Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 9

Zapraszam :)

*MARZEC*

Mamulka - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
szuwarkowa80 - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
Mara_Jade - 02.03 /córeczka/ szpital Redłowo
Marie - 03.03
Anecus - 04.03 /córcia/
Nefele - 10.03 /synek/ szpital zaspa
Skarabeusz - 13.03
Yoasia - 13.03/córeczka/ szpital Redłowo
Hania - 14.03/synek/Szpital Kliniczna
Aniuleczka25 - 15.03 / synuś /szpital Wojewódzki
szaga - 15.03 / synek
AsiaDK - 19.03 / córeczka/ szpital Redłowo
Aga007 - 19.03/ córeczka/ szpital wojewódzki
13maggie - 19.03
AsiaczeK_S_88 - 20.03/ synek Tomek/ szpital Redłowo
Yooki - 23.03/ synek Szymon/ szpital Wejherowo
Madzia i Krzyś-25.03/synek?/szpital wejherowo
BOYorGIRL- 27.03
Karolkarumia- 30,03 / córeczka Weronika / Szpital Redłowo
MamaDawidka - 30.03 /synek Dawid/ Szpital Redłowo

*KWIECIEŃ*

d@nte - 04.04
Bombelkowa - 7.04/ synek Bartosz / Szpital Redłowo
Tesula - 14.04/ córeczka
mamaalanka- 15.04 /coreczka/Szpital kliniczna
kapiszonka19767-15.04/ synuś
M&ms - 16.04
micasia- 17.04 / syneczek/ szpital Zaspa
Aska84 - 21.04 / synek/Szpital kliniczna
Rona - 26.04/ córeczka Zuzia
Aquss - 27.04 / synek Tymon /szpital zaspa
Rayfall- 30.04/ synuś Antoś
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 9

AsiaDK, jakbys o mnie pisala :-) zdrowa jak rydz a jak sie dzidzi zachce to zawsze musi byc cos nie tak, teraz wiem ze tarczyca przysluzyla sie do tego czekania na dzdzie

ja o problemie z tarczycą dowiedziałam się przed ciążą, typowe objawy, tycie mimo iż nie zmieniłam diety, przeogromne przemęczenie - to tłumaczyłam dojazdami i samą pracą, do lekarza zgłosiłam się dopiero jak zaczęłam mieć problemy z miesiączką - zaczęła mi zanikać, ja miałam jeszcze problem z prolaktyną, ale od razu została wyrównana z tarczycą to już bardziej skomlikowane było, ogólnie to życie jest dziwne - wcześniej nie miałam problemów zdrowotnych, a jak zaplanowaliśmy starania o dzidziusia to "takie coś wyskoczyło", w chwili obecnej tarczyce mam wynormowaną, ale na początku ciązy to wyniki skakały i tzreba było zwiększać dawkę

Rona, jodid nie brałam.
Problemy z karmieniem.. Oj mialam. Przez tydzien po porodzie nie karmilam ale to bardziej od strony malej byl problem, potem tego mleka mialam na styk, zuzia drobniutka i zawsze od pediatry slyszalam ze sie nie najada i mam mm dokarmiac... Bez komentarza to pozostawie. No ale jakos do 11 miesiaca z karmienie pociagnelam :)
Czy te problemy byly zwiazane z hashimoto... Pewnie nigdy sie nie dowiem :)
A wyniki mialam ponizej swojej normy ale poki karmilam to endo nie zwiekszala mi dawki, tylko pytala jak moje ogolne samopoczucie czy senna jestem itp. Swoja droga to jakie ma byc samopoczucie jak wiecznie w nocy do dziecka wstajesz :-)

Micasia grill w marcu? Hmmm pomysł godny uwagi i bardzo ciekawy jednakże z uwagi na śnieg nie wyobrażam sobie tego. No chyba, że macie osłonę na grilla, żeby mięsko się nie zmarnowało. Mniam ale ochotę dostałam na takie kiełbaski z grilla mocniej spieczone. U nas będzie o tyle łatwiej, że w lipcu poza deszczem nic nie przeszkodzi zrobieniu grilla w ogródku :-).

A powiedz mi,brałaś jodid w ciąży?
Miałaś z karmieniem jakieś problemy?
A jak po porodzie Twoja tarczyca się zachowywała?Miałaś gorsze lub lepsze wyniki niż przed ciąża?

