Mamy marcowo-kwietniowe 2012*2*

Zapraszam wszystkie te, które się dowiedziały- niepewne, zszokowane, szczęśliwe.
Dużo zdrowia, laski :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamy marcowo-kwietniowe 2012*2*

ja też się dołączam dziewczyny - mój termin 27 marca 2012, druga dzidzia po 12 latach no i mam 34 lata już :/
powodzenia !

Loca,

nie nie duzo przybralam, jakies 1,5 kg.
Ale brzuszek mam juz lekko. I stwierdzilam, ze wole kupic juz spodnie ciazowe i zmneijszyc gumke w tym regulowanym obwodzie niz jeansy w wiekszym rozmiarze (bo ma nadzieje po ciazy wroce do figury sprzed ciazy i te wieksze nie bylyby mi potrzebnne), a takie normalne co mam w domu to uciskaja mi podbrzusze jak siadam. Z Majka do 20 tyg bylam zupelnie palska, wiec reguly nie ma.

Ja w tamtej ciazy i tej kupuje, ciazowe ciuchy tak, ze jak nosisz S to kupuje Ski ciazowe, itp, bo te ciuchy sa robione tak zeby ppotem brzuch suie miescil, przynajmniej mnie sie tak wydaje, czyli biore ciuchy ktore pasuja teraz na mnie, a pas ze spodni sie rozciaga, a skukienka, to byle byla teraz dobra bo zapas na brzuszek ejst spory i zeby w piersiach nie uciskala, ale to wszytko z takich rozciagliwych materialow, ze mysle ze bedzie ok.

Majeczka super,że dzidźka ok:) I zazdroszczę lekarza, ze juz przynajmniej domniemywa płeć- moja gin to może łaskawie w 20 tyg coś napomknie:/

Duzo przybrałaś na wadze?? Bo ja nawet chciałabym juz jakiś ciażowy ciuszek(spodnie) ale nie mam pojecia jaki rozmiar kupić - nie wiem jak zmieni się moja figura :(

A Wy dziewczyny jak z wagą ?

Hej Dziewczyny,

ja dzis po preetalnym, wszytko z dzidzia ok.
Poogladalam ja sobie wszerz iw zdluz, zarz odpalam plytke i jaeszcze arz patrze.

Lekarz powiedzial, ze moze to bedzie dziewczynka.

Co czyni mnie niezmiernie szczesliwa.
Tak bardzo wszyscy wpychaja mi chlopczyka do brzucha a ja bardzo chcialabym drugie dziewuszke w domu.
Mam wiec nadzieje:):)

niestety szyjka dosc krotka, ok 3 cm, moze te moje niby wzdecia to skracajaca sie szyjka? dzoenilam dzis do moejeg gin, narazie uspokaja, mowie ze blizej dwich cm robi sie niebezpiecznie i zeby sie neid enerwowac, za tydz mam wizyte, wiec zobaczymy. Mma tez nadzieje ze wyczyta plec, bo pwoedzial ze moze da rade. Oj chcialabym bo inaczej utone w Majkowych rzeczach komletujac garderobe dla chlopa:):)

TRzymajcie sie cieplo.

Acga, zakupialm dzis swietne spodnie ciazowe i sukienke, wiec popoludnie bylo udane:)
od tak kobieca próżnosc:)

No tak tak firma w której pracowałam zatrudniała pow 20pracowników. A nie o taką firmę było pytanie? ;) Pewnie czegoś nie doczytałam :P

angel a nie pracujesz w firmie ktora zatrudnia min 20 pracowników?

MajowaMamo współczuję doświadczeń ale można powiedzieć że tyle szczęścia w tym nieszczęściu że teraz wiesz z czym od razu do lekarza jechać i co jest nienormalne.

Dziewczyny ale z tym zwolnieniem i macierzyńskim z ZUSu to też jest tak że wypłaca to firma i potem odlicza sobie tą kwotę od składek które powinna zapłacić np za innych pracowników. Tak było u mnie w firmie w poprzedniej ciąży/macierzyńskim. Pieniądze zawsze miałam na czas :)

Bo to jest tak, ze zanosisz akt urodzenia dziecka i takid ruk do wypelnieni do zusu, mnie dali ten druk w pracy, maz zaniusl to do pracy i to zalezy tez jak szybko to zaniesiesz,i jaks zybko panmei z kadr w twojeje firmie wysla to do zus, a potem jak panie w zus to obrobia.

dziewczyny z tym opoznieniem to saekstremalne sytaucje, ale pewnie trzeba sie szykowac ze moze potrwac to wiecej niz miesiac, nie wiem jak oni tam pracuja w zus.

