Mamusię wrzesień - październik 2016 (2)

Hej podjęłam próbę zrobienia nam listy, mam nadzieję że udało mi się zebrać nas wszystkie z poprzedniego wątku :
Alicja - 09.09.2016
Kotek85 - 14.09.2016
Kika-1987 - 14.09.2016
Emilia - połowa września
Ruda - połowa września
kawa o poranku - 18.09.2016
SandraS - 24.09.2016
pirelka - 25.09 i 26.09.2016
em - 29.09.2016
aniolleczek - 30.09.2016
basiula - koniec września
Ewa - koniec września
madzia 16 - 02.10.2016
justicia85 - około 03.10.2016
paaml - 13.10.2016
Majka123 - 17.10.2016
szafir - 19.10.2016

Jakbym którąś zapomniała to bardzo przepraszam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusię wrzesień - październik 2016 (2)

Cześć dziewczyny - dawno mnie nie było, synek chorował i ogólne zamieszanie.
Test pappa wyszedł dobrze, więc nie robiłam amniopunkcji i liczę, że malec jest zdrów:) podczas ostatniego usg wszystko było dobrze, ale zapomniałam zapytać lekarza, czy nabrał pewności co do płci - chyba już się przyzwyczaiłam do tego, że to będzie chłopiec-imię wybrane jeszcze zanim zaszłam w ciąże - Kajetan. Gdyby się jednak okazało, że to dziewczynka, to będziemy się musieli mocno zastanawiać, bo nie mamy żadnych typów...może Klara? albo Judyta....
@aniolleczek - ja w pierwszej ciąży wizyty miałam również raz na miesiąc, dopiero pod koniec częściej. W tej chwili chodzę co 3 tygodnie, ale już mi lekarz zapowiedział, ze będziemy się częściej widywać - ze względu na stan po cc. Ciążę, podobnie jak pierwszą, prowadzę na NFZ, więc to żadne naciągactwo.
Zrobiłam przegląd rzeczy niemowlęcych jakie mam w domu - jakieś stosy straszliwe rzeczy, z których połowy (jeśli nie więcej) synek nie miał ani razu na sobie (dostałam bardzo dużo ubranek po dzieciach siostry i kuzynek -w zasadzie niewiele kupowałam sama).
U nas sprawdziły się przede wszystkim ubranka jednoczęściowe - bez wkładania przez głowę - oraz zamiast rękawiczek niedrapek wywijane na rączkę rękawki śpioszków. Ogólnie jestem przeciwniczką nadmiernego "przyozdabiania" maluchów, a ubranka mają być przede wszystkim wygodne - tak dla dziecka jak i dla rodzica, który je ubiera. Do tej pory nie wiem, w jaki sposób miałabym używać kaftaników, które na liście wyprawkowej otrzymanej w szkole rodzenia znajdowały się na pierwszym miejscu...
Brzuch mam już taki, że absolutnie ciąży ukryć się nie da. Zdecydowanie nie nalężę do filigranowych kobietek (na razie chudnę, mimo że wymioty już minęły) ale ten brzuch aż mnie zdziwił - wyskoczył w ciągu kilku dni:)
Chodzicie na jakieś zajęcia sportowe dla ciężarnych? czuję się już trochę lepiej i zaczęłam się zastanawiać czy nie warto poćwiczyć - myślałam o basenie, ale trochę obawiam się infekcji, które niestety często łapię.
Muszę się też wybrać do ortopedy na konsultację odnośnie cc, ale zbieram się jak przysłowiowa sójka..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

justicia85 jak mozesz to zmien:) dziekuje:)
co chodzi o zachcianki u mnie ciezko stwierdzic bo jak z rana strasznie sie mecze bo mnie mdli, wymiotwac sie chce. napewno nie moge jesc czekolady, zabardzo slodyczy, mleka ani zadnych melcznych rzeczy. nad tym ubolewam najabrdziej bo ja uwielbiam. a i herbatki tez nie moge. mam nadzije ze sie cos zmieni. co do wagi u mnie na razie na minusie ale to dobrze.
jeszcze w tamtym tyg dostalam antybiotyk i globulke bo mialam infekcje. ale bliezj konca z tym antybiotykiem bo jest okropny.

