Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 11

***Rozpakowane Mamusie:***
21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC

2w1
*MARZEC*

Mamulka - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
Mara_Jade - 02.03 /córeczka/ szpital Redłowo
Marie - 03.03
Anecus - 04.03 /córcia/
Nefele - 10.03 /synek/ szpital zaspa
Skarabeusz - 13.03
Yoasia - 13.03/córeczka/ szpital Redłowo
Hania - 14.03/synek/Szpital Kliniczna
Aniuleczka25 - 15.03 / synuś /szpital Wojewódzki
szaga - 15.03 / synek
AsiaDK - 19.03 / córeczka/ szpital Redłowo
Aga007 - 19.03/ córeczka/ szpital wojewódzki
13maggie - 19.03
AsiaczeK_S_88 - 20.03/ synek Tomek/ szpital Redłowo
Yooki - 23.03/ synek Szymon/ szpital Wejherowo
Madzia i Krzyś-25.03/synek?/szpital wejherowo
BOYorGIRL- 27.03
MamaDawidka - 30.03 /synek Dawid/ Szpital Redłowo

*KWIECIEŃ*

d@nte - 04.04
Bombelkowa - 7.04/ synek Bartosz / Szpital Redłowo
Tesula - 14.04/ córeczka
mamaalanka- 15.04 /coreczka/Szpital kliniczna
kapiszonka19767-15.04/ synuś
M&ms - 16.04
micasia- 17.04 / syneczek/ szpital Zaspa
Dimis - 17.04 /syn
Aska84 - 21.04 / synek/Szpital kliniczna
Rona - 26.04/ córeczka Zuzia
Aquss - 27.04 / synek Tymon /szpital zaspa
Rayfall- 30.04/ synuś Antoś
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 11

Mamodawidka - ja w pierwszej ciąży przez ostatni miesiąc miałam takie upławy, że musiałam podpaski nosić bo wkładka nie starczała, a jak rodziłam w 41 tyg. to czop był nadal w całości...

Z tym macierzyńskim to dokładnie jest tak, że 1 września trzeba być jeszcze na urlopie, żeby moc dobrać kolejne poł roku, tyle, że ono będzie 60% płatne, no ale cały czas czekamy aż sejm weźmie się do pracy i to uchwali... ja to normalnie się modlę żeby to weszło, wtedy po wykorzystaniu wszystkich moich zaległych urlopów miałabym wolne do sierpnia 2014 - dopiero wtedy musiałabym zacząć myśleć co dalej ze sobą począć...

muszę Wam powiedzieć że opieka i podejście lekarzy i położnych na patologii ciąży jest rewelacyjne ,leżałam tam dwa tygodnie . A położne na położniczym są mało pomocne , informacji udzielają z wielką łachą .

Martka a ile czasu miałaś taki gęsty śluz? Pytam bo ja mam już od tygodnia w małych ilościach co prawda ale taki mega gęsty. Jak narazie to nie zabarwiony krwią ale przezroczysty to on też nie jest. No i nie wiem czy to z przeziębienia mi się tak zrobiło czy czop też może dłuższy czas odchodzić w małych ilościach.

też mnie to zastanawia ;) czy łatwo odróżnić czop od gęstego śluzu... czy będzie jakaś zauważalna różnica

A o co chodzi z datą 1 września 2013 cyt. z artykułu:
"Zmiany z 2013 roku dotyczą tylko kobiet, które zaczęły urlop macierzyński po 17 marca 2013 roku a w czasie wchodzenia zmian w życie będą w ostatnim tygodniu urlopu. Jednoznacznie oznacza to, że po podliczeniu czasu urlopu macierzyńskiego, pierwsze mamy przejdą na urlop rodzinny 1 września 2013 roku".

A więc jeśli urodzimy po 17tym to po 1 września urlop zostanie nam wydłużony o jeszcze pół roku, co w sumie da nam rok

cześć dziewczyny . Po trzech tygodniach pobytu w szpitalu nareszcie jestem w domku z moją malutką córcią. Weroniczka jest bardzo bardzo grzeczna i spokojna .

Ten dłuższy macierzyński to nie na 100%, póki co zakończyły się konsultacje społeczne i projekt ustawy ma trafić do sejmu pod debatę. Także jeszcze nic nie wiadomo, czy w ogóle wejdzie, a jeśli tak, to w jakiej formie. Jeśli nie zdobędzie wymaanej większości głosów może wcale nie wejść w życie w tym roku, bo będą wnoszone poprawki, póxniej mogą być poprawki do poprawek, a jak wiemy w naszym kraju to wiele czasu zajmują takie formalności ;)

AsiaDK u mnie czop to własnie taki gęsty śluz był, który później zabarwił się lekko krwią
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja dzisiaj nie mam już skurczy, ale pojawił się gęsty śluz, jak wygląda czop?

Ach oby ten 18 marca był pewny bo jak przeczytałam o tym 1 września to ciśnienie mi skoczyło. No ale dzięki Wam już mi lepiej. Jak to dobrze, że możemy sobie tu różne rzeczy tłumaczyć i się wspierać wzajemnie.

Asiaczku 3mam kciuki. Kurczę a tak jej zależało, żeby do poniedziałku wytrzymać. A Bombelkowa też w szpitalu ale na patologii tak? Oj coraz słabiej idzie nam to trzymanie.

Micasia no mój mąż wie, że bym go pogryzła i to dosłownie jakby tylko próbował mi kluczyki od auta zabrać. Ale staram się też już nie przeginać bo on ma rację, że jakby mnie coś chwyciło to może być ciężko z opanowaniem auta...no chyba, że stanę na środku ulicy ;-).

