Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 9

Zapraszam :)

*MARZEC*

Mamulka - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
szuwarkowa80 - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
Mara_Jade - 02.03 /córeczka/ szpital Redłowo
Marie - 03.03
Anecus - 04.03 /córcia/
Nefele - 10.03 /synek/ szpital zaspa
Skarabeusz - 13.03
Yoasia - 13.03/córeczka/ szpital Redłowo
Hania - 14.03/synek/Szpital Kliniczna
Aniuleczka25 - 15.03 / synuś /szpital Wojewódzki
szaga - 15.03 / synek
AsiaDK - 19.03 / córeczka/ szpital Redłowo
Aga007 - 19.03/ córeczka/ szpital wojewódzki
13maggie - 19.03
AsiaczeK_S_88 - 20.03/ synek Tomek/ szpital Redłowo
Yooki - 23.03/ synek Szymon/ szpital Wejherowo
Madzia i Krzyś-25.03/synek?/szpital wejherowo
BOYorGIRL- 27.03
Karolkarumia- 30,03 / córeczka Weronika / Szpital Redłowo
MamaDawidka - 30.03 /synek Dawid/ Szpital Redłowo

*KWIECIEŃ*

d@nte - 04.04
Bombelkowa - 7.04/ synek Bartosz / Szpital Redłowo
Tesula - 14.04/ córeczka
mamaalanka- 15.04 /coreczka/Szpital kliniczna
kapiszonka19767-15.04/ synuś
M&ms - 16.04
micasia- 17.04 / syneczek/ szpital Zaspa
Aska84 - 21.04 / synek/Szpital kliniczna
Rona - 26.04/ córeczka Zuzia
Aquss - 27.04 / synek Tymon /szpital zaspa
Rayfall- 30.04/ synuś Antoś
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 9

Tesula, ogromnie zazdroszczę, Do swissa bym się z moimi problemami nie zakwalifikowała , a strasznie żałuję, bo mo pierwszym porodzie jednak trauma została..

A ja już wiem na pewno, że rodzę w Swissmedzie, dziś odebrałam telefon z tą cudowną informacją :D bo jak czytałam Wasze opisy jak wyglądają porodówki w państwowych szpitalach to z każdym kolejnym opisem i każdą listą rzeczy do zabrania moje przerażenie sięgało zenitu...

To ja napiszę jak to wygląda w Swissmedzie...

Sale poporodowe są dwusosobowe, ale ja leżałam sama, odwiedziny są na sali, może być dowolna ilość osób i dowolnie długo (małż był u mnie całe dnie) do porodu dostaje się szpitalną koszulę a dziecko po porodzie jest ubierane w szpitalne ciuszki, potem można dać swoje, ale nie trzeba.
W sali jest wszystko co potrzebne jest dla dzidziusia - pieluchy, chusteczki, krem do pupy, dodatkowo do przewijania bobasa jest specjalne stanowisko podgrzewane podczerwienią aby nie dziecko zmarzło. Podobnie dla rodzącej wszystkie podkłady, płyn dezynfekujący, żel pod prysznic, papier, ręczniki wszystko jest w łazience, która jest w sali poporodowej, także nigdzie nie trzeba wychodzić.

Także jedynie co muszę wziąć ze sobą to:
- klapki,
- koszule na po porodzie
- ręcznik
- pomadka
- przekąski
- laptop (sieć jest dostępna w salach poporodowych)
- laktator
no i dla dziecka jakieś ciuszki
poprzednio 3/4 rzeczy spakowanych wróciło do domu w stanie nie naruszonym :D

I tak to powinno wyglądać w cywilizowanym kraju... i być za darmo...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

A stanik do karmienia? Ubieracie na porod?

Dzięki za odpowiedzi, tak myślałam, że chodzi o te Bella.

Dziś jedziemy poogladać wózki do Bobowózków, na stronie mają mega wybór.