Aaa i ja blisko porodu mialam zmniejszana dawke euthyroxu bo za duza dawka ma wplyw na ilosc mleka...Chyba, nie pamietam dobrze. Moja endo mowi ze wtedy juz dziecka w brzuchu nie ma to troche kosztem swojego zdrowia je karmisz.

Zazdroszczę wagi:)
Ja mam zaufanie do mojego endokrynologa,badam się regularnie,hormony przed ciążą miałam uregulowane więc pod tym względem jestem spokojna:)

Ja w 30 tyd mam 6 na plusie, ale w pierwszej ciazy tez przytylam 9 kg wiec nie duzo. Ale pamietam jak na samym poczatku ciazy bylam pierwszy raz u endo to mnie pocieszyla ze nie przytyje przynajmniej niewiadomo skąd w ciazy :)
Ale nie wiem jakby bylo gdybym nie kontrolowala hormonow, napewno nie ma u Ciebie Rona powodu do zmartwien skoro badasz sie regularnie.

MamaDAwidka my planowaliśmy gdzieś wyjść ze znajomymi i się dobrzze bawić, ale ze względu że jestem w ciąży, to postanowiliśmy zrobić grilla w marcu :)

Aquss a Ty dużo przytyłaś?Bo ja właśnie dużo ale moja Pani Endokrynolog mówi,że to nie przez hashimoto.

a no fakt, źle spojrzałam :D
nie, nie mam... przynajmniej w karcie ciąży

Oj wcielo mi posta. Brak leczenia w I trymestrze moze skonczyc sie poronieniem.
Objawem moze byc nadmierne tycie w ciazy, suchosc skory i u mnie np choroby przyzębia sa zwiazane z moja nieszczesna hashimoto :(

Nie no 1,98 to dobrze normy są od 0,270 do 4,200
A ft4 masz jakiś wynik?bo jest ważniejszy

mam z sierpnia jeden wynik TSH 1,98
ale widzę, że jakiś dziwny wg podanych przez Was norm :)
nikt mi nie mówił, że to źle, a moja gin bardzo panikuje przy jakichkolwiek odchyłach więc myślę, że jest ok :)

Ja mojemu pokazuje zawsze swoją teczkę w której mam wszystkie wyniki badan i zalecenia od endokrynologa.Coś tam wpisuje w swoje dokumenty,ale w karcie ciąży nic nie pisze o problemach z tarczycą.

No niby jest w ciąży obowiązkowe,ale tak jak pisałam najważniejsze są początki ciąży,a większość kobiet nie bada tarczycy przed ciążą wiec nawet jak w trakcie jej trwania zrobią badania,to najważniejszy okres mają za sobą.

Mi ginekolog za każdym razem zapisuje wyniki tarczycy w karcie ciąży jak mu przynoszę. I do tego zapisuje sobie dodatkowo w swojej karcie. Ale nie wiem czy każdy tak robi bo mój gin prawdopodobnie będzie odbierał mój poród bo pracuje w szpitalu w Redłowie i pewnie chce mieć wszystko dokładnie opisane.

No i każdy organizm jest inny,jeden ma objawy książkowe,drugi nietypowe,a trzeci żadnych symptomów choroby.

Moim zdaniem badania tarczycy powinny byc obowiazkowe. W pierwszym trymstrze dziecko tarczycowe hormony ciagnie od ciebie a jesli dla siebie masz za malo to dla dziecka tym bardziej i moze sie to sk

W karcie ciąży jest miejsce na wynik TSH.
Ja nie miałam robionego bo i tak regularnie robię badania prywatnie.
W ciąży ciężko zauważyć objawy.Ogólnie przy niedoczynności główne objawy to:spowolniony metabolizm,zmienny nastrój,zmęczenie,stany depresyjne,opuchlizna nóg,rąk,wszelkie plamy,zmiany na skórze,suche łokcie-ogólnie problem z suchą skóra,włosami mi nawet rzęsy wypadały tak mocno,że miałam łyse plamy!
Ogólnie ciężko jest zdiagnozować chorobę po objawach bo takie objawy mogą świadczyć o wielu chorobach...

Inne tematy z forum

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

polećcie pakiet medyczny (112 odpowiedzi)

jestem w trakcie poszukiwań i chętnie poznam oferty, jakie macie. Nie ukrywam, że szukam pod...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (8 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...