Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 11

***Rozpakowane Mamusie:***
21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC

2w1
*MARZEC*

Mamulka - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
Mara_Jade - 02.03 /córeczka/ szpital Redłowo
Marie - 03.03
Anecus - 04.03 /córcia/
Nefele - 10.03 /synek/ szpital zaspa
Skarabeusz - 13.03
Yoasia - 13.03/córeczka/ szpital Redłowo
Hania - 14.03/synek/Szpital Kliniczna
Aniuleczka25 - 15.03 / synuś /szpital Wojewódzki
szaga - 15.03 / synek
AsiaDK - 19.03 / córeczka/ szpital Redłowo
Aga007 - 19.03/ córeczka/ szpital wojewódzki
13maggie - 19.03
AsiaczeK_S_88 - 20.03/ synek Tomek/ szpital Redłowo
Yooki - 23.03/ synek Szymon/ szpital Wejherowo
Madzia i Krzyś-25.03/synek?/szpital wejherowo
BOYorGIRL- 27.03
MamaDawidka - 30.03 /synek Dawid/ Szpital Redłowo

*KWIECIEŃ*

d@nte - 04.04
Bombelkowa - 7.04/ synek Bartosz / Szpital Redłowo
Tesula - 14.04/ córeczka
mamaalanka- 15.04 /coreczka/Szpital kliniczna
kapiszonka19767-15.04/ synuś
M&ms - 16.04
micasia- 17.04 / syneczek/ szpital Zaspa
Dimis - 17.04 /syn
Aska84 - 21.04 / synek/Szpital kliniczna
Rona - 26.04/ córeczka Zuzia
Aquss - 27.04 / synek Tymon /szpital zaspa
Rayfall- 30.04/ synuś Antoś
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 11

a ja dzisiaj powoli już torbę spakowałam, skurczy żadnych jeszcze nie miałam,boje się że znowu będę musiała mieć wywoływany poród i że się nic nie będzie działo.
Tak samo w pierwszej ciąży miałam.

A ja dzisiaj byłam u endokrynologa,hormony mi szaleją-ale i tak myślałam,ze będzie gorzej:)
Powinnam przyjechać za miesiąc na kontrole,termin mam na 26 kwietnia więc jeszcze powinnam się załapać na wizytę -ale Pani doktor stwierdziła,że za miesiąc to Ona mnie już widzi z wózkiem spacerującą i daje mi 3 tygodnie,bo brzuch już mam nisko-ja nie widzę żeby był nisko ale chyba coś w tym jest bo spotkałam znajomą i też mówi,że od ostatniego spotkania(około tygodnia temu)zmieniłam się-cokolwiek to znaczy i ze brzuch mam nisko i ogólnie Ona mówi,ze pewnie po Świętach się rozsypie.
A ja bym chciała do 38 tygodnia doczekać.

dzięki tesula jesteś niezastąpiona:))

jeśli lekarz mówi, że ok, to pewnie szyjka Ci się skraca i rozszerza - ona jest mocno ukrwiona i drobne naczynka mogą pękać podczas skracania - czop śluzowy, też może być podbarwiony krwią

Dziewczyny a ja mam dzis od rana brazowe plamienia. bylam u lekarza,mowi ze wszystko ok,ale troche mnie to niepokoi. Mial ktos takie przygody?

Kurde ciekawe jak to w praktyce wyjdzie,dobrze ze chociaż rybę można jeść:)
Mam nadzieje,ze Mała nie wda się we mnie-bo ja mam uczulenie(na jedzenie to tylko na cytrusy) i alergie na pyłki:(Boje się trochę wiosny,bo już w wakacje jak przed zajściem w ciąże odstawiłam leki to myślałam,że się za kicham na śmierć!A w ciąży to pewnie nic brać na alergie niemożna,przy karmieniu piersią to samo:(
Ale pocieszam się,że może ciążą zdziała cuda i alergia mi minie,moja koleżanka odkąd urodziła synka ma z kichaniem spokój.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

właśnie- też o jajkach mi mówiła, że mogą bardzo uczulać :) a jajka jak wiadomo są też w dużej ilości produktów- jakieś ciasteczka, biszkopty, panierka do mięsa itd
więc jak coś się dzieje to wszystkie etykietki trzeba czytać

Rona

ryby można jak najbardziej - wszystkie, nawet te tłuste typu halibut, byle nie wędzone no i lepiej smażone też ograniczyć, ale pieczone czy na parze - do woli :)

Na jajka lepiej uważać, podobnie twarożek i ser - to jest nabiał, a białko kurze jest mega uczulające
Mi położna powiedziała, że mogę na dobę zjeść plasterek sera albo mały jogurt albo pół szklanki mleka, co później okazało się bzdurą, bo moje dziecko na nic nie było uczulone ani nie miało nietolerancji i już za chwilę jadłam praktycznie wszystko