Ja mam przepis na sernik, sprawdzony babciny, tylko że wychodzi taki bardziej zbity, a nie puszysty, za to pyyyszny. Jak coś, to napiszę, :)

ja biorę ubrań po 5 szt- pajacyki, body, kaftaniki i 3 pary spodenek/półśpiochów, 2 czapeczki no i na wyjście jakaś bluza

Asiaczek nie wiem jak to się stało że umknął mi Twój post :)

Dziękuję za uzupełnienie. Dla dziecka do szpitala to wobec tego z higienicznych rzeczy zabieram chusteczki, pieluchy i linomag(na wszelki wypadek).

Podkłady to też się zastanawiałam czy brać czy nie.
A jak z ciuszkami? ile sztuk czego dla dziecka?

mamaalanka w redłowie mam zamiar :)

Ja dziś w nocy od 2 nie spałam bo miałam tak palącą zgagę i mała tak się dziwacznie rozpychała, ze nie byłam w stanie oka zmrużyć ;/

yoasia a gdzie rodzisz?

Bombelkowa to odpoczywaj jak najwiecej a malutka tez bedzie dlugo w brzuszku:)

Moja noc dzis do d... Nie spalam od 3 do 6,mala sie rozpychala,a ja nie moglam zajac wygodnej pozycji.

Dziewczyny a na porod ubieracie juz stanik do karmienia?

ponieważ nie zmieszczę sie do mojej torby do której planowałam i zabieram małą walizkę, to chyba wezmę ubranie na wyjście a jak nie to też mi ktoś dowiezie, jeszcze się nad tym nie zastanawiałam. Możliwe że zabiorę ze sobą wszystko w walizce a w szpitalu rozpakuję i Małż zabierze walizkę i rzeczy z porodu do domu.

Mam tylko nadzieję, że wszystko pójdzie dobrze i nie będę musiała dłuzej zostać :(

Yoasia wkładki laktacyjne to zależy od cycków ;) tzn od ich produkcji :) ale tak 2-3 dziennie na jednego cyca idzie na początku :) najbardziej leci jak karmisz, wtedy pod drugiego podkładałam pieluchę tetrową bo był mega wyciek :)
Walizką się nie przejmuj :)

AsiaDK mi przyporodzie koszule się wcale nie pobrudziły, przebrałam się dopiero jak szłam się kąpać po kilku godz jak dałam radę wstać :) no ale jak chcesz to oczywiście możesz wziąć taką co wyrzucisz chociaż nie wiem czy to ma sens :) ja miałam taką do karmienia i po porodzie jak zabrali małą na ważenie i mierzenie i po szyciu mąż mi mył brzuch i nogi mokrymi chusteczkami i normalnie sobie ją zsunęłam niżej (bo do porodu miałam podsuniętą) i wtedy przynieśli młode do karmienia i na dwie godz zostawaliśmy w sali porodowej. A dopiero potem jak się dokładnie wykąpałam to przebrałam na czystą, bo wiadomo, że coś tam gdzie niegdzie zostało z wód płodowych itd

Nie wiem jak wyglądają prysznice w innych szpitalach, ale np w Gdyni są same węże bez słuchawek, więc i tak trzeba się tym polewać i włosów jak nie masz zamiaru myć to nie zmoczą się ;)
Jeśli to jest lista tylko szpitalna, a nie domowa wyprawka, to ja do szpitala nie miałam i nie biorę żadnych kremów, soli fizj, kompresów, nic do pępka, bo szpital zajmuje się sprawami kąpieli i pielęgnacji i dają swoje smarowidła itd, musisz mieć tylko chusteczki mokre bo nimi kąpią (przynajmniej w Gdyni) i pampersy :) pieluch tetrowych biorę 5 plus 3 flanelowe- tetrowe do wycierania po kąpieli bo smarują mega ilością parafiny i przed ubraniem lepiej położyć i otulić dziecko pieluszką, żeby się nie przykleiło do ubranek ;) a flanelowe pod główkę kładłam
podkłady w szpitalu też raczej nie potrzebne, ja nie miałam, przewijałam na łóżku, chociaż były przewijaki i lignina do podłożenia czy tam swoje pieluchy wystarczy rozłożyć

