Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 5

zapraszam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 5

Ja chciałabym żeby mąż był przy porodzie, ale czy to się uda to zależy czy będzie komu zająć się dziećmi :P

Asiaczek trzymam kciuki za poprawę długości szyjki :)
My mamy taki leżaczek jak tesula i jest niezniszczalny :)) wytrzymuje obciążenie ponad 18 kg :PP :)) jedyne co to nie potrafię zdjąć tego materiału żeby go do pralki wrzucić :(
Któraś z Was pytała o 'schowanie' łóżeczka teraz i wyjęcie jak pojawi się maleństwo - u nas to za pierwszym razem sie sprawdziło z tym że łóżeczko zniknęło przy przeprowadzce, a pojawił się nowy tapczanik :) Teraz też miałam plan że przy przemeblowaniu zniknie łóżeczko ale nie dojechało łóżko dla starszaka, więc póki co chłopaki śpią na swoich dotychczasowych wyrkach :P ale mały zasypia na łóżku brata, bo stoi tam gdzie wcześniej była nasza kanapa :PP Mam nadzieje, ze najdalej w nast. tygodniu będzie transport i wtedy będę przyzwyczajać małego żeby zasypiał u siebie :)) Hmm a może obu naraz spróbuje przestawić na zasypianie we właściwych miejscach :PP :)) marzenia.... :)))

a ja się dzisiaj fatalnie czuję, brzuch mnie boli, nie wiem o co chodzi, muszę trochę zwolnić tempo, ostatnio za dużo na głowie było, mąż chory, teściowa też.

MamaDawidka witaj :)
może spotkamy się na porodówce :D

Witam dziewczyny i chętnie dopiszę się do listy :-)
Poród przewidywany mam na 30 marca, będzie to synek a poród będzie w szpitalu w Redłowie :-)

AsiaczeK - no u Ciebie to już będzie 3 poród to pewnie i szyjka jest bardziej podatna na skracanie się...

Ja to tak jakby nadal pierworódka jestem ;)
Mnie za to boli, jak za długo chodzę, albo gwałtownie zmienię pozycje miejsce cięcia - mam nadzieję, że blizna wytrzyma...

tesula, ale ja nie marudzę wcale na dietę - jest to jakaś rystrykcja - fakt, ale tragedii jako takiej nie ma.
Brakuje mi węglowodanów, ale nie typowo slodyczy, a raczej płatków kukurydzianych na mleku, czy kanapki z dżemem truskawkowym.. Ot takie zachcianki ;)
Także tu nie o diete chodzi, bo z nią sobie radzę.
Zastanawiają mnie tylko te wyniki stąd moje marudzenie :)
Jutro mam kontrolę, także się dowiem co i jak.
Dzieki :)

wiem, ale głupio tak, on by tego nie zrobił :) wolałby się zwolnić i potem szukać nowej pracy niż tak od początku chodzić na zwolnienia

AsiaczeK ale twój mąż może iść na opiekę nawet po tyg pracy chyba lepiej niż by miał się zwolnić :)

tak, wiem, tylko moja lekarka też wspominała o szpitalu, że powinnam tam trafić...
jednak mam nadzieję, że będzie ok, że szyjka się wydłużyła po tak długim leżeniu i będę mogła się poruszać chociaż po mieszkaniu i coś zrobić, bo mnie już wszystko boli :P
to samo miałam z Olą w 26tyg, tyle, że wtedy szyjka miała 36mm a teraz 20mm, no ale wtedy po tygodniu leżenia łaziłam po jarmarku dominikańskim bo już skurczy nie miałam, a i tak się wydłużyła :) i urodziłam w terminie :) byle do piątku :)
myślałam też o krążku jakby się nie poprawiło, ale nie wiem co na ten temat moja pani doktor sądzi... z tego co czytałam zakłada się przy skracającej szyjce i wtedy można normalnie funkcjonować (oprócz sexu;))

AsiaczeK - nie przejmuj się tym co napisała Izulucha - ona mieszka w UK tam ciążę prowadzi się u położnej i dopiero jak coś jest nie tak to trafia się do lekarza i do szpitala...

U nas wszystko nadzoruje lekarz (niby forsują, żeby więcej obowiązków na położne przenieść, ale czarno to widzę...) a on ma szerszą wiedzę medyczną niż położna i na pewno wie co robi...

Koleżanka w 6 m-cu miała skróconą szyjkę, miała się oszczędzać, leżeć, nie chodzić po schodach itp. do tego miała cukrzycę ciężarnych ...
Urodzila w terminie, a ostatni miesiąc się zdecydowanie nie oszczędzała, bo jak już donosiła do 36 tygodnia to lekarz dał jej luz więc łaziła po sklepach, na spacery itp. a w końcu jeszcze musiała się nachodzić po schodach w szpitalu, żeby wywołać skurcze...

no ja mam wszystkich na miejscu, mieszkam z teściami, rodzice 300m dalej, ale wszyscy pracują :/
więc skoro nie muszę mieć żadnych kroplówek, biorę leki i mogę leżeć w domu to nie widzę potrzeby leżenia w szpitalu :) mam nadzieję, że nie zajdzie taka potrzeba, bo jeśli tak, to mąż będzie musiał zrezygnować z pracy, którą de facto zaczął dopiero tydzień temu po 4 miesiącach bezrobocia :/ więc nawet na L4 na opiekę nie może sobie pozwolić

Bombelkowa - cukrzyca ciężarnych to nie jest choroba a jedynie zaburzenie metaboliczne spalania cukru, dlatego inne są normy, inne objawy i inne postępowanie - abyś miała cukier w moczu musiałabyś mieć dużo wyższy jego poziom we krwi...

