Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 11

***Rozpakowane Mamusie:***
21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC

2w1
*MARZEC*

Mamulka - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
Mara_Jade - 02.03 /córeczka/ szpital Redłowo
Marie - 03.03
Anecus - 04.03 /córcia/
Nefele - 10.03 /synek/ szpital zaspa
Skarabeusz - 13.03
Yoasia - 13.03/córeczka/ szpital Redłowo
Hania - 14.03/synek/Szpital Kliniczna
Aniuleczka25 - 15.03 / synuś /szpital Wojewódzki
szaga - 15.03 / synek
AsiaDK - 19.03 / córeczka/ szpital Redłowo
Aga007 - 19.03/ córeczka/ szpital wojewódzki
13maggie - 19.03
AsiaczeK_S_88 - 20.03/ synek Tomek/ szpital Redłowo
Yooki - 23.03/ synek Szymon/ szpital Wejherowo
Madzia i Krzyś-25.03/synek?/szpital wejherowo
BOYorGIRL- 27.03
MamaDawidka - 30.03 /synek Dawid/ Szpital Redłowo

*KWIECIEŃ*

d@nte - 04.04
Bombelkowa - 7.04/ synek Bartosz / Szpital Redłowo
Tesula - 14.04/ córeczka
mamaalanka- 15.04 /coreczka/Szpital kliniczna
kapiszonka19767-15.04/ synuś
M&ms - 16.04
micasia- 17.04 / syneczek/ szpital Zaspa
Dimis - 17.04 /syn
Aska84 - 21.04 / synek/Szpital kliniczna
Rona - 26.04/ córeczka Zuzia
Aquss - 27.04 / synek Tymon /szpital zaspa
Rayfall- 30.04/ synuś Antoś
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 11

A po jakim czasie wywołuje się poród?
Ja mam się zgłosić do szpitala jeżeli nie zacznę rodzić tydzień po terminie - ale nie wiem czy wtedy już zaczną wywoływać czy tylko zrobią jakieś badania...

aniuleczka najważniejsze jest że nie panikujesz, mi połozna powiedziała jedno że jeżeli masz być w domu niespokojna bo nie wiesz co się dzieje czy to już czy nie już, to lepiej jechać do szpitala, bo jak się nam ciśnienie podnosi to i dzidzi się podnosi, a to już może być czasem ryzykowne.

no zobaczymy jeszcze poczekam może coś się ruszy...

no ja mam jeszcze 1,5 tygodnia do wizyty, i do odstawienia zastrzyków i do skierowania na patologię, jestem ciekawa czy uda mi się lekarza na święta ubłagać żebym w domu była.
No ja niestety na temat oznak naturalnego porodu się nie wypowiem, bo mi w niedzielę odszedł czop a na poniedziałek już miałam wywołanie ustalone. Więc ja w pierwszej ciąży też nic nie czułam. dopiero skurcze po oxy.

Też macie taką wielką ochotę na słodycze?
Ostatnio szybko przybieram na wadze - już 17 kg od początku ciąży!
Czekam do 18tego i od przyszłego tygodnia biorę się za świąteczne porządki, mycie okien... muszę ograniczyć tycie.

Tesula chyba ma rację. Wszystko wskazuje na to , że Twój poród zbliża się wielkimi krokami. Żadna nie jest w stanie ustalić terminu rozwiązania, sytuacja może się zmienić nawet w ciągu kilku godzin. Może już w niedzielę będziesz po.

Wczoraj rozmawiałam z lekarzem na temat pomiarów usg. Pod koniec ciąży trudno jest dokładnie pomierzyć dziecko, bo jest już za duże. Między wagą wskazaną na usg a rzeczywistą może być nawet 0,5 kg różnicy.

Aniuleczka ja też miałam taką wydzielinę ostatniego dnia/nocy przed porodem, z tym ze ja miałam też skurcze :P
Ale znam 2 osoby, które obudziły się w nocy z lekkim skurczem a za 3h dzieciaczki juz były na świecie :PP Może i Tobie sie tak trafi :)))

ja wczoraj byłam w szpitalu i mówiłam ze zauważyłam krew przy siusianiu w kibelku i oprócz tego ze mam taki śluz podbarwiony krwią nawet położna obejrzała moja wkładkę która miałam na sobie zrobili KTG potem USG i na koniec badanie na fotelu i lekarz stwierdził ze jeszcze nie rodzę i ze mam sie zgłosić w niedziele na kontrole do szpitala chyba ze coś się zacznie jeszcze dziać to wcześniej oczywiście...no i tak własnie czekam czy te skurcze się pojawia albo czy wody mi odejdą dziwne takie czekanie bo niby były delikatne znaki ze to juz powoli sie zaczyna a tu nie bardzo się rozwija ale z tego co słyszałam to czop może odejść na kilka dni przed porodem nawet

