Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 22

21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN
15.03 katarin- synek Kubuś
15.03 (20.03) Virae - córka Marta, Kliniczna CC
17.03 (15.03) Aniuleczka25 - synuś Nikoś 3150g i 54 cm/ Wojewódzki SN
18.03 (13.03) Yoasia - córeczka Lenka 2850g i 53cm/ Redłowo SN
21.03 (25.03) Madzia i Krzyś - synek Bartuś 3850g i 61 cm/ Wejherowo SN
25.03 (07.04) Bombelkowa - synek Bartosz 3780g i 55 cm/ Redłowo CC
25.03 (19.03) Aga007 - córeczka Natalka 4040g i 56 cm / szpital wojewódzki
26.03 (14.03) Hania - synek Kubuś 4670g i 61 cm/ Kliniczna CC
29.03 (19.03) AsiaDK - córeczka Anastazja 3500g i 54 cm / Redłowo CC
29.03 (15.30)Yooki - synek Szymon 3500 i 55cm/ szpital Wejherowo
31.03 (02.04) Anik - córeczka Hania 3870 g i 58 cm / kliniczna CC
01.04 (27.03) BOYorGIRL- córeczka Nina 3580g i 53 cm/ Redłowo SN
04.04 (30.03) MamaDawidka - synek Dawid 3390g i 54 cm/ Redłowo SN
05.04 (17.04) Dimis - synek Tymek 3430g i 53 cm/ Redłowo SN
07.04 (14.04) Tesula - córka Alicja 3490g i 57 cm/ Swissmed CC
07.04 (15.04) kapiszonka 19767synek antoś 3650g 52cm kliniczna SN
13.04 (26.04) Rona- córeczka Zuzia 4090g 60 cm/ Wejherowo SN
15.04 (27.04) Aquss - synek Tymek 2830g i 52 cm / Zaspa SN
16.04 (21.04) Aska84 - synek Szymek 2780g i 51 cm/ Kliniczna SN
16.04 (16.04) EmNEm/ M&ms córeczka Maja 3770g i 57 cm/ Kliniczna CC
19.04 (15.04) mamaalanka- córeczka Lenka 3580g i 58cm /Zaspa SN
24.04 (17.04) micasia- syneczek Bartuś 3945g i 57cm/ Zaspa SN
01.05 (30.04) Rayfall- synuś Antoś 3750g i 55 cm/ Swissmed CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 22las

Asusa leczyliśmy w domu zapalenie oskrzeli, niestety zaczęły się duszności luźne zielone kupy... I bez szpitala się nie obejdzie...

Mara_Jade..
nie wiem, wszystko zależy od tego kiedy znajdę pracę. Wydaje mi sie, że będzie to terapia szokowa.. niestety. Nie chcę jeszcze rezygnować z tego, szczególnie teraz kiedy tez ma katar.
Myślę że do roku bym chciała pokarmić.

Dimis, dlaczego w szpitalu?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

My się jeszcze cyckujemy, ale do roczku mam zamiar odstawić. Mieliśmy miesięczną przerwę w obiadkach- kaszkach a to nie ułatwia. Teraz już jadł chętnie...
Trafiliśmy znowu do szpitala... pewnie znowu się zacznie jazda z jedzeniem... Ech, zresztą jak chory to tylko cyc...

Liliana tez ma katar,od tygodnia i poszlam z nia do lekarza zeby ja osluchala-nic sie nie dzieje,ale ma troche gardlo zaczerwienione, powiedziala,aby odciagac katar(my mamy do odciagania KATAREK-rewelacja,lepszy niz frida jak dla mnie)dala tez vit c w kroplach i uniben na gardlo,i kropelki do nosa euphorbium (bez recepty) 7 dni mamy stosowac(2xdziennie)

my od 4 dni w dzień jesteśmy bez cyca:)tylko w nocy daje,bo najłatwiej mi Zuzę w ten sposób uspac. mam cicha nadzieje,ze sama zrezygnuje z nocnego cyca-bo z dziennego zrezygnowała sama,woli inne rozrywki niż cyc:)

Dzięki tak zrobię. Już przynajmniej wiem dlaczego z niej taka maruda od wczoraj.

i na noc inhalacje - kładę na łóżeczku wilgotną tetrę z kropelkami do inhalacji. jak na razie zawsze to pomaga.

U nas też jest taki katar co jakiś czas. Stosuje nasivin i sol. Nigdy nie ma gorączki i kaszlu , tak więc nie byłyśmy u lekarza.

Mara jade, u nas ostatnio spokoj z chorobami, ale jeszcze niedawno jak corce wychodzily zeby 3,4 i 5 to zawsze katar i przy ostatnich piatkach ugielam sie i kupilam wreszcie inhalator bo takim maluchom jak i starszym to wlasciwie tylko inhalacje pomagaja. A jesli nie masz to ja mialam zalecane jak najczesciej fridowac i sola zakraplac, a tymkowi na noc psikalam nasivin do nosa zeby mu sie latwiej oddychalo ( mimo ze on jest od roczku dopiero)

Do lekarza bym poszla jak by mial kaszel gruźlika lub wysoka gorączka przez dwa dni.

Re: Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 22

Bombelkowa a ty kiedy masz zamiar odstawić?

