Maraton Dookoła Zalewu Szczecińskiego

Zapraszam do Świnoujścia organizujemy "III Maraton Rowerowy Dookoła Zalewu Szczecińskiego" Start 31 maja 2003 godz. 8.00 w Świnoujściu na przejściu granicznym, trasa dookoła Zalewu Szczecińskiego przez Usedom, Anklam, Pasewalk, Lubieszyn, Szczecin, Wolin do Świnoujścia 255 km limit czasowy 12 godz. i dla super twardzieli druga pętla ta sama trasa w 16 godz. Suma to 510 km w 30 godz. Co Wy na taką imprezę? Proszę o odpowiedz osób zainteresowanych udziałem. Wpisowe 20 zł + noclegi w schronisku 20 zł za dobę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Maraton Dookoła Zalewu Szczecińskiego

Druga petla po noclegu, czy zaraz po pierwszej?

Nie ma noclegu ci którzy chcą zaliczyć 510 km ruszają na drugą pętlę zaraz po pierwszej, oczywiście mozna odpocząć, zjeść ciepły posiłek.

Hej!
Parę pytań:
1.Jaki charakter trasy - szosa, teren - jaki udział procentowy?
2.Trasa znana wcześniej, czy mapa na starcie i punkty kontrolne?
3.Start wspólny, czy poszczególni uczestnicy oddzieleni czasem?

Może jakiś link do strony z regulaminem i wieksza ilością informacji?

Bye...

Bartek Bober

510? Interesujące...

Regulamin będzie w styczniu na stronie www.orzelbielik.pl Trasa jest już znana i przebiega przez miejscowości podane w pierwszej informacji. Na starcie uczestnicy dostaną szczegółowy opis trasy, na której będą PK, ale nie będzie ich na mapie będą stały na trasie maratonu. Po stronie Niemieckiej pierwsze 45 km po ścieżce rowerowej asfaltowej i betonowej, następne 75 km szosa asfaltowa bez pobocza (kierowcy w Niemczech "trochę" inaczej traktują rowerzystów na drogach niż w Polsce), kolejne 15 km ulicami Szczecina, następnie 110 km szosą nr.3 do Świnoujścia z szerokim poboczem asfaltowym. Maraton to przede wszystkim propozycja dla miłośników szosowej jazdy i przede wszystkim lubiących super długie maratony. Start w zależności od liczby uczestników, jeżeli będzie nas więcej to w grupach.

suppppeeeerrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jedno pytanko jak rozwiązaliście problem z przejazdem przez granice?Paszporty przy sobie i pokazujemy, czy każdy z numerem startowym po prostu przejerzdża?

Nie będzie problemów, paszport lub dowód osobisty, start będzie tuż po przekroczeniu granicy po stronie Niemieckiej, na przejściu granicznym w Lubieszynie rowerzyści podjeżdżają bez kolejki na ciągach samochodowych, ponowne przekroczenie granicy w Świnoujściu będzie późnym popołudniem i wtedy nie będzie na granicy żadnych kolejek.

Troche przeraza mnie ta cyfra (510). Moze warto byloby podzielic dystans na 3-4 odcinki, np z mozliwoscia zakonczenia imprezy po przejechaniu 390 km, gdzies w Szczecinie. Pewnie wiecej osob zdecydowaloby sie wyruszyc na druga petle, niestety ale to chyba byloby powazne urudnienie organizacyjne.

Wiem, że część osób nie przejedzie całej trasy, między innym, dlatego jedziemy najpierw po stronie Niemiec a potem wjeżdżamy do Polski. Osoby, które w wyniku kontuzji czy awarii sprzętu musiałyby się wycofać na trasie do Anklam mają możliwość powrotu autobusem do przejścia granicznego w Świnoujściu, na trasie Anklam-Pasewalk, muszą dojechać lub dojść do Uckerminde i stateczkiem do Świnoujścia, za Pasewalkiem najlepiej opłaca się dotrzeć do Lubieszyna i Szczecina skąd pociągiem do Świnoujścia tak samo ci, którzy zrezygnują w Szczecinie lub na trasie ze Szczecina do Świnoujścia mają na całej trasie kilka kilometrów do pociągu do Świnoujścia. Każdy będzie mógł zrezygnować w dowolnym miejscu na drugiej pętli, aby zostać sklasyfikowany. Przećwiczyliśmy to już dwa razy, w 2001 pojechało nas trzech, jedna osoba dojechała w 12 godz. 30 minut, dwie pozostałe zjechały z trasy za Szczecinem, w tym roku pojechało nas ośmiu, dwóch zrezygnowało przed Pasewalkiem i praktycznie pieszo dotarły do Uckerminde skąd stateczkiem za 5 zł w dwie godz. dotarły do Świnoujścia, trzech dotarło do mety w 11 godz. 30 minut, dwie w tym junior 16 lat, w 11 godz. 59 minut, jedna osoba dojechała w 14 godz. Jak do tej pory nie robiliśmy drugiej pętli, ale jest to realne. W 2001 roku startowałem w maratonie rowerowym w Norwegii z Trondheim do Oslo 540 km zrobiłem w 25 godz. 15 minut.

