Metropolia jest Okey

Temat dostępny też na forum: Metropolia jest Okey
Już po raz drugi zapraszamy na festiwal Metropolia jest Okey! W dniach 27 – 30 grudnia czterodniowy festiwal trójmiejskiej muzyki i teatrów niezależnych zjednoczy Gdańsk, Sopot i Gdynię. Zapraszamy na Święto Kultury Metropolii!!!!
W trzech, najważniejszych trójmiejskich klubach: w gdyńskim Uchu, sopockim Sfinksie i gdańskim Parlamencie pojawi się w tym roku blisko pięćdziesiąt zespołów ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Popieramy!!!

mrtropolia to zart

mertropolia to nie uklad

metropolia

Trzeba dać zarobić kolegom, po świętach wszyscy z pieniążków wyskoczyli. Układ, panie, układ.

brawo, Polaczyszki

ktoś coś fajnego robi i w dodatku za darmo i najlepiej go wtedy zgnoić, bo przecież czarny i jeszcze czarniejszy czyściutkie rączki mają; wstyd; sam lepiej się rusz i coś zrób, no ale po co-lepiej opluwać, nie? łatwiej przecież

Nikt się nie przyczepia do faktu, że czarny, ale do żenującego faktu pompowania pieniedzy w kieszenie ciągle tych samych ludzi. NCK z tego słynie. A kolesiostwo w kulturze juzt duzo brzydszym zjawiskiem, niż w polityce.

głupie gadanie

powinniście się cieszyć że macie tylu artystów w trójmieście, że możecie robić spory festiwal bez ludzi z zewnątrz. docenić to, a nie narzekać, dlaczego my lokalnych artystów mamy za byle co ?? wszędzie na świecie wspiera się to co lokalne, tylko my chcemy do jakiegoś wielkiego świata, do którego tak naprawdę nikt normalny nie dąży. ile jeszcze czasu minie zanim ludzie zrozumieją, że dobre jest właśnie to, co jest tu, a czego nigdzie indziej nie ma? i dlatego każde miejsce ma szansę być ciekawe - bo wszędzie są rzeczy wyjątkowe.

Inny, Ty chyba nie kumasz, o co chodzi. Puszczając mimo uszu opinie niereformowalnych malkontentów, bo ci zawsze będą niezadowoleni, nie sposób nie zauważyć, że od lat serwowane jest TO SAMO. Ja bym wolał zobaczyć i posłuchać coś nowego, dla odmiany. Bo artystów trójmiejskich (lepszych czy słabszych) mogę zobaczyć co weekend w kolejnym klubie. Instytucje kultury to nie jest prywatny biznes zarządców; nie służą one temu, by organizować imprezy wzajemnej adoracji, a taką niewątpliwie jest metropolia. Odgrzewany kotlet z zeszłego roku.

a ja widze jakies nowe twarze, zwlaszacza mlode kapele, kiev, helicobacter, gentleman itd, wiec nie narzekajcie ze te same kapele.

mowisz ze te same kapele?

po pierwsze, to jest dopiero drugi rok tego festywalu... wiec jak moze byc CIAGLE te same kapele? po drugiej, kiedy masz az okolo 40 zespolow w festywale, jak nie miec powtarzen? jak zdejmujesz tych ktorze nie chca zagrac, i tych ktorze nie moge, i tych ktorze nie potrafiaja, to pewnie juz masz mniej niz 50 zespolow z trojmiasta.

moim zdaniem z*******a akcja jest pari powtarzajacych sie zespołów ale nowe rzeczy tez sa mysle ze moze byc na prawde dobra impreza

WTF

Jeśli Helicobacter to nawa kapela to jestem Proboszczem ze św. Brygidy.

nie twierdze że te nowe twarze to "nowe kapele", chciałam powiedzieć że z tego co pamietam nie graly jeszcze na metropolii.

bezpłatny?

Tania rozrywka bezpłatna, a koncert noworoczny albo teatr francuski (Molier) w bajonskich cenach

bo Wy byście od razu

drugiego Hajnekena chcieli. A żadnemu z szanownych krytykantów nie przyszło do głowy, że nawet te kapele, które grają na Metropolii po raz drugi, nie są jakoś super znane nawet w rodzimym Trójmieście? Więc co, nie będziemy ich wpuszczać na festiwal, bo już grały? Błagam.. Powiedzcie mi, ile z nich słyszeliście sami-na żywo, nie mówiąc już o radio czy TV.

