Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 22

21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN
15.03 katarin- synek Kubuś
15.03 (20.03) Virae - córka Marta, Kliniczna CC
17.03 (15.03) Aniuleczka25 - synuś Nikoś 3150g i 54 cm/ Wojewódzki SN
18.03 (13.03) Yoasia - córeczka Lenka 2850g i 53cm/ Redłowo SN
21.03 (25.03) Madzia i Krzyś - synek Bartuś 3850g i 61 cm/ Wejherowo SN
25.03 (07.04) Bombelkowa - synek Bartosz 3780g i 55 cm/ Redłowo CC
25.03 (19.03) Aga007 - córeczka Natalka 4040g i 56 cm / szpital wojewódzki
26.03 (14.03) Hania - synek Kubuś 4670g i 61 cm/ Kliniczna CC
29.03 (19.03) AsiaDK - córeczka Anastazja 3500g i 54 cm / Redłowo CC
29.03 (15.30)Yooki - synek Szymon 3500 i 55cm/ szpital Wejherowo
31.03 (02.04) Anik - córeczka Hania 3870 g i 58 cm / kliniczna CC
01.04 (27.03) BOYorGIRL- córeczka Nina 3580g i 53 cm/ Redłowo SN
04.04 (30.03) MamaDawidka - synek Dawid 3390g i 54 cm/ Redłowo SN
05.04 (17.04) Dimis - synek Tymek 3430g i 53 cm/ Redłowo SN
07.04 (14.04) Tesula - córka Alicja 3490g i 57 cm/ Swissmed CC
07.04 (15.04) kapiszonka 19767synek antoś 3650g 52cm kliniczna SN
13.04 (26.04) Rona- córeczka Zuzia 4090g 60 cm/ Wejherowo SN
15.04 (27.04) Aquss - synek Tymek 2830g i 52 cm / Zaspa SN
16.04 (21.04) Aska84 - synek Szymek 2780g i 51 cm/ Kliniczna SN
16.04 (16.04) EmNEm/ M&ms córeczka Maja 3770g i 57 cm/ Kliniczna CC
19.04 (15.04) mamaalanka- córeczka Lenka 3580g i 58cm /Zaspa SN
24.04 (17.04) micasia- syneczek Bartuś 3945g i 57cm/ Zaspa SN
01.05 (30.04) Rayfall- synuś Antoś 3750g i 55 cm/ Swissmed CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 22

Dziewczyny, powiedzcie mi proszę ile Wasze brzdące mają drzemek standarowo w ciągu dnia, w jakich godzinach, i jeszcze jaki jest odstęp pomiędzy ostatnią drzemką a wieczornym spaniem :)

Rona, ale Twoje dziecko rozwija się prawidłowo :P Amelka pewnie też
Jak by mi powiedziała, że z moim dzieckiem jest coś nie tak bo się szybciej rozwija niż jej to bym dosadnie jej powiedziała, co myślę o takim porównywaniu... i pewnie byłoby niemiło ;)

Moja Zuza ur jest w 38tc a Amelka w 41tc
Ale w sumie to ja powinnam porównywać i komentować bo póki co to moje dziecko rozwija się szybciej,a czasami czuje się jakbym Zuzie zmuszała do czegoś,lub chciała zrobić kuzynce na złość. Przecież jej nie zabronię siadać czy stawać bo Amelka tego nie potrafi.

bałam się takich porównań jak byłam w ciąży z bratanicą męża, która jest ok rok starsza, w dodatku pierwsza wnuczka, jednakże jest tak, że Zuzia była wcześniakiem i wszystko robiła z opóźnieniem, natomiast Nastaka bardzo szybko rozwija się motorycznie bo raczkuje odkąd skończyła 6 msc .... teściowa jednakże porównuje, w tym przypadku na korzyść Nastki, dodając że każde dziecko rozwija się inaczej i podkreślając że Zuzia to wcześniak (urodzona w 37 tc), mi to nie jest potrzebne i tak kocham i zachwycona jestem swoim dzieckiem, niezależnie kto co mówi ... ale porównania wkurzają i wiem, że już zawsze będzie porównywanie

U mnie to samo bylo ze starszym synem i nie bede pisac kim,bo jeszcze przeczyta:) Roznica 3 mcy miedzy nimi,a w pewnym momencie doszlo do tego,ze wygladali jak blizniacy,ubrani tak samo,bo co mial Alan to zaraz ten drugi. nie wiem skad to sie bierze u ludzi...

