Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 13

***Rozpakowane Mamusie:***
21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN
17.03 (15.03) Aniuleczka25 - synuś Nikoś 3150g i 54 cm/ Wojewódzki SN
21.03 (25.03) Madzia i Krzyś - synek Bartuś 3850g i 61 cm/ Wejherowo SN
25.03 (07.04) Bombelkowa - synek Bartosz 3780g i 55 cm/ Redłowo CC

2w1
*MARZEC*

Mamulka - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
Marie - 03.03
Anecus - 04.03 /córcia/
Nefele - 10.03 /synek/ szpital zaspa
Skarabeusz - 13.03
Yoasia - 13.03/córeczka/ szpital Redłowo
Hania - 14.03/synek/Szpital Kliniczna
AsiaDK - 19.03 / córeczka/ szpital Redłowo
Aga007 - 19.03/ córeczka/ szpital wojewódzki
13maggie - 19.03
Yooki - 23.03/ synek Szymon/ szpital Wejherowo
BOYorGIRL- 27.03
MamaDawidka - 30.03 /synek Dawid/ Szpital Redłowo

*KWIECIEŃ*

Anik - 02.04/ córeczka/szpital kliniczna
d@nte - 04.04
Tesula - 14.04/ córeczka
mamaalanka- 15.04 /coreczka/Szpital kliniczna
kapiszonka19767-15.04/ synuś
M&ms - 16.04
micasia- 17.04 / syneczek/ szpital Zaspa
Dimis - 17.04 /syn
Aska84 - 21.04 / synek/Szpital kliniczna
Rona - 26.04/ córeczka Zuzia
Aquss - 27.04 / synek Tymon /szpital zaspa
Rayfall- 30.04/ synuś Antoś
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 13

m&ms - jego mama przyjechała mi dotrzymać towarzystwa, większy z niej pożytek niż z niego - poprasuje, okna umyje, firanki upierze, starszą się zajmie... także sama nie siedzę

Witajcie :)
W końcu meldujemy się z domku!
Pobyt od 12.03 do 25.03 na patologii w Redlowie, następnie od 25.03 do 5.04 na położniczym..
Było ciężko.. przedewszystkim psychicznie.. wszyscy twierdzą, że byłam dzielna.. Chcę o tym koszmarze jak najszybciej zapomnieć... Najważniejsze, że synek już zdrowy i dochodzimy do siebie w domku.

Co do pobytu.. Ja też nie mogę narzekać.. chociaż pod koniec ginekolodzy już mnie denerwowali tekstami typu 'Pani jeszcze z nami?' - conajmniej jakbym leżała dla przyjemności..
Położne - cudowne... zarówno te na położniczym, na porodówce i patologii.. Wiadomo każdy ma zły dzień, ale koniec końców nie mogę powiedzieć złego słowa.. Szczególnie p.Alicja.

Malutki jest kochany i na razie grzeczny, mamy tylko problem z kolkami (niestety).

Pozdrawiamy :)

Ps. widzę, że przez moj pobyt sporo z Was przewinęło się przez Redłowo :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

No a ją już z synkiem ;)
Tymek 05.04 3430 i 53 cm. Redlowo sn
Polezalam na patologi od wt, myślalam że mnie wypuszcza w pt, ale postanowili zrobić test oxy (o 10) ... w końcu przebili pęcherz i o 14.05 mały był już z nami ;)
miałam super polozna

Żona w ciąży, małe dziecko w domu, a on wyjeżdża i to tak daleko? ja myślałam, że to mój przegina...

Mój właśnie się bawi w Barcelonie...

Mamaalanka, mój po pracy bawi się jeszcze w służbie mundurowej, a w weekendy albo ma szkolenie, albo robi podyplomówkę, więc i tak nigdy go nie ma, więc jestem z Tobą... Dobrze, że jest teściowa, bo sama z córką i tym wielkim brzucholem bym nie wyrobiła... Zwłaszcza, że jesteśmy na solidnym etapie buntu dwulatka, ehhh.