PS Byłam na koncertach Metropolii w zeszłym roku, było super-i od strony muzycznej i organizacyjnej. Lepiej zastanówcie się, czy na pewno warto jest aż tak się czepiać.

Olać wszystkich malkontentów, dostają koncert za darmo z kapelami o różnych stylach i ciągle narzekają, Jak nie pasuje metropolia niech zamieszkają w Siedlcach albo Skierniewicach, tam na pewno więcej się dzieje

święta

Malkontentom Życzymy Wesołych Świąt i efektywnego siedzenia przed telewizorem w dniach 27-30 grudnia

ojej.

Dobór kapel nie jest najgorszy, zestaw całkiem całkiem. A ci, co wg pana szefa centrum kultury mieli zarobić, zarobią. Intencje brzydkie, ale impreza może być w porządku.
PS Co z tego, że to samo było np na Łysej Górze tego roku. Żeby daleko pamięcią nie sięgać.

romano, nie przychodź.

bez takich jak Ty będzie fajniej. w ogóle zerwij plakaty i napluj na twarz tym, co Ci darmową rozrywkę dają

a jak Ci źle-zamiast pleść ogólniki, zapukaj do biura organizatorów (jest bodajże na Starym Mieście) i powiedz, co byś chciał. albo zrób wiec

PS Grał ktoś z Was kiedyś w kapeli, malkontenci? Bez pieniędzy za koncert nie można nań nawet dojechać, co dopiero kupić sobie włąsny mikrofon. Brawo...

tvp 3 i radio

jest dla rodziny szkoda,ze wykorzystuje sie ludzi na slogany i frazesy a lorzysci maja tylko swoi ,zla nazwa moze ja zmienimy.Cudnie bialych swiat zycze

rozpiska Muertopolii w Uchu, 27 III

17.00 JACEK KULESZA TRIO
17.30 TOMASZ OLSZEWSKI
18.00 SALUMINESIA
18.30 RADIO BAGDAD

w uchu

to maryche mozna jedynie dostac nie kulture

no wiec dostajesz to po co przychodzisz, cycku.

Brawo Lary

Lary OKe może uda sie Tobie zebrać i odnowić Trójmiejską Scenę Alternatywną. Sporo kapel już jest w squadzie. Dobrze będzie

A co mają z tego kluby>?

A Zastanawiał sie ktoś z Was-jak dzieli się pan dyrektor NCK z właścicielami klubów,którzy dostają za frajer potężną rzeszę klientów na browary i inne alkohole? Jak dzieli się pan Dyrektor z kolegami z zaprzyjaźnionych zespołów, z kolegami prowadzącymi festiwal, z własnymi kapelami, z którymi pan dyrektor występuje-które grają tego wieczoru 15 minutowe odgrzewane śmiecie-za podwójną i wyższą gażę?
Kiedy skończy się ten marichuanowo-kokainowy układ -kiedy wymrze ta banda zapitych, kultowych( ale jakoś tylko na terenie własnej dzielnicy)kolegów, koleżków i kolesi?

INRI wypluł bez ogródek całą prawdę o tej imprezie. Zajefajny jest pomysł, dobra organiazacja, ale 20-minutowe występy w większości przebrzmiałych lokalnych "sław" za te pieniądze to kpina. Wystarczyło się rozejrzeć dziś - sami uczniowie gimnazjum (bo impreza za darmo) i ekipa padających sobie w ramiona krewnych i znajomych czarnego Królika. Tymon świetny jak zawsze.

ja nie jestem gimnazjalistka

a oni powinni za to odpowiadac wstyd

a hania z radia

pobudzona seksualnie byla

świetny pomysł, znakomita zabawa, ale zdecydowanie za dużo ludzi, którzy nie potrafią się zachować, band gimnazjalistów, którzy niestety jeszcze nie dorośli, szkoda, że nie było selekcji pod względem wieku

