Mamusie wrzesień-październik 2011 *7*

Zapraszam do nowego wątku :)

Poprzednie wątki:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-t213989,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-2-t216934,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-3-t220353,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-4-t222599,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-5-t224564,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesien-pazdziernik-2011-6-t228805,1,130.html

1. gosiunia1108 - 7 wrzesień
2. natalnik - 7 wrzesień
3. sałatka - 7 wrzesień - SYN Pawełek
4. aga_6663 - 8 wrzesień
5. czarna84 - 8 wrzesień - SYN - Dominik
6. Kamczik - 9 wrzesień
7. mamasandry - 9 wrzesień - SYN
8. ligia - 10 wrzesień - CÓRKA
9. Leokadia2101 - 17 wrzesień - SYN
10. Dżina - 23 września
11. Jumelka - 24 września - CÓRKA
12. Ru.mink@ - 25 września
13. Ewciuś - 26 września - CÓRKA
14. pieczenienatalia - 27 wrzesień
15. @IzZzka@ - 28 września
16. cheeringup - 29 września
17. alicja_82 - 30 września
18. marta29 - 1 października
19. Monia Er - 4 październik
20. gwiazdeczka - październik
21. malinowa mandarynka - 7 październik- CÓRKA - MARTA
22. sowka - 9 październik - SYN
23. izulucha - 10 październik
24. rybcia6 - 10 październik
25. misiabela - 14 październik
26. ewaaa42 - 17 październik
27. Patunga - 20 październik
28. lilo - 22 październik
29. nusia85 - 24październik
30. lucek - 26 październik
31. Basieniak - 26 październik
32. Brzoskwinka84 - 28 październik
33. gosiaczek.k - 28 październik
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie wrzesień-październik 2011 *7*

Ligia na do Zielonego Rynku masz daleko??, bo tam zawsze jest wybór owoców i warzyw

apropo krwi pępowinowej to ja jestem juz na to zdecydowana. ogólnie chodzi o to że podczas porodu jest pobierana krew pepowinowa, wczesniej musisz zgłosic sie do firmy która daje zestaw do pobrania tej krwi, na wstepie kosztuje to ok 600 zł za zestaw. Pobierane sa komórami macierzyste które mogą w przyszłości leczyć, np białaczkę. co prawda ilość tej krwi jest tak mała ze starcza tylko dla dziecka do zdaje sie 30 kg. Ciągle są jednak prowadzone badania medyczne nad większym wykorzystaniem tych komórek, jeśli nic nie poplątałam, bo pisze z pamięci sa to komórki które mogą się zamienić w różne inne komórki, np komórki szpiku. W swissmedzie kiedyś w poczekalni czytałam tą broszurkę. czy to jest naciąganie? ja bym raczej nazwała to polisą na życie, ludzie płacą róże ubezpieczenia od wypadków, ubezpieczają mieszkania itd, dużo kasy. w momencie gdyby ktoś zachorował w rodzinie np na białaczkę to takie komórki mogą uratować życie.

hej
dziewczyny mam takie pytanko, nie wiecie może gdzie można kupić w gdańsku świeże owoce i warzywa? chodzi mi o taki ryneczk, bazarek na którym są np stragany albo małe pawiloniki w których mozna kupic naprawde ładne owoce i warzywa.

Brzoskwinka84, ja słysząałam o deponowaniu krwi z tv. Kiedys jakas Polska Gwiazda, chyba mandaryna wypowiadała sie na ten temat, że jej dzieci mają przetrzymana taka krew, z tego co pamietam rocznie płaci sięok. 1 tys. zł, aby mogła być przetrzymana w banku krwi.
Osobiście uważam, że jeżeli kogoś na to stać to super pomysł. Nigdy nie wiadomo co może człowieka spotkać.

szczerze mówiąc o deponowaniu krwi nie słyszałam

a ja już na nogach, obudziło mnie poranne słońce i już nie mogę zasnąc więc wstałam, włączyłam laptopa i podczytuje co napisałyście:)

życzę przyjemnej i miłej soboty, odezwę się później

Cześć dziewczyny. Mam do Was pytanie a propo deponowania krwi z pępowiny. Nie wiem czy słyszałyście o tej akcji i o bankach, które tą krew przechowują za określone pieniążki. Powiem tak, od kilku dni bardzo się nad tym zastanawiam. Ale boję się że jest o naciąganie, ale piszę tak bo nie znam się na tym. Nie chciałabym w przyszłości sytuacji takiej ze dziecko mi zachoruje a ja bede zalowac ze nie pomysllaam o nim wczesniej.

Napiszcie mi prosze czy zastanawialyscie sie nad jej deponowaniem.
Czy macie jakies przypadki ze operacja z uzyciem tej krwi sie udala?

dzieki i pozdrawiam

Wasyl tez jest nie złe ;)

jak dla mnie wymiata Żyraf :D

dziewczyny ponieważ będę miała synka, więc przyjrzałam się imionom dla chłopców i mam faworytów Myszon i Odo, ja piernicze:)

jejku czego to ludzie nie wymyślą: Myszon, Lew Ivar, Leunika, Chiara - skąd ludzie biorą takie wymyślne imiona??

Mój Mati mieści się w czołówce :)
A teraz to nie wiem sama.. dla dziewczynki już bym miała a teraz nie wiem mam kilka które mi się podobają: Aleksander, Łukasz, Artur, Konrad, Jeremiasz, Wiktor.. czasu mam jeszcze dużo. Możee jak się kruszynka urodzi to będzie łatwiej wybrać. Zastanawiam się coraz częściej jaka duża urodzi się ta nasza kruszynka i czy będzie podobna do Mateusza.