Aktualizacja:

Princessa 03.09.2016, syn- Adrian
Alicja - 09.09.2016, BLIŹNIAKI :) - chłopak i dziewczynka, Redłowo
Kotek85 - 14.09.2016
Kika-1987 - 14.09.2016, Redłowo, chłopak
Emilia - połowa września
Ruda - połowa września, dziewczynka- Marysia
kawa o poranku - 18.09.2016
JestemMonika- 19.09.2016
pirelka - 22.09.2016, BLIŹNIAKI :), Kliniczna
basiula 24.09.2016
SandraS - 24.09.2016, Kliniczna, chłopak
amadea 27.09.2016
skoniek 29.09.2016
em - 29.09.2016
aniolleczek - 30.09.2016
Ewa - koniec września
justicia85 - 05.10.2016, Zaspa
Dorota 10.10.2016, BLIŹNIAKI :)
paaml - 13.10.2016
Mała_1985- 14.10.2016, szpital wojewódzki
Majka123 - 17.10.2016, Zaspa, chłopak
szafir - 19.10.2016

WItam się :)
JestemMonika- ja polecam produkty La Millou- mamy od nich córki ulubiony kocyk, śpiworek na zimę, apaszkę, teraz właśnie planuję zakup cieńszego kocyka - naprawdę świetna jakość. No i polska firma!
Jeżeli chodzi o stacjonarne- ja zdecydowanie bardziej od akpola wolę Mama i ja- można negocjować ceny przy większych zakupach, dają kartę stałęgo klienta. Jakoś bardziej mi ten sklep podpsaował :)

Basiula- ja póki co nie odliczam do porodu, ale do zwolnienia :) Pewnie na początku maja pójdę, bo kręgosłup mi coraz bardziej doskwiera.

amadea- zmienić ci datę, czy na razie ma pozostać ta, która jest?

Co do imion - u nas jeśli dziewczynka to chyba Wiktoria, myśleliśmy bardzo intensywnie też o imieniu Ida, ale z nazwiskiem średnio się komponuje :/ Jeżeli chłopak to mąż napalił się na Leonarda, ale jeszcze zobaczymy :)

Cześć dziewczyny, właśnie wróciłam z kolejnej wizyty i tadam będzie drugi syn zamierzamy rodzić na Klinicznej tak jak pierwszego syna. Ogólnie wszystko jest ok tylko zastanawiam się czy wiecie może gdzie mogłabym zrobić sobie takie fajne USG żeby dostać opis i żeby było tak na spokojnie żebym mogła zabrać moich chłopaków żeby wszystko zobaczyli, chyba już któraś się o to pytała ?
Jeżeli chodzi o zachcianki to w sumie nie mam jakiś takich konkretnych, na początku codziennie rano musiałam wypić sok pomarańczowy z marwitu lub cymesu, i jadłam gorące pączki z monciaka. Nie mogłam też patrzeć na mięso najlepiej same ryby bym jadła w każdej postaci.
Teraz to raczej tak zwyczajnie jem zawsze lubiłam słodycze, no może doszły jeszcze lody i twaróg od paru dni niesamowicie mi smakuje.
Od początku ciąży przytyłam dokładnie 2 kg także może uda się mi nie przybrać za dużo do końca. Jeżeli chodzi o ruchy to parę razy wydawało mi się że coś już czułam ale było to takie jakby łaskotanie od środka także nie wiem czy to to.

