Mamusie wrzesień-październik 2011 *7*

Zapraszam do nowego wątku :)

Poprzednie wątki:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-t213989,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-2-t216934,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-3-t220353,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-4-t222599,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-5-t224564,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-6-t228805,1,130.html

1. gosiunia1108 - 7 wrzesień
2. natalnik - 7 wrzesień
3. sałatka - 7 wrzesień - SYN Pawełek
4. aga_6663 - 8 wrzesień
5. czarna84 - 8 wrzesień - SYN - Dominik
6. Kamczik - 9 wrzesień
7. mamasandry - 9 wrzesień - SYN
8. ligia - 10 wrzesień - CÓRKA
9. Leokadia2101 - 17 wrzesień - SYN
10. Dżina - 23 września
11. Jumelka - 24 września - CÓRKA
12. Ru.mink@ - 25 września
13. Ewciuś - 26 września - CÓRKA
14. pieczenienatalia - 27 wrzesień
15. @IzZzka@ - 28 września
16. cheeringup - 29 września
17. alicja_82 - 30 września
18. marta29 - 1 października
19. Monia Er - 4 październik
20. gwiazdeczka - październik
21. malinowa mandarynka - 7 październik- CÓRKA - MARTA
22. sowka - 9 październik - SYN
23. izulucha - 10 październik
24. rybcia6 - 10 październik
25. misiabela - 14 październik
26. ewaaa42 - 17 październik
27. Patunga - 20 październik
28. lilo - 22 październik
29. nusia85 - 24październik
30. lucek - 26 październik
31. Basieniak - 26 październik
32. Brzoskwinka84 - 28 październik
33. gosiaczek.k - 28 październik
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie wrzesień-październik 2011 *7*

Hey ;)

Wczoraj teściowa urodziny robiła.. żarełka byłoo TYYYYYLE... no i TYYLLE też zjadłam .. wieczorem się ruszać nie chciałam bo tak ni było źle...
o 22 spałam.:)

Dziś chciałan zabrać Fabiana do ZOO.. ale pogoda taka dziwna.. będzie padało? A noże pada? Bo zasłonięte okna i nie widzę... :)

No i latorośl nasza ku uciesze zaczęła wołać na nocnik ;) Strasznie się cieszę bo kiedy przybędą upały to nie będzie się parzył w pieluszce ;)

Sposób na dziewczynkę.. ya nie bardzo wierzę w "sposoby". Loteria ;)
Nasza córeczka została poczęta w Zakopanym ;)

samoobserwacja organizmu to super sprawa poznania własnego organizmu np wykryciu różnych chorób. jedna z metod leczenia niepłodności naprotechnologia opiera się na bardzo dokładnej obserwacji organizmu, główny nacisk kładziony jest na śluz.

misiabela i pewnie ja się "wezmę" za wykresy, nigdy nie obserwowałam śluzu i nie mierzyłam temperatury, ale myślę, że warto a może za drugim razem będzie dziołcha:)

lilo tak sobie myślę że nie byłoby głupie dokładne obserwowanie cyklu.. tzn. mierzenie temp, obserwacja śluzu i takie tam. Bo ponoć bzykanko w odpowiednim dniu cyklu zapewnić może dziołche :) ja się chyba zabiorę po narodzinach kolejnego dziecka i będę miała takie wykresy że na pewno uda się wcelować w TEN odpowiedni dzień ;D

do dziewczyn, które mają dziewczynki: ja też poproszę o przepis, drugą chciałabym miec bardzo córeczkę

Witajcie,

ależ dziś ponuro i smętnie. Ja już w domku. Weekend u babci się udał. :)
marta29 ja już zdecydowałam że 3 będzie córcia. I na pewno sie uda. :) Mój synek też temperamentny i do tego uparty.. ale nie pozwalam sobie wejść na głowe. Na wszystko jest sposób.
Fabiankowa.. myślę że Twój synek próbuje swoich sił.. sprawdza granice.. sprawdza Was. My też to przechodzilimy.. Najlepszym sposobem na histerie było zaprowadzenie do pokoju i przeczekanie aż się uspokoi. Dziecko zaczyna mieć własne zdanie, wielu emocji nim szarga i może sobie nie radzić. Najważniejsze żeby nie ustąpywać, dziecko musi znać granice..ale musi też wiedzieć że rozumiesz jego stan i jesteś z nim bez względu na to jak się zachowuje.

Miłego wieczorku!

Dziewczyny, jak znacie przepis na dziewczynkę, to proszę o podanie :). Zapiszę sobie i nauczę się na pamięć.