Z racji tego, że chciałam dziewczynkę, nie patrzyłam za bardzo na imiona chłopców. Teraz to nadrabiam i przy okazji podsyłam wam linka do bardzo fajnej strony z imionami:
http://gorny.edu.pl/imiona/
Wprawdzie to tylko wawa i tylko bobasy pokazane w gazecie, ale próbka jak sądzę całkiem miarodajna, pierwsza dziesiątka wygląda podobnie jak ogólna statystyka dla kraju z ostatnich lat.
Myślę, że niezdecydowanym rodzicom może się przydać :)

witam się i ja:)

jak się cieszę, że już weekend, właśnie z mężem "zorganizowaliśmy" sobie małą drzemkę:)

my pokoju niestety nie będziemy malowac, a to dlatego, że mamy tylko jeden, póki co mieszkamy w kawalerce, ale damy radę

1. gosiunia1108 - 7 wrzesień
2. natalnik - 7 wrzesień
3. sałatka - 7 wrzesień - SYN Pawełek
4. aga_6663 - 8 wrzesień
5. czarna84 - 8 wrzesień - SYN - Dominik
6. bladykot - 9 września (nie chcę znać płci przed narodzeniem)
7. Kamczik - 9 wrzesień
8. mamasandry - 9 wrzesień - SYN
9. Fabiankowa - 9 wrzesień- CÓRKA
10. ligia - 10 wrzesień - CÓRKA
11. Leokadia2101 - 17 wrzesień - SYN
12. Dżina - 23 września
13. Jumelka - 24 września - CÓRKA
14. Ru.mink@ - 25 września
15. Ewciuś - 26 września - CÓRKA
16. pieczenienatalia - 27 wrzesień
17. @IzZzka@ - 28 września
18. cheeringup - 29 września
19. alicja_82 - 30 września
20. marta29 - 1 października - SYN
21.rybcia6 - 3 pazdziernik
22. Monia Er - 4 październik - SYN - CYPRIAN
23. gwiazdeczka - październik
24. malinowa mandarynka - 7 październik- CÓRKA - MARTA
25. sowka - 9 październik - SYN
26. izulucha - 10 październik
27. misiabela - 14 październik - SYN
28. ewaaa42 - 17 październik
29. Patunga - 20 październik
30. lilo - 22 październik - SYN
31. nusia85 - 24październik
32. lucek - 26 październik
33. Basieniak - 26 październik
34. Brzoskwinka84 - 28 październik
35. gosiaczek.k - 28 październik

ciekawe czy będzie to długa lista, gdyż rodzą się w tym czasie dzieci świąteczno-noworoczne, a to przeważnie skutkuje wysypem na porodówkach.

Ale gapa ze mnie nawet się nie przywitała..

Witam!! :)

co do kreski.. ja miałam ale za nic nie pamiętam kiedy mi wyszła.. bo teraz póki co nie mam ale pewnie skoro była za pierwszym razem to i teraz.

bladykot naklejki są świetne! :) Jak Mati się urodził to jego pokój był w kolorze zielonym i na jednej ze ścian też były naklejki ale takie piankowe. Niestety jak zaczął raczkować i wspinać się po ścianach to pozrywał i tak na jego drugie urodzinki zrobiliśmy remont i odmalowaliśmy na ciepły pomarańcz.
A teraz... na początku łóżeczko będzie u nas w sypialni ale w wakacje planujemy remont u Matiego w pokoju.
1. Zmienimy kolor na jakiś jasny.. krmowey, jasna żółć..sama nie wiem.
2. wymiana dywanu
3. zabudowa ściany szafą z drzwiami przesuwnymi. Teraz Mati ma osobne szafki(co prawda komplet) ale jak przybędzie ubranek, pierdółek itp.. dla braciszka to się nie pomieszczą a takie szafy bardziej pakowne- i planuje białe drzwi do szafy.Mateusz ma białe łóżko, biały stolik i krzesełka. Łóżeczko też chcemy białe więc będzie grało.

Natalia te literki też są cudne( kiedyś nawet coś w DDTVN słyszłam o tej firmie) ale cena dość wysoka. Myślę że jak ktoś lubi i ma chociaż trochę wyobraźni to większą frajdę i potemi więcej satysfakcji będzie jak się zrobi to samemu. :)

Bladykot, brakuje nam Ciebie na liście :) Napisz proszę na kiedy masz termin lub sama dopisz się do listy :)

Tą linię od pępka mam już od kilku tygodni przynajmniej, mam wrażenie, że ostatnio ciemnieje nieco. Poza tym, mam też jej ciąg dalszy od pępka w górę - nie widziałam nigdy takiej, ale też zbyt wielu brzuchów ciążowych nie oglądałam aż tak dokładnie. W każdym razie ta górna nie jest prosta - na początku zbacza na bok, później już biegnie przez środek. Śmiesznie wygląda - jakby była niezdecydowana, a którą stronę ma biec :)

ja też myślałam o takich nalepkach, bardzo mi się to podoba :)
no i chciałabym zrobić też imię dziecka na ścianie, coś w tym stylu: http://www.peticado.pl/
ale tutaj troszkę kosztują, a ja widziałam w Castoramie drewniane literki, które można pomalować samemu lub okleić metodą decoupage (mam nadzieję, że dobrze napisałam)
no i białe meble :) szafa już jest

myślałyście nad przygotowaniem pokoju dziecięcego? my chcemy przemalować go na żółto i dodać takie wzorki: http://allegro.pl/naklejki-scienne-motylki-kwiatki-gratis-i1595136388.html
sami chcemy malować, bo trochę dużo kasy by poszło na te naklejki.