My juz po wizycie i sie pozmienilo. wg okresu mialam teramin na 27.09 a teraz po usg 09.10 jest. u Nas wszystko serduszko bije. tak sie balam u mnie tutaj tyle znajomych potracily ciaze ze maskra. poprostu ciaza do ktorego tyg przestala sie rozwijac a moim znajomych brzuchy rosly. maskra normalnie. teraz czekam na kolejne usg ale to dopiero w maju.
co chodzi o wyprawek cos tam mam po starszych dzieciakach, jestem w trakcie obczajania wozka, ubranka to pewnie jak juz bedziemy wiedziec jaka plec. kosmetyki na koncu wiadomo:)

Princessa - a czy to połówkowe usg robił Ci lekarz, do którego chodzisz normalnie czy musiałaś się umawiać do jakiegoś specjalnego? Zapomniałam na ostatniej wizycie zapytać mojego gina. I w którym tyg ciąży jesteś? To się robi równo w 20tc?

Mnie do słodkiego nie ciągnie więc ani Dnia Czekolady jakoś specjalnie nie obchodziłam ani nie smakują mi te winogrona zielone bo są mega słodkie dla mnie.

Jeśli chodzi o wagę to ja póki co chudnę :) Właśnie przez to, że nie jest słodyczy bo przed ciążą to była masakra. A że ja ogólnie duża jestem (wagowo, bo wzrostowo niekoniecznie) to w sumie się cieszę, że na razie waga w dół idzie. Właśnie sobie sprawdziłam w karcie z poprzedniej ciąży i tam przytyłam 7kg przez całą ciążę :)

Nad imionami myślimy ale na razie nie wiemy kto się kryje w brzuchu. Cała nasza trójka liczy na dziewczynkę ale o dziwo to z imieniem dla chłopca poszło nam szybciej. Będzie albo Jasiek (to wybrała córka i w sumie nawet mi się podoba) albo... no właśnie... chyba Zosia (pierwsza córa jest Zuzia). Ale pewnie jak już będzie potwierdzona płeć to zaczniemy myśleć bardziej intensywnie.

*Ruda* to dobrze, że Młoda rozwija się prawidłowo. I tak ma być :) Naprawdę czujesz ruchy już od 15tc? Kurcze, to ja zaczynam się martwić, że nic nie czuję a to 17tc :/

JestemMonika - sklepu online nie polecę (z chęcią się sama dowiem) a stacjonarnie to pewnie pojadę do Akpolu. Wszystko w jednym miejscu, duży wybór, na spokojnie można popatrzeć, poczytać metki. Nie wiem czy cenowo jest tam drożej czy taniej niż w innych.

Dobrze, że to dziś środa. Pogoda nie bardzo i pewnie dlatego nie chciało mi się wstawać. Czy macie tak, że już byście chciały urodzić, mieć malucha / maluchy przy sobie? Ja bardzo. Wyjątkowo ta ciąża mi się dłuży, nie mogę doczekać się września. Chciałabym mieć już wszystko poukładane (wiedzieć jak w naszym 2pokojowym mieszkanku ustawimy łóżeczko i to wszystko).

Ja w 1 trymestrze nie mogłam patrzeć na słodkie. Odrzucalo mnie strasznie a teraz w 2 trymestrze mam nagle napad np dziś na tort śmietanowy. Hahaha maluszek jest spragniony słodyczy.

Codziennie robię w blenderze musy z owoców. Np gruszką, jabłko, kiwi i banan albo grapefruit, kiwi, maliny i banan. Uwielbiam to i mam codziennie ochotę. Widać że organizm potrzebuje. Cała ciążę mam wielką ochronę na maślankę. Pije codziennie. Jem też dużo orzechów: laskowe, włoskie, brazylijskie.

Ja jeszcze nie znam płci. Ale jeśli chłopiec to chyba Pawel. A dla dziewczynki najbardziej podoba mi się Adrianna.