Wczoraj spędziłam trochę czasu z rodziną mojego faceta. Gdy tak patrzyłam na niego i jego brata, naprawdę miałam wrażenie, że cofnęłam się w czasie o jakieś dwadzieścia parę lat - razem są jak dzieci. I to takie, które najpierw najlepiej czymś palnąć w łeb, a dopiero później do nich mówić... :P
Już się przyzwyczaiłam do myśli, że będę miała syna i nawet mnie to zaczyna cieszyć. Ale jeśli miałabym drugie dziecko kiedyś - to chcę dziewczynkę, bo obawiam się, że w przypadku dwóch chłopców z temperamentem po tacie i jego rodzinie, to musiałabym sobie wyhodować oczy dookoła głowy i kilka dodatkowych par rąk...

Ja tam zawsze chciałam mieć parkę :) Ale jeśli zdarzyło by sie, że bedziemy miec trzecie dzieciatko to koniecznie chciałabym miec dziewczynkę...sa najkochańsze :) Takie małe przytulanki :)

Oj, to prawda, pogoda dzisiaj nie rozpieszcza. My dzis idziemy w odwiedziny do znajomej, która równiez ma córeczkę. Jak się we dwie razem dobiora t wcale nie trzeba im wymyslać zabaw, zawsze kiedy mamy wyjść od nich do domu moja córa spocona błaga mnie, abysmy jeszcze zostały hihi

my już po obiedzie, ciasto gotowe więc czekamy teraz na znajomych

Iza, jak to zrobiłaś? 2 dziewczynki :) super :)
Jeszcze 2 dni i tez się dowiem czy jest tam Żyraf czy Żyrafa :P
Niestety pogoda dziś nie zachęca, wieczorem jadę do siostry i zostaję do jutra.
Miłego dnia dziewczęta!

Witajcie,
synek śpi więc obiad przygotowany i mam chwilę dla siebie :)

Iza gratuluję córeczki.

Wczoraj była piękna pogoda, pojechaliśmy na działkę i prawie cały dzień zleciał. Trochę się narobiłam i wieczorem plecy znowu dały znać o sobie, jeszcze dziś czuję czasem ból i do tego mam zakwasy :)

My też dziś siedzimy w domku, bo cały czas pada. Pod wieczór odwiedzą nas znajomi, więc też będzie towarzysko.

Co do brzucha to ja już przed ciążą za dużo ważyłam i teraz to mam już 107 cm w obwodzie plus 2 kg na plusie (dopiero od miesiąca zaczęło mi przybywać).

Przeglądałam też imiona i najbardziej mi się zapamiętała Mrówka :)))

izulucha więc jako pierwsza w naszym poście serdecznie gratuluję dziewczynki:), pamiętam, że pisałaś, ze wolałabyś aby Blanka miała siostrzyczkę.

u mnie dziś już dobrze, ale wczoraj wieczorem czułam się kiepsko, bolało mnie w lewym boku, nie wiem co to było, może za dużo się wczoraj nachodziłam, no najważniejsze, że dziś już wszytsko dobrze

pododa kiepska, pochmurno, ale dziś nigdzie się nie wybieramy, przyjeżdżają do nas znajomi na kawkę i ciacho:)

teraz doczytalam i tak kommacierzyste mozna juz wyhodowc wlasne, a jak bialaczka jest na tle genetycznym to dziecka k.pepowinowej raczej nie uzyja jesli jest genetyczna, jesli ma sis albo bro rowniez nie uzyja , bo za duze pokrewienstwo...znam przypasek z autopsji u bliskimch znajomych, chlopiec ma drugie narodziny czytaj przeszczep szpiku od dawcy z Gda w lutym i jest w miare ok, tzn przyjal sie, niestety sisostrzyczki krwi nie moga uzyc...ale niech kazdy robi jak uwaza itp...

hmmm wiecie dzieci sa rozne, niektore latwo sie sluchaj inne nie, a w buncie to to sa inne dzieci itp...trzeba to przetrwac...