Dieta ma zapobiec cukrzycy i otyłości u dziecka, nie u Ciebie, może słyszałaś o tym przypadku, gdzie lekarze na zaspie robili cesarkę i urodziła się 7 kilogramowa dziewczynka -jej mama miała cukrzycę http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/gdansk-urodzil-sie-najwiekszy-noworodek-w-polsce-dziewczynka-wazy-prawie-7-kg-i-mierzy-69-cm_218269.html taki sam efekt może dać nie zdiagnozowana cukrzyca ciężarnych...

Pomyśl, że stosujesz dietę dla dobra tej kruszynki którą masz pod sercem, zaciśnij zęby i wytrzymaj te nie całe 3 miesiące

rozumiem, i 3mam kciuki za poprawe, u mnie wiazalo sie to z wyslanie dziecka do Gda, nie byla na miejscu, co tez nie bylo super dla mnie, ale dla niej , nad morzem i to z babcia, zreszta dzis i tak tego nie pamieta, ostatnie wakacje ze mna i z Nell z zeszlego roku...

Tylko, że Ty miałaś o tyle lepiej, że miałaś mamę na miejscu... ja nie mam nikogo, kto mógłby się zająć dziećmi... a naprawdę dużo leżę, wstaję tyle co do toalety, wstawić obiad (wszystko mąż mi wieczorem przygotuje), nałożyć ten obiad (sam się robi w parowarze, więc nic nie muszę mieszać) i zrobić Oli mleko do spania. Jeśli nie będzie poprawy i będę musiała nadal leżeć to zatrudnię opiekunkę, pomoc domową i będę wstawać tylko do toalety, ale nie wyobrażam sobie zostawić Oli od tak z dnia na dzień obcej osobie, skoro ponad rok tylko ze mną jest...

wlasnie tez nie mialam nigdy w moczu dopiero jak wlaczylam insuline ( 32tc), wczesniej nie mialam rowniez i badania byly ok. mi jeszcze tarczyce bardzo badano przy tej cukrzycy, ale zawsze bylo ok.aha i jest jeszcze cos takiego fruktoza jest bardziej miarodajna niz glukoza, bo to jest tzw.cukier ukryt itp.

chodzilo mi, ze smam mialam malego szkraba i niestety nie moglam sie opiekowac, wtedy pomogla moja mama i zajela sie mi starsza, bo ja niestety musialam lezec w szpitalu, dzieki temu moglam donosic ta druga , w domu nie moglam , do tego jeszcze praca na caly etat, wiem , ze masz sama nakaz lezenie od lekarza itp, mam nadzieje, ze z szyjka bedzie ok i nie bedzie sie skracac, ale ja nie chialam rodzic w 32tc itp, bo nie chcialam wczesniaka i myslalam o tym, co jest dla drugiej lepsze, choc pobyt w szpitalu uwazam za traumatyczny, na szczescie corka mogla mnie odwiedzac. i uwazam, ze nic na sile, czasami jest to lepsze rozwiazanie dla dziecka w brzuszku itp.

izulucha a ja własnie nie mam ich w moczu..
nic nie mam, jestem czysta..
dobrze, że jutro wizyta, dowiem się co i jak..

"wiec Asiaczek czasami szpital jest lepszy"

a dlaczego ja? :P

hej, oczywiscie wtrace sie jesli chodzi o ciezarowki cukrzycowe.
Bombelkowa, mialam cukrzyce od 16tc z Nell, w uk bada sie ja 2x w ciazy a nie raz jak to w pl, i glukoza i cialka ketonowe pojawily sie mi ok 30tc zawsze w moczu, ale zaraz zaczelam brac insuline itp.
ja mialam cukrzyce z komplikacjami iwszystkie komplikacje z dzieckiem nas rowniez spotakaly niestety, ale wszystko pieknie po d kontrola...oczywiscie u mnie ok 10tyg byla dieta, pozniej 2 tyg na metforminie i zaraz insulina i tak do konca, w momencie porodu wszystko odstawilam, niestety w czasie porodu mialam podawana glukoze i insuline, i nie pozwolono mi rodzic naturalnie plus duze dziecko, od 28tc co 2 tyg usg, i od 32tc staly pobyt w szpitalu, wiec Asiaczek czasami szpital jest lepszy, bo dzieki temu donosilam dziecko do tego 37tc, a i tak urodzila sie duza, bo 3900g, aha celem lekarzay byla donoszona ciaza, dziecko do 4kg, i fakt po insulinie nie rosla juz, ale urodzila sie z niskim cukrem itd.
i powodzenia. aha nie mam cukrzycy juz, ale w uk jest takie prawo, ze teraz mam robione co roku hemoglobine cukrzycowa czy cos takiego, przynajmniej nie musze pic tej glukozy, bleee
plusem calej ciazy bylo to, ze nic nie przytylam, niestety juz wrocilo hihi