Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 21

21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN
15.03 katarin- synek Kubuś
15.03 (20.03) Virae - córka Marta, Kliniczna CC
17.03 (15.03) Aniuleczka25 - synuś Nikoś 3150g i 54 cm/ Wojewódzki SN
18.03 (13.03) Yoasia - córeczka Lenka 2850g i 53cm/ Redłowo SN
21.03 (25.03) Madzia i Krzyś - synek Bartuś 3850g i 61 cm/ Wejherowo SN
25.03 (07.04) Bombelkowa - synek Bartosz 3780g i 55 cm/ Redłowo CC
25.03 (19.03) Aga007 - córeczka Natalka 4040g i 56 cm / szpital wojewódzki
26.03 (14.03) Hania - synek Kubuś 4670g i 61 cm/ Kliniczna CC
29.03 (19.03) AsiaDK - córeczka Anastazja 3500g i 54 cm / Redłowo CC
29.03 (15.30)Yooki - synek Szymon 3500 i 55cm/ szpital Wejherowo
31.03 (02.04) Anik - córeczka Hania 3870 g i 58 cm / kliniczna CC
01.04 (27.03) BOYorGIRL- córeczka Nina 3580g i 53 cm/ Redłowo SN
04.04 (30.03) MamaDawidka - synek Dawid 3390g i 54 cm/ Redłowo SN
05.04 (17.04) Dimis - synek Tymek 3430g i 53 cm/ Redłowo SN
07.04 (14.04) Tesula - córka Alicja 3490g i 57 cm/ Swissmed CC
07.04 (15.04) kapiszonka 19767synek antoś 3650g 52cm kliniczna SN
13.04 (26.04) Rona- córeczka Zuzia 4090g 60 cm/ Wejherowo SN
15.04 (27.04) Aquss - synek Tymek 2830g i 52 cm / Zaspa SN
16.04 (21.04) Aska84 - synek Szymek 2780g i 51 cm/ Kliniczna SN
16.04 (16.04) EmNEm/ M&ms córeczka Maja 3770g i 57 cm/ Kliniczna CC
19.04 (15.04) mamaalanka- córeczka Lenka 3580g i 58cm /Zaspa SN
24.04 (17.04) micasia- syneczek Bartuś 3945g i 57cm/ Zaspa SN
01.05 (30.04) Rayfall- synuś Antoś 3750g i 55 cm/ Swissmed CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 21.

Rona , ja uważam że do dwoch lat jest najlepiej. U nas jest 1,5 roku rożnicy. Ale wiadomo, kazda rożnica miedzy rodzenstwem bedzie miala swoje plusy i minusy, wyrzeczenia itp

Zuzia spadła mi z łóżka.mam żal do siebie,że jestem tak głupia!Mała jest na etapie pełzania,przemieszcza się w ten sposób z pokoju do kuchni itd.przewijałam ją na otwartym łóżku poszłam tylko wyrzucić pampersa,usłyszałam tylko szurnięcie krzesłem(miałam zastawione łóżko taboretem)wbiegłam do pokoju a Zuzia leżała na ziemi na brzuszku czyli w takiej pozycji jak ją zostawiłam. nie płakała,wzięłam ja na ręce,obejrzałam,ale chyba nic się nie stało.Idiotka ze mnie!mogłam ją do łóżeczka położyć...
My mamy ustalony rytm dnia,no chyba ze m mój M ma wolne-wtedy jest masakra,jakoś jak jestem sama z wszystkim się wyrabiam,a jak On jest w domu to zawsze mam jeszcze milion rzeczy do zrobienia wieczorem jak Młoda już śpi.No ale Zuza jest jedynaczką wiec całą uwagę i czas poświęcam tylko jej,wiec łatwo mi wszystko zorganizować:)A tak przy okazji,jak myślicie jaka jest najlepsza różnica wieku miedzy dziećmi?Chciałabym postarać się o rodzeństwo dla Zuzi:P

Virae nie pamiętam żeby coś takiego mi dokuczało po CC, no ale ja miałam cięcie w styczniu 2009 także już sporo czasu minęło. Bliznę mam jaśniutką :)

Jeszcze pytanko do dziewczyn, które miały cc - jak wyglądają wasze blizny? I czy macie czucie w obrębie cięcia? Moja blizna nadal widoczna, jest dość mocno czerwona, jedynie w miejscu, gdzie zdrapałam kawałek stupa jest jaśniutka (gdybym wiedziała to bym całego stupa zdrapała). Nadal nie mam czucia w dość dużym obszarze. Czasem mnie piekielnie zaboli, aż się zginam wpół :( O jeansach biodrówkach zapinanych na guzik mogę zapomnieć, noszę tylko takie na gumę z wyższym stanem ,bo inne wrzynają mi się w bliznę i bardzo boli :( To normalne po 7 miesiącach???

