Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 13

***Rozpakowane Mamusie:***
21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN
17.03 (15.03) Aniuleczka25 - synuś Nikoś 3150g i 54 cm/ Wojewódzki SN
21.03 (25.03) Madzia i Krzyś - synek Bartuś 3850g i 61 cm/ Wejherowo SN
25.03 (07.04) Bombelkowa - synek Bartosz 3780g i 55 cm/ Redłowo CC

2w1
*MARZEC*

Mamulka - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
Marie - 03.03
Anecus - 04.03 /córcia/
Nefele - 10.03 /synek/ szpital zaspa
Skarabeusz - 13.03
Yoasia - 13.03/córeczka/ szpital Redłowo
Hania - 14.03/synek/Szpital Kliniczna
AsiaDK - 19.03 / córeczka/ szpital Redłowo
Aga007 - 19.03/ córeczka/ szpital wojewódzki
13maggie - 19.03
Yooki - 23.03/ synek Szymon/ szpital Wejherowo
BOYorGIRL- 27.03
MamaDawidka - 30.03 /synek Dawid/ Szpital Redłowo

*KWIECIEŃ*

Anik - 02.04/ córeczka/szpital kliniczna
d@nte - 04.04
Tesula - 14.04/ córeczka
mamaalanka- 15.04 /coreczka/Szpital kliniczna
kapiszonka19767-15.04/ synuś
M&ms - 16.04
micasia- 17.04 / syneczek/ szpital Zaspa
Dimis - 17.04 /syn
Aska84 - 21.04 / synek/Szpital kliniczna
Rona - 26.04/ córeczka Zuzia
Aquss - 27.04 / synek Tymon /szpital zaspa
Rayfall- 30.04/ synuś Antoś
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 13

dzień dobry, ja trochę lepszą noc miałam, i chyba nawet opuchlizna zeszła :) trochę wczoraj nogę do góry trzymałam i się udała, ufff.

Rona, trzymam kciuki, żeby było ok.
Ja po nocy ze skurczami, udało się zasnąć o 2.30, a o 5.45 starsza zrobiła pobudke. Snuje się jak zombie...
swoją droga nie wiedziałam, ze przepowiadajace są TAKIE bolesne, w pierwszej ciazy tak nie miałam.

Dobrze,że jutro mam wizytę,bo głowa mnie boli,spuchnięta jestem strasznie,i od paru dni mam nudności-wszystko tłumacze sobie stresem.Nie wiem tylko co z białkiem,bo ostatnio jak robiłam mocz to wyniki były ok,pewnie jutro lekarz każe mi zrobić mocz,albo wyśle mnie do szpitala!

a ja w koncu na IP nie pojechalam, dobrze sie czuje, noga tylko spuchnieta,jak zacznie bolec to pojade. Boje sie ze jak pojade to mnie na patologie poloza i juz tam do porodu zostane

a ja w koncu na IP nie pojechalam, dobrze sie czuje, noga tylko spuchnieta,jak zacznie bolec to pojade. Boje sie ze jak pojade to mnie na patologie poloza i juz tam do porodu zostane

Gestoza późna
Stan przedrzucawkowy, dawniej nazywana gestozą EPH

Ta forma gestozy pojawia się w ostatnim trymestrze ciąży. Do objawów należą obrzęki twarzy i kończyn w wyniku złej gospodarki wodnej organizmu, proteinuria, czyli zwiększone wydalanie białka z moczem (> 0,3 g/l lub >0,5g na dobę) i hypertonia, ciśnienie powyżej 140/90 mmHg.
Cięższe formy to:
ciężki stan przedrzucawkowy lub inaczej grożąca rzucawka
rzucawka

opis zatrucia z Wikipedii

Z takich bardziej charakterystycznych to też podwyższone tętno, obrzęki bardzo duże zwłaszcza nóg, bóle głowy i mdłości/wymioty z niczego.

Ja spuchnięta jestem od 5 miesiąca,ale teraz coraz bardziej puchnę.Wcześniej miałam dobre ciśnienie,wiec lekarz mówił,że puchnę bo Mała mi jakąś żyłę uciska czy coś takiego.
A poza opuchlizna i wysokim ciśnieniem jakie objawy występują przy zatruciu?

Rona, przy takim ciśnieniu i w dodatku opuchliznie jechalabym do szpitala, bo to może być zatrucie ciazowe.
u mnie od południa coraz mocniejsze skurcze plus biegunka.
właśnie leze w wannie i czekam, czy ustąpią, bo prysznic nic nie dał.