aniuleczka - czop nie musi odejść w jednym kawałku - może odchodzić stopniowo, jeśli wydzielina jest podbarwiona krwią to albo to taki rozwodniony czop odchodzi pomału, albo w rozszerzającej się szyjce pękają naczynka krwionośne i stąd niewielkie ilości krwi w wydzielinie...
Jeśli dodać do tego lekkie pobolewanie brzucha to ja na Twoim miejscu zbierałabym się na porodówkę - czasami pierwsza faza porodu przebiega bezboleśnie (u szczęściar) i jak nagle dostaniesz później skurczy to możesz nie zdążyć...

Noc dzisiaj mala niespokojna co chwila sie zastanawialam co to moze byc bo czutalam ze czop sluzowy to raczej gesta wydzielina podbarwiona krwia a u mnie jest raczej rzadka taka lekko wodnista ale rozowa i po trochu sie wydziela ...sama nie wiem bo wody plodowe to podobno sa bezbarwne...jak myslicie brzuch mi tez co jakis czas twardnieje ale skurczy raczej nie mam tylko lekkie pobolewanie brzucha moze jeden skurcz ale na tym tyle...

u mnie na USG też u gin wychodziło małowodzie, Tomek ciągle za mały, w szpitalu wody wyszły ok, waga nadal mała, godzinę przed porodem na USG wyszło 2500 a urodził się 3000 :D więc w USG nie ma co tak wierzyć :) zależy od sprzętu i od precyzji lekarza

ten śluz to może czop odchodzi?

hej dziewczyny! po ostatniej wizycie wczoraj u gin powiedziała ze mam mało wód płodowych dolna granica to 4 a ja niby mam 4,2 i dała skierowanie do szpitala wiec pojechałam i po badaniu okazało sie ze jest 8 czyli norma..ale dziś się wystraszyłam bo przy siusiu zobaczyłam krew niby nie duzo ale jednak a na papierze był sluz zabarwiony krwią taki różowy i zadzwoniłam do położnej ze szkoły rodzenia i powiedziała ze znowu musze do szpitala jechac wiec pojechałam ale niby rozwarcia nie ma oprócz 1 palca szyjka tez w miare i nie muszę zostać ale dzis cały dzień mam taki różowawy sluz...ale skurczy brak jak narazie wody tez mi nie odeszły ale czuje ze juz nie długo to nadejdzie..

tesula też właśnie przeczytałam niedawno. Nie wiem jak można zrobić coś takiego... i pomyśleć, że my - ludzie jesteśmy zdolni do takich rzeczy i to dzieje się co chwile gdzieś na świecie.
Nic tego nie usprawiedliwia moim zdaniem.

czytałyście o tym zabójstwie w Gdańsku???
Jak można strzelić w głowę z przyłożenia 1,5 rocznej dziewczynce!!!???
Potwory nie ludzie!!!
Takich to tylko na karę śmierci skazać!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

To i ja zamelduję się jeszcze w dwupaku. Dziś kiepsko się czuję, ale skurczy nadal brak. Sama jestem ciekawa co jutro na ktg wyjdzie(mam jeździć do szpitala co 2-3 dni, dobrze, że małżak ma urlop). Nie chciałabym zostawać w szpitalu.

Od paru dni zamiast energetycznego kopa mam ochotę ciągle spać. Też tak macie? Może to ta pogoda czy coś?

Ja też na przeziębienie w ciąży dostałam duomox i chyba dzięki temu teraz paciorkowca u mnie nie wyhodowano ;)

powinno ci przejść po duomox, bo bardzo często go teraz na przeziębienie proponują dorosłym ludziom, a ja go też na bakterie brałam w pierwszej ciąży.

Tak, Duomox. To dobrze, bo mi wymaz wyszedł be, więc może przeleczy też i bakterie na dole.

W dodatku całe spojenie łonowe mnie boli, chodzę jak zapaśnik sumo, z pozycji leżącej zwlekam się dosłownie 10 minut. OOooooo i skurcz. Co 7 minut, wzięłam no-spę, oby przeszły chociaż trochę, to jeszcze za wcześnie!

M&ms masz antybiotyk?

A mnie skurcze dzisiaj mocno szarpią. W dodatku okazało się, że mała sprzedała mi swoje zarazki, które u mnie zmutowały w anginę i zapalenie ucha. Boli jak diabli to ucho

ja sie melduję termin na dzisiaj ale nic się nie dzieje. Coraz większe szanse że donoszę do niedzieli:)