Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 5

zapraszam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 5

Nierozcieńczony, ale ilu procentowy?
Pozostałe parametry wyszły jak pod koniec 36 tyg., a ponieważ wiem dokładnie kiedy córcia została poczęta ;) (wg moich wyliczeń zaczął się dopiero 35 tydz.) to stwierdzam, że chyba faktycznie duża jak na swój wiek. Wolałabym jednak rodzić malucha 3600 - 3800g, a nie takiego powyżej 4kg.
Zaczęła mnie przerażać myśl, że teraz zostało mi tak mało czasu, do tej pory jakoś to do mnie nie docierało. Nawet imienia jeszcze nie mamy wybranego.

Ja przy obu stosowałam spirytus, wg mojej szkoły rodzenia nierozcieńczony, taki prosto z butelki. I koniecznie spożywczy, a nie salicylowy :) bo już takie pytania słyszałam ;)
Mój w 31tyg 0dni ważył ok 1500, a córki urodziły się 3050 i 3250 :) ale on nie będzie nic większy pewnie, bo na każdym USG słyszę, że ma chudy brzuszek :D

Ja bede kładła na kocyku, najpierw grubszy, potem cieńszy :)

Mara_Jade ale duża Twoja córcia już! :) Ja sie dowiem w poniedziałek przyszły dopiero :(

ja kładłam w kombinezonie :P ale teraz pewnie flanelowa pielucha pod główkę :)

Płeć dzisiaj potwierdzona to też się dopiszę :D

Mamulka - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
szuwarkowa80 - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
Mara_Jade - 02.03 /córeczka/ szpital Redłowo
Marie - 03.03
Anecus - 04.03 /córcia/
Nefele - 10.03 /synek/ szpital zaspa
Skarabeusz - 13.03
Hania - 14.03/synek/Szpital Kliniczna
Aniuleczka25 - 15.03 / synuś /szpital Wojewódzki
szaga - 15.03 / synek
AsiaDK - 19.03 / córeczka/ szpital Redłowo
Aga007 - 19.03/ córeczka/ szpital wojewódzki
13maggie - 19.03
AsiaczeK_S_88 - 20.03/ synek/ szpital Redłowo
Yooki - 23.03
Madzia i Krzyś-25.03/synek?/szpital wejherowo
BOYorGIRL- 27.03
Karolkarumia- 30,03 / córeczka / Szpital Redłowo
MamaDawidka - 30.03 /synek/ Szpital Redłowo

*KWIECIEŃ*

d@nte - 04.04
Bombelkowa - 7.04/ synek Bartosz / Szpital Redłowo
Tesula - 14.04/ córeczka
mamaalanka- 15.04 /coreczka/Szpital kliniczna
kapiszonka19767-15.04/ synuś
M&ms - 16.04
micasia- 17.04 / syneczek
Aska84 - 21.04 / synek/Szpital kliniczna
Rona - 26.04/ córeczka Zuzia
Rayfall- 30.04/ synuś

Ile ważą wasze maluchy? Moja wg dzisiejszego usg szacunkowo ma obecnie 2900g (35 tydz.), Pani Dr stwierdziła, że będzie duża babka :) Ile maluch może przybrać w ostatnim miesiącu?

Ja nie mam doświadczenia, ale moja przyjaciółka, która ma 2,5-letnią córeczkę mówiła mi, że na początku też używała octeniseptu, ale małej pępuszek się nie goił i chirurg zalecił jednak stosowanie spirytusu. Teraz, przy drugim dziecku, ma zamiar stosować go od początku.

Dziewczyny a na czym bedziecie klasc maluchy w gondoli?Jakies przescieradelko,kocyk?Bo juz nie pamietam na czym malego kladlam:)

Dopiszę się jeszcze raz bo gdzieś zaginęłam w trakcie wątków :

Mamulka - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
szuwarkowa80 - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
Marie - 03.03
Anecus - 04.03 /córcia/
Nefele - 10.03 /synek/ szpital zaspa
Skarabeusz - 13.03
Hania - 14.03/synek/Szpital Kliniczna
Aniuleczka25 - 15.03 / synuś /szpital Wojewódzki
szaga - 15.03 / synek
AsiaDK - 19.03 / córeczka/ szpital Redłowo
Aga007 - 19.03/ córeczka/ szpital wojewódzki
13maggie - 19.03
AsiaczeK_S_88 - 20.03/ synek/ szpital Redłowo
Yooki - 23.03
Madzia i Krzyś-25.03/synek?/szpital wejherowo
BOYorGIRL- 27.03
Karolkarumia- 30,03 / córeczka / Szpital Redłowo
MamaDawidka - 30.03 /synek/ Szpital Redłowo

