Mamy marcowo-kwietniowe 2012*2*

Zapraszam wszystkie te, które się dowiedziały- niepewne, zszokowane, szczęśliwe.
Dużo zdrowia, laski :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamy marcowo-kwietniowe 2012*2*

Ja prowadzacego mam i prywatnie jak trzeba i w przychoni tego samego:) na szczescie to mój sasiad:) i wiem, ze jestem pod dobra opieka:)

Ja też chodzę prywatnie. Na Orunię jeżdżę do dr Mielcarka i w poprzedniej ciąży niektóre badania wypisywał na skierowaniu i robiłam je nfz ;)

Kajaka amnio daje stuprocentową pewność bo określa genotyp dziecka a nie tak jak PAPPA prawdopodobieństwo wystąpienia jakiejś choroby.

ja prywatnie .... jakos nie wierze w nfz ...

Bisiu tak, to pobranie płynu owodniowego przez brzuch ;)

bisia, kazde zyjatka zasluguje na to aby zyc i akurat w tej kwestii jestem przekonana.

aminopunkcja to chyba pobranie plynu owodniowego w kazdym badz razie drugi etap badan prenatalnych, juz tych inwazyjnych z 1%przypadkow poronien po badaniu.

co do "przygotowanie sie " ze dziecko bedzie chore to lipa, bo te badania badaja tylko prawdopodobienstwo

co do leczenia maluszka w wieku plodowym to i tak tylko mozna po 20-22 tc ale w tym czasie i tak robia dokladne usg.

ja chodze na prywatne wizyty i mam zawsze robione usg, a wy dziewzyny, leczycie sie prywatnie czy z nfz?

Kajka31 ale te badania w większości stwierdzają choroby genetyczne np. zespół downa, turnera itp. Więc nawet w 22 tyg leczyć się takiego dzieciaczka nie da :(
Czy robić usg gen w 12 tyg to jest indywidualna decyzja każdej matki.
Mój dr w sumie nawet nie pyta czy chcę je robić czy nie ;) Usg robi na każdej wizycie a ok 12tyg po prostu dokładniej i dłużej bada sprawdzając wszystkie parametry :)

O Agniuszka może się spotkamy kiedyś w poczekalni :)
A i tak dr od początku płód nazywa "małym człowieczkiem" :) I dobrze go określiłaś taki "LUDZKI" :)

Dokładnie Gabolek je też po tym fatalnym usg chciałam zrobić amnio po to żeby się lepiej przygotować do opieki nad dzieckiem i tak jak już wcześniej pisałam żeby się przygotować też psychicznie i nie mieć złudnych nadziei :/ U nas było podejrzenie zespołu Turnera.

aminipukkcja to pobranie tego plynu tak owodniowego?
bo jakos nie czytalam o tym mi w poprzedniej ciazy zakladali dren do maluszka bo plyn uciekał i jak widzialam ta igłe co wbijała w brzuch to do tej pory ciarki mam no i juz po zabiegu dopiero po wyjsciu z pokoju czekajac na pielegniarke zaczelam mdlec hehe reakcja po fakcie:)

kajaka31 ja pislam o sensie choroby maluszka ze nawet jakby chory był to i tak zasluguje na zycie i tak jak poprzedniczka napisala mozna zawsze sie przygotowac:)

Ja myślę dziewczyny , że chciałabym wiedzieć bo może nie mogłabym pomóc od razu ale może mogłabym się psychicznie przygotować i poczytać więcej na temat choroby mojego dziecka i tego jak lepiej się nim opiekować po porodzie oraz miała czas na znalezienie dobrych lekarzy , miejsc opieki itp .... jeśli jest np Wada serduszka to w niektorych przypadkach można operować jeszcze w brzuchu mamy ....
Oczywiście temat jest przykry .... ja np aminopunkcji chyba bym nie chciała zwłaszcza że jestem po jednym poronieniu i drugiego boję się okropnie .....

Dla mnie wybór czy robić prenatalne czy nie jeszcze jakoś daleko najpierw zobacze jak wyjdzie to usg w 12 tyg. staram sie wiec nie nastawiac....

Ja byłam na pierszej wyzycie u Dr Melcarka i też polecam.Nazwał ciąze już "małym człowieczkiem"mimo , że jeszcze nie było serduszka itd. Bardzo rzeczowy miły i LUDZKI. :)

bisia :) ja nie mowie o aborcji ale o sensie prenatalnych.

ale zescie dziewczyny temat zaczeły.
ja nigdy w zyciu bym nie usunela nawet jakby maluszek chory był bo to nie jego iwna wiec dlaczego jego karac.
ja jutro ide na wizyte i usg i moze w koncu uslysze maluszka:)i go zobacze:)

loca-daga ja juz tez mysle ze chyba sie nie zdecyduje. gdyby jeszcze testy okreslaly dokladnie a nie jakies ulamki prawdopodobienstwa...

bo nawet jak wyjdzie fatalne, to co zrobie? i tak nie ususne.

a maluchowi i tak na tym etapie nie pomoge.

wiec widze sama ze juz podjelam decyzje

angel fajnie,że potwierdzasz z włąsnego doświadczenia tego lekarza:)

Kajaka jestem podobnego nastawienia, co Ty:) właśnie minął czas na to pierwsze badanie i test papa, na które się nie zdecydowaliśmy - wróżenie z fusów nas nie interesuje, a do tego cena wątpliwej "przyjemności" jest jak dla mnie zbyt wysoka. Ja ma 24 , a mąz 28 lat i nie wydaje mi sie to wskazaniem do takiego badania. Tez mam tendencje do czarnowidztwa i chciałam sobie i fasoli oszczedzić stresów - i tak nie usunęłabym ciaży.

