Mapy dla piechurów

Było kilka pytań o mapy. W zasadzie w zupełności wystarczające są te, które dostaniemy na starcie. Ich mankamentem jest jedynie brak kolorów, który ludziom, którzy tak jak ja, mają trudności z czytaniem drobnego druku w gazecie (ech, te lata spędzone przed monitorem), trochę przeszkadza, szczególnie nocą. Dozwolone jest (potwierdził to Kol. Karol Kalsztein) korzystanie z innych map, ale w skali nie lepszej niż dostarczone przez organizatorów, czyli dla piechurów 1:50000. Dostępne są: 1) Mapa turystyczna 1:50000 "Nadmorski Park Krajobrazowy" wyd. EKO-KAPIO Sopot (mimo dobrej skali słaba pod wzgl. odwzorowania rzeźby terenu i obiektów topograficznych), 2) Mapa turystyczno-topograficzna 1:50000 "Okolice Trójmiasta" WZK W-wa 2000 (dobra, ale nie obejmuje zachodniej części Wysoczyzny Żarnowieckiej i strasznie duża płachta), 3) Mapy topograficzne 1:50000 wg znaków umownych z 1966 r. wyd. Głównego Geodety Kraju, arkusze: 304.4 Wierzchucino, 305.3 Puck, 314.2 Wejherowo, 315.1 Gdynia (niestety aż 4 kawałki i stan z lat 1962-1974). O ile wiem, są nowsze mapy topograficzne, ale tylko części terenu, w większości objętej mapą "Okolice Trójmiasta".
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mapy dla piechurów

Już chyba najwyższy czas, żeby organizatorzy oficjalnie wypowiedzieli się na stronie głównej na temat etyki Harpagana. Które mapy cacy, które be, coś o GPS, coś o pomocy osób nie uczestniczących w imprezie czyli o działalności szeroko pojętej ekipy technicznej. W końcu to organizatorów działka, żeby nie było niedomówień, a tu my w zasadzie tylko roztrząsamy problem (wątki: punkty, regulamin trasy itp). Kolega Karol z początku się gdzieś ukratkiem wypowiadał na forum, a trzeba by sprawę załatwić raz na jutro i cześć. No nie mówię żeby na tą edycję, ale np. do wiosny

Myślę, że uda się namówić Organizatorów, by przed startem przypomnieć wszystkim podstawowe zasady regulaminowe. I powinno być OK.

Swoją drogą, to ciekawe, ze dzis organizatorzy oficjalnie pozwalają na korzystanie z własnych map (oczywiście byle nie dokładniejsze niż "pięćdziesiątki"), a jeszcze półtora roku temu w Lęborku (jeśli mnie pamięć nie myli) używanie map innych niż tych, które dostarczą organizatorzy było zabronione i groziło dyskwalifikacją.

No, może nie do końca masz rację. Oto cytat z regulaminu z Lęborka i Kwidzyna:
8. Mapa.
Organizatorzy dostarczają kserokopię mapy turystycznej z zaznaczonymi punktami kontrolnymi. Używanie map innych niż dostarczonych przez organizatorów oraz dozwolone przez organizatorów jest zabronione. Uczestnik, który używa niedozwolonych map zostanie zdyskwalifikowany.

Zapis "oraz dozwolone przez organizatorów" daje im prawo dopuszczenia do użytkowania innych map niż kserokopie. Zasadne były więc liczne pytania o to, czy można mieć swoją mapę i jeśli tak, to jaką. Dobrze, że Karol Kalsztein udzielił wyjaśnienia. Przydałby się natomiast na stronie Harpagana pełny, aktualny tekst regulaminu rajdu, bo jakoś w tym roku go nie zauważyłem, a do drukowanych materiałów klubowych większość z nas nie ma dostępu. I przydałoby się, by już sam regulamin określał dokładnie, jakie mapy są dozwolone przez organizatorów oraz, czy tak jak na większości InO, korzystanie z GPS jest zabronione.