Przy mozliwosci "ewakuacji" w kazdym miejscu trasy zaczyna mnie to bardzo interesowac. Moj maks to tegoroczne 340 km w 17 godzin. Moje mozliwosci oceniam wlasnie na powtorne zaliczenie Szczecina (ok. 390 km) ale jezeli pogoda bedzie sprzyjala, dlaczego nie wiecej. Trasa wyglada na duzo latwiejsza niz pokonana przez ciebie, przez gory z Trondheim-Oslo, jedyna mozliwy przeciwnik to pogoda - wysoka temp., silne wiatry, opady. Chyba mozesz na mnie liczyc. K.

kusisz Wiesiu, kusisz. Coraz bardziej mi się ten pomysł podoba. Chętnie się sprawdze na taki dystansie. Pozdro.

Witam cię Wiesiu my się chyba poznaliśmy w pociągu do Kwidzyna!!
To ja Marcin. Jak tam moje powerbar-y (nie musisz się martwić już sobie załatwiłem). Z maratonem to jest naprawde super pomysł!! Pozdrowienia.

Świetny pomysł Wiesiek napewno znajdzie sie paru chętnych na przejechanie ....bagatelka jakiś tam 500 km :)

Jazda ze Szczecina do Świnoujścia 3 nie jest zbyt ciekawa i trochę mało bezpieczna. Proponuję aby ją trochę zmodyfikować, czyli poprowadzić przez Kąty, Stepnicę, Żarnowo i Wolin. Trasa będzie może trochę dłuższa ale napewno bardziej interesująca.

Z mapy wynika, ze po stronie niemieckiej tez mozna by zboczyc z glownej drogi i ominac Pasewalk przez Ueckermunde. Trasa wyglada ciekawie i bezpieczniejj, ale to juz organizatorzy musza ocenic na ile jest przejezdna i o ile zmienilby sie caly dystans.

Taką trasą jechałem w 2001 przez Anklam dalej ścieżka rowerowa do Uckerminde, Altwarp statkiem do Warpna i dalej przez Police do Szczecina. Niestety, ale stateczek płynie 500 m przez 1,5 godz. tak, aby mrówki zrobiły zakupy i jest to dla nas zbyt duża strata czasu. W tym roku jechaliśmy przez Pasewalk i było super, w Niemczech naprawdę rowerzyści są inaczej traktowani i nie powinno być problemów.

ale nam chodzi o tzw. drogi wieczności czyli jedziesz jedziesz i jedziesz a droga w ciąż równa prosta i NUDNA!!!! A to może zdołować przy tak długich odcinkach!!!

Piszac trasa przez Uckerminde mialem na myśli dalszą drogę w dół aż do przejścia w Lubieszynie. Na mapie taka droga istnieje.

Sorry ze zupelnie nie na temat, ale zerknijcie na www.kanal.rower.prv.pl w dziale album, jest relacja rowerzyka, jak to w lipcu przejechal 640km. Prawda to czy fantazja?

Nie wiem czy akurat ta relacja jest prawdziwa, ale przegladajac kiedys internet spotkalem informacje o pobiciu przez Polakow rekordu Guinesa w jezdzie ciaglej rowerem. 2 gosci przejechalo prawie 700 km jadac 40 godzin i 12 minut.

Krzysztof

255+510=lepiej nie mówić.Chyba nie da się....

Dawno nic nie pisałem na temat maratonu 510 km w 30 godzin. Zainteresowanie startem jest b. duże, spodziewałem się 30 - 40 osób. Aktualnie nie mamy wolnych miejsc. jeżeli ktoś jest zainteresowany regulaminem to zapraszam na stronę. http://www.orzelbielik.pl/supermaraton/index.htm
WiechoR

Pojechałem z kolegą próbną pętle w około zalewu szczecińskiego 250 km ....strasznie wiało :) Będzie płacz na drugiej pętelce w nocy :)))))))

Robimy treningową pętlę z kolegą do okoła zalewu szczecińskiego w sobotę 17 czerwca :)zapraszamy chętnych do udziału w treningu!!!

Ups:)))oczywiście 17 maja !!!Planowany czas przejazdu zależny od pogody ok 11-12 h .Jedziemy na góralach(opony standardowe)