Anik ja rozpoczęłam odstawianie jak Emilka zaczęła jeść porządnie trzy stałe posiłki w ciągu dnia. Doszłyśmy nawet do tego, że jadła z piersi tylko wieczorem, nad ranem i rano, a tak to popijała po śniadaniu i podwieczorku z piersi (przed drzemkami, ale tak 1-2 min., więc żadne jedzenie), poza tym soczki i woda z kubeczka. Jednak zaczęły wychodzić małej 4 ząbki na raz i nastąpił całkowity powrót do piersi, bo po pierwsze momentami tylko to ją uspokajało, a po drugie odmawiała jedzenia stałych posiłków.

Emilka ma jeszcze ciemieniuchę, ale już niewiele. My smarowałyśmy za radą alergologa clotrimazolum i używałyśmy szamponu (ale nie pamiętam nazwy), po tej kuracji ciemieniucha bardzo się zmniejszyła, ale całkowicie nie zniknęła. Lekarka powiedziała nam, że poza tym to już tylko sterydy albo można poczekać aż samo minie jak zaczną sprawnie funkcjonować gruczoły. Emilka miała sporą ciemieniuchę, która pojawiła się nie tylko na pod włosami, ale też na brwiach i czole. Aha po oliwce było zero poprawy.

Poradźcie mi czy mam iść z małą do lekarza. Emilka od rana ma katar, przezroczysty i nieduży. Chyba ja ją zaraziłam, bo mam taki katar od trzech dni. Ani ja, ani ona nie mamy innych objawów. Poszłabym od razu, ale boję się, że w poczekalni u lekarza zarazi się jakimś gorszym choróbstwem.
Jak myślicie mam iść do lekarza, a jeśli nie to co mogę zrobić żeby jej pomóc? Mam sól morską i fridę, ale nie ma noska zapchanego - ten katarek jej wycieka. Czy mogę jej dać ciepły sok malinowy (robiony przez teściową z malin z działki)? Maliny w słoiczkach już jadła.

Ja odstawiłam od piersi 2 tygodnie temu. Zaczęłam stopniowo zamieniać cyca butelką lub po prostu innymi daniami... chyba od września, a więc trochę to trwało. Od listopada pierś była tylko raz dziennie, jako popitka, potem raz na dwa dni i w końcu się skończyło. W pewnym momencie to chyba trudniej kobiecie z tego zrezygnować niż dziecku. Szczególnie kiedy dziecko jest marudne albo nie chce zasnąć - podanie piersi to najłatwiejsze rozwiązanie żeby odpocząć. ;) U nas zakończenie karmienia zbiegło się w czasie z początkiem raczkowania - mała po prostu ma już inne zainteresowania.

Mara_Jade łącze się w bólu.

dziewczyny,moja corcia zaczela pic wode nareszcie-pije ze zwyklego 'niekapka'kupeczka z ikei-ma przykrywke i dziubek jak w niekapkach tylko ze z niego kapie :)daje jej i ona pije po pare lyczkow-ale to sukces u nas. bo z niekapka nie chciala-uzywa go jako gryzaka,z butli tez nie chciala, bo butla kojarzy jej sie z mlekiem i jak popila a tam nie bylo mleka to zdziwiona byla.

mam tez pytanie-czy wasze dzieci maja jeszcze ciemieniuche? moja jeszcze ma -nie jakos strasznie ale troche ,do tej pory natłuszczałam glowke przed kapiela,potem miala myta glowe i wyczesywalam,ale nie za dlugo,bo na wieczor to mala zmeczona i jedno co chciala to mleko i spac a nie jakies zabawy we fryzjera ;) teraz pediatra polecila szamponem na ciemieniuche myc. w aptece dala nam ziajke,uzywalayscie moze?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ech kiedy w końcu będę mogła się wyspać. :(

Dziewczyny do kiedy macie zamiar karmić? Ja nie mam serca małej odstawić, a widzę, że "im dalej w las" tym będzie trudniej, bo ona już teraz "uzależniona" sama próbuje bluzkę mi ściągać. Chciałam stopniowo, ale chyba w jej przypadku tylko terapia szokowa będzie miała sens.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

My od paru dni mamy kombinezon i dzieki bogu bo juz mialam dosyc zadzierajacej sie do góry kurtki podczas jazdy i zakladania tych warstw na nogi.
A tak bodziak, getry i do kompinezonu smyk :)

Rayfall u nas Tymek wreszcie po dwoch miesiacach zaczal pic troche wody i u nas sprawdza sie doidy cup. Teraz przynajmniej cos tam łyka a nie bierze chlusta i wypluwa :)
Siostra w jego wieku oprocz doidy cupa ( niecale 8m) swietnie juz sobie radzila z piciem z lovi 360, nie jest to typowy niekapek i nam go logopeda polecal. Niestety tymek jeszcze nie ogarnia tematu ze trzeba sie tam w tym lovi porzadnie zaciagnac :(

Macie jakiś patent, żeby nauczyć dziecko pić z czegokolwiek innego niż pierś? Bawi się butelką, bawi się niekapkiem.

My też jeszcze nie mamy ząbków, choć widać jak dolne jedynki powoli idą.

Kombinezon mamy jednoczesciowy z rękawiczkami, bucikami i szaliczkuem, wszystko doczepiane na zatrzaski.

Na spacery zakładamy body z długim, rajstopy, czapkę, rękawiczki i ten kombinezon.

Ja na kombinezon dopiero poluję. Na spacerki ubieram body z długim rękawem i półśpiochy. Spodenki polarowe, wełniane skarpetki i kurtkę, no i czapkę

Inne tematy z forum

poszukiwany dobry ortopeda (22 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

Dobry ortodonta (34 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

Urlop niani (64 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam