Mamusię wrzesień - październik 2016 (2)

Hej podjęłam próbę zrobienia nam listy, mam nadzieję że udało mi się zebrać nas wszystkie z poprzedniego wątku :
Alicja - 09.09.2016
Kotek85 - 14.09.2016
Kika-1987 - 14.09.2016
Emilia - połowa września
Ruda - połowa września
kawa o poranku - 18.09.2016
SandraS - 24.09.2016
pirelka - 25.09 i 26.09.2016
em - 29.09.2016
aniolleczek - 30.09.2016
basiula - koniec września
Ewa - koniec września
madzia 16 - 02.10.2016
justicia85 - około 03.10.2016
paaml - 13.10.2016
Majka123 - 17.10.2016
szafir - 19.10.2016

Jakbym którąś zapomniała to bardzo przepraszam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusię wrzesień - październik 2016 (2)

Witam Monika i gratuluję serdecznie :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

~Princessa Będziesz rodzić w Gdyni? Też myślałam o tej szkole na Pogórzu, czy ona jest bezpłatna?

Witam dziewczyny! Można dołączyć? Jestem Monika - Gdynia Wiczlino. Termin mam na 19 września, ale na razie nie wiemy kto się kryje w brzuszku.

Podziwiam Was za pracę w ciąży, ja poszłam na zwolnienie tego samego dnia jak zobaczyłam serduszka..i nie wyobrażam sobie pracować w ciąży, zresztą i lepiej się na tym finansowo wychodzi, a stres i wysiłek fizyczny mi nie potrzebny.

No to jestem po wizycie, z maluszkiem wszystko ok, ciąża wychodzi dokładnie tak jak z OM. Niestety, zapomnialam lekarza zapytać ile dokładnie maluszek mierzy. Sikawki nie bylo widać, wiec na chwilę obecną jest druga córka :) Lekarz jak się dowiedzial o moich problemach z kregoslupem chcial od razu dawać zwolnoenie - udalo mi sie go doprosic żeby jeszcze miesiąc popracować, ale w maju już pewnoewmusze się przygotować na pożegnanie z pracą. Poza tym mazz córką byli obecni wiec bardzo się ciesze :)

Ruda - zrób lepiej wiecej badań, żeby nie było niepotrzebnych nerwów. Trzymam kciuki aby te podejrzenia się nie potwierdzily!

mama-W fotel w gabinecie to chyba zawsze będzie ;) ale lekarz nie musi Cię badać na nim :)
Ja chodzę do Gdańska na Skarżyńskiego, właśnie na Wrzeszczu, zwykła wizyta z usg 200 zł i mają ekran na suficie. Mąż wchodzi i nie ma problemu. Może tam jednorazowo się zapytasz? Maj też 3D, super widać :D

Ewentualnie może w luxmedzie w Gdyni? Ja chodzę czasem do lekarza tam na usg i pokazuje mi wszystko na monitorze, a na fotel mnie nie bierze :) ale nie każdy robi.. jak chcesz napisz priv podam Ci nazwisko i dni lekarza kiedy robi usg.

Ruda trzymam kciuki, by z dzieciątkiem było dobrze :*

Hej,

jaki termin podajecie do naszej listy. Z usg czy z ostatniego okresu?
Wg. usg mam na 11.09, a z okresu na 17.09.

Witam nowe Dziewczyny!

Madzia, bardzo mi przykro. Trzymaj się!

mama-W, niestety nie wiem. Ale byłam ostatnio z córką, która ma 8 lat i nie zwróciła uwagi na stojący obok fotel ginekologiczny. Pewnie widziała, ale tak była przejęta badaniem, że nic nie pytała.

Pirelka, jak gdzieś znajdziesz dobry stanik to daj znać. Też normalnie mam spory biust a teraz to już chyba wszelkie normy przekraczam ;)

Justicia85, jak po wizycie. Wiadomo kogo tam nosisz?? :) Wygrałaś, jaka różnica wieku jest bardziej przerażająca ;) A tak na serio to pewnie zupełnie innych rzeczy się boimy :)

Dorota, ja jeszcze nic nie kompletuje. Mam łóżeczko po starszej córce, musimy tylko materac nowy kupić i fotelik - ten od 9 kg. Jak już będę pewna płci to pewnie zacznę kupować. A i mam 2 kocyki i kilka grzechotek - dostałam na "zajączka".

Princessa, nie idę do szkoły rodzenia. Chodziłam przy I-wszej ciąży, nie wiem czy coś pamiętam, ale mam znajomą położna i powiedziała, że na końcówce przypomni mi oddychanie i najważniejsze potrzebne rzeczy.

Majka, spokojnie na pewno będzie dobrze! Co robisz za badania, usg czy coś jeszcze?

Basiula, nie martw się na zapas.

SandraS, my wakacje spędzamy na miejscu. Najwyżej pojedziemy gdzieś blisko nad jeziorko na kilka dni. Mieliśmy zarezerwowany wyjazd na ferie zimowe, niestety lekarz zabronił latania samolotem i straciliśmy trochę kasy , bo nie ubezpieczyłam kupionych biletów. Więcej nie ryzykuję. Zresztą w 8 i 9 m-cu nie wiem czy będę miała ochotę na podróże.

Ostatnio na kontroli, mojego ginekologa mocno zaniepokoił układ moczowy dzieciątka. Ma podejrzenia, że coś może być nie tak. Skierował mnie do poradni prenatalnej. Oczywiście mam już za sobą kilka nieprzespanych i przeryczanych dni i nocy. Na badania w Invicie muszę czekać jakieś 3 tygodnie. Stwierdziliśmy z mężem, że nie będziemy tyle czekać i się katować i jutro jestem umówiona na dokładne badanie usg gdzie indziej. Co prawda za tydzień mam echo serca płodu, ale nie wiem czy kardiolog jest w stanie badać układ moczowy. Zresztą wolę sprawdzić w kilku miejscach.
Na pocieszenie znalazłam kilka wątków dziewczyn w ciąży co miały podobne problemy, i prawie zawsze przy kolejnych badaniach było lepiej albo zupełnie dobrze - tego się trzymam!

Cześć
Mam termin na 13.10.2016 r.
Macie do polecenia Ginekologa, który by mi zrobił USG za mniej niż 250zł?? Chodzi mi o pójście z młodszym dzieckiem - czyli bez fotela ginekologicznego w pokoju :P
Mój ginekolog też nie ma telewizora na którym dobrze by było wszystko widać.
W poprzedniej ciąży byłam u Biedrżyńskiego w Gdyni, ale teraz na samo USG nie zapisuje.
Najlepsza lokalizacja: Morena, Wrzeszcz, Gdynia Orłowo-Redłowo.

Wszystko wyjdzie w praniu, niestety jak pierwsze dziecko jest główką w dół to biorą pod uwagę i sn.. ale to usg pokażą pod koniec pewnie.. na razie wolę się na nic nie nastawiać i staram się za w czasu nie stresować, bo może nie będzie czym ;)

I ponownie zaktualizowana lista :)

Princessa 03.09.2016
Alicja - 09.09.2016, BLIŹNIAKI :), Redłowo
Kotek85 - 14.09.2016
Kika-1987 - 14.09.2016
Emilia - połowa września
Ruda - połowa września
pirelka - 22.09.2016, BLIŹNIAKI :), Kliniczna
basiula 24.09.2016
SandraS - 24.09.2016
amadea 27.09.2016
skoniek 29.09.2016
em - 29.09.2016
aniolleczek - 30.09.2016
Ewa - koniec września
justicia85 - 04.10.2016, Zaspa
Dorota 10.10.2016, BLIŹNIAKI :)
paaml - 13.10.2016
Mała_1985- 14.10.2016, szpital wojewódzki
Majka123 - 17.10.2016
szafir - 19.10.2016

Pirelka- to już zrozumiałe dla mnie skąd takie częste wizyty. Mam nadzieję, że będziesz jednak miała skierowanie na CC ze względu na bliźniaki właśnie :)

basiula ja bym nie odkupowała tego wózka :) zwłaszcza jak widać, że sporo używany. W końcu to Ty będziesz nim jeździć, powinien Ci się podobać i być dla Ciebie wygodny!