Angel, dzieki za odpowiedz!

tak napisalam ze usg w 12 tc jest po to zaby usunac, bo przeciez co mozesz zrobic ze zla wiadomoscia w 12 tc? leczyc plod? jak sa jakies metody? o po prostubwykanczas sie psyhicznie myslac czy zrobic aminopunkcje??

Ja aby nie bylo nieporozumien nie zamierzam usuwac nawet jak bedzie chore, nie zaluje tez 300 zl na to badanie.

Intweresuje mnie tylko dobre samopoczucie ( a ja mam tendence do chorych fimow) ktore nie zatruje mi calej ciazy i nie wplynie negatywnie na maluszka.

Nie lepiej robic testow w 22 tyg jak juz bedzie mozna leczyc dziecko?

Kajka ja w czasie pierwszej ciąży zdecydowałam się na amniopunkcję. Dwóch lekarzy (w tym prof Preis) podczas usg stwierdzili duże nieprawidłowości u dziecka. I prof wysłał mnie na amniopunkcję. Stwierdził że jedynie to badanie jest wiarygodne ale i niebezpieczne dla dziecka. Mówił nam że testy PAPPA działają na zasadzie wyliczania prawdopodobieństwa i nie dadzą konkretnej odpowiedzi czy dziecko jest chore czy nie.
Niestety nas maluszek nie doczekał do amniopunkcji :( Właśnie podczas usg przed tym badaniem okazało się że serduszko już nie bije :(
Z Izą nie robiłam żadnych dodatkowych badań. Oczywiście poza usg prenatalnym w ok 12tc. Wyszło ono bardzo dobrze więc nie chciałam ryzykować poronieniem po amniopunkcji.
Teraz mam nadzieję że to usg również wyjdzie dobrze i nie będzie trzeba robić dodatkowych badań :)

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam ale nie zgodzę się że badania genetyczne robi się tylko po to żeby w razie czego usunąć ciążę.
Ja chociaż wiedziałam że jest duże prawdopodobieństwo iż nasze dziecko będzie chore nie zdecydowałabym się na aborcję. A chciałam zrobić amniopunkcję żeby się psychicznie nastawić na to że będziemy mieli chore dziecko i żebym nie zamęczała się całą ciążę "a może jednak jest zdrowe"...

Loca dzięki i Tobie również życzę zdrówka :)

A dr Mielcarka http://doktorginekolog.pl/ polecam całym sercem :) To gin który prowadził (no i poniekąd doprowadził do niej :P ) moją poprzednią ciążę :) I teraz też do niego idę :)
Miły sympatyczny a przede wszystkim kompetentny :)
Jezu zabrzmiało jak tani chwyt reklamowy ale nie mam z polecania go żadnych profitów :P

Gabolek serdecznie gratuluję:)
Trzymam kciuki, oby tym rzem się udało!!! Co ja mówię- na pewno się uda:))) pozdrawiam:)

czesc Mamusie!

Chcialabym zaprosic do sensownej dyskucji o badaniach prenatalnych

Od tygodnia podejmuje decyzje czy pojawie sie na tych badaniach 14ego wrzesnia ( 16tego tak czy inaczej mam wizyte u ginka z usg). Bede wtedy w 14 tyg wg ostatniego usg

Od tygodnia zbieram wiedze z roznych zrodel na ten temat. Chodzi mi o badania prenatalne, kiedy nie ma takich wskazan. W moim przypadku mam 31 lat moj M 32 i nie bylo zadnych chorob genetycznych ani problemow z zajsciem w ciaze.

Moje reflekse po tygodniu szukania sensownego info sa nastepujace: badania prenatalne w takim przypadku wydaja sie byc zwyklym wyludzeniem kasy. Po pierwsze usg genetyczne ( kazde usg po 12 tygodniu bada maluszeka w sposob bardzo dokladny).Po drugie test PAPPA ktory uogolniajac jest totolotkiem bada prawdopodobienstwo i w wielu przypadkach sie myli.

Badania prenatalne w 12-14 tygodniu sa praktycznie dla matek ktore chca usunac ciaze.Nie moge znalesc odpowiedzi czy naprawde moga pomoc leczyc plod juz w wieku plodowym. Co do aborcji znam przypadek matki co usunela bo wyszlo jej ze dziecko jest totalnie zdeformowane genetycznie. Po wykonaniu sekcji zwlok poldu wyszlo ze bylo zdrowe...

Jakie sa wasze opinie?

Kobitki własnie natrafiłam na namiary na tanie (moim zdaniem) USG 4D : http://www.doktorginekolog.pl Usg kosztuje 200 zł :)