Mamusie wrzesień-październik 2011 *6*

Poprzednie wątki:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-t213989,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-2-t216934,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-3-t220353,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-4-t222599,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-5-t224564,1,130.html

1. gosiunia1108 - 7 wrzesień
2. natalnik - 7 wrzesień
3. sałatka - 8 wrzesień
4. czarna84 - 8 wrzesień
5. Kamczik - 9 wrzesień
6. mamasandry - 9 wrzesień
7. ligia - 10 wrzesień
8. Leokadia2101 - 17 wrzesień
9. Dżina - 23 września
10. Jumelka - 24 września
11. Ru.mink@ - 25 września
12. Ewciuś - 26 września
13. pieczenienatalia - 27 wrzesień
14. @IzZzka@ - 28 września
15. cheeringup - 29 września
16. alicja_82 - 30 września
17. Monia Er - 4 październik
18. marta29 - 4 październik
19. gwiazdeczka - październik
20. malinowa mandarynka - 7 październik
21. izulucha - 10 październik
22. misiabela - 14 październik
23. sowka - 18 październik
24. Patunga - 20 październik
25. lilo - 22 październik
26. nusia85 - 24październik
27. lucek - 26 październik
28. Basieniak - 26 październik
29. Brzoskwinka84 - 28 październik
30. gosiaczek.k - 28 październik
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie wrzesień-październik 2011 *6*

e super, ja planuje 14 maja isc na polowkowe prywatnie i mam nadzieje, ze dowiem sie juz kto tam siedzi hihi, i po urlopie zrobie remanent ciuszkowy dla maluszkow itp...

a to sa juz truskawki kaszubske w Gda, maz je uwielbia- a tutaj raczej nie dostane ;-) i zawsze kloce sie, ze kaszubskie lepsze od brytyjskich hihi, choc ja lubie tez hiszpanskie....

no dobra...pierwsze dziewczęce body kupione ;-) teraz czas na truskawki z cukrem mniam

Ewciuś
ja też planuję rodzić na Klinicznej, więc wychodzi na to że do SR możemy się wybrać razem :) no ale to jeszcze czas :) przy następnej wizycie podpytam ginke, kiedy to trzeba się wybierać :)

Czeka mnie dziś kolejny nudny dzień, chyba musze się wybrać do Gdańska na małe zakupy, ale nie wiem czy mi się chce... ehhh to lenistwo :P

Ja się tym razem nie wybieram do SR, myślę że przez te 2 lata nic się nie zmieniło. Zamierzam rodzić na Zaspie, więc jeśli któraś z dziewczyn też się tam zdecyduje, to mam tylko prośbę o umieszczenie listy rzeczy potrzebnych do szpitala (bo to akurat mogło się zmienić).
Z tego co pamiętam na Zaspę do SR w szpitalu należało się zgłaszać od 28 tc, ze skierowaniem od lekarza było za darmo, tylko za partnera płaciło się 50 zł.

~ mandarynka
Jak się będziesz tam wybierała, to daj znać, ja dam Tobie znać, jeśli ja się będę wybierała - zawsze to fajniej "znać" już kogoś na starcie :)
Nie wiem jak z tymi terminami tylko, bo moje małe po ostatnim USG nadrobiło 3 dni, ciekawa jestem, czy teraz znów mi się termin nie zmieni, ale tego się dowiem po majówce dopiero, bo wybywam na kajaki :D
Musiałam się pochwalić, już nie mogę się doczekać :)

na stornie INVICTY można znaleźć info o bezpłatnej SR dla mieszkanek Gdańska...ciekawe...

Ja planuję rodzić na klinicznej :) to może tam się wybiorę... ale będę wdzięczna za jakieś info :)

marta29, też planuję poród w wojewódzkim, więc wybiorę się do SR CUD NARODZIN. mamy podobne terminy to się może spotkamy tu i tu heh
co do mebelków to nie kupuję żadnych. skończy się na łóżeczku i to wystarczy.

Do szkoły rodzenia to chyba jakoś w 7 miesiącu, tak sądzę.

Dziewczyny, dawajcie znaki, jak sobie wybierzecie jakąś szkołę, albo znacie taką, którą można polecić. Może akurat gdzieś tam któraś z nas trafi na inną z nas i będzie raźniej.