No my smoczka nie używamy :( także w nocy ja robię za smoczek :(( nawet nie mam siły latać za butelką, a Kacper też ma słaby sen więc jak tylko Kuba 'miauknie' to biorę go do nas do łóżka bo nie chcę walczyć z dwójką :PP :(( Mam nadzieję że w końcu Kuba wyrośnie z pobudek nocnych :P - Kacper wyrósł :))
Asiaczek a można już normalny makaron dawać maluchom?? Ja na słoiczkach lecę ale czasem jak my jemy to bym chętnie i małemu dała żeby miał zajęcie :)) chociaż jeszcze nie sadzam go z nami w kuchni jak jemy, bo skoro leży sobie grzecznie w pokoju na podłodze to po co mam sobie życie utrudniać?? :))
Kuba na razie się obraca z pleców na brzuszek i odwrotnie i pełza trochę do przodu, na boki i do tyłu :) nie siada jeszcze, czasem na czworaka 'stanie' ale to tyle :) no i dobrze :))
Wczoraj robił za 'maskotkę' w przedszkolu jak byłam u Mikołaja na zajęciach otwartych - leżał sobie na podłodze w 'kojcu' zrobionym z puf i całkiem mu się podobało :))

u nas też nie ma planu dnia, to chyba nierealne przy trójce dzieci :P

a ja jeszcze do pracy mam iść...

Tomek nie chce nic jeść, no ale daję mu, bawi się, dziś miał makaron :P czasami chrupka weźmie, ale zdecydowanie woli chleb, tego nigdy nie odmówi :) jedyna jego przekąska... nie próbowałam jeszcze z biszkoptami, może by mu zasmakowały, ale nie chcę dawać mu słodkości jeszcze :)

posuwa się tylko do tyłu, ale d*pkę podnosi do raczkowania i się buja, ciągle sobie siada :) czasaaaami uda mu się przesunąć dwa razy zamiennie ręce w przód, ale szybko się zniechęca :) najszybszy sposób na przemieszczanie? pozycja czworakowa, siadanie, obrót, pozycja czworakowa, siadanie itd, potrafi tak przemierzyć cały pokój :D
ząbków jeszcze nie mamy
nocki różne- właśnie jesteśmy na etapie odstawiania nocnego karmienia małymi krokami :) najpierw wymyśliłam, żeby mu dawać mm w nocy, bo praktycznie całą noc na cycku wisi, ja w jednej pozycji śpię i wszystko mnie boli :/ i myślałam, że to nie głód, tylko chęć pociumkania, no bo jak już jest to dlaczego by nie trzymać w buzi? :) dawałam mu więc na pierwszą pobudkę 23-24 mm, wypijał 90-150... ale druga pobudka ok 2-4 to już nieprzytomna nie dawałam rady i brałam go do łóżka...
przedwczoraj na tą pierwszą pobudkę jeszcze nie spałam, więc go ponosiłam ze smokiem i zasnął... wczoraj też :) więc póki co kontynuujemy, jak stwierdzi, że nie ma sensu się budzić tak szybko na samego smoka to po kilku dniach spróbujemy tej strategii z następną pierwszą pobudką późniejszą :)

Ja na wagę wolę nie wchodzić żeby się nie denerwować :PPP :(( wagi sprzed ostatniej ciąży na pewno nie osiągnęłam i sporo do niej brakuje :( - jakoś słabo schodzi tym razem :(

No niewdzięczne te dzieciaczki jeśli chodzi o mówienie 'mamama' Kuba też raczej 'tatataata' i różne inne ale nie jestem w stanie zapamiętać :) Starsi też najpierw 'tata' mówili :PP

U nas zasypianie wygląda różnie, najchętniej zasypia przy piersi, ewentualnie przy butelce ale to trzeba się trochę nagimnastykować żeby 'zaciągnął' :P jak jest już śpiący to nie ma mowy o zjedzeniu np. kaszki łyżeczką :P. Na spacerkach Kuba zasypia w wózku jak jest jego pora to bez niczego, a jak np. tak jak dziś obudził się za szybko i potem jeszcze chciał spać to pociumkał chrupka i usnął jak już do domu weszłam :PP :)) Ale zdarzyło się też ze zasnął na podłodze :) no i na rękach też czasami ale to raczej jak się nie doczeka na mnie :PP. Ale generalnie jak dostanie cycka a jest śpiący to chwilka i odlot :))

Dziś pierwszy raz poszliśmy na spacer w spacerówce :) i o ile pierwszy raz to jakoś bez różnicy bo na leżąco cały czas był, o tyle po południu jak mu podniosłam oparcie to mina bezcenna :)))