Na Pogórzu zaczyna się ta szkoła w kwietniu a na Karwinach 9.05. Też pójdę bo kurczę jest dużo wydatków i nie chce jeszcze za szkołę płacić tyle.

Polecacie jakieś sklepy stacjonarne lub on linę gdzie można kupić rzeczy dla dziecka w dobrej cenie? Upaelam się ze chce tylko polskich firm. Przeraża mnie chińska produkcja. Oglądałam jakiś czas temu program o firmach w Chinach, Indiach itp gdzie produkują odzież. Te farby do ubrań są strasznie toksyczne, ludzie którzy pracują w takich fabrykach są wykorzystywani i chorują od farb i rozpuszczalników. Nie chce swojego dziecka narażać na niebezpieczeństwo. Znalazłam stronę szafa bobasa.pl czy jakos tak gdzie mają ubranka, rożki itp w dobrej cenie a producent jest polski bodajze z okolic Lodzi. Trzeba wspierac polskie firmy.

Dzięki Wam dowiedziałam się o tych warsztatach "zostanę mamą" , zapisałam się do Gdyni. :) Mam nadzieję, że będzie to coś fajnego. Ostatnie targi Mother & Baby mnie rozczarowały, a wykłady w szczególności...

Hej,

u mnie będzie dziewczynka - najprawdopodobniej Marysia :)

Byłam na dokładnym usg na Klinicznej i na całe szczęście nie potwierdziły się obawy mojego ginekologa. Młoda rozwija się prawidłowo.
Mimo to dalej mam obawy i chyba troszkę świruję i sobie wkręcam.

Ja jeszcze nic nie szykuję dla Maleństwa, w sklepie nic nie oglądałam. Ruszę pewnie od maja jak będę na L4.

Brzuszek się zaokrąglił, ale nie jest jeszcze widoczny pod luźnymi ciuchami. Mam wrażenie, że z dnia na dzień rośnie.

Zachcianki mam straszne od samego początku. W poprzedniej ciąży nie miałam takich atrakcji. Na całe szczęście nie rzucam się na słodycze, ale już na inne rzeczy to jak najbardziej ;)

Ruchy czuję już od ok 3 tygodni. Poczułam tak w 15 tygodniu.

Ja idę właśnie do tej, o której piszesz refundowanej, ale do oddziału na Pogórzu - od 24 kwietnia. Mam nadzieję, że będzie ok. Dam znać.

Mamy już imię - Adrian :)

Ja idę na te warsztaty Zostane Mama ale do Gdańska 19.04.

Zastanawiam się nad szkołą rodzenia. Najbardziej chciałabym iść do tej na Zaspie bo koleżanki chwalily ale z 2 str mieszkam w Gdyni i dojazdy zajmą czas i to koszt. Wiem ze jest szkoła przy szpitalu w Redlowie ale kosztuje 400 zl a to sporo. Ta szkola Iwony Guc też nie mało bo 350. Znalazłam refundowana z zajęciami na Karwinach ale ma skrajne opinie. Jedni oceniaja na 6 a inni psiocza ze bylo slabo. Chyba jednak zaryzykuję i pójdę do tej bezpłatnej a jak mi sie nie spodoba to zawsze zdaze wydac te 350 czy 400 na prywatna.

Macie już imiona dla dzieci?

Ja przytylam mało. Tylko 3.5kg od początku ciąży. Ale dobrze bo mieszcze się jeszcze w wiele swoich ubrań tylko spodnie mam juz ciążowe bo mnie zwykle cisną.

Hej :)

My dziś mieliśmy USG tzw połówkowe.
Potwierdziło się - na 100% chłopak.
Wszystko dobrze się rozwija.

Rozmawiałyście o wózkach - my zdecydowaliśmy się na Emaljungę. Była wyprzedaż kolorów z poprzedniego sezonu , więc kupiliśmy ją w dobrej cenie, w zestawie z parasolką, torbą i śpiworkiem.