Ja tylko rzuciłam okiem jakiś czas temu na szkoły w Gdańsku, bez sprawdzania szczegółów. Ponieważ planuję rodzić w Wojewódzkim, to też chyba tam bym się wybrała, żeby zawczasu ogarnąć przestrzeń i mieć jakąś orientację.

hello,

ja dzis caly zien w szpitalu na badanich i na glukazie, bleee, ale przynajmniej nie mialam odruchu wymiotnego jak w poprzedniej ciazy...

hmmm z ustepowaniem miejsca w metrze itp, nie ma zadnego problemu, jak nic nie ylo widac to mam taki znaczek baby on board, przeslali z osrodka transportu miejskiego ZA DARMO, teraz nie nosze, bo widac brdzo wyraznie, ze jest to brzuch ciazowy...w metrze zero problemow, tylko, ze jak jest tloczno, to biore nastepny, ale metro mamy co 2 minuty w godz.szczytu...
w kolejkach w sklepie itp, tutaj takie cos nie istnieje, jak jestem w Pl, tez nic takiego mnie nie spotkalo, osobiscie uwazam, ze jak jestem w stanie pchac wielki kosz z zakupami, albo siaty itp z zakupami, to w kolejce do kasy tez moge wystac itp...ale to moje zdanie...

ja teraz sz.rodzenia odpuszczam, ale polecam, bo jest fajnie, choc wiem, ze w Pl szkol prowadzone sa inaczej itp...

ja z mebelek to najdrozsze bedzie lozko i materac,z mebli nic nie dokupuje, ja chce aby dzieci byly jak najszybciej razem w pokoju, nie rozdzielam ich itp, myslimy, ze ja beda nastolatkami, to wtedy beda mialy osobne pokoje, dla mnie bez sensu aby takiem 3-5 latki mialy osobne pokoje itp, po co rozdzielac, niech ucza sie zycia razem itp, raczej to my przeniesiemy sie z poddasza, pietro nizej do mniejszej sypialni, a je na poddasze, nie wiem jak maz to przezyje, ale takie zycie...

tak, starość nie jest wyborem, ale to czy się ustąpi miejsca czy nie jest wyborem uzależnionym tez od wrażliwości i dobrego wychowania. Wymaganie wrażliwości i dobrego wychowania też jest nadużyciem, a tym bardziej wymaganie od innych zrozumienia że np. kogoś nie stać na taksówki, W takim świecie żyjemy. Nie mówię że nie należny ustępować osobom starszym lub kobietom w ciąży, ale że wcale nie jest to obowiązkiem innych ludzi. jeśli ktoś to zrobi, to chwała mu, ale nie oburzajmy sie tak bardzo jeśli ktoś się nie wzruszy losem kobiety w ciąży

A mnie się wydaje, że to kwestia dobrego wychowania. Jasne, że ciąża to mój wybór i ja osobiście nigdy nie mam do nikogo pretensji, że mi nie ustąpił miejsca (ostatnio stałam całą mszę rezurekcyjną w masakrycznym tłoku)... ale starość już niekoniecznie jest wyborem... A na taksówki nie wszystkich stać ;) To tak a propos...

A tak w ogóle to mam pytanie, kiedy należało by się wybrać do szkoły rodzenia? I czy już macie jakieś typy? Pozdrawiam...
Ps. Przeglądam strony z mebelkami dla dzieci, masakra... jakie to wszystko drogie... :((

hej
tak czytam o tym przepuszczaniu w kolejce i osobiście uważam, że nikt nie ma prawa wymagać od innych specjalnego traktowania. To że np ja jestem w ciąży to moja sprawa i wybór, a to czy ktoś puści mnie w kolejce czy na przejściu dla pieszych to tylko dobra wola, a czasem mam wrażenie, że kobiety w ciąży trochę nadużywają swojego stanu dla specjalnego traktowania. Inny podróżny tez może się źle czuć a człowiek w kolejce zwyczajnie się spieszyć. Zawsze się wkurzałam, że np starsi ludzie wymagają, żeby im ustąpić miejsca, a tymczasem to jest mój wybór czy ustąpię czy nie a nie żaden obowiązek, przecież tak samo zapłaciłam za bilet. Nieraz jadąc w zatłoczonym autobusie latem byłam bliska utraty przytomności, ale nigdy do nikogo nie miałam pretensji albo wymagań bo niby czemu mam być lepiej traktowana? Jeśli mi się nie podoba to są taksówki. moja ciąża to mój wybór i nie widzę powodu żebym miała się zachowywać jak ci wkurzający starsi ludzie którzy uważają ze wszystko im się należy.

marta29 uśmiałam się z tej czaszki :) Fakt to obrzydliwe.