Ja przynajmniej tak mam, że wózek chcę nowy.

justicia85, a no wizyty tak często chyba ze względu na bliźniaki jednojajowe :) gin.sprawdza mi wszystkie przepływy, pępowiny, serduszka, wody płodowe więc nie narzekam choć początkowo byłam przerażona, ale teraz uważam, że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.
Możesz mi dodać, że szpital Gdańsk Kliniczna :)

Byłam dziś poszukać nowego stanika, niestety żadnego nie kupiłam, co za powalona rozmiarówka.. pod biustem za duzo, że w ogóle w ryzach nie trzymają piersi, a miski dobre, jak pod biustem mniej to miska mimo tego samego rozmiaru jest dwa razy mniejsza. Nie idzie kupić stanika...
Zawsze miałam problem bo mam spore piersi, ale teraz nie wiem jak tego dokonam, a te co mam już są takie ściskające, że jak ściągam mam poodbijane i aż sine :/

Dzisiaj koleżanka z wykształcenia pielęgniarki postraszyła mnie sn bliźniaków :/ sama nie może uwierzyć jak to możliwe i jakie chore, by nie robić cc w takich przypadkach :/

Justicia, mnie też możesz dodać - bliźniaki. a rodzić będę w Redłowie.

Moje maluchy mają już 17cm i się rozpychają a to boli jak jasny gwint... Na ostatniej wizycie dostałam też glukometr i okazuje się, że mam za wysoki cukier...
Nic jeszcze nie kupuję, ale sporo rzeczy dostanę od koleżanki po jej córci. Szczerze mówiąc nie bardzo mi się spieszy do kupowania, bo nie mam gdzie składować za bardzo... w ogóle jestem przerażona tymi zmianami w moim życiu...
Znalazłam fajny sklep z ubraniami i bielizną ciążową w Galerii Rumi na zerowym poziomie. Musiałam sobie nowy stanik kupić z tych raczej sportowych, widziałam też przepiękne staniki do karmienia. I ceny są bardzo ok, ja zapłaciłam 79zł.

Uaktualniona lista:

Princessa 03.09.2016
Alicja - 09.09.2016
Kotek85 - 14.09.2016
Kika-1987 - 14.09.2016
Emilia - połowa września
Ruda - połowa września
pirelka - 22.09.2016, BLIŹNIAKI :)
basiula 24.09.2016
SandraS - 24.09.2016
amadea 27.09.2016
skoniek 29.09.2016
em - 29.09.2016
aniolleczek - 30.09.2016
Ewa - koniec września
justicia85 - 04.10.2016, Zaspa
Dorota 10.10.2016, BLIŹNIAKI :)
paaml - 13.10.2016
Mała_1985- 14.10.2016, szpital wojewódzki
Majka123 - 17.10.2016
szafir - 19.10.2016

Witaj Mała_1985- - życzę końca mdłości, już najwyższa pora w końcu ;)
Princessa- ja raczej nie będę się wybierała do szkoły rodzenia- przerabiałam to w tamtym roku i chyba nie mam potrzebny odnawiania. Najwyżej na fitness się zapiszę, ale to też nic pewnego, zdecyduję, jak już będę na zwolnieniu.
Dorota- uważam jak pirelka- jak tylko czujesz, że już czas to działaj. Ja mam sporo rzeczy po córce, dojdzie do zakupienia w sumie tylko chemia (ale to jakoś 2 miesiące przed terminem), łóżeczko - z tym też wstrzymujemy się, bo dla noworodka pójdzie łóżeczko, w którym córka teraz śpi- więc pewnie pod koniec lata będziemy kupować. Do tego dokupię na pewno kilka ubranek, ale to jak płeć się potwierdzi. Kocyków ma też sporo, więc chyba się wstrzymam. Wózek, wanienka też są, więc sporo już z głowy :)
Pirelka- wizyty co tydzień? Dlaczego tak często?