*KWIECIEŃ*

d@nte - 04.04
Bombelkowa - 7.04/ synek Bartosz / Szpital Redłowo
Tesula - 14.04/ córeczka
mamaalanka- 15.04 /coreczka/Szpital kliniczna
kapiszonka19767-15.04/ synuś
M&ms - 16.04
micasia- 17.04 / syneczek
Aska84 - 21.04 / synek/Szpital kliniczna
Rona - 26.04/ córeczka Zuzia
Rayfall- 30.04/ synuś

do przemywania oczek dziecka powinny być gaziki wyjałowione + sól fizjologiczna, do każdego oczka osobny gazik, oczy są bardzo wrażliwe i u takiego malucha bardzo często ropieją, a wszystkie waciki mogą zostawiać mini paproszki, które takie oczko bardzo szybko doprowadzą do stanu zapalnego

tak sobie przypomniałam ze mam w domu waciki bezpyłowe nie jałowe takie jak do paznokci żelowych się używa na opakowaniu napisane jest tampony celulozowe używane w szpitalach gabinetach i laboratoriach... mogę takie używać do przemywania oczek dziecka?

Asiaczek to super wieści, że szyjka się wydłużyła :))
4 lata temu do pępka w szpitalu stosowali gencjanę a w domu spirytus, 2 lata temu w szpitalu stosowali octenisept, ale Kacprowi się nie zamknęły wszystkie naczynka i po odcięciu tej klamerki zaczęło mu krwawić z kikutka :( - mieliśmy dodatkowy dzień w szpitalu i w ruch poszła gencjana :PP, potem w domu też coś sie zaczęło paprać i pediatra poleciła gencjanę na spirytusie :PP Teraz coś słyszałam że wogóle woda z mydłem i ewentualnie raz dziennie octenisept :P
Do pupci na początku używałam płatków/wacików z wodą, a w nocy chusteczek, przy drugim synku szybciej przeszłam na chusteczki. Teraz zamówiłam te niejałowe kompresy co mieli w szpitalu, bo one fajne były też do mycia buźki.

Rayfall - w pierwszej dobie nie kąpią, zaraz po porodzie wycierają "z grubsza" pieluszką i ubierają, kąpią dopiero na drugi dzień

Ja przy córci stosowałam od początku chusteczki nawilżane pampersa białe czyli sensitive teraz dla synka tez już te kupiłam. Mała nie miała żadnych podrażnień.
Teoretycznie można pewnie wacikami ale dla mnie chusteczki są wygodniejsze:)
Do oczek i buźki używałam tych wacików dla dzieci więc nie jałowych.
A co do pielęgnacji pępka to jest mnóstwo szkół, spirytusu już się nie stosuje bo podrażnia i za bardzo wysusza, ja małej niczym nie smarowałam ani nie psikałam - tak zaleciły mi położne po porodzie, ale pępęk odpadał chyba ze 3 tygodnie;)

Tesula, jeżeli dobrze pamiętam, to rodziłaś w Swissmedzie. Jak tam jest z myciem dziecka po porodzie?

Tak,a jeszcze nie dawno same stosowaly w szpitalu.Paranoja jakas.Ja tam bede stosowac.

Chyba raczej sie od tego odchodzi chociaz mam kolezanki ktore dalej stosują rozcieńczony spirytus i tez jest ok.
Pamietam, że w szpitalu dziewczyna ktora miala juz 2 letnia córkę spytala położnej o stosowanie spirytusu to ta prawie ja wzrokiem zabila,że juz od paru lat sie tego nie stosuje, jakby to bylo takie oczywiste i co najmniej na drzwiach szpitala wielkimi literami napisane ;)

Czyli juz spirytusu nie stosuja?

Do przemywania pępka w szkole rodzenia polecali, a na Zaspie tez stosowali Octenisept. Ładnie sie wszystko zagoiło po tym.

A ja od poczatku uzywalam chusteczeek i teraz tez tak bede robila.Nie chce mi sie bawic woda.Chyba ze cos sie bedzie dziac po chustkach.

Ja od początku przy córce używałam wacików i wody z płynem, bardzo przyzwyczaiłam do tych płatków dzidziusiowych i tak zostalo niestety do teraz. Szczerze mówiac to jak mam użyc chusteczek nawilzajacych to kompletnie sobie z nimi nie radzęi mó mąż też ;) Ale jedno na 100% moge powiedzieć, opcja mycia wacikami napewno wychodzi drozej niz chusteczkami nawilżanymi.

Tesula, widzę że druga córcia Wam rośnie, gratulacje!! Dwie dziewczyny z taką małą różnicą wieku będą pewnie w przyszłości dobrymi przyjaciółkami. Też po cichu liczylam na drugą córcie a tu będzie siusiak ;) Jeszcze raz gratulacje!