A ja całą ciążę mam ciśnienie na poziomie 90/60 albo 100/70 i chodzę jak Zombie...

Właśnie mi chyba też na sam koniec zaczyna wariować ciśnienie.całą ciąże miałam idealne,a teraz całe Święta bolała mnie głowa,nawet nie pomyślałam,że to od ciśnienia.Wczoraj wieczorem coś mnie natchnęło i sobie zmierzyłam miałam 149/103 to chyba dużo?przejrzałam kartę ciąży najwyższe wpisane w nią miałam 124/86 Dzisiaj już rano miałam 132/91 a teraz 144/85 i ta moja opuchlizna jest coraz większa:( nie wiem czy to stres,czy coś się dzieje niepokojącego.jutro idę do ginekologa mam nadzieje,że mnie wszystko będzie ok

Hania, ja nie zakładam, ale jak na razie to na koniec przypałetał mi się paciorkowiec, skaczace ciśnienie, grzybica i infekcja układu moczowego...Mam nadzieje, że z młodym będzie dobrze.
Ja tez po wizycie. KTG w na szczeście w porządku.
Rozwarcie na trzy palce i powinnam jak najszybciej urodzić, zeby nie doszło do zakażenia wewnątrzmacicznego (czy coś). Ogólnie, gin zdziwił się, że mnie nie zatrzymali w szpitalu jak byłam w piątek na izbie i miałam dwa palce rozwarcia... ale skierowanie do szpitala da mi najwcześniej w poniedziałek. Jacyś niezdecydowani Ci lekarze.
Najpierw kazali mi leżeć, teraz mam skakać i biegać...

Hihi Asia to widzę, że tak samo wróg igieł jesteś jak ja :-). Jak tylko urodzę to mam zamiar gadać, żeby mi wyjęły welfron i tak długo będę gadała aż mi nie wyjmą bo chcę się dzidzią cieszyć a nie martwić, że zemdleję jak zobaczę tą igłę w mojej biednej żyle. Fuj!!!

ja też miałam przebijany pęcherz i to dwa razy :) mi w Redłowie oprócz tego metalowego czegoś ;) wsadzili jeszcze palce na około tego, więc wcale tego nie czułam, a też panikowałam :D i to nie było w czasie skurczu :) dopiero po przebiciu pęcherza przy drugim porodzie zaczęły się porządne skurcze i po pół godz przyszły parte i urodziłam :)
a wenflon wyciągnęli mi jak wychodziłam z sali porodowej na położnictwo, bo się 3 razy pytałam czy już mogą mi to zdjąć jak tylko urodziłam haha :D

Ja miałam przebijany pęcherz w trakcie porodu, podczas pierwszego bólu partego. Też w ogóle tego nie czułam.

Dzięki dziewczyny za naświetlenie mi sytuacji. Mam nadzieję, że mnie jutro ruszy bo chcę mieć już synka przy sobie. Za bardzo sie rozleniwił więc trzeba go trochę pogonić z tym wyjściem :-). No i może będę pierwszą kwietniową mamą :-). Chyba, że już mnie jakaś dziewczyna wyprzedziła i sie nie dopisała.

na ja miałam oxy podaną ok 8.30 a o 13.15 córka była na świecie.

Monika oxy trwa około 3 - 4 godzin . A co do urodzenia to różnie . Ze mna leżały dziewczyny które miały robione to badanie 5 razy i dopiero je ruszało. a były i takie które po 5 godzinach po badaniu zaczynały rodzić . wszystko zależy pewnie od organizmu.

MamaDawidka nie chcę cię martwić, ale jeżeli dobrze pamiętam, to ja dopiero po porodzie miałam zdejmowany wenflon,

No dobrze teraz to już w ogóle luzik :-). To mogą mi już teraz przebijać :-). Lekarz powiedział, że wody spowodują jakieś reakcje skurczowe ale bez oksy się nie obejdzie więc jak tylko wyszliśmy ze szpitala (będzie ze 2 godziny temu) to marudzę mężowi, że nie chcę żadnych igieł. Ach ten to ma ze mną komedię. Aż mu współczuję tego wysłuchiwać. Ciekawe ile czasu muszą podawać, żeby wywołać skurcze i doprowadzić do porodu.

Inne tematy z forum

Zwrot podatku 2025 (30 odpowiedzi)

Hej.aczy już wysyłają zwroty w Gdyni? ktoś dostał?

Leczenie zębów mlecznych... (18 odpowiedzi)

...dziewczyny, jak wygląda leczenie zębów mlecznych - czy się boruje ząbek tak jak u dorosłego? I...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (8 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...