Mamy listopadowo-grudniowe 2017 cz. 3

Link do poprzednich wątków:

http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-Listopadowe-2017-t733006,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-listopadowo-grudniowe-2017-t747941,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-listopadowo-grudniowe-2017-cz-2-t756824,1,16.html

Terminy:
05.11 - Adg2014
14.11 - Takaja_84
14.11 - Darthfox
15.11 - User/Oliwka
16.11 - Kejt
18.11 Mimi
19.11 - Magda
20.11 (28.11) - Marynarka
26.11 - Mentorka
27.11 - Kasiulaaa
28.11 - Beata

03.12. 1985sloneczko
07.12 - Mimi
07.12 - Julka2017
08.12 - Dziobus
09.12 - Jarzynka
13.12 - Moliczka.1
13.12 - Amber

06.01.2017 - vita47
skomentuj popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

No i uważam, że tak to powinno wyglądać i tym razem tego dopilnuję.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja jak rodzilam w lipcu w Redlowie to dziecko szczepili dopiero przy wypisie, a spedzilismy tam 5 dni z uwagi na podwyzszone CRP. Dopiero jak wynik byl w normie to byla mowa o jakis szczepieniach.

Tak Dziobus, paciorkowiec. No właśnie mi też podali w trakcie porodu, a potem nas neonatolodzy trzymali w szpitalu 5 dni beze sensu, w oczekiwaniu na wyniki posiewu- chyba już o tym pisałam kiedyś. Także tym razem chcę sobie tych przyjemności oszczędzić zawczasu.
Tak mnie ostatnio naszła refleksja, że niby nie chcieli nas wypuścić do domu, bo synek mógł być zarażony, ale nie przeszkadzało im to go zaszczepić w 1 dobie... Ci nasi lekarze czasami cudowni są.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mi młody raczej daje spać ale budzę się kilka razy w nocy na siusiu.
Ja mam wizytę w przyszły czwartek i chyba wtedy też będę miała pobierany wymaz na paciorkowca (Kejt, GBS to jest paciorkowiec? Bo nawet nie wiem). Z Zuzią miałam paciorka i moja lekarz powiedziała, że w trakcie porodu poradzą mi antybiotyk... tak też się stało ale antybiotyk nie zadziałał i przez to musiałyśmy siedzieć w szpitalu ponad tydzień. Dlatego teraz, jak wyjdzie w wynikach paciorek, to wymuszę na lekarce wzięcie antybiotyku jeszcze w ciąży.

Cześć Kasiulaa - wiem o czym mówisz, bo moja potrafi mnie w nocy tak w pęcherz kopnąć, że nogi mi się same prostują :/ więc spię jak niemowlę -co kilka godzin pobudka ;) Na szczęście w ciągu dnia trochę odsypiam.
Brzuch mam już ogromniasty -23 cm w obwodzie mi przybyło, za tydz mam wizytę i też muszę wymaz zrobić- jeżeli kolejny raz będę miała GBS dodatni to chcę pocisnąć moją lekarkę o antybiotyk wcześniej. Na wadze mam 8 kg na plusie i od kilku tygodni mniej więcej 1 kg na tydzień -dwa mi przybywa- więc pewnie znowu skończy się na 12-13.
Ale, ale Dziewczyny, mój małżonek właśnie się bierze za sufit w pokoju Młodej, więc jest progres :) Ja wczoraj posegregowałam ubranka z darów - polecam takie przeźroczyste pudła z Ikei, o wiele fajniejsza rzecz niż kartony.

Cześć dziewczyny :)

Jestem wykończona, czy Wasze dzieciaczki też urządzają sobie tańce w nocy? Mój syn to imprezuje non stop, kolejna nieprzespana noc za mną i po części mężem też bo tylko słuchał jak co chwila pojękiwałam z bólu :(

Odebrałam wyniki z wymazu szyjki i niestety znowu jest jakaś bakteria więc od dziś zaczynam antybiotyk :(

Kasia i co z tym ponad normę? co lekarz powiedział??

A, sorry, nie zauważyłam :-)

ja idę na warsztaty :) już pisałam o tym wcześniej

Idzie któraś z Was na warsztaty Mamo to ja w hotelu Scandic 3 października?