no i jeszcze dopisz koło do siedzenia po porodzie jeśli ktoś ma :)

ubrania na wyjście ja spakowałam mężowi w domu do fotelika i przywiózł jak przyjechał po nas

a co do przepisu na sernik to mąż ma tylko na taki z ziemniaków, cokolwiek to oznacza :D ale taki robią w cukierni :)

Ja jeszcze biorę małe lusterko, bo podobno żadnego tam nie ma, ale mogę się mylić.
Rzeczy na wyjście zabierasz ze sobą? Ja bym musiała drugą torbę ze sobą zabrać, więc tylko spakuję i pokażę mężowi co ma zabrać.

Dla mamy:
DOKUMENTY:
-dowód osobisty, RMUA, karta ciaży, grupa krwi, ostatnie wyniki(morfo, mocz,usg itp.), jak ktoś choruje to inne ważne dla niego dokumentacje medyczne
HIGIENICZNE:
-pojemnik na soczewki, płyn do soczewek, okulary, etui (to jeśli ktoś używa ;) )
- kosmetyki : np.
* płyn do hig. Intymnej, ktoś wspominał jeszcze o tantum rosa na czas po porodzie
* pasta do zębów i szczoteczka
* szampon i żel do mycia, dezodorant najlepiej nieperfumowany lub lekko perfumowany
* żel do mycia twarzy, krem do twarzy itp. to u mnie w postaci próbek
* żel antybakteryjny do rąk
(ja biorę jeszcze czepek jednorazowy pod prysznic na czas porodu, bo mam krótkie włosy i nie chce żeby mi się póżniej kleiły do twarzy)
-pomadka wazelinowa do ust
- wkładki laktacyjne
- wkłady poporodowe (10 szt biorę do szpitala)
- ręcznik papierowy ,papier toaletowy miękki
- przybory do włosów (kto co tam potrzebuje, ważne żeby nie przeszkadzały rodzącej podczas porodu)
- chusteczki nawilżone do rąk i moja fanaberia malutki olejek do masażu pleców(przeczuwam u siebie bóle krzyżowe
-nakładki na deskę sedesową (wiem że nie są potrzebne, ale wizja bawienia się w trakcie skurczów lub po nacięciu z papierem lub na narciarza skutecznie mnie odstrasza ;) )
- maść do smarowania piersi (purelan, ziajka itp.), i jak ktoś cierpi na taką dolegliwość maść na hemoroidy(po porodzie mogą się nasilić dolegliwości
UBRANIOWE:
- stanik laktacyjny 1szt (ja biorę 2 szt )
- koszula do karmienia 2 szt
- majtki poporodowe ( ja mam 4 szt siateczkowych) plus ciemne majtki bawełniane (3 pary)
- koszulka do porodu 1 szt(polecany jest duży t-shirt lub koszula rozpinana )
- szlafrok cieńszy
- kapcie i klapki pod prysznic
- skarpetki
- ręcznik kąpielowy 1 szt i ręcznik mniejszy 1 szt(zabieram też malutki na sam poród żeby zmoczyć i się odświeżyć))
-ewentualnie jakieś ubranie na wyjście ze szpitala
INNE:
- laktator (ja nie posiadam więc nie biorę, w razie czego ktoś mi dokupi i dowiezie)
- woda mineralna niegazowana (polecana w butelce z dziubkiem, dla wygodnego otwierania)
- kubek , sztućce, jakieś wafle ryżowe albo pieczywo chrupkie to dla mnie i coś do jedzenia dla Małża na poród
- telefon i ładowarka ew. słuchawki
- gazeta
- aparat (naładowane baterie i pusta karta pamięci ;) )

