Mapy dla rowerzystów

Witam!!!

Czy moglibyście polecić mi mapy turystyczne nadające się dla planowania jazdy rowerowej??

Chodzi mi przede wszystkim o:

- TPK
- tereny na północ od Gdyni (okolice Pucka, Wejherowa)

Powiedzcie też gdzie można nabyć takie mapy (najlepiej w Gdyni)

Pozdrawiam!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mapy dla rowerzystów

Znalezienie takich map to naprawdę nie jest duża filozofia. Wchodzisz do pierwszej z brzegu księgarni i podchodzisz do stojaka z mapami. W centrum Gdyni w każdej księgarni, do której wszedłem, jest spory wybór map do turystyki. Wybór jest naprawdę duży - różne wydawnictwa i skale. Patrzysz, która tobie pasuje i kupujesz.
Ja używam map z EKO-KAPIO - są tanie, dobre i czytelne.

Bardzo polecam mapę ZIEMIA KASZUBSKA 1: 100 000 wydaną przez PPWK . Nic lepszego nie ma na rynku , masz na tej mapie wszystko co potrzebne aby planowac wycieczki na naszym terenie .

1:100.000 to jak dla mnie zbyt duża skala. W EkoKapio mam wymienione tereny 1:75.000 i 1:25.000

to moze internetowa wersja 1:10.000 tutaj:
http://sitwp.umwp.pl/pomorskie.htm

Powolne, nie mogę znaleźć szlaków turystycznych (może źle szukam) i przesuwanie mapy coś chyba szwankuje. Jeśli ktoś lubi mapy elektroniczne, to nie widzę problemu, ale osobiście preferuję to papierowe, które można bez większego problemu zabrać ze sobą na wypad.

Akurat w przypadku tej mapy 1:100 000 jest OK , masz całą okolicę na jednej płachcie a jakość odwzorowania jest na b.wysokim poziomie . Nie bez kozery wojsko używa sztabuwek w tej właśnie skali . Jeśli jednak interesują Cię szczególy to można dostać mapy !:50,25,10,5 tys. w Urzędzie Wojewódzkim w Gdańsku ( w suterenie ) , musisz się jednak liczyć z tym że ich aktualność pozostawia wiele do życzenia .

Właściwie to mam już całą okolicę "omapowaną" ale w tygodniu zajrzę do księgarni i zerknę za tą mapą.

Lobo napisał(a):

> Bardzo polecam mapę ZIEMIA KASZUBSKA 1: 100 000 wydaną przez
> PPWK .

tylko z zastrzeżeniem - wersję niebieską (starą), nie z nowszej serii Copernicus!!! Copernicus pokrywa dużo mniejszy teren i brakuje na nim sporo zdatnych pod turystyczne rowerowanie szutrów i leśnych dróg.

Podpisuję się też pod skalą 100k do tursystyki (nie dotyczy oczywiście kręcenia kółeczek po TPK itp urozmaiconych terenach) - od przewracania mapy w mniejszej skali można szału dostać ;) Świetne są mapy wojskowe (dużo szczegółów topograficznych), ale mają jeden problem - bardzo starą aktualizację :-(

Całkiem niezłe są też "Okolice 3Miasta" od Express Map (1:50 000) - czytelna, sporo informacji, kilometraż szlaków, dość duże pokrycie (mapa dwustronna). Świetna jest "Ziemia Kaszubska" Demartu bodajże - bardzo ładna graficznie (cieniowanie!!!) i skala 1:75000 - można się wszędzie pokręcić. Z identycznej serii są też Bory Tucholskie.

pzodr

Dzięki wielkie za pomoc:-) Teraz tylko wyruszyć na polowanie do księgarni :-)

Pozdrawiam

Inne tematy z forum

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (3 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...