Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 5

zapraszam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 5

Tak, córeczka też w Wejherowie urodzona.

Ona23 a córeczkę też rodziłaś w Wejherowie?

AsiaDK problemy z tarczyca dobrze znam, dwa lata temu-w dwa miesiące utyłam 15 kg!!!Jestem pod stałą opieką endokrynologa i organizm pod względem hormonalnym miałam do macierzyństwa przygotowany.Moja waga wyjściowa 68 kg z tym,że ja normalnie ważyłam zawsze ok 60 kg no ale jak to bywa z hormonami raz jest lepiej raz gorzej,wiec przed zajściem w ciąże nie zdążyłam zgubić tych nadprogramowych kg.
Mnie też denerwuje mój ginekolog ba zawsze strasznie się stresuje przed wizytą,bo wiem ze znowu będzie marudził,że dużo ważę.Żebym jeszcze naprawdę pakowała w siebie tony jedzenia,podjadała słodycze to ok-miałby powód żeby marudzić a tak dostaje mi się za niewinność.A jak mu tłumacze,że nie jem słodyczy i staram się zdrowo odżywiać to mówi,że z powietrza mi kilogramów nie przybywa.I gadaj z takim.Wiec na ostatniej wizycie w ogóle z nim nie dyskutowałam,bo niema sensu-On i tak wie lepiej,że się objadam batonikami:)

Z tymi herbatkami i cukrem to prawda... nam pediatra poleciła by kupować zwykły sok herbapolu malinowy i taki córcia piła lub też rumianek, koper, gdy coś się z brzuszkiem działo.

Będę rodzić w Wejherowie.

dlatego ja herbatek nie kupuję... jak coś się z brzuszkiem działo to zaparzałam rumianek albo koper włoski w torebce, a tak to dzieci piją wodę i soki :)

Rona ja też miałam wagę wyjściową bardzo dużą, troche wsytd się przyznać bo 81 kg (niestety leczyłam tarczyce przed ciążą i wtedy przytyłam ok 15 kg), nie narzekam jednak na obrzęki - nie mówie że ich nie mam, ja bynajmniej nie czuje, moja lekarka zawsze na badaniu złapie mnie za kostkę i stwierdza no są małe obrzęki - ja jednak nie dostrzegam tego, od początku mam problemy z ciśnieniem (na badniu potrafiłam mieć 140/85), biorę dopyget ale raz dziennie 1/2 tabletki, w pierwszym trymestrze przytyłam 5 kg i wtedy lekarka "pogroziła palcem", pije dużo wody ponieważ mam cały czas problem z nerkami, doszła jeszcze dieta cukrzycowa i w drugim trymestrze przytyłam tylko 1 kg, chodzi mi o to że wkurzyła mnie diagnoza twojego lekarza że zbiera ci sie woda bo dużo ważysz!

tesula najpierw jesz o 7, a potem o 13 dopiero? wow! długa przerwa, mnie by Młody zakopał jakbym co 3-4h nie dała mu jeść.

karolkarumia, ja trochę ze wzgędu na nieszczęsną cukrzyce, w zasadzie codziennie jem tak:
9.00 śniadanie
12.00 II śniadanie
14.00 obiad
16.30 podwieczorek
18.30 kolacja I
21.30-22 kolacja II

Ona 23 witaj :) gdzie będziesz rodzić?

Wczoraj czytając dzieciową gazetę zaczęłam się zastanawiać.. (przez swoja cukrzycę nabawiłam się nawyku czytania etykiet)..
wiecie ile cukru jest w herbatkach granulowanych tyu hipp? Dramat jakiś..
spotkałyście się z wersją bez cukru?
Podobnie z kaszkami Bobovita np..
wszystko jest naszpikowane, tak że szok.

no ja się dopiero w pt dowiem, mam wielką nadzieję! bo zwariować można :)

Nie bylo mnie pol dnia a tu tyle wpisow,jak milo poczytac:)Co do rozstepow to tez mam z okresu dojrzewania i tak sie zastanawiam dlaczego?Przeciez teraz skora bardziej sie rozciaga...

Bylam u gin,malutka wazy kg,nadal nie ma imienia...

Wszystko ok,szyjka twarda,dluga:))

Asiaczek mam nadzieje ze u Ciebie tez juz sie wydluzyla.

Witam Dziewczyny :)
Dołączę do Was... może i późno, ale nigdy nie mam czasu pisać, czytam Was jednak od początku.

Mam termin porodu na 18 marzec, spodziewamy się synka (to nasze drugie dziecko, mamy córeczkę 2 lata i 4 miesiące obecnie).
Ciąża przebiega bez konfliktowo. Jedynie lekki niedobór żelaza i problem z żylakami (dotąd mi zupełnie obcy).
Wyprawka już powoli kompletowana, mamy już większość ciuszków. Teraz kosmetyki, dodatki itd. Łóżeczko mamy tradycyjne drewniane, po córce, materac gryka-kokos.
Wózek też mam po córci (beżowy Emmaljunga, więc będzie pasował dla chłopca również). Miałam wózek 3 w 1.
Butelkę kupię na start bo różnie z tym karmieniem bywa... mam też podgrzewacz TT i u nas przydał się dopiero od momentu wprowadzenia innych posiłków.
Teraz muszę kupić troszkę pieluszek tetrowych, jakieś ręczniki itd. no i dla siebie kilka drobiazgów.
Pisałyście o pieluszkach. Przy córce tylko Pampersy się sprawdziły... przy innych było odparzenia pupy. Pupę myłam przy każdej zmianie pieluszki i smarowałam specjalną maścią pośladkową (na receptę od pediatry).
To chyba tyle z przygotowań :)

Przytyłam jak dotąd 11 kg.
Czuje się super :) i już się nie mogę doczekać maluszka.