Dla dziecka:
(tu proszę o uzupełnienie bo nie mam zielonego pojęcia ile czego się zabiera)
- rożek i kocyk cieplejszy ( na wyjście )
- sudocrem lub jakiś krem na oparzenia (ja nie zabieram)
- linomag
- sól fizjologiczna do przemywania oczek i noska
- kompresy nie jałowe lub jałowe nie wiem czy brać i jakie
- spirytus 70 % lub octenisept ( do pępuszka)
- pieluszki tetrowe 2-3 szt i/lub pieluszki flanelowe
- podkład do przewijania 5 szt
- chusteczki nawilżane 1 opakowanie
- pieluszki newborn 1 opakowanie(powiedziano mi że ok 10szt na dobę)
- body ( krótki rękawek i długi rękawek); śpioszki (z krótkim rękawkiem i z długim rękawkiem); pajacyki; kaftaniki
- czapeczka wiązana cieńsza i jedna ciepła na wyjście
- niedrapki
- skarpetki 2 pary
- ubranko na wyjście (kombinezon czy cos takiego)

Ok, skleciłam listę wyprawkową do szpitala dla mamy i dziecka. Proszę uzupełnijcie jak coś pominęłam albo nie tak napisałam. Będę b. wdzieczna :)

Asiaczek- nie zmieniałam proszku, nie jadłam nic uczulającego, nie mam suchej skóry, a balsam dla alergików. CHOLERYYYY dostanę z tym swędzeniem.

Co do wkładek laktacyjnych- to zależy jak się taka laktacja rozbuja. Ja wzięłam 10 par i 8 przywiozłam do domu, bo nie miałam mleka, a koleżance z sali tak leciało z drugiej piersi przy karmieniu, że przez 3 dni zużyła chyba z 50.

Co do koszuli- możesz wziąć T-shirt męża, po porodzie i tak będzie zakrwawiona itp, nie odpierzesz, a bez żalu wyrzucisz. Szkoda dobrej koszuli.

to ja jeszczę dorzucam jedno pytanko - czy na sam poród muszę mieć już ubraną koszulę do karmienia, czy np moge sobie jakąś koszulkę, taką dłużą wziąć którą np po porodzie wyrzucę ?

Hej dziewczyny! Ja dzis w troszkę lepszym nastroju, chociaż noc mialam mega ciężką :(

Postanowiłam jednak spakować się do małej walizeczki na kółkach(tak wiem wyjdę pewnie na szurniętą, ale naprawdę się nie zmieściłam do swojej torby). I a propos pakowania to chyba czytacie mi w myślach bo m.in. wściekałam się właśnie na te podkłady poporodowe, że to taka wielka paka a tylko 10 szt. więc je otworzyłam i się załamałam(mam właśnie te bella). Strasznie sztuczne to dziadostwo, bez kleju więc jak znam życie to będzie się przesuwać w każdą stronę i takie mam wrażenie mało przyjemne ;/

A mam jeszcze pytanie do doświadczonych mamusiek. Ile trzeba zabrać ze sobą tych wkładek laktacyjnych i z jaką częstotliwością się je zużywa??

hehehe :D

Asiaczek, to nie masz czego żałować, mało atrakcyjny widok :-D

Asia to chyba nie AŻ tak mało :) ja idę 4 marca to się dowiem :D mój w 35 tyg skończonym ważył ledwo 2 kg

ja jestem przed 3 porodem i nadal nie wiem jak wygląda czop :D

Inne tematy z forum

Zwrot podatku 2025 (30 odpowiedzi)

Hej.aczy już wysyłają zwroty w Gdyni? ktoś dostał?

ciekawe książki dla 4 latka jakie czytacie? (58 odpowiedzi)

czy możecie polecić jakieś fajne tytuły książek dla 4 latka do poczytania na dobranoc. W...

FAJNE msze dla dzieci gdzie w GDAŃSKU? (35 odpowiedzi)

no właśnie