Dziewczyny czy wasi mezowie tez tyle pracuja? Bo ja juz mam dosyc. Kolejny weekend sama...

AsiaDK, nie ma znaczenia, że rodziłaś w innym szpitalu, bo ja rodziłam na klinicznej i nie było problemu. Babeczka z tego co pamiętam wpisała nasze dane do książki i spisała dowód męża, żeby miała rozliczenie, że byliśmy. Byliśmy raz, nie przesadzę, jak powiem, że poświęciła nam 2 godziny.
Przede wszystkim kobieta bardzo zdroworozsądkowo podeszła do mojej psychiki. Dużo ze mną rozmawiała, nic na siłę, nie tworzyła "presji", a wręcz przeciwnie- stwierdziła, że czasem lepiej jest podać butlę i mieć szczęśliwą mamę i syte dziecko, i że NIC NA SIŁĘ.
Potem pokazała mi jak się układać z dzieckiem do karmienia, i na leżąco i na siedząco z poduchą-rogalem. Kupiliśmy od niej, a właściwie- od poradni- książkę "Warto karmić piersią" i butelkę Medela Calma, która ma niby nie przyzwyczajać dziecka do butli, bo trzeba ciągnąć mocno, jak z piersi- ale moja mała nie radziła z nią sobie w ogóle.
Z poradni wyszłam dosłownie jak nowo-narodzona, tyle we mnie było optymizmu i wiary.
Gdyby nie dieta eliminacyjna i zanik pokarmu, to pewnie udałoby się karmić dłużej, eh.
A po wizycie każdemu, kto patrzył na mnie krzywo, kiedy podawałam butlę mówiłam spokojnie, patrząc prosto w oczy : to jest moje dziecko i WIEM, co dla niego jest najlepsze.
I już się kończyło dawanie głupich rad albo potępiające komentarze.

Mara Jade moja córcia też odbija glosno i po każdym jedzeniu, no ale nie ulewa. Jeśli chodzi o bąki, to również mamy tak samo, sa takie głośne jak u dorosłego człowieka ;) z tym, że często ma problem z ich oddaniem, dlatego cały czas jedziemy na espumisanie:/

Co do podnoszenia główki, to nasza mała robi tak samo, na kocyku podnosi ją na pare sekund, a na brzuszku trzyma ją tak dzielnie i rozgląda sie dookola. Cudowna jest wtedy

AsiaDK w Redłowie też jest poradnia laktacyjna z tym, że tam jest ta sama babka co na położnictwie

Tomcio też wysoko głowę podnosi :) tylko czasami mu opadnie z takim impetem i jak trafi na mój obojczyk to ałła i dla mnie i dla niego

m&ms a ile takich wizyt jest potrzebnych aby mała załapała? co takiego było robione? i czy nie ma znaczenia ze rodziłam w innym szpitalu? z tym ze tam to ja do poradni raczej sie nie wybiore!

no właśnie już czuje presje że nie karmie piersią ....

Moja mała też w nocy budzi się tylko dwa razy, ale za to w dzień praktycznie w ogóle nie śpi. Ja jestem wykończona, bo ona oprócz tego, że nie śpi to jeszcze cały czas płacze, bo chce jeść. Ja jestem wykończona i mam wrażenie, że ona też :( Poza tym strasznie dużo ulewa (nie jest to patologiczne, bo przybiera prawidłowo), pomimo odbijania po posiłku, a beka jak rasowy menel spod budki z piwem, :P nie mam możliwości układać jej inaczej niż na boku i pomimo że zmieniam strony to się zastanawiam czy przez to główka jej się źle nie uformuje. Ona w ogóle ma strasznie dużo gazów, takich głośnych bąków to niejeden dorosły nie puszcza.

