Mamy Marcowe i Kwietniowe 9*

Z powodu braku snu założyłam nowy wątek :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamy Marcowe i Kwietniowe 9*

A Ty AgaAmelka gdzie zamierzasz rodzić??

No właśnie ja też. Ale mam nadzieję, że do czasu jak przyjdzie na mnie czas to sytuacja się zmieni. Bo w sumie wolałabym rodzić w Wojewódzkim, bo już wszystko wiem co i jak (tam rodziłam pierwszą córeczkę). Po prostu myślę sobie, że jak się akcja zacznie to zadzwonię do mojego lekarza i zapytam czy zakaz nadal obowiązuje. I na gorąco decyzja zostanie podjęta.

Ale stresik mały jest...

ja bym zmienila wybor . bo to przeciez kota mozna dostac nie widzac najblizszych ;) ja nie wyobrazam sobie tego ze jestem w szpitalu i nikt nie moze mnie odwiedzic ;)

AgaAmelka ja już też marzę o marcu. A tu dopiero luty się zaczął. Nie wiem jak ja wytrzymam ten ostatni miesiąc...

Teraz coraz bardziej zaczynam stresować się porodem. Ale wczoraj lekarz mi powiedział, że drugi poród jest zazwyczaj łatwiejszy i znacznie szybszy, a więc może nie będzie tak źle. Tym bardziej, że moja córcia za duża się nie zapowiada. Mam tylko trochę stresa, bo w Wojewódzkim, gdzie zamierzam rodzić w związku z grypą jest zakaz odwiedzin (info od lekarza). Póki co porody rodzinne nie są wstrzymane, ale później po porodzie mąż, ani nikt inny nie może już odwiedzać. Rzeczy dla kobiet z położnictwa zostawia się na Izbie Przyjęć i przekazują. A ja nie wyobrażam sobie, że 3 dni mam nie widzieć męża i córeczki. I tak się zastanawiam czy gdybym teraz zaczęła rodzić to nie zmienić wyboru szpitala.

ja chce juz marzec zeby bylo po wszystkim ;) tak 2 tygodnie po porodzie zeby dojsc do siebie i znow normalnie funkcjonowac tylko ze z maluszkiem ;p

Ja z rozpędu to prałam wszystko hehe;)

A nie wiem jak Wam, ale mi na zgagę (a potrafi być naprawdę okrutna) najbardziej pomaga mleko, wypijam je w masakrycznych ilościach:)

image

Tak przy koncu to juz normalne ale jakoś to wszystko wytrzymamy.
Wszystko dla maluszkow:)

marudzimy gorzej niz nie jedna babcia ;d ale w tym stanie to normalne ;)

Hejka

Fajnie dziewczyny ze z maluszkami wszystko wporzadku.

Na poczatku też bede sie starała myć samą wodą,napewno w pózniej bede używać chusteczek.

Ja tez mam jakies dziwne parcie na pecherz i macice,czasmi w nocy łapią mnie delikatne skurcze.

enjoy ja prałam sliniaki.

Ja zdecydowanie będę używać pieluch jednorazowych. Przyznam szczerze, że w ogóle nie rozważałam innej opcji. Zresztą życia z małym dzieckiem bez chusteczek nawilżonych też sobie nie wyobrażam...

Śliniaki takie materiałowe też prałam.

Mnie ostatnio zgaga męczy okropnie. A dzisiaj już od 2:26 nie śpię. Kolejna przypadłość ciążowa :(

Ja oczywiscie bede korzystala z pieluch jednorazowych. Zdecydowanie za duzy wydatek na poczatek z tymi wielorazowymi, a poza tym babrac sie pozniej z praniem tego! Jednorazowe nawet jak drozej to jakos w czasie sie rozlozy ten koszt. Poza tym mam ambitny plan zaczac uczyc siadania na nocnik jak tylko maly zacznie siedziec :-)

A powiedzcie, czy pralyscie tez sliniaki?

Paskudka to super, że wszystko oki. A długie nogi dziewczynie zawsze się przydadzą ;P
Ja mam dzisiaj jakiś płaczliwy dzień:( poszłabym sobie na jakiś spacer albo na lody a tu figa, trzeba w domu leżeć...

Ja mam też już duży zapas chusteczek mokrych, może i na początku lepiej ich nie używać ale potem bez nich ani rusz. A co do pieluch wielorazowych - nie miałabym na nie siły, widziałam że są takie wkłady do tetrowych pieluch ale w życiu by mi się nie chciało. Może to i mało ekologiczne ale trudno, w tym przypadku nie dam rady być ekologiczna.

