Marcowo - kwietniowo- majowe mamusie 2013 vol. I

W związku z małą ilością mamusiek marcowo-kwietniowych proponuje dołączyć także do nas majowe. Może dzięki temu będzie nas wiecej, będzie z kim dzielić opinie.

Serdecznie zapraszam do dopisywania się :)

Bombelkowa : termin wg. usg : 7.04.2013
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Re: Marcowo - kwietniowo- majowe mamusie 2013 vol. I

Może teraz będzie dobrze, jakby kogoś ucięło, to poprawiajcie.

*MARZEC*

Skarabeusz - 13.03
Hania - 14.03
AsiaDK - 18.03
Aga007 - 19.03
13maggie - 19.03
AsiaczeK_S_88 - 20.03
Yooki - 23.03

*KWIECIEŃ*

d@nte - 04.04
Bombelkowa - 7.04
Tesula - 14.04
M&ms - 16.04
Aska84 - 21.04
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

d@nte a co to za problem skopiować listę i się dopisać? :)
Widocznie aga nie skopiowała całej.

a mnie już na liście nie ma :(

Ja mam jutro wizytę i mam nadzieję, że dostane piękne, usmiechnięte zdjęcie Malenstwa :P

Chodzę do doktor Grzybowskiej do evimedu. Ale konsultuję się też z dr. Trawińskim.
Jeśli chodzi o szpital zastanawiałam się nad Wejherowem, ale jakoże mieszkamy na Witominie to mamy blisko do Redłowa, no i dr. Trawiński tam właśnie pracuje, więc chyba po sąsiedzku się zdecydujemy. I tak wg. mnie wszędzie można trafić na zmęczone i nie przyjemne położne i wszędzie można tak samo się męczyć i cierpieć. Wszystko zależy od farta.

Ja z zakupowych rzeczy mam już całkiem sporo.
Z ubranek - praktycznie wszystko, brakuje tylko bodziaków i kilka par śpiochów, a tak : spodenki, bluzeczki, sweterki, kombinezony multum ;)
Zaczełam też już kupować pieluszki wielorazowe, bo takowych zamierzamy używać.

Wózek podoba mi się x-lander i jakbym trafiła na jakiś używany z dobrym stanie to bym się nie zastanawiała.. a jeśli się nie uda, to zdecydujemy się na Riko Alpina.

Samopoczucie nawet dobre:)
ale początki tragedia mdłości przez cały dzień,wymioty,brak chęci do wszystkiego:) na szczęście od tygodnia już cisza:)

Ja do lekarza idę w piątek już się nie mogę doczekać :)
Do jakich lekarzy chodzicie?? jeśli można wiedzieć oczywiście.

Ja się zdecydowałam na dr.Zinkiewicza i jak na razie jestem zadowolona, mam nadzieję że to się nie zmieni.Na usg połówkowe chciałabym wybrać się do innego specjalisty, w pierwszej ciąży byłam u Doeringa ale chyba zdecyduje się na Brzóskę z invicty.

Co do zakupów bo małej nic w sumie nie mam. Wózek Mutsy mi sie podoba ale na zakupy oczywiście za wcześnie:)

a jeżeli chodzi o szpital to Kliniczna ewentualnie Zaspa :)

Ja też zawsze po wizycie u lekarza jestem tak pozytywnie naładowana energią.
Ja akurat siedzę w pracy i podjadam jabłko ;) W końcu wróciła mi wena do roboty, bo przez ostatnie dwa dni marnie było :)

Ooo jak miło :)
Witaj Haniu, jak samopoczucie?

Ja w miarę dziś funkcjonuje, cieszy mnie to :)
Jakos po wczorajszej wizycie nabrałam nowej energii.
Poprasowałam, a teraz poleżę i podjadam winogronka :)

*MARZEC*

Skarabeusz - 13.03
Hania - 14.03
AsiaDK - 18.03
Aga007 - 18.03
13maggie - 19.03
AsiaczeK_S_88 - 20.03
Yooki - 23.03

*KWIECIEŃ*

Bombelkowa - 7.04
Tesula - 14.04
M&ms - 16.04
Aska84 - 21.04

ja też mogę dołączyć do Was:)
termin 14.03.2013

dlatego ja wozka szukalam dlugo i zapisywalam na akrtce plusy i minusy kazdego
podobaly mi sie xlandery ale nie mialy przekladanego siedziska, wiec odpadly
lozeczko Zuzia miala jeszcze po mnie wiec w ogole sobie tym glowy nie zawracalismy ;)
organizera na lozeczko nigdy nie mialam i nie wydaje mi sie niezbedny
podgrzewacz dostalam jak urodzila sie Zuzia i faktycznie przy niej rzadko uzywalam, bo karmilam ja piersia ponad rok i jak nie gotowalam obiadu to podgrzewalam sloiki, bo nie mamy mikrofalowki
przy Oli juz bardzo potrzebny bo karmilam ja tylko 4 mies wiec potem praktycznie na okraglo butelka z woda odmierzona do mleka w nim stala bo Ola jak tylko sie obudzila to byl wrzask o mleko, nie mogla poczekac ani minuty;) teraz tez juz rzadko do obiadkow uzywam

A tu jeszcze wklejam link z ciekawym wątkiem o zbędnych i niezbędnych gadżetach wg forumowiczek:
http://forum.trojmiasto.pl/Lista-niepotrzebnych-gadzetow-dla-niemowlaka-t319876,1,16.html

My też po wizycie u lekarza. I u nas też wszystko dobrze, Małe rośnie zgodnie z przewidzianym harmonogramem- jest nawet dwa dni do przodu i mierzy 5,5 cm. Badanie przezierności karkowej, wykazało że jest bardzo niskie prawdopodobieństwo wystąpienia choroby genetycznej, także jesteśmy zadowoleni.

