Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 5

zapraszam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 5

No to po USG...

Mamulka - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
szuwarkowa80 - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
Marie - 03.03
Anecus - 04.03 /córcia/
Skarabeusz - 13.03
Hania - 14.03/synek/Szpital Kliniczna
Aniuleczka25 - 15.03 / synuś /szpital Wojewódzki
szaga - 15.03 / synek
AsiaDK - 19.03 / córeczka/ szpital Redłowo
Aga007 - 19.03/ córeczka/ szpital wojewódzki
13maggie - 19.03
AsiaczeK_S_88 - 20.03/ synek/ szpital Redłowo
Yooki - 23.03
Madzia i Krzyś-25.03/synek?/szpital wejherowo
BOYorGIRL- 27.03
Karolkarumia- 30,03 / córeczka / Szpital Redłowo
MamaDawidka - 30.03 /synek/ Szpital Redłowo

*KWIECIEŃ*

d@nte - 04.04
Bombelkowa - 7.04/ synek Bartosz / Szpital Redłowo
Tesula - 14.04/ córeczka
mamaalanka- 15.04 /coreczka/Szpital kliniczna
kapiszonka19767-15.04/ synuś
M&ms - 16.04
micasia- 17.04 / syneczek
Aska84 - 21.04 / synek/Szpital kliniczna
Rona - 26.04/ córeczka Zuzia
Rayfall- 30.04/ synuś

My używaliśmy od początku chusteczek nawilżonych jest to wygodniejsze jak dla mnie. I mała nie dostała żadnego uczulenia na te chusteczki ani nic, zresztą do dzisiaj ich używamy, chcę się właśnie przerzucić na nawilżany papier toaletowy.
Co do mycia to na ZASPIE (2 lata temu) od razu po porodzie nie myją, dziecko jest tylko wycierane, a rano przed obchodem, są dzieciaczki kąpane pod kranem, i używają niwea, jak dziecko umyją oddają mamie i mama ubiera.

Rayfall w mojej szkole rodzenia mówili dokładnie to samo :)
Ponoć dzięki temu w Niemczech spadło im drastycznie zachorowanie na AZS.
W Redłowie wiem, że nie kąpią, właśnie chusteczkują całe ciało.. a jak w innych nie wiem, pewnie też nie bardzo mają na to czas.
Dla mnie to trochę przeginka nie kąpać dziecka.. uleje, ubrudzi się odchodami. Do wszystkiego trzeba jednak mieć zdrowe podejscie. Kiedyś o takich rzeczach się nie wiedziało (jak właśnie przykład Niemiec) i dzieci żyły i rozwijały sie zdrowo i prawdłowo :)

A czy w szpitalu po porodzie myją dziecko? Bo w szkole rodzenia mówili, że nie powinno się kąpać dziecka od razu, bo maź płodowa musi się wchłonąć i to zapobiega atopowemu zap. skóry w przyszłości (w Niemczech nie kąpią nawet przez pierwsze 3 mies życia). Zalecają dopiero w domu kąpanie całego ciałka.

Myślę, że jak już chusteczki, to te z najmniejszą liczbą parabenów.
tu ciekawy artykuł na ich temat :)

http://dziecisawazne.pl/cala-prawda-o-nawilzanych-chusteczkach-jednorazowych/

Rayfall tylko ze w szpitalu używają od pierwszego dnia chusteczek.. Ba nawet całe ciało nimi wycieraja.. Więc bądź tu człowieku mądry.

no własnie sobie tak mysle ze te płatki kosmetyczne to wychodza drozej od chusteczek nawilzanych no ale skoro tak ma byc dla malucha lepiej to moze zeczywiscie dobrze zainwestowac....a do pempuszka uzywłayscie te waciki nasaczone spirytusem czy osobno spirytus i waciki?