Wczoraj byłyśmy u pediatry z wysypką (właśnie nie znacie jakiegoś dobrego dermatologa na nfz, bo polecany ma termin dopiero w połowie maja, a prywatnie wizyta 90zł trochę dużo moim zdaniem za 5 minutową konsultację polegającą na obejrzeniu buzi) i dostałyśmy skierowanie do neurologa :( Strasznie mnie to martwi, a zwracałam uwagę w szpitalu na jej dziwne drgawki to nikt się tym nie przejął i nic nie zrobili, tylko jedna położna stwierdziła, że to spadek cukru i wcisnęła mi butelkę.

Czy wasze maluchy podnoszą już wysoko główkę? Mnie zastanawia zachowanie Emili. Jak kładę ją na brzuszku na kocyku to podniesie główkę na parę centymetrów tylko i to z wielkim wysiłkiem, za to położona (też na płasko) u mnie lub u męża na piersiach podnosi ją bardzo wysoko i się rozgląda. Nie wiem o co chodzi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A moja córcia od pierwszego dnia w nocy śpi pięknie. Jak zaśnie o 21 to wstaję do niej dopiero między 2 a 3, później 5-6 i jeszcze spimy do 7-8, także na zmeczenie nie mogę narzekać ;) w ciagu dnia jest bardziej aktywna, ale też potrafi spać 3h, chociaż już coraz rzadziej

Ja nawet nie chce myslec o nocnym wstawaniu. To byla jakas masakra.

M&ms mamy smoka ale używamy w ciągu dnia, w nocy zostaje w kołysce :P jestem takim śpiochem, że w nocy nie funkcjonuję wcale, nie dałabym rady walczyć ze smokiem a co dopiero z odkładaniem po karmieniu :P cycek najszybciej go uspokaja i chociaż na chwilę co chwilę zasypiam jak jest cisza :) ale muszę się zebrać i spróbować z tym smokiem najpierw, a potem poćwiczę odkładanie dziecka ;) bo do tej pory kość ogonowa nie dała mi się ruszyć, teraz już jest lepiej, więc może się uda :)

Micasia my z Olą do dr Mulewskiej na polanki jeździmy :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

na razie udało mi się do Solidarności na połowę maja umówić, do dr Tomaszewskiego, zobaczymy w poniedziałek podzwonię czy gdzieś szybciej się dostanę.

Micasia, co do kardiologa dziecięcego to polecam dr Macieja Chojnickiego, przyjmuje w Gdyni i chyba w invicta gdansk. Jak coś to mogę dać namiary. Tylko ze to prywatnie bylismy.

M&ms dzieki:)I powodzenia zycze. Niech juz sie to zacznie. Moze sie spotkamy na klinicznej:)

Mamaalanka, na dziecko, z tego co wiem, mogą "przejść" tylko bakterie z pochwy przy porodzie, czyli np. paciorkowiec. I to jest niebezpieczne. Bakterie w moczu powinnaś przeleczyć, ale to już dla Twojego własnego zdrowia, bo dzidźka chroni łożysko. Ja osobiście nie wierzę już w antybiotyki i inne urosepty- jem suszoną żurawinę, i to garściami. Sikam jak dziki kot, ale wypłukuję cały ten "syf" z pęcherza :)

Wczoraj odeszła mi resztka czopa, już chyba naprawdę ostatek. Skurcze jednak przestraszyły się w tym szpitalu i póki co cisza... Tym razem pojadę chyba dopiero, jak mi wody odejdą, albo będę chodzić po ścianach z bólu...

ja po bilansie, ogólnie dobrze, problemy z serduszkiem musimy się wybrać do kardiologa dziecięcego, polecacie jakiegoś ?

Inne tematy z forum

Energylandia (10 odpowiedzi)

Witam. Chciałabym się wybrać z dziećmi do Energylandii,a ponieważ to dość daleko od...

Rodzina zastępcza ??? (16 odpowiedzi)

Witam, Mam sprawę do osób prowadzących rodziny zastępcze. Nagle oszalałam! Znalazłam dla...

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...