Mamusie wrześniowo-październikowe 2015 część 3

sierpień
31.08 - DoR86 - Redłowo, chłopczyk

wrzesień
04.09 - Aspiryna, Redłowo, płeć nieznana
05.09 - Jenny, Śródmieście, płeć nieznana
12.09 - Sanderka25 Kliniczna płeć nieznana
16.09 - Niulka Zaspa
22.09 - SabciaB Redłowo płeć nieznana
21.09 - Beti, Kliniczna, płeć nieznana
23.09 - mandalka Zaspa płeć nieznana
25.09 - inka Zaspa płeć nieznana
25.09 - ewela Kliniczna prawdopodobnie dziewczynka
25.09 - Agnieszka Szpital Wojewódzki czuje że dziewczynka
28.09 - ABa, chyba Kliniczna, prawdopodobnie chłopczyk

październik

1.10 - Becik27, Kliniczna, płeć nieznana
1.10 - nalesnik86 Kliniczna płeć nieznana
3-7.10 Gumiś płeć nieznana szpital też nie :) dokładny termin będzie znany 23 marca
6.10 emi - Wejherowo płeć nieznana
14.10 - aleksandra29 Wejherowo
16.10 winogrona - płeć nieznana
18.10 - Papaya, Wejherowo
22.10 Lenka, płeć nieznana, pewnie Zaspa
25.10 nika_22, płeć nieznana
27.10 Zoojaa - Wojewódzki płeć nieznana
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie wrześniowo-październikowe 2015 część 3

to dostarczę od razu po wystawieniu kolejnego l4 :)
dzięki za odpowiedź

Donka do mnie po złożeniu pierwszego L4 dzwonily babki z kadr, ze potrzebują jeszcze zaświadczenie o ciąży, takze musiałam dostarczyć.

A ja mam pytanie do wszystkich kobietek, które są na l4. Poinformowałam pracodawcę już jakiś czas temu o ciąży, jednak nie dostarczyłam mu zaświadczenia, a teraz jestem już na l4, czy w takim wypadku, przy następnym dostarczeniu im zwolnienia powinnam dostarczyć też to zaświadczenie? Czy w takim wypadku nie jest to już konieczne?

Mam umowę o pracę na czas określony, zaświadczenie o ciąży wystawione chwilę przed poinformowaniem pracodawcy.

Co do imion to mamy już dawno wybrane, czekamy tylko na potwierdzenie płci dzidziusia :) Jak mówiła moja babcia "każde imię jest ładne, jak się je ładnie wymawia" i moim zdaniem nie ma co się sugerować modą czy opiniami rodziny, jeśli rodzicom podoba się dane imię to niech nazywają dzidzię jak chcą :)

Do szkoły rodzenia na pewno się wybiorę - raczej na Klinicznej, bo tam wstępnie chciałabym rodzić, chyba, że otworzą prywatny szpital i porodówkę w Swissmedzie w Gdyni to wówczas będę szukać innej szkoły. Myślę, że dla dziewczyn, które będą rodzić po raz pierwszy jest to dobre rozwiązanie :)

Mam do Was pytanie - szczególnie do mam w drugiej/trzeciej ciąży: czy korzystałyście podczas ciąży z takich poduszek?
http://motherhood.pl/sklep/kojec-premium-47

Czy one rzeczywiście są wygodne i na co zwracać uwagę podczas zakupu? Zauważyłam, że są dwa rodzaje, takie twardsze jak na zdjęciu i z miękkim wypełnieniem. Czy któraś z Was miała coś takiego i może podzielić się wrażeniami z użytkowania?

My dla dziewczynki również mamy wybrane imię, dla chłopca jakiś typ także jest, ale narazie nie mamy potwierdzonej płci Maleństwa, także się nie nakręcamy, zresztą też nie chcemy, aby nam obrzydło, więc siedzimy póki co cicho :P

Michalina, piękne imię! :-)

Szkołę rodzenia też sobie odpuszczamy, będę miała cc, więc nie wiem czy jest sens...

ja w ogóle mam wrażenie że dla dziewczynki dużo łatwiej wybrać jest tyle pięknych imion a dla chłopca trudniej też tak macie?

Winogrona, Marianna tez ładne 😊 My juz od poczatku dla dziewczynki mieliśmy imie wybrane, a dla chłopca nie mogliśmy dojść do porozumienia 😉
Pozdrawiam Was dziewczyny

aha jesli chdzi o szkole rodzenia, to ew wybiore sie jesli bedzie taka moZliwosc tylko na zajecia z przebiegu porodu, piersza ciaza skoncczyla sie cc wiec ew taaka wiedza moze sie przydac, reszte mam za soba

Ewela trzymaj sie tam w tym szpitalu, Michalina piekne imie mama nadzieje ze plci dowiem sie na polowkowym, to jeszcze mc czasu. Imie jesli dziewczynka to na bank Marianna, dla chlopca bedzie gimnastyka. a z tymi popularnymi roznie bywa, adas tez ponoc byl w pierwszej trojce w pomorskim a w przedzkolu jest ich chyba 2 na ponad setke dzieci, nawet jak czlowiek wybierze cos malo popularnego to sie moze zdazyc ze po sasiedzku zamieksza ktos z takim imieniem

Ja nie chodziłam w pierwszej ciąży i teraz też nie będę chodzić nie wiem czy dobrze pewnie byłoby warto pierwsza ciąża zakończyła się cc a teraz nie wiem jak to będzie.

Ja tez raczej juz nie będę chodziła do szkoły rodzenia. Po pierwsze mój poród to i tak będzie cesarka, po drugie mam juz jedno dziecko.