Jeżeli chodzi o to czyszczenie pupy przy zmianie pieluszki u takiego noworodka to lepiej na początek nie używać tych nawilżanych chusteczek i zamiast tego płatki higieniczne z wodą, czy to bez różnicy? Bo się zastanawiam czy te chusteczki nie podrażniają. Bo skoro np kosmetyki Nivea baby są dopiero od 1 mies życia, to może też nie wszystkie dziecięce chusteczki się nadają od razu?

ja na początku miałam takie http://www.doz.pl/apteka/p6949-Bella_platki__kosmetyczne_bawelniane_kwadratowe_50_szt?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2013-01&utm_content=6949#nclid=4cb3db20ba9c22c0cd7ee0d3f117589c
ale drogie to, a też sporo tego idzie, wychodzi drożej niż nawilżane chusteczki... potem zaczęłam używać tych zwykłych okrągłych, dużo taniej mnie to wyszło :) a najlepiej to jak już dziecko jest bardziej sztywne i da się je utrzymać na jednej ręce to prosto pod kran :) można też kilka pieluch tetrowych porozcinać na 4 i po prostu prać

aniuleczka, tych od makijażu to złużyjesz na obkupkaną d*pcie z pół paczki :)
my mamy z zestawu startowego huggies takie o :
http://images.mysupermarket.co.uk/Products_1000/6/231706.jpg

bede używać też do przemywania buźki i oczek :)

mam pytanie jeszcze do doswiaczonych mam ...słyszałam ze dziudziusia mozna myc wacikami z przygotowana woda np po zmianie pieluszki zamiast chusteczkami nawilzanymi...a e waciki to moga byc takie jak do demakijazu czy musza byc te specjalne dla dzieci typu dzidzius?
a i czy waciki albo kompresy do przemywania oczek musza byc jałowe?

nie przejmuj sie ja tez przytyłam 15kg jak nie 16kg moze dlatego ze przed ciaza odchudzałam sie do slubu i schudłam 13 kg ale miałam ostra diete a teraz wiadomo....:) ale mowi sie trudno bede myslała po porodzie jak to zgubic...

Tzn 11-15 kg to zależy od dnia,jak jestem spuchnięta to waga pokazuje +15 kg a jak opuchlizna jest mniejsza to +11kg

Kurcze dziewczyny,ale mnie dołujecie:( Tylko ja jestem takim małym słonikiem i przytyłam 15 kg?Masakra:(

Ja mam w tym momencie 4,5 kg na plus w stosunku do wagi sprzed ciąży, ale to tylko dlatego, że do piątego miesiąca schudłam 7 kg - czyli łącznie wychodzi 11,5 kg (34 tydzień), ale zupełnie tego nie czuję i wszyscy mi mówią, że mam mały brzuch.
Te specyfiki do smarowania kupię pewnie tylko w aptece?

zajrzałam w kartę ciąży, ubyło mi 1,2kg, więc mam 3,5 na plusie aktualnie :)

ja do szpitala dla siebie bym zapisała oktanisept, pomaga przy leczeniu krocza, jak jest nacinane, ale mam nadzieje że przy drugim porodzie to już nie koniecznie.

Dziewczyny ale sie rozpisałyście... ledwo nadrabiam czytanie od kilku dni zbieram się do napisania ale ciągle brakuje mi czasu na to

Patrze na te Wasze listy i stwierdzam że jednak sporo mi brakuje, chociaż głównie to kosmetyki dla mnie i dziecka, ubranka już mamy.

Jutro jedziemy po łóżeczko, pościelki i takie tam i kupujemy poduszke klin. No i chcemy się rozejrzec za wózkiem i coś wybrać w końcu.

Asiaczek widziałm filmik, za nim go obejrzałam myśłałam że moj mi się bardzo rusza ale przy Twoim to jednak jest spokojny.

Jak do tej pory przytyłam 8kg.

jak ma się płaskie albo wklęsłe brodawki to wtedy tak, jest metoda ze strzykawką ;) ale jak są wypukłe to nie trzeba nic wyciągać :)

ja smaruje od dłuższego czasu już maltanem.
Mi też teściowa gadała o jakimś wyciąganiu, naciąganiu.. także to jakas średniowieczna szkoła ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1