Jeśli dziecko nie ma objawów niestrawności (wzdęcia, ból brzuszka, nie pręży się, kupki są normalne - nie ma w nich krwi ani śluzu, mają "ładny" kolor, nie są to kupy "strzelające") a oprócz tego nie wymiotuje to możesz jeść to co jesz i pomału rozszerzać listę

można rybę najlepiej właśnie na parze, jeśli nic się nie dzieje, to można spróbować pieczoną ale nie w folii aluminiowej- jak już to w rękawie

ser żółty jest raczej ciężkostrawny, lepszy biały twaróg właśnie- o ile nie musisz nabiału odstawiać :)

Tomek ciągle śpi, od 10 jak padł tak do 16 nie mogłam go obudzić na cyca :P ale jak się w końcu udało po trzecim przewijaniu i smyraniu to się przyssał do obu z małą przerwą ;) teraz znów śpi :)

Mnie przeraża właśnie to jedzenie przy karmieniu piersią-bo ja mięsa nie jadam i dopiero mam zagadkę.A jak wygląda sprawa ryb?Bo bardzo lubię:)Można jeść taką na parze gotowaną,albo pieczoną w foli?A żółty ser?Bo ja kanapki z twarożkiem i żółtym serem jadam na zmianę:)A jajka można jeść gotowane?

sok powinnaś pić co najwyżej jabłkowy rozcieńczony pół na pół z wodą (chociaż ja i za to dostałam opr w szpitalu...)

śliwek suszonych bym jednak nie jadła, ale herbatkę to z kopru włoskiego - możesz sama pić i dziecku podać (ale najlepiej taką parzoną a nie tę w granulkach, bo w tamtej to sam cukier jest)

nabiał to też ser i masło, a z mięsa wołowina ma takie samo działanie, a np. dżem = owoce, najlepiej jeść dżem malinowy, maliny są jednym z neutralnych produktów

Jak mi przy Julce przyszła położna i powiedziała co mi wolno jeść to przeżyłam załamkę - żyłam głównie na chlebie z dżemem albo chlebie z chudą wędliną, a na obiad gotowany kurczak i marchewka - bleee
mleka miałam jak na lekarstwo, dopiero jak przyszła druga położna to wyprostowała temat :)

Tylko, że ja właśnie nic z tych rzeczy nie jem ;) nabiał też odstawiłam, bo mała strzelała doslownie kupami ;) piję tylko wodę niegazowaną i herbatkę na laktację czasami. Od czasu do czasu też jakiś sok wypiję, głównie marchewkowy. Jedyne co z takich rzeczy zjadłam ostatni to ogórek świeży na kanapce ;(

Witam dziewczyny, gratulacje dla kolejnej rozpakowanej!
Ja ciągle w dwupaku ku mojemu zdziwieniu, myślałam że urodzę przed terminem a tu mija dzień za dniem i prawie nic... miałam dwie noce gdzie męczyły mnie skurcze ale były nieregularne i co 30-40 minut, po kilku godzinach zupełnie ustały. Bardziej męczą mnie ostre bóle w podbrzuszu, tak jak któraś z was pisała ledwo się wtedy ruszam, nie mogę zmienić pozycji a o wstaniu i wyprostowaniu do pionu w ogóle mogę zapomnieć. Od czterech dni kompletnie się już nie oszczędzam, chodzę z Ala na dwugodzinne spacery, sprzątam, gotuję, robię nieduże zakupy ale nic się nie chce ruszyć, widać moje dziecię postanowiło się wstrzymać do 18.03 :)

Dokladnie i najedz sie suszonych sliwek:)

Martka, to jeśli karmisz piersią to zwróć większą uwage na swoją dietę - żadnych gazowanych napojów (nawet wody) ani wzdymających potraw i nie chodzi tylko o groch czy kapustę, ale np. kalafior, ogórek, rzodkiewka i owoce pestkowe są bardzo wzdymające...
Ogranicz może spożycie nabiału, albo odciągaj trochę mleka zanim przystawisz małą do cycka - w mleku pierwszej fazy jest najwięcej laktozy, która przy niedojrzałym układzie pokarmowym i niedoborze laktulozy może powodować wzdęcia i dolegliwości brzuszkowe

Tak, tylko piersią

Martka a ty karmisz piersia?

Dzięki dziewczyny za rady, jak jest w pionie, to faktycznie jej łatwiej. No a najłatwiej idzie podczas zmiany pampersa ;) oberwało się już meżowi, położnej i mnie oczywiście też;) Kolki myślę, że to nie są, bo ona jest bardzo spokojna generalnie, tylko podczas załatwiania się bardziej stęka, ale też bez płaczu ;)

windi działa inaczej

zdaniem naszej pediatry i położnej, odgazowuje przede wszystkim

Windi działa tak samo jak termometr, więc też nie można za często

jak widzisz, że kupa idzie, to podnieś do pionu, powinno pójść łatwiej :) możesz zdjąć pieluchę i od razu do miseczki jakiejś, będzie czyściej :P