Ja się dziś obudziłam bez mdłości i nie wymiotowałam, jupi...

M&ms podpisuje się pod Twoim postem ;)

Dzis na szybko relacja, bo zaraz idę spać..
Maleństwo nie jest Maleństwem, bo mimo, że to 9 tydzień 1 dzień, ono jest rozmiarowo ze 4 dni do przodu :)
Ma 28,7 mm :)) Słyszelismy serduszko, mąż się wzruszył :)
Wszystko jest dobrze.

To ja, nie owijając w bawełnę, rzygam jak kocur. Nawet po herbacie. Po urlopie w Krakowie wróciliśmy wszyscy chorzy. Córa (16 mcy) dodatkowo ma zapalenie krtani. Kto przeżył kiedyś coś takiego z dzieckiem, może sobie wyobrazić ten koszmar. Póki co antybiotyk, inhalacje nebulizatorem i jeden zastrzyk w pupę rozkurczowy dostała. Modlę się, żeby dzisiejsza noc była spokojniejsza, bo inaczej szpital.

A z gadżetów- przy poprzedniej ciąży byłam zielona jak szczypiorek, bo w rodzinie i wśród znajomych dawno nie było małych dzieci. Nie miałam poduszki-rogala, zamiast tego instynktownie w podobny sposób zwijałam sobie kołdrę. Podgrzewacz do butelek aventa do tej pory stoi, ani razu nie został użyty. Ciuszków też miałam od groma, i co? Mała połowy nawet nie założyła.
Zamiast bezużytecznych ale designerskich rzeczy naprawdę lepiej jest zainwestować w to, co jest niezbędne, i kupić to naprawdę dobrej jakości.
Przykłady- kupili moi rodzice wózek. Z Allegro. Około 1k kosztował, więc ani mało, ani dużo. Chcieli dziadkowie pomóc, no i niestety, wózek jest straszny. Ma tyle wad, że nawet nie chce mi się pisać i nie polecam firmy mar-kur (wózki matti).
Druga rzecz to łóżeczko. Kupiliśmy z Drewexu. Wszystko było cacy, dopóki mała nie nauczyła się podciągać na szczebelkach i stawać. Zostawiona sama w pokoju na pół minuty metodycznie wbijała małe ząbki w drewno, które jest miękkie. Teraz rama łóżeczka wygląda jakby obgryzła je szalona wiewiórka.
Pościel, w sensie prześcieradła i poszwy na kocyk/kołdrę też warto kupić lepsze, niż żeby po dwóch praniach wyglądało jak psu z d... wyjęte ( taki komplecik dostaliśmy od znajomych. wiem, że chcieli dobrze, ale wyszło, jak wyszło).
Ale się rozpisałam, a chodzi mi o jedną rzecz: dziecku wcale nie jest potrzebne multum ubranek, zabawek itd. Łóżeczko, komoda, przewijak, organizer na chusteczki i pieluchy, wygodny fotel do karmienia dla mamy- to jest wyposażenie, które wystarczy. Nie dajcie się naciągać na ogrooomne misie, stelaże nad łóżeczko z baldachimem- bo to tylko zbiera kurz, a maluszkowi naprawdę do szczęścia nie jest potrzebne.

mi na szczęście nic nie jest:) tak jak w poprzednich ciążach:)

To widać że sporo z nas ma te mdłości.
Ja zaraz kończę pracę, lecę po wyniki badań i i na wizytę do lekarza :)
Pozdrawiam.

Mam straszne mdłości i to jak na razie dokucza najbardziej. W pierwszej ciąży mdłości nie miałam za to wymiotowałam przez 5 miesięcy. W sumie to nie wiem co lepsze. Jestem wyczulona na zapachy i strasznie mnie drażnią, tak jak w pierwszej ciąży. Będąc w pokoju wiem co mąż wyjmuje z lodówki :) No i mogę spać na stojąco a dodatkowo synek budzi się w nocy co chwilę bo kolejne ząbki mu rosną.

Fajnie jest jednak podpowiedzieć rodzinie czy znajomym, którzy pytają co kupić, takie właśnie oryginalne i jedyne w swoim rodzaju prezenty. Np, ręcznik, pościel lub kocyk ze specjalnym nadrukiem, imieniem dziecka itp.

Nie, no nie powiem żebym nie siedziała, nie szukała jakiś fajnych "bajerów" i d*perelków, ale jak już przyszło do zakupów to pierwszeństwo miały rzeczy podstawowe i niezbędne, a potem okazało się że na bajery to już za bardzo kasy nie ma...

Może to tylko w pierwszej ciąży tak się szaleje z gadżetami:)

Ja też założyłam sobie folder i zapisuję jak coś mi wpadnie w oko dzieckowego. Pewnie wszystkiego potem nie kupię ale i tak fajnie pobuszować po internecie i wyszukiwać różności.

Poniżej kilka stronek które mi się spodobały może i Wam na coś się przydadzą. Jak macie inne stronki z fajnymi bajerami o podzielcie się koniecznie:)

http://www.dzieciecy.eu/index.php?m=dir&s=ngg0ulcpmlanaogu6qyaywpyxgpq20iy&id_dir=29816

http://www.peticado.pl/oferta/pamiatkowe-odciski/ramka-fala

http://kura-d.blogspot.com/search/label/dla%20dzieci