maluszków" tak więc kupie:
1) Olejek do kąpieli firmy Emolium, jest drogi,ale BARDZO
wydajny-należy kupować 400ml a nie 200 to się opłaca.Zapłacisz 40-50zł za opakowanie,które starczy Ci na 3-4 mce.Czyli wychodzi 10,13zł mc.opakowanie np Nivea za 15zł wystarczy na mc.

2) emolium żel do mycia( ale przez pierwsze mce
życia olejek do kąpieli emolium będę używać ).Żadnych balsamów do ciała ani oliwki,bo to też zbędne i nadmierne natłuszczanie gorsze od żadnego-powoduje często atopowe zapalenie skóry.No więc oprócz tego emolium kupie tylko kremu emolium barierowy
3) .A do pupy Linomag najlepszy maść za 7zł w aptece bez recepty. Sudocrem na mocno odparzoną skórę w pachwinkach

4) co do pieluszek tu decyduje się na pampersy są najdroższe,ale to tylko pozory-ponieważ są najbardziej chłonne.Więc paczka starcza na tyle co 1,5 paczki innych pieluch.I nie odparzają pupy tak jak np huggies czy bella.
( dodaje że to nie moje doświadczenia ale rady bliskich koleżanek więc je zastosuje:) a przy drugim dziecku będę miała może już inne poglądy !!! :)

Miłego dnia dziewczyny

Co do kosmetyków to nam położna na SR mówiła, że nie ma "najlepszych" trzeba kupić to co Ci się podoba i zobaczyć czy dziecko nie jest uczulone, jak nie jest to można używać :)

Jeśli chodzi o becikowe, to ja nic nie widzę w necie, żeby miały być zawieszone... titina gdzie takie coś mówili? Trzeba koniecznie to zweryfikować :)

titina naprawdę?? Mi się wydawało że do końca tego roku..

Dokładnie tak jak mówi Lipuszka chodzi o przepływy, a co do kosmetyków to ja postawiłam na początek na Mustela Bebe, chusteczki pampers sensitive i do kapieli Balneum specjalnie dla niemowlaków - w aptece polecono mi zamiast Oiltum, gdyż to 2 jest bardziej lecznicze, jak już coś się będzie działo - Sudocrem :)