Asiaczek trzymam kciuki!

Ja dzis od rana ledwo chodzę tak bolą mnie pachwiny i krocze.

ja jade do lekarza dzisiaj zobaczymy co mi powie:)

Też słyszałam że to wchodzi na 100 %. Były nawet protesty matek które rodzą prze 18tym, żeby ta ustawa obejmowała wszystkie matki rodzące od 1 stycznia 2013. Z tego co wiem nic to nie dało i został 18ty.

Asiaczek powodzenia!
Ja sama wychodzę,bo oprócz tych skurczy(odpukać od soboty żadnych nie miałam)czuje się dobrze.Zresztą muszę sobie sama radzić-wyjścia nie mam :)

Dziewczyny trzymajmy kciuki na Asiaczka,bo napisala mi ze zaczela krwawic i jedzie do szpitala!!

Czyzby nastepna rozpakowana?

Ja tez ostatnio interesowalam sie tym 18stym i zadnych nowych wiadomosci nie ma na ten temat,chociaz moj tesciu mowi,ze to ma juz wejsc na 100%

ja przez ostatni tydzień mocno ograniczyłam jazdę autem. Zanim wyjadę z osiedla mam do przejechania tak dużo progów zwalniających, że od razu wszystko podchodzi mi pod gardło....
Najbardziej mnie męczy stanie w długich kolejkach do kasy w hipermarketach - wszyscy się gapią że ciężarna ale nikt nie ustąpi, nawet w kasach pierwszeństwa nie ma pierwszeństwa... I tak czekam, przegrzewam się i hamuję żeby nie wdać się w niepotrzebne dyskusje. Kiedyś zacznę rodzić stojąc w kolejce do kasy ;]

MamaDawidka to się ciesz że jeszcze mąż nie wpadł na pomysł żeby Ci kluczyki zabrać, bo mi w pierwszej ciąży zabrano kluczyki i teraz niestety jest tak samo :) także jedynie mogę jechać samochodem z moim mężem i to jeszcze obok bo on nie może być pasażerem bo ma chorobę lokomocyjną :)

A co do tego artykułu w gazecie to chyba chodzi o to żeby 1 września być na urlopie macierzyńskim, a żeby tak było to trzeba urodzić po 18 marca, tak to dziewczyny jakoś tłumaczyły

Anik ja jeszcze staram się sama wszędzie chodzić choć staje się to nie lada wyzwaniem. Autobusem sama bym się nigdzie nie wybrała ale autem cały czas jeżdżę co strasznie męża denerwuje bo mówi, że jak skurcze porządne dostanę do stracę kontrolę nad autem i dojdzie do tragedii. Martwi się ale ja za bardzo kocham jazdę moim słoneczkiem no i jestem za bardzo uparta, żeby to do mnie dotarło. A w poniedziałek to zrobiłam jeszcze spore zakupy w tym 5 kg ziemniaków i kilka litrów wody i soków i dałam radę choć łatwo nie było i się zasapałam nim doszłam na parking.

A jak jest u Was z wychodzeniem z domu? Wychodzicie jeszcze same, np po zakupy?
Gdy ostatnio wyszłam sama do sklepu na osiedlu ledwo doczłapałam z powrotem do domu.... Od wczoraj siedzę w domu. Przez te bóle zaczynam się zastanawiać czy powinnam sama ruszać się domu...

Hejka dziewczyny. Ach kolejna ciężka noc. Mnie tez coraz bardziej męczą te nocne skurcze.

A właśnie słuchajcie bo to może być dość ważne...wczoraj mąż mi kupił gazetę wyborczą bo tam jest cały artykuł o urlopie macierzyńskim. Wiecie, że nie znalazłam tam nic o dłuższym macierzyńskim jeśli po 18 marca się urodzi?! Natomiast...teraz cytuję z gazety "Już od 1 WRZEŚNIA 2013 r urlop po urodzeniu dziecka ma się wydłużyć aż do roku" Ale ani słowa o 18 marca. Muszę jeszcze ze 2 razy przeczytać cały ten artykuł, żeby pojąć kiedy powinno się dziecko urodzić, żeby się załapać. No i teraz nie wiadomo czy to już obowiązuje nawet dla dzieciaczków urodzonych czy faktycznie od tego 18 marca czy raczej obejmie kobiety, które będą rodziły pod koniec tego roku. Aha no i im dłuższy urlop macierzyński tym mniejszy zasiłek.

Asiaczek 3maj się może dasz radę, bo wiem że Ci zależało na 18, a może wg tego urlopu nie wprowadzą i nic z tego nie będzie

Ja też mieszkam z teściową, ale my żyjemy razem po prostu, teściowa schodzi ok 8-9 na dół, a do góry idzie ok 19. Jakoś dogadujemy się, czasem jak brzuch głaszczę bo maly się mocno wypycha to zapyta czy boli, czy ma do Męża dzwonić :) ale tak to naprawdę bardzo nam pomaga. mi np, bardzo ciężko jest iść z mała na spacer, więc idę tylko na 30min, a na następną godzinę teściowa z nią chodzi. Obiady to tak różnie raz ja raz ona. A moja mama tylko mi o patologi mówi że mam się słuchać lekarza i że jak powie że mam się na święta już położyć to mam się położyć, bo mogę zaszkodzić sobie i dziecku. A do szpitala godzina drogi więc może coś nam się stać.