Mamy marcowe i kwietniowe 2011 *8*

Hej Dziewczyny.
Zapanowała cisza dziś wieczorem na naszym forum, dlatego pozwoliłam sobie na utworzenie nowego wątku, tamten już mi się długo otwierał :)

1. lucy80 02.03.2011 Synek - Jaś :)
2. ninkaa 02.03.2011
3. ivvka 05-03-2011 CÓRECZKA:) SR Zaspa, szpital Zaspa
4. monmie 06.03.2011 CÓRECZKA:))szpital Wojewódzki
5. Aga 07.03.2011 - Córeczka Amelka ;)
6. Basia7 08.03.2011- CÓRECZKA :)
7. ulka26 09.03.2011 SYN! Staś :) szpital i SR Zaspa
8. Asia 12.03.2011 - CÓRECZKA :) szpital Wojewódzki
9. nacia173 12.03.2011- SYNEK :)))
10. KasiaKoziołek 12.03.2011
11.Kaczuszka85 17.03.2011, synek Kubuś
12. walerka 18.03.2011 - Córeczka - Julka
13. margos 18.03.2011 - SYNEK - Staś - Kliniczna
14. Madzik 19.03.2011 -Córeczka - Różyczka, szpital wojewódzki
15. nati 01.04.2011
16. sonia85 02.04.2011 - SYNEK!!! SR Zaspa, szpital Zaspa
17. Mlenia 02.04.2011
18. kasiek01 09.04.2011 _ Synek - Szpital Wojewódzki
19. tea18 09.04.2011-SYNEK!!:) SR Zaspa, szpital Zaspa
20. enjoy 10.04.2011 SYNEK!
21. Martus_pl 11.04.2011 SYN:)
22. compaq7 15.04.2011 - SYNEK !!! Kubuś :)
23. Manieczka0 18.04.2011
24. paskudka 22.04.2011 - Córeczka
25. Adziabu 22.04.2011-Synek- Szpital Wejherowo
26. Janka2 29.04.2011 - Córeczka :)
27. Mała Me 30.04.2011 - Córeczka Lenka :), Szpital Wojewódzki w Koszalinie

Pozdrawiam Was cieplutko !!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamy marcowe i kwietniowe 2011 *8*

Ale dziewczyny się rozpisałyście. Normalnie nie mogę za Wami nadążyć. Może w następnym wątku będę bardziej na bieżąco.
Remont mnie wykańcza...

compaq a jak Ci się rodziło w swissie?

Czyli tylko na zaspie nie dają znieczulenia? W sumie to już nie wiem czy lepiej bez znieczulenia czy z.

Ja miałam znieczulenie przy pierwszym porodzie i powiem Wam dziewczyny, że ból przy wkłuwaniu jest chyba gorszy od samych skurczów.

Ja rodziłam w Swissmedzie i tam znieczulenie sobie zażyczyłam jak przyjechałam - nic na temat tego nie wiedziałam (nie chodziłam do szkoły rodzenia) i dopiero teraz jak mam świadomość o konsekwencjach - nie wiem czy się zdecyduje jeszcze raz na znieczulenie.

Jak ma się skurcze trudno usiedzieć w jednej pozycji, tym bardziej jak ma się dość duży brzuch jeszcze trudniej jest zgabić się (jak kot) ;) - żeby wbić igłe do kręgosłupa.

No wśród moich koleżanek, które korzystały tylko jedna stwierdziła, ze zniósł calkowicie ból, a pozostałe twierdziły, ze sprawił, ze było bardziej znośnie. Więc pewnie duzo zależy od predyspozycji kobiety, dobrania dawki itd.

No i z tego co wiem, to zostawiają cewnik w kręgosłupie, właśnie po to, żeby potem np. podać drugą dawkę.

ciekawe bo mi powiedzieli ze epidural spowalnia porod a nie przyspiesza, bolu sie nie czuje i zostawiaja mala rurle (taka jak zylka) przez ktora podaja znieczulenie az do konca albo moge przerwac na parcie zeby cos czuc i wiedziec kiedy (chociaz to tez nie jest niezbedne bo polozna to kontroluje). wiem ze jakikolwiek uraz krekoslupa lub skrzywienia sa przeciwskazaniem. ja mam wrazenie ze probuja ludzi zniechecic do epiduralu a tu zachecic.

Na Klinicznej jest znieczulenie bez szkolenia. Po nowym roku jeszcze się upewniałam, więc to pewne. Mimo wejścia nowych przepisów u nich dalej jest znieczulenie na żądanie - bezpłatne.

sonia znieczulenie jest refundowane przez NFZ

Asia no my tez już po remocie naszczeście trwał tylko weekend.
Ja kupilam firmy pampers od 2-5

Madzik niezle z tym anastezjologiem w Wojewódzkim.
Zgadzam sie z tym że tak uczucie wkłocia jest okropne i do tego jak zobaczyłam tą mega długą igle to miałam dośc.Ale bylo wszystko ok czulam tylko skurcze i parcie przy porodzie bez bółlu.
No ale tym razem już bede rodzić bez.
Wlaśnie słyszalam że już w drugiej fazie porodu znieczulenia sie nie podaje.

A jaki koszt jest znieczulenia?

a i z tego co zrozumiałam to znieczulenie jest wykonywane tylko w wojewódzkim bo na zaspie czy klinicznej tego zabiegu nie wykonują ;/

image

wykłady są zawsze w czwartki o godz 12 w bibliotece to jak się wchodzi na izbę przyjęć (dział ginekologia, położnictwo) i trzeba z rana w czwartek zadzwonić czy na pewno wykład się odbędzie bo np. w zeszły tyg był odwołany a to tel. 58 3023031 więc warto wpisać się na tą listę i mieć czyste sumienie że się ma wybór czy rodzić ze znieczuleniem czy bez ;)

image

Madzik a co ile robią takie wykłady żeby się naprzykład zapisać na tą listę? dziwne to jest...

