Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 9

Zapraszam :)

*MARZEC*

Mamulka - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
szuwarkowa80 - 02.03 /synek/ szpital Zaspa
Mara_Jade - 02.03 /córeczka/ szpital Redłowo
Marie - 03.03
Anecus - 04.03 /córcia/
Nefele - 10.03 /synek/ szpital zaspa
Skarabeusz - 13.03
Yoasia - 13.03/córeczka/ szpital Redłowo
Hania - 14.03/synek/Szpital Kliniczna
Aniuleczka25 - 15.03 / synuś /szpital Wojewódzki
szaga - 15.03 / synek
AsiaDK - 19.03 / córeczka/ szpital Redłowo
Aga007 - 19.03/ córeczka/ szpital wojewódzki
13maggie - 19.03
AsiaczeK_S_88 - 20.03/ synek Tomek/ szpital Redłowo
Yooki - 23.03/ synek Szymon/ szpital Wejherowo
Madzia i Krzyś-25.03/synek?/szpital wejherowo
BOYorGIRL- 27.03
Karolkarumia- 30,03 / córeczka Weronika / Szpital Redłowo
MamaDawidka - 30.03 /synek Dawid/ Szpital Redłowo

*KWIECIEŃ*

d@nte - 04.04
Bombelkowa - 7.04/ synek Bartosz / Szpital Redłowo
Tesula - 14.04/ córeczka
mamaalanka- 15.04 /coreczka/Szpital kliniczna
kapiszonka19767-15.04/ synuś
M&ms - 16.04
micasia- 17.04 / syneczek/ szpital Zaspa
Aska84 - 21.04 / synek/Szpital kliniczna
Rona - 26.04/ córeczka Zuzia
Aquss - 27.04 / synek Tymon /szpital zaspa
Rayfall- 30.04/ synuś Antoś
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie 2013 vol. 9

ja właśnie po badaniu, szyjka długa, zamknięta, maleństwo troszkę mało wąży, 36 tc-niecałe 2,5 kg, z wymiarów przesunął mi się termin na 28 marca, ale i tak nie biorę tej daty pod uwagę, dziś został pobrany wymaz więc jeszcze biegnę zanieść do laboratorium

tesula odejscie czopa sluzowego zwiastuje ze organizm przygotowuje sie do porodu owszem u kazdej inaczej to wyglada niekiedy sluz odchodzi stopniowo nawet 3 tygodnie przed porodem mozna miec zwiekszona wydzieline czasem odchodzi w calosci podbrawiony krwia w pierwszej fazie porodu wiec roznie to nie jest i nie powiedzialabym ze nic nie oznacza

o to dobrze ze glowka w dol bo juz pozycji nie zmieni bo ma za malo miejsca;-) bedzie ok

mamaalanka, to chyba za wiele odemnie nie zależy w kwestii wstrzymywania się? :) Mało chodzę, dużo leżę, nic prawie nie robię.. Ale jak synek bedzie chcial wyjść to pewnie nie zatrzymam..

anastazja leży już główką w dół od 3 tygodni.
streptococus nie wiem, wczoraj skończyłam antybiotyk, 1.03 mam wymaz i sie okaże.

tesula.. a to nie wiedziałam, że wtedy trzeba 6 w 1.. Coza głupota :/

Ja po SN miałam jakieś 4 czy 5 tyg, ale malutko bardzo :) jak mi koleżanki opowiadały, że je zalewało to ohoo

M&ms a może skórę masz wysuszoną? smarujesz się czymś? a puchnięcie to od zbierającej się wody może... jesz dużo soli?

Ale się rozpisałyście!

Tesula niekoniecznie po cc mniej się krwawi- ja miałam po cc połóg równo 6 tygodni, przy tym bardzo obfity. Tak więc może to zależy też od wcześniejszych doświadczeń z miesiączkami..

Byłam na badaniach, nie mam cholestazy. Tylko czemu mnie tak wszystko swędzi i puchnę???

Rayfall

ja miałam kupione do pierwszego porodu 3 opakowania... i nie zużyłam ani jednej sztuki
W szpitalu mieli ogólnodostępne, a po cesarce się mniej krwawi i po domu to już w zwykłych allwaysach (cienkich) biegałam

http://allegro.pl/apteka-bella-mamma-mama-podklady-poporodowe-10-szt-i3022752467.html
ja miałam te, ale tym razem już nie kupuję :) bo zużywałam po 3 i wyrzucałam resztę :/ ja w Redłowie rodzę, a tam dają swoją ligninę, wygodniej mi z nią było niż z tym a w domu już mi starczyły zwykłe podpaski te grube takie

Dziękuje za namiary na najtańszy Katarek, skorzystam :)

Jako że dużo z Was jest już doświadczonymi w trudach połogu, mam pytanie odnosnie tych wkładów poporodowych- dużych podpasek. Jakiej firmy najlepiej wybrać i jak one tak naprawdę się nazywają?