Hmm no i muszę obniżyć łóżeczko, bo skubany łapie się za brzegi i podciąga :PP

U nas nie ma niestety stałego planu dnia :( popołudniami za dużo się dzieje, zresztą jak starszych w domu nie ma to też codziennie coś do załatwienia albo do zrobienia, drzemki w ciągu dnia też różnie (jeden dzień śpi 2 godz a czasem tylko 20 min :P), nocki niestety też z pobudkami z różną częstotliwością :P
Dziś w ogóle jakoś za szybko dzieciaki mi posnęły :PP nie wyrobiłam się z kąpielą :PP

Ja wróciłam do mojej wagi, ale miałam wtedy nadwagę z 5kg, wrócę do walki z nią jak skończę karmić :P
Ja stopę mam taką samą, ale moja mama np. po 4 ciążach ma większą o 1,5 numeru.

Emilka sama nie zasypia (miała taki etap, ale tylko przez chwilę), u mnie zasypia tylko przy cycku, natomiast u babć na rękach da się ululać. Ostatnio noce mamy tragiczne :(, pobudki co godzinę, więc praktycznie śpi z nami. Uroki ząbkowania/

Virae, Emilka zaczęła od "mamłaa", "mniamnia", itp., a teraz od dwóch - trzech tygodni też tylko "tatatata" i czasem "lala", "gaga", "baba". Jak jest bardzo nieszczęśliwa i głodna to jej się czasem wyrwie "miamaa" żałosne. :P Sporadycznie wypowie coś bardziej awangardowego, jak np. "spapłaj".

Hej dziewczyny. Mam 7 miesiecznego synka urodzonego 4.03:) nie jesteśmy z gdanska, Moj partner tu pracuje. Czasami strasznie doskwiera mi brak towarzystwa, bo nie nie znam tu praktycznie nikogo, poza kilkoma bezdzietnymi koleżankami z pracy. Czy są jakies miejsca w gdansku lub Sopocie dla matek z dziecmi?jakies kawiarnie gdzie mozna posiedzieć w towarzystwie innych mam? Przeraża mnie wizja zimowych wieczorów, kiedy o 16 ciemno, zimno...co my będziemy robic;) jakies propozycje :)

ja dzisiaj postanowiłam uspac w dzień Zuzie bez cyca.50 minut bujałam ja w bujaczku,była już tak zmęczona ze płakała z zamkniętymi oczami.potem jakieś 20 minut nosiłam ja na rekach bo uspokoić sie nie chciała cała szuje i ramiona mi obśliniła bo cyca szukała,gdy zasnęła chciałam ja do łóżeczka odłożyć a Ona sie budziła i tak 4 razy ja wyjmowałam z tego lózka,gdy w końcu usnęła to po 15stu minutach obudziła sie na dobre.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czy Wasze dzieciaczki gaworzą? Dużo sylab mają w swoim repertuarze? Bo Marta od dwóch tygodni tylko tatatatataaaaa lub krótko tata (ku uciesze męża) ;) Czasem tylko kakaka i lalalaa. A gdzie mamamama? :D

rzeczywiście jest tam opisana metoda że tak nazwę ją "pokrzyczy i zaśnie", cieszę się ogromnie że nie muszę nic takiego stosować, nie zniosłabym płaczu dziecka /dlatego chyba nie udało mi się nauczyć Nastke ssać piersi, nie chciała marudziła, ryczała, nie mogłam patrzeć jak się męczy.../

Też mam ta ksiazke... Fajna chociaz ja nie korzystalam z tamtych sposobow.
U nas z tym rytmem dnia jest roznie, staram się ale wiem ze wiekszosc wolnego czasu poswiecam starszej i czasem mam wrażenie ze Tymek to tak caly czas samopasem...
A z zasypianiem w dzien mam dwa glowne problemy:
-wypadajacy smoczek,
-glos mojej corki, jak tylko go slyszy gdzies w oddali to oczy jak 5 zl

Wydaje mi sie ze wiekszosc dzieci ma problem ze spaniem w dzien, za duzo bodzcow dookola i zmeczenie tez nie jest takie jak wieczorem po calym dniu.

o dziwo problemów z zasypianiem wieczornym nie mam, po kąpieli jest kasza jeszcze trochę pobryka na dywanie, później kładę do łóżeczka, czytam bajkę lub włączam karuzele i śpi :), o dziwo ponieważ pierwsze ok 3 msc była usypiana na rękach w dodatku chodząc - jak się siadło to był ryk, następnie był wózek i jak nie chciało mi się już nosić wózka do domu - mieszkam na 3 piętrze bez windy, to łóżeczko

w dzień to było troche walki zanim nauczyła się spać w łóżeczku - usypiałam ją u nas w łóżku leżąc koło niej, teraz różnie bywa - zazwyczaj zasypia w łóżeczku, wczoraj nie byłam na spacerze to spała 2,5 godz na balkonie