Póki co mi nikt nie ustępuje kolejki np. w sklepie bo nie widać brzuszka za bardzo. W sumie zależy od dnia i od tego co zjem. Bo w poniedziałek ewidentnie było widać a dziś już nie.. :/
Z synkiem w ciąży tylko raz Pani na poczcie jak zaobaczyła mój brzucho to powiedziała ludziom że ja pierwsza :) poza tym na przejściach dla pieszych samochody też się zatrzymywały( jak chodziłam z wózkiem to też a jak idę z synkiem to też się zatrzymają) środkami komunikacji nie jeżdżę więc nie wiem. W kolejece na badania nie ma problemu bo i krew pobiera Pani przy gabinecie ginekologa więc tam tylko ciężaróweczki.

U mnie raz widać, raz nie, zależnie od tego, w co się ubiorę. Na razie się nie zdarzyło, żeby mi ktoś ustąpił miejsca, ale sądzę, że to dlatego, że w sumie jeszcze nie wyglądam jak w ciąży.
Kiedyś była taka akcja z plakatami w tramwajach i autobusach: "ustąp miejsca dziecku w drodze" i to naprawdę działało. Ludzie nie mieli odwagi siedzieć, mając taki plakat w zasięgu wzroku i kobietę w ciąży obok.
Niestety, często nie korzystam z wolnego miejsca z powodu osób, które siedzą w pobliżu i zwyczajnie śmierdzą. Teraz razi mnie to szczególnie i wolę wstać i stać przez całą drogę z dala od takiego osobnika, niż usiąść obok. Jakiś czas temu, w autobusie usiadła obok mnie babka około trzydziestki z mega przetłuszczonymi włosami i przeglądała jakieś ulotki o karmieniu piersią. Jej czaszka śmierdziała straszliwie i sama myśl, że ktoś taki miałby karmić dziecko... Ohydztwo...

hello dziewczęta!!
długo mnie nie było, wiadomo, święta, a później miałam awarię kompa, na szczęście cudownie ozdrowiał, więc mam nadzieje, że nie wywinie mi numeru i nie rozkraczy się zupełnie!

Co do uprzejmości ludzi w miejscach publicznych, to ja dziś pierwszy raz skorzystałam z przywileju cieżarnej w Lux Medzie jak szłam na badania, pan był zdziwiony, że wchodzę przed nim, ale powiedziałam mu, że mam przywilej i już :) niestety ludzie nie są tacy uczynni. Zawsze wydawało mi się, że będę walczyć o swoje ale jakoś mi głupio....

Kupiłam sobie w końcu leżak ogrodowy i idę się wylegiwać!! jeeee
kocham tą pogodę!!!! :D

:) w ciąży z Jasiem,często puszczano mnie w kolejkach w sklepie,np mięsnym,supermarketach-Panie z kas same wołały:) To było naprawdę miłe, w tramwaju,autobusie najczęściej młodzi ludzie:) Generalnie spotykałam się z masą życzliwości i pomocy:)

Bywały też nieprzyjemne sytuacje,jak np starszy Pan który wydarł się na mnie,że siedzę w tramwaju a on stoi-jednak jak zobaczył mój brzuszek,to... zrobił się czerwony i wysiadł:)

milego ,slonecznego dnia dziewczyny :)
Rzadko bywam chwilowo,ale podczytuje.
Pozdrawiam.

hej. tak się ostatnio zastanawiałam, czy jak już będzie brzuch i będę stała w kolejce do kasy z pierwszeństwem dla ciężarnych, to chyba i tak nie będę na tyle odważna, żeby się przebić ;-)
także nie nastawiam się, że będą mi ustępować czy coś...
oczywiście zawsze będzie miło jeżeli ktoś ustąpi, przepuści. ale nie będę tego chyba wymagać...;-)
ale jestem zajarana tą dziewczynką...hehe

mnie na ulicu puszczaja samochody jak widza brzuszek i wózke =]