Micasia, przepraszam, sklerozę mam :/ jutro rano spytam bo właśnie padł :) zapiszę sobie przypomnienie w tel :P

Asiaczek co z sernikiem ma coś Twój Mąż?

padam na twarz, a dzisiaj miałam tylko kawę dla gości, a w sobotę mam obiad, to dopiero padnę. :/

ooo Bombelkowa dobrze ze napisałaś o tym eutoryxie bo moja endo mowila mi ze jak teraz zrobie badania na przeciwciala i nie bedą podwyzszone to mam na 2miesiace go odstawic po porodzie i potem zrobic badanie by zobaczyc co i jak.a mam dawkę 150,badania bede robic w przyszlym tyg wiec sie okaze co i jak:) kurcze ten streptococus tez mnie dopadl i niewiem sama od czego,biore antybiotyk i za pare dni sie okaze czy zwalczyl ta bakterię:(

acha i bombelkowa spokojnie mpierwszy porod to raczej dosc dlugi proces pewnie mowili na szkole rodzenia pierszy etap to okolo 1godzin na centymetr rozwarcia wiec na pewno zdazysz do szpitala ,nawte gdyby wszystko szlo szybciej zdazysz sa jeszcze parte a i one trwaja?a twoja dzidzia lezy glowka do dolu?jak streptococus zwalczony?

odnosnie szczepionek sa rozne szkoly jedna mowia w ogole nie szczepic inne sczepic na wszystko i badz tu madrym ja szczepilam bede szczepic polecam szczepienia z tymze niestety uderzaja one po kieszenie szczegolnie te nadoobowiazkowe

bombelkowa tak wzmozony sluz zwiastuje porod gdyz w momencie zaplodnienia szyjka jest zamykana czopem sluzowym to taka ochrona przed drobnousutrojami odchodzenie sluzu to jakby zwiastun...aczkolwiek wazniejssze jest krwawienie ale ono raczej pojawia sie tuz przed samaym porodem ewentualnie po masazu szyjki ktory stosuje sie gdy w dniu rminu porodu nie ma zadnych oznak ale to ciebie raczej nie dotyczy oszczedza sie jak pisz dziewczyny gdzy kazdy tydzien wiecej w brzuchu to lepiej dla dziecka

Przytyłam niby 12 kg, ale mnie się wydaje duuuużo więcej;/ Dzisiaj mam naprawdę kiepski dzień. Wszystko mnie irytuje i wydaje mi się, że brzuch osiągnął monstrualne rozmiary bo nie jestem się w stanie w żadnej pozycji ułożyć. Byłam tak padnięta(nicnierobieniem i denerwowaniem się na za małą torbę), że zasnęłam na siedząco z książka w jednej a kotem w drugiej ręce.

Matko Wy o szczepionkach już mówicie, a ja zupełnie zielona w tej kwestii(jak w każdej innej również mam wrazenie.

We wszystkich szpitalach i przychodniach podają Euvax, także jeśli szpital zgodzi się na Engerix (jedyny możliwy zamiennik) to później, przy szczepieniach w przychodni trzeba kupować szczepionkę 6 w 1 bo tylko tam jest kontynuacja...

A szpitale i przychodnie nie chcą zgadzać się na szczepionki zakupowane przez rodziców, bo szczepionka musi być przechowywana w odpowiednich warunkach chłodniczych i np. latem zanim dotrze z apteki do przychodni może się już do niczego nie nadawać, a szczepienie jest zawsze na ich odpowiedzialność

Z kolei jeśli w przychodni jest apteka, to raczej nie ma na stanie wszystkich rodzajów szczepionek tylko są one na zamówienie - jak ktoś ma czas latać kilka razy do przychodni z dzieciakiem to powodzenia życzę (najpierw po receptę, potem zaszczepić)

Wiem co piszę bo sama szczepiłam córę Engerixem - miałam wykupiony dla niej abonament w prywatnej sieci - w dniu szczepienia najpierw jechaliśmy do Gdyni na Engerixa, stamtąd do innej przychodni w Gdyni żeby zaszczepić pneumokoki (refundowane przez mojego pracodawcę, więc nie ja wybierałam gdzie szczepię) i na końcu do naszej przychodni, żeby podać resztę szczepionek - dobrze że była możliwość szczepienia po południu... masakra...

A co do śluzu - to w końcówce pierwszej ciąży musiałam nosić podpaski, bo wkładki nie wystarczały, także nic on nie znaczy

Oo moja mała dokładnie tyle ważyła :-) tylko że urodzona w 41 tygodniu

Bombekowa lepiej sie wstrzymaj z rodzeniem za tydz max 2. ja rodzilam w 36 tyg i nikomu tego nie zycze. Niby waga normalnego dziecka 2780,ale co sie nalatalam po lekarzach i rehabilitacjach to juz dziekuje bardzo.

Inne tematy z forum

malejące piersi po porodzie? :) heh... (53 odpowiedzi)

hej dziewczęta... Temat może i banalny, ale dla mnie taki se :) Pytam z ciekawości-czy...

ciąża a żelowe paznokcie (13 odpowiedzi)

Witam koleżanki......czy wiecie o jakiś przeciwskazaniach do robienia sobie żeli w trakcie...

ciekawe książki dla 4 latka jakie czytacie? (58 odpowiedzi)

czy możecie polecić jakieś fajne tytuły książek dla 4 latka do poczytania na dobranoc. W...