czytałam książkę Każde dziecko może nauczyć się spać - polecam ... jest np. napisane że codziennie musi się wszystko odbywać o tej samej porze, kąpiel, karmienie, np czytanie bajki lub tulanie .... dziecko ponoć kojarzy że codziennie po tych samych czynnościach idzie spać, dobrze jest położyć jedną maskotkę lub zabawkę dziecku w łóżeczku /u nas efekt był taki, że przez pierwszy miesiąc Nastka bawiła się przed zaśnięciem miała jedną maskotkę w rógu łóżeczka to czasami ją tylko brała, w nogach miała jakąs grzechokę i zasypianie wyglądało tak że przekręcała się na brzuch, nastęnie obrót o 180 stponi i zabawa, chciałam już zabrać jej zabawki ...nie pamietam juz wiele rzeczy, oj i tak sie rozpisałam, mogę pożyczyć książkę ...

moja starsza całe noce przesypia odkąd skończyła 8 m-cy i nie wiedziałam przy niej co to jest ząbkowanie - zazwyczaj przy myciu dziąsełek odkrywałam kolejny ząb w paszczy... obecnie ma już wszystkie

Dimis - jak to od kilku dni to może to skok rozwojowy 26 tygodnia???
Ten związany z lękiem separacyjnym?
Moja zaczęła łkać przez sen, nie płacze, smoczka ma, tylko tak "hyka" i uspokaja się dopiero jak ją wezmę i przytulę, co się kończy spaniem ze mną w łóżku, ale dziś przespała całą noc od 20 do 6 rano bez żadnej pobudki - ja się obudziłam o 3 to jej zatankowałam flaszkę na spiocha, ale to tak profilaktycznie, bo ona mi w dzień mleka pić nie chce, jakbym jej nie dała to pewnie i tak by spała do 6

Dimis, moze jednak zeby... moze nie bolą go jakoś strasznie ale przeszkadzają w spaniu. A na rekach dzieciaki sie relaksuja, odprezaja i czuja sie bezpiecznie i wtedy bol jest tez mniej straszny, wiec pewnie dlatego spokojnie zasypia...

Haha przez najblizsze dwa lata pewnie bedziemy wszystkie nieprzespane noce i marudne dni na zęby zrzucać...potem wszystkie zęby wyjdą i trzeba bedzie znaleź sobie nową wymówkę ;-P

U nas trzecia noc koszmarna. Młody budzi się ok 22-23 i potem budzi się co godzinę, nie wyrabiam już.... I nie wiem o co idzie, raczej nie zęby, bo nie płacze, brzuch też go nie boli. Wystarczy na ręce wziąć i jak odjął przechodzi i śpi, ale tylko na rękach i przy mnie. Podobno jak dzieci kończą pół roku przesypiają cała noc, 4 dni temu skończył i śpi gorzej niż jak miał 4 miesiące ;P

4 tygodnie po porodzie wróciłam do swojej wagi, szkoda tylko, że dalej stoi i nie chce spaść

Aha jak nie mogę poradzić sobie z dziennym usypaniem to wkladam do fotelika samochodowego , robie coś w kuchni albo suszę włosy, bujam nogą i też wtedy odpłynie.

Mamaalanka, mi sie tez wydaje ze od sliny to by raczej byla tak wokol ust, tak jak mówisz, ale na powiekach, dziwne troche...

U nas usypianie wygląda tak, w ciągu dnia lulanie ale krótkie, bo klade go jak juz jest padaką i szybko odplywa ze smoczkiem. Kiedys zasypial sam w kolysce z miskiem albo pielucha na buzi, nawet nie wiem kiedy i dlaczego mu sie to zmienilo. Albo zasypia w wozku wiadomo, na spacerze.

Za to wieczorne usypianie to bajka, godzine przed kąpielą dostaje miske kaszy, przy kapieli zadowolony ze hej bo ladnie najedzony i potem troche podje z piersi i zaraz sie denerwuje ze spac chce a matka tu mu cyckiem wymachuje, smoczek, do kolyski i spi. Jednym slowem cudownieeee ;)

W nocy budzi się często i wtedy albo smoczek albo cycek.

Ja wrocilam do swojej wagi.

Tylko tak sie zastanawiam ze od sliny to by miala obok ust a ona ma cala buzie. A szczegolnie powieka.

Inne tematy z forum

macierzyński a likwidacja firmy (4 odpowiedzi)

Witam, Mam nadzieję, że jakaś obeznana osoba w kwestiach pracowniczo-zusowskich wesprze mnie...

Rodzina zastępcza ??? (16 odpowiedzi)

Witam, Mam sprawę do osób prowadzących rodziny zastępcze. Nagle oszalałam! Znalazłam dla...

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...