Widzę, że i u Was do przodu :) Pozdrawiam wszystkie mamusie.

ja praktycznie wcale soli nie używam :) może dlatego takie szczuplaki z nas :D

mi dziś jeden kamień z serca spadł... moi rodzice w pt wzięli nasze auto, żeby zawieźć dzieci na kinderparty do koleżanki i wczoraj tacie się przypomniało, że zamiast ropy wlał mi benzynę do diesla! i przyjechali tak do domu, na szczęście tylko kawałek
myślałam, że się wścieknę...
dzwoniłam do mechanika i mówił, żeby to spuścić, przepłukać ropą i jak odpali to dobrze, jak nie to jakieś tam wtryski paliwa do wymiany a to koszt ok 3 tys :/
na szczęście odpalił ! właśnie szwagier mi wszystko zrobił, uff

jeszcze tylko w pt wizyta i mam nadzieję, że też pozytywne wieści będą

Tesula przyjmuje magnez taki w tabletkach musujących,ale tylko raz dziennie -muszę zwiększyć dawkę,dzięki za rade.
A co do soli to jest mój nałóg!Lubie wszystko słone,jak maż jest w domu to mnie pilnuje,ale jak Go nie ma to do wszystkiego dodaje sól:(

jogurt i owoc też zalicza się jako mały posiłek :)

Bombelkowa staram nie dopuścić żeby być głodna. ten mój 4 posiłek to i tak jest jeden więcej niż przed ciążą . Tylko raz jak nie mogłam spać to zjadłam kanapkę w nocy . Normalnie to nie czuję głodu nocą. Jedynie to pragnienie, więc mam obok łóżka butelkę z wodą i popijam. między posiłkami zjem jogurt lub jakiś owoc i to mi w zupełności wystarcza. Też sporo piję ( kakao, kawa słaba sypana z mlekiem , Kawa inka, Herbaty owocowe i soki oraz kompot ).

Bombelkowa - ja nie wiem kiedy miałabym jeść... jak wstaję o 7 rano, żeby wyszykować córkę do żłobka to zjadam kromeczkę chleba razowego z czymś tam i idę spać dalej
Jak wstanę to ok 13 wypijam jogurt
na 17, jak małż z córą wrócą robię obiad
zazwyczaj koło 20 - 21 zjadam jeszcze kromeczkę chleba z czymś tam albo jogurt
W nocy nie jestem głodna tylko piję wodę
I przy takich posiłkach mam często wrażenie, że mój żołądek jest wypchany do granic możliwości...

Mi nadciśnienie nie grozi - ostatnio na wizycie miałam 90/60...

No właśnie jedna Pani nie proszona nam się wbiła i dobrze by było żeby się też jak najszybciej wybiła, bo my tu sobie na spokojnie gadamy, a nie z jakimiś brudami wchodzimy

Rona - na drętwienie kończyn łykaj magnez, można brać nawet 3-krotną dawkę w ciąży, na prawdę to pomaga, pomaga też picie soku pomidorowego jeśli lubisz bo ma dużo potasu...

A na zatrzymywanie wody w organiźmie to polecam odstawić sól i wszystkie przyprawy z jej dodatkiem...

Ja w pierwszej ciąży przytyłam 23 kg i lekarka dopiero w ostatnim miesiącu powiedziała mi, że mogłabym ciut schudnąć do porodu (jak szłam rodzić ważyłam 89 kg)
Teraz już ważę 83, ale miałam dużo wyższą wagę startową - 75 kg (nie udało mi się zrzucić nawet kilograma po pierwszej ciąży, a nawet 3 przytyłam...)

Ale to jest chyba wątek dla mam oczekujących dziecka a nie dla zdesperowanych bab próbujących anonimowo rozładować swoje frustracje!Macie jakieś problemy emocjonalne do idźcie do specjalisty a nie zaśmiecajcie nam forum!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

karolkarumia, moim zdaniem 4 posiłki to w ciąży trochę za mało..
powinny być trzy główne + dwa mniejsze i posiłek tzw. nocny. Tak mi się wydaje.
a pijesz dużo wody?

Ja od początku ciąży przytyłam 10 kg. Przed ciążą miałam początki nadciśnienia i teraz mierzę ciśnienie codziennie . Ogólnie mi się waha jednego dnia mam 116/79/89 puls a następnego 125/84/88 puls . Biorę dopegyt dwa razy dziennie.
Mi lekarka powiedziała że mam duży brzuch jak na 29 tydzień ( to było tydzień temu) .Co ja moge na to poradzić ? widocznie dziecko jest spore lub dużo mam wód płodowych. Jem 4 posiłki dziennie . Nie powiem mam apetyt na słodkie , ale bez przesady nie opycham się.
Woda mi się chyba nie zbiera bo ja sporo siusiam czy to dzień czy noc. Ogólnie co pól godziny bądz godzina.