Rona to z zazdrości :P
ja mam różnice tygodnia (starsza bratanica) i mieszkamy w jednym domu, mój jest młodszy i też codziennie słysze porównania, na niekorzyść mojego ;) oczywiśćie potem slysze, że nie można dzieci porównywać :P tym bardziej, że to chłopak i dziewczynka. A jaka złość jest jak mojemu coś prędzej wyjdzie, ale to podbijanie swojego ego, osiągnieciami dziecka...

No własnie,każde dziecko rozwija się w swoim własnym tempie.
U mnie jest np taki problem,że mojego M kuzynka ma starsza córeczkę od mojej Zuzi o równy miesiąc. Często się spotykamy u teściów i przy każdym spotkaniu Ona próbuje mi wmówić,że z moją Mała jest coś nie tak.Po pierwsze waga-Zuza na szczepieniu ważyła 10,300 (miała wtedy 6 mc)Amelka w tym samym czasie ważyła niespełna 8 kg(chociaż miała już wtedy 7 mc)Zuza ma 6 zębów(pierwszy jej wyszedł jak miała 4,5 mc)Amelka zębów niema,Zuza sama siedzi,przemieszcza się po całym pokoju(co prawda potrafi tylko do tyłu,ale obraca się dookoła własnej osi wiec dotrze wszędzie:)z pozycji na brzuszku przechodzi do siadania i na odwrót,Amelka podejmuje pierwsze próby pełzania.Zuza staje sama w łóżeczku,gdy bawi się na podłodze próbuje wspinać się po łóżku i innych meblach aby stanąć,Amelka siedzi tylko posadzona prze kogoś,nie próbuje wstawać.Jak dziewczynki bawią się razem to mojej Zuzi jest wszędzie pełno,przemierzy pokój parę razy,obskoczy ręce wszystkich zgromadzonych,pościąga wszystko co będzie miała w zasięgu reki itd Amelka bezie siedziała na kocu i bawiła się zabawką.Obie karmimy mieszanie z tym,żę u nas jest przewaga cyca a u nich MM.No i Amelka ważyła niespełna 3 kg a Zuza ponad 4kg. Ona zawsze porównuje nasze córki i słyszę,że Zuza jest inna,nadpobudliwa,za szybko się rozwija i pewnie coś z nią jest nie tak. Rozmawiałam z pediatra wiele razy na ten temat i zawsze mówi,że mam nie porównywać dzieci do siebie,każdy rozwija się indywidualnie i skoro Moja Zuza ma tyle siły aby wstać(nie zmuszam jej do tego,nie próbuje postawić na siłę)to niech stoi.Czasami jest mi przykro,że Ona próbuje z mojego dziecka zrobić jakieś dziwadło i wielkoluda.Zuzia jest duża ale skoro lekarz twierdzi,że wszystko jest ok,to chyba jego zdanie jest ważniejsze niż opinia kuzynki.

wow również jestem w szoku! co prawda Nastka niedawno skończyła 7 miesięcy, ale ja np. nie dałam dziecku kredek i nie zamierzam w najbliższym czasie, Nastka wszystko wsadza do buzi i zaciska mocno, bo nie ma jeszcze ząbków, jakieś niebezpieczne jest to dla mnie, co prawda reaguje na słowa: gdzie jest mama?, gdzie jest tata?, a nawet gdzie jest słonik? - na ścianie koło przewijaka ma naklejone zwierzątka jadące na ciuchci, które od małego są jej pokazywane, ale patrzy na wszystkie zwierzątka, nie sądzę że rozpoznaje które, to które ....
daję jej czasami łyżeczkę do ręki, ale tak nieporadnie ją wywija że mam wrażenie że zaraz drugi koniec do oka wsadzi ....
próbuję ją ostatnio nauczyć robić "papa", ale usztywnia wówczas rękę i nie jestem wstanie "pomachać", nie wspominając, że wydaje mi się że i tak nie wie o co chodzi .... a tak wogle to wydaje mi się że są widełki wiekowe co dziecko w danym okresie może umieć, przecież dzieci rozwijają się różnie

My chodzimy ze względu na asymetrię. Już jest dobrze, lekarka na ostatniej wizycie zredukowała nam rehabilitację do jednych zajęć na trzy tygodnie.

