Mamusie wrześniowe i październikowe 2014 (12)

Wrześniowe:
02.09.2014 truskania102
05.09.2014 mamaStasia, jeśli synek Wojtuś lub Kacper, córcia Ola
05.09.2014 ajza
05.09.2014 evi78 - córcia Nadia
05.09.2014 mamakaroli - córeczka Natalka
06.09.2014 cytrynka - synek Szymon
06.09.2014 Dora89 - synek Janek
09.09.2014 ann - synek
10.09.2014 Justyna47
11.09.2014 AgaKr - synek Aleksander
15.09.2014 Magra - córeczka Emilia
16.09.2014 Emilia
17.09.2014 Anka
19.09.2014 Mileczka - synek
19.09.2014 Eve-Eve-Eve - córeczka
20.09.2014 Pestka
26.09.2014 Wrzesien - synek Mateusz
26.09.2014 GosiaX - córka Maja
26.09.2014 manka - synek Bartuś
26.09.2014 tynka- synek
27.09.2014 aniuleczka25 - córcia :)
29.09.2014 kaska2308
29.09.2014 Ani6
30.09.2014 Nela5 - synek

Październikowe:
01.10.2014 weronikaz - synek Jaś,
02.10.2014 -Nika-
03.10.2014 MissMarple
03.10.2014 Ig
04.10.2014 Megi85 - córeczka
06.10.2014 Kate84 synek
08.10.2014 NataliaG
09.10.2014 karo_lina - jeśli synek - Filip, jeśli córeczka - Maja
11.10.2014 Miliani- synek
26.10.2014 gabi1111 - synek Max

link do poprzedniego forum: http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-wrzesniowe-i-pazdziernikowe-2014-11-t543630,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie wrześniowe i październikowe 2014 (12)

I tak o to niedziela właśnie się kończy. . . . .
Ja dzisiaj siedzę i sporządzam listę rzeczy potrzebnych, które muszę jeszcze kupić i które zabrać do szpitala. . . Dużo tego jest :-)

boję się,że itak połowy nie napisze na tej liście więc jakbyście miały takie listy swoje już w pełni ukończone to chętnie posłucham tego co wy macie w planach kupić :-)

A zmieniając temat. . . . Czy orientowałyście się w szczepionkach dla naszych maluchów? Jak to wygląda, kiedy i za ile ?a

Cześć dziewczyny, ja w ten weekend też trochę wybyłam. Hel, Jastrzębia Góra i okolice :)

Jak super że macie takie zdrowe i silne maluszki :) póki co nic tylko cieszyć się, że nie są za małe , bo do porodu wcale nie muszą w jakimś zastraszającym tempie przybierać :)

Ja się jeszcze nad SR zastanawiam, bo skoro to samo będę miała z położną to chyba zobacze jak po pierwszym spotkaniu będzie.

Wrzesień myślę, że mogę Ci pomóc. Z tego co wiem to 3d jest to obraz jako po prostu obraz, czyli zdjęcie maluszka właśnie w takiej super jakości i to samo co dostaje się na papierku z usg 3d. Natomiast 4d to jest obraz w czasie rzeczywistym czyli takie 3d na którym możesz jednocześnie obserwować jak się w danej chwili rusza dzidziuś. Czyli usg 3d to zdjęcie , a 4d możesz dostać jako 3d w postaci filmiku :) mniej więcej to to samo i jak już doktor robi Ci 3d, to robi też 4d :)

Ale jestem dziś zmęczona ;P

Czyli nie ma co isc na 4D ?:)
Bo tak sie zastanawialam czy byloby jeszcze lepiej widac malego niz na 3D:)

dzięki dziewczyny za wszystkie gratulacje :) też się cieszę, że z małą wszystko ok i że mogę już zacząć kupować jej rzeczy :D