Ja dzisiaj mam wizytę- odliczam już do 17, ciekawe, czy uda się może płeć podejrzeć, bardzo bym chciała :)

Dziewczyny, jestem walnięta :) Okazało się, że owszem, umówiłam się na czwartek ale na 28.04 :) Na szczęście mojej odwołanej wizyty z jutra nikt nie zabrał więc tak czy siak muszę czekać do jutra :) Na szczęście dość wcześnie bo na 9 :)

Ja wyprawki jeszcze nie zbieram (dużo mamy po starszej córce), czekam na info o płci. Mam taką głupią sytuację. 3 lata temu sąsiadka urodziła synka - ja jej wtedy dałam to co miałam czyli łóżeczko itp. Ona oczywiście mi to oddała. I teraz (pewnie w ramach wdzięczności) ona chce mi dać za darmo swój wózek po tym synku. Z jednej strony fajnie bo zawsze to oszczędność ale z drugiej ten wózek przez nich był kupiony jako już używany, używali go baaaardzo dużo, to widać ale chyba najważniejsze, że on ma takie duże nieskrętne koła co mi zupełnie nie odpowiada. A mam możliwość kupić od koleżanki z pracy wózek po jednym dziecku, firmy takiej samej jak mieliśmy przy pierwszej córce i wiem że byłam z niego zadowolona. I tak sobie myślę, jak tu odmówić żeby sąsiadka się nie obraziła :) A z drugiej strony co ma się obrażać,najwyżej wystawi go pod śmietnik albo jeszcze sprzeda za grosze. Przecież to moja sprawa że jednak chcę wydać kasę a nie mieć za darmo. Prawda? :)

Uciekam sprzątać bo jutro przyjeżdżają moi rodzice. To dobrze, że mam trochę pracy - głupie myśli nie będą mi siedzieć w głowie:)

Miłego dnia!

Ja przyznam, że już mam większość wyprawki. W ogóle nie wierzę w żadne zabobony, że za wcześnie.
Brakuje mi tylko łóżeczka, fotelika do auta, wanienki, kocyków.
W najbliższą sobotę wybieram się na targi Mother and baby http://motherandbaby.pl/

basiula daj znać po wizycie, na pewno jest dobrze :)

Ja teraz to właśnie co tydzień jeździć muszę, ale nie ma tego złego.. będę spokojna, że dzieci żyją i nic im się złego nie dzieje :)

Witam dziewczyny !
Basiula głowa do góry już pewnie szykujesz się na wizytę, będzie dobrze. Ja cały czas mam takie same schizy jak ty myślę że po prostu z nas to takie ciężkie przypadki są i najlepiej to co tydzień byśmy siedziały na USG żeby sprawdzić jak tam w środku żyje się naszym maluszkom. Daj znać jak już wrócisz, może uda się lekarzowi określić płeć :-)

Dorota nie ma co słuchać innych, rób co czujesz i tak będzie najlepiej.

Ja przed ciążą myślałam, że będę wszystko kupować, a teraz jakoś wciąż wydaje mi się za wcześnie, dlatego na razie powoli postanowiliśmy zacząć coś robić, bo potem nigdy nie wiadomo jak będzie i wszystko na raz to też ciężko kupić :)

Ja mam dużo małych ubranek po bratanku, więc muszę posegregować, pospisywać co mam, a co trzeba i z głowy. Kupiłam małe czapeczki i rękawiczki już, zamówiłam kocyki ;) mam już kilka kosmetyków, smoczki i kilka drobnostek, teraz jedziemy się rozglądnąć do komisu w weekend i sklepu, ale nie wiem czy coś kupimy.

Kiedy zaczynacie kompletować wyprawke? Ja już bym chciala zaczac, ale wszyscy mi mowia ze mam czekac do 6 miesiaca.

Inne tematy z forum

prywatny dentysta (24 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??

Mamusie-wanna czy prysznic? (34 odpowiedzi)

Chciałabym wiedzieć jak to wygląda w praktyce gdy są małe dzieci. Bardzo chciałabym mieć prysznic...

Ostrogi piętowe - jakie zabiegi najskuteczniejsze? (77 odpowiedzi)

Czy ktoś się borykał z tym problemem? Jakie zabiegi najbardziej pomagają?