A co do szpitala- może to było gdzieś już w wątku, jeżeli tak to przepraszam za powtórkę, ale zabiercie do szpitala dla dziecka tylko oliwkę (z kosmetyków) czy coś więcej też?

image

Cześć środowo :)

Wczoraj byłam na USG przepływowym. Doktor, jak zwykle, miał godzinę spóźnienia- ale jeśli to jest cena za tak dokładne badanie, to warto wysiedzieć.
Niestety, nie naoglądałam się zbyt dużo mojej córci, bo monitor nad leżanką nie działał. Na koniec dr pokazał mi tylko buzię (śliczności, ten mały nosek...).
Wszystkie przepływy są prawidłowe, widocznie mała rusza się niemrawo, bo jest leniwa po mamusi :) Waży już 1300 gram. Podobno będzie miała dłuuugie nogi :)

Asia super ze z mala wszystko ok.
A czy ktoras z was sie decyduje na wielorazowe pieluchy?
Pytam z ciekawosci bo ja jestem za leniwa, chociaz tu nawet oferuja serwis ze odbieraja brudne a przywoza czyste, gotowe do uzycia i podobno jest dalej taniej niz jednorazowe ale ja i tak jestem za leniwa,no i dosc duzy koszt na wejscie, tu okolo 300 funtow, niby srednio tygodniowo sie wydaje 10funtow na pieluchy co daje 520 w roku.

z tymi chusteczkami to i tak ewentualnie na poczatku lepiej nie uzywac, tylko sama ciepla woda i pieluszka np przemywac, a po jakims czasie z pewnoscia kazda z nas je wprowadzi, wiec kosmisia nie martw sie jeszcze zuzyjesz te 6 paczek. podobno wlasnie chusteczek idzie zawrotna ilosc.

Melduję się wieczorem. Byłam dzisiaj u lekarza - z Małą wszystko w porządku, waży całe 2200g. Lekarz powiedział, że zapowiada się, że przy porodzie będzie ważyć 3kg z kawałkiem. A więc podobnie jak pierwsza. Ułożona jest główką w dół, podobno już dosyć nisko, ale oznak porodu jeszcze nie ma. I dobrze, bo teraz chyba jakoś płucka się kształtują, a więc niech posiedzi w moim brzuszku. Choć ciężko mi jest coraz bardziej. Coraz więcej dolegliwości mnie trapi. Ale w końcu najważniejsze jest dobro Maluszka.
Przygotowania już coraz bardziej zaawansowane - ostatnio mam wrażenie, że nic innego nie robię tylko piore i prasuję.

No tak pewnie, że łatwiej:-) Ale nasza położna opowiadała nam, że byli tam na jakimś szkoleniu o karmieniu piersią i mieli silikonowe nakładki na piersi i musieli je czymś przemyć, bo były brudne. Wzięli chusteczki nawilżające i wyobraźcie sobie, że po przemyciu wyżarły w nich dziurę...

A ja ich chyba mam z 6 paczek:D Ale cóż zobaczymy jak to będzie:-)

no wlasnie bede musiala poprzymierzac. nie chce wydac pieniedzy i sie okaze ze sa za male, chyba poczekam jeszcze z kupnem. wlasnie zrobilam mala inwentaryzacje ubranek i musze dokupic body i pajace do spania na 56cm i wyglada ze wiekszosc mam, moze cieplejsza czapeczke jeszcze.
tu tez ucza zeby byl czysty i suchy i niczym nie przemywac, kapac tylko w wodzie i nie uzywac chusteczek ale mamy mowia ze jezeli dziecko nie ma uczulenia to latwiej uzywac chusteczki,

Walerka co do rozmiaru to najlepiej poprzymierzac ja tez slabo sie na tym znam ale ponoc miseczka powinna byc o rozmiar wieksza...ja sprzed ciazy mialam 75-80 B a ten stanik co kupilam to jest 80C a dobre tez byly 75 B wiec lepiej poprzymierzac bo kazdy fason i model inaczej sie uklada...nie jestem ekspertem ale tak mi sie wydaje:)

Kosmisia na Zaspie w SR tez mowili ze niczym nie przemywac a spirytusu juz nie uzywaja..wietrzyc i dbac aby bylo czyste...chyba ze zabrudzi sie kalem lub moczem to trzeba wymyc i wysuszyc...w szpitalu na Zaspie to chyba uzywaja okteniseptu o ile dobrze pamietam..

Cześć dziewczynki:-)

Ja to normalnie od kilku dni coraz ciężej się czuję. Wczoraj to nie mogłam iść, bo tak mnie bolało w pachwinach i w spojeniu łonowym. Ale cóż chciałam to mam:D

Mi tylko została do spakowania torba dla maluszka i wszystko będzie gotowe.

Wczoraj byłam na przedostatnich zajęciach ze szkoły rodzenia i było o pielęgnacji noworodka. Położna mówiła o pępku, że żadnym spirytusem nie przemywać tylko wietrzyć. Że po przewijaniu tylko wodą obmywać dzieciaczka, że żadnymi chusteczkami nie myć. Na Waszej szkole też tak mówią? Bo normalnie chyba przestanę czytać gazety, bo w nich tyle odmiennych opinii...:-)

Inne tematy z forum

Urlop niani (64 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

urodziny dziecka tanio i fajnie jak urządzić? (53 odpowiedzi)

może zbiorę jakieś fajne pomysły od WAS? co można przygotować do zjedzenia dla dzieci? w co się...

Karolina Misiak - Krasowska (3 odpowiedzi)

macie jakieś doświadczenia, opinie o tej Pani?