Wrzesień - ja nie mam pojęcia, czym się różni 3D od 4D, bo w pierwszej ciąży robiłam tylko zwykłe USG i tej również. no ale skoro dali za darmo, to się wybrałam :P

co do szkół rodzenia - ja chodziłam w pierwszej ciąży do Bobasa w Gdyni i naprawdę polecam zacząć SR jak najwcześniej się da. niektórym mamom się wydaje, że lepiej później, bo wszystko zapomną do czasu porodu, ale ja uważam, że wiele rzeczy warto wdrożyć w życie jak najszybciej, np. odpowiednią dietę, ćwiczenia przygotowujące ciało do porodu czy techniki oddychania. szczególnie oddychanie może się przydać już nawet w III trymestrze, jak nasze macice zaczną trenować przed dniem zero ;)

dziewczyny to podajcie jakieś namiary ;0

ja od jutra rana dzwonie, mam przypomnienie w tel, kilka namiarów i zaczynam działać z SR :)

Ja tez musze zaczac gdzies chodzic :O

Gabi, to zależy od SR ;) jedne mają od 24tc, niektóre od 20 tc, a są i takie, co od 28 :P ale jak np. Zaspa ma chyba od 24 tc i trwa 10 tyg. to jak pójdziesz w 27 tc to skończysz w 37 tc :P dlatego czym szybciej, tym lepiej :D

hej dziewczyny u mnie dzień dziecka udany, restauracja amerykańska super, polecam dla całych rodzin, dobre jedzonko i fajne miejsce, ceny nooo troszkę mniej fajne ale da sie przeżyć :)
niestety gardło zaczęło mnie boleć, mam nadzieję że przejdzie

piszecie o szkole rodzenia, czy jest jakiś termin od którego można zacząć czy po prostu czym szybciej tym lepiej?

Karo_lina gratuluję 100% córuni :):):)

Cytrynka, a gdzie chodzisz? :)

Wy tu o szkołach rodzenia a ja już połowę spotkań mam za sobą :-)

Sukienkę wybrałam taka dopasowaną , co niektórym pewnie się nie spodoba, jest do kolan, rekawki 3/4 czerwono- granatowo- biala :-)

oo :) mam nadzieję, że wszystko ok z maluszkiem?

Dziewczyny, czas wybrać szkołę rodzenia... od doświadczonych 'ciężarówek' wiem, że lepiej szybciej zacząć, bo potem się po prostu nie chce :P w sumie dziwią mnie kursy kończące się w 38 tc, gdzie sporo już po porodzie :P

coś polecicie? Chciałabym chodzić z Małżonem, więc zajęcia muszą być min. po 18 i najlepiej Zaspa/Przymorze/Oliwa/Wrzeszcz. Może być płatne. Którąś już się orientowała jak to aktualnie wygląda w szpitalu na Zaspie?

Karolina ciesze sie rowniez ,ze u twojej corci dobrze wszystko:))
A serio jest duza roznica miedzy 3d,a 4d czy to to samo?

Cytrynka nie ma sprawy:) A jaka kupilas? :) ja mam jedna z takim czarnym dekoldzikiem polaczonym z ramiączkami grubszymi,z przodu guziczek i łezka nad biustem:))
A druga czerwona cala z kieszeniami chyba z zamszu cieniutkiego czy cos:))

no mi z 12 tc wychodził 13 września , jeśli przyjąć +- 2 tygodnie to też cały wrzesien, a od połowy sierpnia w gotowości, w lipcu chyba sie pakuje :P

siostra sie spakowała w 7 mcu, 2 dni potem M był na świecie

Aga_Kr, prawda :D super ten lekarz! u nas mały troszkę się rączkami zasłonił także widać nosek i usta, a oczek nie. Ale za to kopytka na pewno ma po tacie :D a termin to w moim przypadku cały wrzesień będzie si :P także mam w miarę łatwo :D ale wiadomo, pewnie już od końca sierpnia będę siedzieć jak na szpilkach :P

mam płyte z usg - pewnie sie bede gapić codziennie :p

Nasz maluszek jest podobny do mojego M :P normalnie jestem w takim szoku, że tak fajnie to widać, że szok :)