Zaczęłam znowu rozważać poród w Redłowie. Sama już nie wiem :/

Dziś światowy dzień czekolady :D Obchodziłyście ? Ja niestety tak, wraz z dużą Milką Oreo ...
A d*pa rośnie..
Dużo już przytyłyście?... ja sporo. Jestem w połowie ciąży i jeśli przytyję do końca drugie tyle co teraz to jeszcze się zmieszczę w książkowej normie - ale więcej już nie...

Ja też rozkoszuję się bezpestkowych zielonym winogrono z tesco które pojawiło się tam takie pyszneee :D

Hej kobietki :)

Z tymi wyliczeniami tygodni jest bardzo ciężko. Mi na pierwszej wizycie ustalono termin porodu na 30 wrzesnia. Później w książeczkę wpisano 29 wrzesień, a na prenatalnych teraz wyszło, że 27 wrzesień. Także już całkiem zgłupiałam.

Ja od dwóch tygodni wsuwam malutkie zielone winogrono bez pestek i ciągle mam ochotę na smażoną rybę. W tam tym tygodniu natomiast ciągle pasztetową bym jadła...hihi

No właśnie, to ja mówię tak samo jak lekarz jeśli chodzi o tygodnie. Dawniej nie lubiłam i nie rozumiałam jak dziewczyny mówią o tygodniach, a nie w którym są miesiącu..teraz sama tak wolę :D bo to powalone..

A ja mam wiecie na co ochotę, na soki, owoce i wszystko co soczyste. Oczywiście jem chleb bo to takie moje małe uzależnienie i miłość, tak samo jak słodkie, ale bez zachcianek ;)

Jeżeli chodzi o zachcianki to ja w poprzedniej ciąży wciągałam masakryczne ilości lodów i słodyczy. Teraz bardziej konkretne rzeczy- mięso, dobra wędlina. Ciągnie mnie też do pikantnego.
W poprzedniej ciąży nie mogłam jeść jajecznicy, potem mi przeszło, a w tej jak patrzę na pesto z makaronem to mnie odrzuca maksymalnie.

Pirelka 17.0- to po prostu 17 tydzień ciąży, ale jak będziesz w 17 tydzień 4 dzień- to mój lekarz liczy jako 17 (bo to skończony tydzień), a niektórzy liczą właśnie jako 18 t.c.- bo już się rozpoczął, ale nie skończył. A z miesiącami to już w ogóle pomylone jest :p

U mnie zachcianek od początku generalnie żadnych. W I trymestrze nie miałam ochoty na nic, bo mnie muliło.. a teraz też bez rewelacji, jem wiadomo, smakuje mi.. ale najczęściej nie mam smaka ani żadnej chcicy na coś konkretnego ;P

Sama nie wiem jak liczyć miesiące ciazy, bo według miesiączki dzisiaj mam 17 tydz. 0 dzień i tak też wpisuje moje lekarka zawsze, a według wyliczeń jakiś kalendarzyków online wychodzi, że to już początek 18 tygodnia i 5 miesiąc.

Pirelka - ale ja też nie należę do szczypiorków :) Tylko, że u mnie jak u Justici85 to druga ciąża więc może dlatego szybciej widać. Ale byłam pewna, że przy bliźniakach to też szybko wypycha :)

A powiedzcie mi jak Wasze apetyty w II trymestrze? Ja jestem częściej głodna. Zachcianek jako takich nie mam ale zdecydowanie ciągnie mnie do mięsa i do takich konkretnych dań (może nie ostrych ale dobrze doprawionych). No i niestety czasem muszę wciągnąć zupkę chińską (czego przed ciążą nie jadałam) :)

Oj wiem i nie planuję ;)

Co do brzuszka to mi się wydaje, że u mnie nie widać na razie bo nie należę do szczypiorków i płaskich brzuszków więc wszystko kryje się wewnątrz jeszcze :)

Inne tematy z forum

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (70 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...