W OWI w Gdyni psycholog jest obligatoryjny dla wszystkich.

Mara jade pierwsze slysze o psycholog. U nas jest ale ja nigdy nie bylam. Kredkami to moze sobie najwyzej krzywde zrobic. A przypomnij dlaczego wy chodzicie?

No właśnie i to z kredkami robi 8-miesięczne niemowlę. :)

Mogłaby się pomylić, tylko że na początku wizyty wpisywała wiek do karty. ;)

Kazała nam te umiejętności ćwiczyć i przyjść na kontrolę za trzy tygodnie.

Tomek owszem wie co to kredki, bo znajduje na podłodze jak Ola porozrzuca, ale zawsze mu zabieram :) bo je do buzi wkłada a jakby się przewrócił?

http://darterapii.home.pl/index.php?option=com_weblinks&view=category&id=19%3Aetapy-prawidowego-rozwoju&Itemid=6

Według tego wykazu pani psycholog chyba szuka geniusza, bo chciała, by Emilka potrafiła:

10-11 miesiąc
5. Odnajduje ukryte przedmioty.
6. Wskazuje osoby, przedmioty i obrazki (palcem lub wzrokiem).
8. Palcem wskazującym pokazuje szczegóły zabawek.

12 miesiąc
3. Pociąga za sznurek, by przyciągnąć przedmiot.

13-16 miesiąc
3. Podejmuje próby rysowania (bazgrania), nieporadnie posługuje się łyżką, pije z kubka dalszy rozwój manipulacji specyficznej.

Wlasnie marajade moze rzeczywiscie tej Pani sie cos pomylilo z wiekiem Emilki, bo to az sie w glowie nie miesici.

Ojaaaa szok!!! Bazgrać kredką, wskazywać czesci ciala :-00000
No to ja starszą córkę tez mialam opoznioną.... teraz bede się głowic jak tu Tymka w miesiac wszystkich tych rzeczy nauczyc ;-)))))

hehe, a ja jestem dumna, że moje dziecko na imię reaguje;) a powinnam się chyba zacząć martwić :P

Też mi się tak wydaje :) No ta kredka jest najciekawsza, była zdziwiona, że ja jej nie daję rysować. Powiem szczerze, że na to nie wpadłam. :P
Ja nie wiem czy ona zdaje sobie sprawę z Emilki wieku, bo na poprzedniej wizycie (skończone pół roku) była zdziwiona, że nie korzysta jeszcze z chwytu pęsetowego. W domu potem przeczytałam, że taki chwyt wykształca się ok. 10 miesiąca (Emilka dopiero teraz zaczyna chwytać drobne rzeczy w ten sposób).

Mara Jade, moja skończy 15 listopada 8 miesięcy i nic z wymienionych przez Ciebie umiejętności jeszcze nie potrafi... W ogóle to jestem w szoku, że dziecko w tym wieku niby powinno tyle umieć! A z tą kredką to mnie zwaliło z nóg! To jakieś chore wymagania! W głowie mi się nie mieści coś takiego. Wydaje mi się, ze ta Pani psycholog ostro przegina... Ja jej nie wierzę nic a nic. Nie sądzę by Twoja córeczka miała opóźnienie, nie przejmuj się jej gadaniem :)
Ciekawe co powiedzą inne forumowiczki ;)

to moje wszystkie dzieci chyba zacofane :P żadne w wieku 8 mies nie wskazywało palcem ;) ewentualnie wzrokiem za wymienioną osobą- gdzie jest mama, tata, siostra itp
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (110 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...

malejące piersi po porodzie? :) heh... (60 odpowiedzi)

hej dziewczęta... Temat może i banalny, ale dla mnie taki se :) Pytam z ciekawości-czy...

Przeprowadzka - jaką firmę polecacie? (70 odpowiedzi)

Hej! Jaka firmę przeprowadzkową polecacie?? Za dwa tygodnie mnie to czeka i chciałabym...