Mileczka Augustyniak taki super gość, że na browar mogłabym z nim pójść :P Magra jak napisała, że trzeba sie kierować terminem do 12 tc, sprawdziłam w necie te wartości dla siebie, co Ty podajesz w poście :p także wiem o co chodzi teraz :) upewnie sie o terminy u mojego gina, żeby wiedzieć, którego mam się trzymać licząc tygodnie ciązy, miesiące, urodzenie przed czy po terminie, bo można zgłupieć :P

Cytrynka, ja w h&m kupiłam sukienkę ciążową, właśnie na Chrzest :)

co do terminu, to mi 2 czy 3 lekarzy mówiło, że najbardziej wiarygodny jest ten termin z prenatalnego (koło 11), bo wtedy wszystkie dzieci rosną tak samo w tych samych tygodniach, a potem każdy indywidualnie i tak spory maluszek może się urodzić później niż te niby tydzień czy dwa młodsze :P (czyli tak samo mi tłumaczono jak Cytrynce). mam przykład 3 (!) koleżanek "majowych", którym właśnie w późniejszej ciąży lekarz przyspieszył termin z usg w stosunku do OM i wszystkie przenosiły 2 tyg w stosunku do OM i 3-4 w stosunku do usg :P 2 z tych dziewczyn miały jeszcze mega wywoływane te porody, bo tak uparciuchy nie chciały wyjść :P teraz to totalna loteria, kiedy dzidziuś się urodzi :) mi po prenetalnym lekarz nie zmienił terminu, bo było chyba 6 dni różnicy i powiedział, że do tyg. się nie zmienia (chociaż niektórzy i tak zmieniają ;P ). Lepiej brać pod uwagę termin z OM, bo do szpitala nie przyjmą (chyba) przenoszonej z usg tylko właśnie z om, ale może to też zależy od lekarza? ale tak jak mówią dziewczyny, to, że maluszek jest większy niż średnia krajowa wcale nie znaczy, że jest starszy i że będzie chciał szybciej wyjść :) tak samo w drugą stronę :P ja mam nadzieję, że nie przenoszę :P

Aga_Kr - a na kiedy masz termin z OM? wszystko chyba też zależy do sprzętu :P np. na parenting.pl 900 gram odpowiada 26 tc, a nie 27 (dla 27 już ponad 1 kg), także wiesz :P ale jak chcesz urodzić między 15-31 tego Ci życzę :) też bym chciała przed terminem z OM :P mi np. z usg u Augystyniaka mały wyszedł tydzień młodszy (czyli termin tydzień później, buu), od Branickiego wychodzi mi tydzień starszy, a od Zienkiewicza mniej więcej idealnie wpasowuje się w swój termin :D także ja się trzymam, że skoro mam na mniej więcej połowe września z OM to każdy termin wrześniowy będzie ok :P ale wiadomo, wolałabym początek września :P i gratuluję zdrowego synusia, super, że wszystko dobrze i ładne się rozwija :) a dr Augustyniak też zrobił na mnie mega pozytywne wrażenie :) on pracuje na Zaspie?

Karo_lina - gratuluję córeczki! Fajnie, że są jakieś mamy córek tutaj, bo na razie dobrą armię tworzymy :D ciesze się, że wszystko ok u Was :)

Marga, mam pytanko. przy tym mierzeniu glukozy duże znaczenie ma 5 min? czy ja zmierzę 55 min po posiłku, czy 60, czy 65 to duża różnica?

Wrzesień dzięki za info o tym sklepie :-) byłam. .kupiłam i napewno po porodzie też ją ubiorę :-) zwykla sukienka a już lepiej będę się czuła na tych chrzcinacha także wielkie dzięki :-)

karo_lina cieszy mnie, że wszystko ok u Ciebie i Twojej córci !

Nie wiem kto to Dr Ambroziak i skąd wzięłam to nazwisko, bo USG wykonywał oczywiście Dr Augustyniak ! Super gość !

ja i tak mam od początku ciąży przeczucie, że urodze Olka między 15-31 sierpnia, po prostu :)

miłej niedzieli mamuśki !