Ja też pierwsze słyszę i tej Wit. C że nie można.... Ostatnio jak byłam przeziębiona to lekarz kazał mi brać między innymi rutinoscorbin 3razy dziennie i ostatnio w badaniu moczu też mialam kwas askorbinowy sporo ponad normę ale ginekolog wogole nie przywiazał do tego wagi.
Mi się wydaje że wszystko trzeba poprostu z głową.... Myślę że to głównie chodzi o jakieś ogromne dawki Wit. C bo inaczej ginekolodzy ostrzegaliby żeby nie jeść za dużo np. cytrusów w ostatnim trymestrze. A jak się weźmie sztuczna Wit. C w normalnej dawce czyli bodaj 200 mg a nie np. 3 razy po 1000mg to też nic nie zaszkodzi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja właśnie też nie. Jutro pójdę do lekarza to się dowiem. Normą jest do 23.85 a moja ma 24.25. to jest opisane na USG jako ratio. No nic, po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, że kariery na dzieciach nie zrobię, i do chodzenia w ciąży stworzona nie jestem.
A z tą Wit c też nie słyszałam, będę jutro u lekarza to się zapytam. Ale z drugiej strony gdzieś czytałam jakiś czas temu, że działanie przeciwzapalne c jest przereklamowane. A o wiele bardziej na podatność na przeziębienia i infekcje wpływa poziom żelaza i wapnia.

Wiem, to było do Marynarki :D

To napisałam, że medykamenty tak odstawić:)

Wiesz mówimy o leksykonie leków więc o sztucznych witaminach ;)

Z tym odstawianiem wszystkiego co zawiera wit. C to moim zdaniem przesada. Medykamenty owszem ale owoce dlatego? 7 lat temu Zuzię też rodziłam w grudniu i uwierzcie, że jak przyszedł sezon na mandarynki to jadłam je na kilogramy. Jak mandarynki zaczęły wychodzić mi bokiem to zjadałam 2 duże grejpfruty czerwone dziennie. Zuzi nic nie jest i uwielbia mandarynki.

A jestem w szoku, bo na poprzednia jeszcze wizytę nam robiłam badanie moczu to wyszło mi właśnie, ze mam kwas askorbinowy ponad normę. I to bardzo wysoko ponad normę.
Chodzę do dwóch lekarzy, i tez automatycznie przed wizyta chodzę do dwóch położnych (z karta ciąży, wpisuje wyniki, ciśnienie) i nikt nawet na to uwagi nie zwrócił.
Jak zapytałam to się dowiedziałam, ze to jest po prostu nadmiar wit C wydalany z moczem bo bardzo trudno przedawkować witaminę C. Może to chodzi o naprawdę jakieś ogromne ilości z którym organizm sobie nie radzi?

Bo z tego co wiem każdy lekarz na jakieś przeziębienia i grypy zaleca wit C w ciąży.

Serio? Pierwsze słyszę. Ale to co w takim razie? Mówimy o odstawieniu wit C w czystej postaci tabletek, proszku i leku czy już na hardcorze i o odstawieniu produktów zawierających wit C?

Jestem w szoku :O :O

Marynarka, przez sobotnią gułę z ciekawości przejrzałam cały leksykon leków rubryka po rubryce i się okazało że kwasu askorbinowego czyli wit c nie można w III trymestrze :) dla ciężarnych jest opisane jako A czyli że można, ale w IIItrymestrze jako C czyli "do tej grupy należą leki, dla których zaobserwowano w badaniach na zwierzętach działania niepożądane u płodu (teratogenność, embriotoksyczność lub inne) oraz, dla których nie ma kontrolowanych badań przeprowadzonych na kobietach ciężarnych albo badania na zwierzętach i u ludzi są niedostępne. Lek z tej grupy powinien być zastosowany tylko w przypadku, kiedy oczekiwany efekt przewyższa ryzyko."

O wysokim tętnie płodu nie słyszałam i tak samo o tym, że witaminy C w III trymestrze nie można też.

Ja dzisiaj kiepsko się czuję. Boli mnie głowa i jestem strasznie zmęczona.

Ja w weekend miałam zajęcia na uczelni i w sobotę zajęcia od 8 do 18 a w niedzielę od 15 do 18. W sobotę ledwo wysiedziałam. Brzuch tak mi stwardniał a młody w ciągu zajęć dawał mi znać, że mu się nie podoba, że matka go gniecie. A w niedzielę wieczorem synek chyba ćwiczył kik boxing. Mój pęcherz i żebra zostały sponiewierane.

Inne tematy z forum

Woda na oknach - mam dość. (96 odpowiedzi)

codziennie rano musze wycierac okna i wode na parapecie. wedlug wlascicielki mieszkania wplyw na...

Mamusie-wanna czy prysznic? (35 odpowiedzi)

Chciałabym wiedzieć jak to wygląda w praktyce gdy są małe dzieci. Bardzo chciałabym mieć prysznic...

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...