1. gosiunia1108 - 7 wrzesień
2. natalnik - 7 wrzesień
3. sałatka - 7 wrzesień - SYN Pawełek
4. aga_6663 - 8 wrzesień
5. czarna84 - 8 wrzesień - SYN - Dominik
6. bladykot - 9 września (nie chcę znać płci przed narodzeniem)
7. Kamczik - 9 wrzesień
8. mamasandry - 9 wrzesień - SYN
9. Fabiankowa - 9 wrzesień- CÓRKA
10. ligia - 10 wrzesień - CÓRKA
11. Leokadia2101 - 17 wrzesień - SYN
12. Dżina - 23 września
13. Jumelka - 24 września - CÓRKA
14. Ru.mink@ - 25 września
15. Ewciuś - 26 września - CÓRKA
16. pieczenienatalia - 27 wrzesień
17. @IzZzka@ - 28 września
18. cheeringup - 29 września
19. alicja_82 - 30 września
20. marta29 - 1 października - SYN
21.rybcia6 - 3 pazdziernik
22. Monia Er - 4 październik - SYN - CYPRIAN
23. gwiazdeczka - październik
24. malinowa mandarynka - 7 październik- CÓRKA - MARTA
25. sowka - 9 październik - SYN
26. izulucha - 10 październik - CORKA - NELL
27. misiabela - 14 październik - SYN
28. ewaaa42 - 17 październik
29. Patunga - 20 październik
30. lilo - 22 październik - SYN
31. nusia85 - 24październik
32. lucek - 26 październik
33. Basieniak - 26 październik
34. Brzoskwinka84 - 28 październik
35. gosiaczek.k - 28 październik

WIEC PRZYSZLA kolej na aktualizajce i jednak moje przeczucia ze corka sie sprawdzily, wiec z mezem b.cieszymy sie, choc maz troszke zawiedziony byl, i imie bedzie na 80% - maz wybral...

z Blanka tez ok, wszystko jest w normie tzn to serce...i brak szmerow

ja krwi pepowinowej nie deponuje, zreszta nie uwazam ze ochroni przed chorobami, po [ierwsze np jesli bialaczka jest na tle genaycznym to zadna krew juz nie pomoze, mamy taki przypadek wsrod znajomych...a medycyna idzie b.do przodu, bo sama pracuje jako naukowiec i probujemy wymyslec lekarstwo na choroby prionowe mozgu ( neurologia) nikt z moich znajomych w UK tego nie robi, do tego nie wiem czy banki sa ok

pzdr

ja tam żadnej mamie nie będę mówiła, jak ma postępować ze swoim dzieckiem, grunt, że problem jest zauważony :) Wychodzę z założenia, że nie będę się wypowiadać skoro dzieci nie mam, a z boku wszystko inaczej wygląda.
co do krwi to się zastanawiam jeszcze, roczne utrzymanie tej krwi w banku tj 400zł, stwierdziliśmy z mężem, że w SR będzie wykład na ten temat i wtedy podejmiemy decyzję. Ważne jest jak to ktoś już powiedział, żeby później nie żałować, że się takiej krwi nie pobrało, a medycyna idzie do przodu więc nie wiadomo, czy nie uda się leczyć jeszcze innych schorzeń niż wymienione powyżej.

No jeśli dziecko Cię może kopać, to chyba coś tu jest nie tak... Rozumiem zdenerwowanie czy fochy, ale agresja fizyczna u dwulatka?
Nie wiem czy jest sens przytulać w takim momencie, gdy dziecko się wścieka o coś.
Moja siostra ze swoim dwulatkiem robi inaczej. Jak mały ma jakiś napad niewytłumaczalnego focha lub płaczu, to zostaje sam w pokoju za karę, w łóżeczku najczęściej. Szybko się nauczył, że nic nie wymusi wydzieraniem się i po kilku minutach sam się uspokaja. Wtedy może wrócić do salonu i bawić się dalej. Na początku wydawało mi się to nieco drastyczne, że dzieciak się drze w pokoju obok, a rodzice nie reagują, ale już wiem, że przecież rodzic potrafi poznać, czy dziecko płacze bo ma powód, czy to taki sobie buncik połączony z testowaniem, na ile mama jeszcze mu pozwoli...

~ligia
W poniedziałki i czwartki na targowisku na Elbląskiej. Wiem, że gastronomia się tam zaopatruje.

Hellloo ;)

Rzadko zaglądam ale kurczę to spowodowane tyn że syn właśnie przechodzi bunt dwulatka.. i tak średnio to ogarniam bo czytałam w necie trochę i wszedzie piszą o przytulaniu dziecka które się trzepie i żeby się wyciszały w ranionach rodzica..
No ale co zrobić kiedy Fabo się trzepie yak dziki ptak i co nnam go z dużym brzuchem tulić i żeby kopał mnie? No nie bardzo..
tłumaczenie to yak grochem o ścianę.. .

a ogolnie u nas wszystko dobrze ;)
rosnę w siłę ;)
brzuszek mierzyłam i obwód to 94 cm, a u Was?? :)

no dziewczynki pora na spacer, może przez przypadek spotkam którąś z Was na Monciaku w Sopocie??:)

Ligia a daleko masz do Zielonego Rynku tam zawsze jest duży wybór warzyw i owoców