A więc byłam na tym wykładzie ogólnie anestezjolog który prowadził spóźnił się godzinkę ale to szczegół ... było nas sporo naliczyłam koło 20 mam ;) i trwało to koło godzinki prawda jest taka że na cały wojewódzki przypada tylko 4 anestezjologów i do godz 15 jakby się chciało to znieczulenie (pamiętając ze przykładowo byłam na wykładzie 20 stycznia i jestem na liście) nie ma problemu ale już po 15/16 może być zonk bo wszyscy są zajęci i się dłużej czeka ;/ a jak się nie było na wykładzie i nie jest się wpisanym na listę to znieczulenia nie zrobią tak więc chore ale taka procedura . Znieczulenie jest od pasa w dół i nie polega ono na tym ze całkowicie znika ból lecz intensywność bólu się zmniejsza i skraca czas porodu i to już teraz trzeba wiedzieć jaki kto ma próg bólowy przykładowo jak się ma miesiączkę czy ból zęba to wytrzymam czy jednak biorę tabletkę przeciwbólową... tak to zrozumiałam jeśli biorę to mój próg bólowy jest niski i w moim przypadku zalecane jest znieczulenie i trzeba się na nie zdecydować pamiętając że tylko do momentu rozwarcia 2,3 palce jak więcej to już nie zrobią bo za późno a zabieg polega na tym że wbijają igłę z cewnikiem w kręgosłup i jak dawka się skończy a poród trwa mogą podać drugą-lecz jeśli ma się problemy z kręgosłupem,krzepliwością krwi,zwężonymi naczynkami,sercem czy jakieś problemy skórne- trądzik w odcinku lędźwiowym to też nie zrobią ;/ hmm opowiedział też o skrajnym przypadku że część igły została u pacjentki w kręgosłupie po zabiegu i najlepsze że ją nic nie bolało była na obserwacji na prześwietleniach i nic najwidoczniej organizm zaadoptował to ciało obce brrr masakra a drugi przypadek pozytywny że po daniu znieczulenia pacjentce dziecko urodziło się w ciągu pół godz ;) tak więc uczucia mam mieszane bo czy ząb czy bóle menstruacyjne zawsze znosiłam bez środków przeciwbólowych ale czy ten ból jest porównywalny z bólami porodowymi to wyjdzie w praniu najgorsze z tego wszystkiego że ja panicznie boje się igieł ... ale może przy takim bólu i takiej adrenalinie będzie mi już wszystko jedno byle było już po wszystkim ;)

image

Witam Dziewczyny:))
z miłą chęcią dopisuje się do waszego watku jako spóźnialska:)
Nasz termin to 9 Marca 2011 Rodzic zamierzamy na Zaspie (gdzie od tygodnia uczeszczamy do Szkoły Rodzenia - troche pozno ale lepiej pozno niz wcale)

Tea18 ja zaczełam szkolenie 20.12..wyklady w pn na 17 a cwiczenia w sr i pt na 17...wyklady sa zbiorcze i jest bardzo duzo ludzi ale na cwiczeniach jest tak ok 10 mamusiek:)
na cwiczeniach nikt do nas nie dołaczal jeszcze..nie wiem jak to jest...moze prowadza te zajecia jeszcze inne polozne:)

Dziwne bo ja też od początku ciąży też na zwolnieniu lekarskim a jakoś problemu ze skierowaniem nie było.

A ja po wizycie u gina. Z małym wszystko dobrze, waży już 1445g :) Bardzo mi się podobało to USG 3D i rozczuliły mnie te zdjęcia :) Mój gin nie chciał mi dać skierowania do SR....powiedział że skoro jestem na zwolnieniu lekarskim to on tego skierowania nie może wypisać...więc nie wiem chyba pozostaje mi jakaś prywatna SR :( I powiedział że mam polipa ale że powinien sam zniknąć po ciąży....

Walerko - no moja bezsenność jak się czasem pojawia to właśnie tak wygląda. Budzę się i czuje się wyspana, wręcz mam ochotę wstać i coś porobić. Jest to zupełnie nowe uczucie dla mnie śpiocha:)Na szczęście z tym ostatnio trochę lepiej przynajmniej u mnie. Jedyne co - o 8 to ja już jestem baaaardzo wyspana, a kiedyś lubiłam sobie i do 11 pospać. Teraz się nie da:)

no ja teoretycznie wiem jak karmic piersia, kapac i dbac o noworodka, zobaczymy jak to bedzie w praniu.
dzis mialam pierwsza nieprzespana noc od dawna. jak nie spicie to z jakiegos powodu? bo ja po prostu nie bylam zmeczona miedzy 1 a 5 rano, normalnie zasnelam obudzilam sie o 1 i nie spalam do 5 po czym poczulam sie zmeczona i zasnelam, poukladalam w domu, zmylam naczynia, poczytalam, czulam sie jakby byl dzien, a do tego mala sie niele bawila w srodku.
ja mam pampersy baby active chyba jedynki, 2-5kg, mam zamiar uzywac tylko wody na poczatku do mycia pupki, tu ceny pieluszek sa podobne wiec pewnie zostane przy nich chyba ze mala bedzie miala uczulenie.

Przesadzasz ;)
bys swoje dala a nie ;p