Glowa do gory.

no my na szczęście oszczędności mamy...
ale kolorowo nie będzie, bo wolałabym nie ruszać ich (oszczędności) - bo jak się ruszy, to później dorzucić będzie problem...
więc liczę, że zagryziemy zęby i może miesiąc-dwa by się udało... tym bardziej, że auta praktycznie nie trzeba będzie tankować, jak ja będę w domu...
no i za to dochodzenie do pracy też coś "pod stołem" dostanę... na waciki;P

ja sie cholernie obawiam tego macierzyśkiego płaconego przez ZUS, u nas jest 19 os. więc zus płaci.A jak będą jakieś opóźnienia to nie będe miała na chleb,bo z 1 pensji nie damy rady;/

ciazy tez 33 dni placi pracodawca, ciagiem musi byc, jak bierzesz przerywane zwolneinia to wtedy defacto pracodawca ponosi koszty.
Nie wiem jak to jest z tym przejsciem w roku, bo akurat jak ja bylam w pierwszej ciazyna zwpolneniu to zalapalam sie na przelom roku, ze dopiero zaczelam zwolnenie,w iec tak czy siak placil pracodawca

no u mnie są 3 osoby zatrudnione, więc jak najbardziej ZUS

myślałam, ze w ciąży już od pierwszego dnia płaci ZUS, nie pracodawca...

te 33dni to w sumie za wszystkie zwolnienia z danego roku? czy ciągłość musi być?
jak przyjdzie 2012 to znów będzie się liczyć pierwsze 30 dni?

Aga,
za zwolnienie i za macierzynskie.
Bo za zwolnienie nto pracodawca palci tylko za pierwsze 33 dni.
Wiem ze z macierzynskim sa czasem opoznienie (kolezanka miala prawie 3 m-ce, chpoc oczywiscie potem dostala wszytsko na raz) ale nie wiem jak ze zwolnieniem, na napewno tak jak przy macierzynskim, jesli forma powyzej 20 osob wszytko placi pracodawca, i wszytko jest w terminie w wyplaty.

Ale musiałam nadrabiać zaległości w naszym wątku;)

W pracy w poniedziałek dosyć spokojnie przyjęli wiadomość - umówiliśmy się, że będę przyjeżdżać ze dwa razy w tygodniu na kilka godzin.
Zobaczymy, co dziś powiedzą;)

O wypłatach z zus, to rozmawiałyście o płatności za zwolnienie czy macierzyński?

Myslam ze mam wzdecie, a okazalo sie ze to byly skurcze, wiesz jak trafilam na porodowke w 26tc to ja nawet nei wiedzialm ze to co czuje to sa skurcze, ze wzgledu na male wymiary dziecka (20 tc, 26tc) one sa inne niz takie jak przy porodzie, macica jest mniejsza.
Wiec w tym 20tc, mialam skurcze, szyjka zaczela sie rowierac i skracac, i generalnie lekarz po badaniu pwoiedzial, ze macica zachowuje sie tak, jakby przygotowywala sie na dostanie meisiaczki, czyli, pozbycie sie plodu, a ze to byl 20tc a do 22tc mowimy o poznym poronieniu.

Dzis jest troche lepiej, ale zobacze kolo poludnia, czy normalne funkcjonowanie spowoduje znow to "wzdecie" bo po nocy mozglo sie troche uspokoic.
Tak czy siak, juztro ide na prenatalne usg to zapytam lekarza.

MajowaMamo jeśli oczywiście chcesz i nie jest to zbyt intymne dla Ciebie ;) To napisz proszę skąd lekarz wiedział że miałaś poronić? Że organizm się do tego przygotowywał?

Wyrwalam sie dzis po 17 z domu, od dziecka, garów, i wszytkiego, pogoda piekna, na miescie, bylam glodna kupilam sobie sucha bulke, jogurt, bylo przed 18, a mdli mnie po tej bulce do teraz, masakra, wieczory rzeczywiscie sa najgorsze, do tego mama takie jakby wzdecie ale ciut inna, taki caly dul brzucha spuchniety, pamietam ze z Majka wydawalo mi sie tak w 20 tyg ze mialam 3 dni wzdecie, okazalo ze ze mialam ronic, jak nie przezjdzie do rana, ide jutro do lekarza. Wtedy z Majka pamietam ze w nocy nie bylo nic lepiej, a normalnie jak czasem mnie wzdymalo to zawsze noca i po nocy bylo lepiej.

Trzymajcie sie, dobrej nocki.

Hej :)

Mnie mdłości też męczą :/ Chociaż jest duuużo lepiej od kiedy biorę luteinę a nie puphaston... No i najgorzej jest wieczorem :( Rano w sumie nic mi nie dolega a wieczorem mdłości są okrutne...
Więc zmykam się położyć ;)

Hej Hej Kobitki :)

Czuje się dobrze we wtorek idę do lekarza, ale jak na razie walczę z przeziębieniem :( katar mam straszny ale na szczęście Iga nie jest chora więc zawsze łatwiej sobą się zająć aniżeli jeszcze dzieckiem :)

W przyszłym roku macierzyński będzie 24 tyg a tacierzyński też wzrośnie ale nie wiem do ilu dni. Loca-daga Twój mąż z racji tego że ty nie będziesz mogła skorzystać będzie mógł wziąć tzw. urlop tacierzyński