Moje wszystkie koleżanki jak były z drugim dzieckiem w ciąży to żadna nie chodziła drugi raz do szkoły rodzenia.
To moja pierwsza ciąża dlatego zastanawiam się jaką szkołę wybrać. Będę rodzić w szpitalu na Zaspie więc może warto tam się zapisać.

Niulka - ja mialam takie omdlenia i zawroty głowy do konca marca. Kilka razy zemdlalam gdzies w sklepie, raz zwymiotowałam w Pepco :P
Ja mam bardzo niskie cisnienie a do tego hormony buzuja..
Teraz jest lepiej, staram sie wiecej cwiczyc, ruszac, pije 2 kawki dziennie.. I nie mam juz 80/50 tylko 100/60 :P

Dziewczyny, bedziecie chodziły do szkoł rodzenia? JA jakos mam obiekcje, czy w ogole mi to cos da.. Mam juz synka, wiem co i jak.. Zastanawiam sie. I gdzie najlepsza?

Jejkuś dziewczyny jak fajowo że wiecie już płeć na 100% ja czekam na połówkowe 7 maja jak mi wtedy potwierdzi trzeci raz to będę pewna;)
a dziś tak się ucieszyłam bo mężuś zdąży na to usg wrócić także szczęśliwy że się uda;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cześć dziewczynki :)

ewela, przykro mi bardzo, ale nie trać nadziei :) wierzę, że wszystko skończy się pozytywnie

gumiś i just.jot, gratuluję poznania płci :) teraz można poszaleć z zakupami ;)

co do imienia to my, podobnie jak Sanderka, wybraliśmy Filipa :) i też się rodzinie za bardzo nie podoba, ale mam ich w nosie :P jak mi ktoś mówi, że mamy się jeszcze zastanowić, to im odpowiadam z bardzo powazną miną, że jako drugie mamy wybrane Eustachy :P

jak byłam w pierwszej ciąży to lekarz po 12 tygodniu kazał odstawić kwas foliowy, że niby nie spełnia już swojej roli po tym czasie. Teraz niby zalecaja brać przez całą ciążę. Ja i tak narazie biorę witaminy, w których jest i kwas foliowy (femonivit z dha), ale liczę na poprawę morfologii i też je wtedy chyba odstawię.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

just.jot ale super ! Ja wstępnie znam płeć, ale w poniedziałek liczę na potwierdzenie.
Nie mówcie komuś jak ma nie dawać na imię,a jak dawać... Jak ktoś chce Alicje to co? Nie wszystkim musi się podobać, to rodzice wybierają i to im ma dane imię odpowiadać. Mnie wkurzają strasznie takie negatywne opinie wśród naszych bliskich bo jak powiedziałam, że najprawdopodobniej jak będzie synek to damy na imię Filip i spotkałam się z opiniami w stylu własnie "nie.. dajcie inaczej..." albo "Filip? Głupio, dajcie Leon" czy tam cokolwiek innego. To takie przykre, że ktoś wybiera imię (co nie jest łatwe jak nie ma się tego jedynego wymarzonego) a inni to krytykują. Po co to robić? Jak będziemy chcieli to damy mu na imię Dżordż (choć pewnie takiego nie ma) ale nikogo to nie powinno interesować, a już na pewno nie powinno się krytykować wyboru.

Co do witamin to też słyszałam, że dzieci rosną duże dlatego nic nie biorę (wyniki mam ok) a kwas foliowy odpowiada za tworzenie układu nerwowego który tworzy się do 7 tygodnia ciąży więc też odstawiłam. Teraz tylko świeże soczki, owoce, warzywa i inne pyszności, które zapewniają mi witaminy :)

Któraś z Was będzie szła do szkoły rodzenia na Kliniczną? Ja bardzo bym chciała ale jeszcze nie wiem jak tam z zapisami...

Ja juz po usg! Na 100% bedzie córeczka. Zdrowa jak ryba. Ufff!
Aktywna, ruchliwa, no i dla nas oczywiscie najpiekniejsza :D

My od poczatku wiedzielismy, ze jak bedzie córcia to bedzie Pola. No i jest!
Jestem taaka szczesliwa

Nika, ja się już zapisałam do szkoły rodzenia. Zaczynam 25 maja., teraz jestem w 18 tyg. Dowiedziałam się, że najlepiej zacząć pomiędzy 20 a 30 tyg, bo zajęcia trwają 10 tygodni.

U nas będzie Mieczysław albo Dagmara

Kornelia - piękne imię :)

U nas jeśli będzie chłopiec: Alberto, Marcel albo Antoni
Do dziewczynki jeszcze nie jesteśmy pewni, ale podobają nam się: Julianna, Stella, jeszcze braliśmy pod uwagę Zuzannę, choć to chyba dość popularne imię teraz i to mnie trochę zniechęca, albo Giordana - rodzina narzeczonego mieszka we Włoszech, dlatego tak trochę inaczej ;)

Inne tematy z forum

Ryanair- czy opłaca się wykupić ubezpieczenie turystyczne? (35 odpowiedzi)

W lipcu lecimy na tydzień do Londynu Ryanairem. Czy opłaca się wykupić ubezpieczenie? (60 zł)...

Irmina Wróblewska-Jankowska dermatolog - zna ktoś? Jakie opinie? (14 odpowiedzi)

Irmina Wróblewska-Jankowska przyjmuje na Jelelniogórskiej. Był ktoß może na wizycie i może...

nnt. Kredyt gotówkowy - proszę o radę (23 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was brał może w ostatnim czasie kredyt gotówkowy (ok 30tys.) i mógłby się podzielić...