Metropolia jest ok

Impreza swietna ale malolatow za duzo palacych nie tylko papierosy stanowczo wpuszczac nie wolno pod Uchem bandy licealistow a moze i nie sam koncert swietny ale nie wytrzymalam do konca bo bym sie usmazyla od tych papierosow Nie bylo ani jednego przedstawiciela SLUZBY MIEJSKIEJ

niech malolaty sie nie zrazaja. Przychodzcie na koncerty. Jestescie najlepsza bo najliczniesza publiką. A dla kolejnych niezadowolonych "starszych". Przychodzcie liczniej na koncerty to malolaty nie beda wam przeszkadzac!

nigdy sie nie dogodzi wszystkim

moim zdaniem bardzo dobry pomysl i wykonanie, kilka wpadek bylo ale dzialalo proawidlowo. nie czepiajcie sie malolatow tez bylismy w ich wieku i (przynajmniej ja) tez sie tak bawilem jak rozszalale bandy zastane w uchu. wczorajsze niektore meczarnie muzyczne zostaly nagrodzone (jak dla mnie) wystepem "afro" .szaczun, dzieki za impreze. nie wglebiajcie sie w uklady kto jak i po co gra , od tego sa organizatorzy, my oceniajmy caloksztalt . a ja narazie jedna czwarta przedsiewziecie JEST OKEY : )

Selekcja może nie jest konieczna, wystarczy nie sprzedawać alkoholu zataczjącym się i półprzytomnym dzieciakom. Przydałaby się też reakcja ochrony na agresywnych, siejących spustoszenie dzieciaków skaczących ze sceny, chodzących przed muzykami po scenie pośród kabli, rzucających piwem w publiczność co minutę albo zapalonym papierosem w stronę wykonawców. Nie jest chyba problem zapanować nad dwoma, czy trzema debilami?.. Do tego ta otwarta rozdzielnica z zasilaniem sceny - jedno piwo w stronę bezpieczników i po imprezie. Tylko, że ochrony zdaje się nie było...
Ale żeby nie było - imprezę popieram jak najbardziej. Dzisiaj idę do Sfinksa.

ehh

ale gdzie Skinny Patrini?

"A Zastanawiał sie ktoś z Was-jak dzieli się pan dyrektor NCK z właścicielami klubów,którzy dostają za frajer potężną rzeszę klientów na browary i inne alkohole?"
Czyli w Twoim mniemaniu klub powinien płacić NCKowi za organizowanie imprezy ?

"które grają tego wieczoru 15 minutowe odgrzewane śmiecie-za podwójną i wyższą gażę?"
Nie żartuj! Przecież wiadomo, że muzycy grający na Metropolii dostają symboliczne kwoty. Pierw poczytaj trochę zanim się wypowiesz...

"banda zapitych, kultowych( ale jakoś tylko na terenie własnej dzielnicy)kolegów, koleżków i kolesi"
Jeśli twierdzisz, że Możdżer, Mazzoll czy Dyakowski są znani tylko na swojej dzielnicy to nie masz pojęcia o muzyce!

"20-minutowe występy w większości przebrzmiałych lokalnych "sław" za te pieniądze to kpina"
Za jakie pieniądze? Przecież Ci ludzie dostają po 300-400 zł na głowę...

"band gimnazjalistów, którzy niestety jeszcze nie dorośli, szkoda, że nie było selekcji pod względem wieku"
Jasne, zróbmy z Ucha Kwadratową gdzie prawie nikt nie ma wstępu. Ludzie! A co ci gimnazjaliści mają ze sobą robić? Piją w bramie - źle, idą na koncert - źle... Najlepiej żeby strzelili sobie łeb? Przecież to młodzież stworzyła rock'n'roll, przecież o to chodzi żeby się bawić a nie stać jak słup pod sceną...

"wystarczy nie sprzedawać alkoholu zataczjącym się i półprzytomnym dzieciakom"
Jestem pewien, że żaden małolat nie kupił alkoholu w Uchu. Mnie proszono o dowód, a mam 26 lat :)

"Przydałaby się też reakcja ochrony na agresywnych, siejących spustoszenie dzieciaków skaczących ze sceny, chodzących przed muzykami po scenie pośród kabli, rzucających piwem w publiczność co minutę albo zapalonym papierosem w stronę wykonawców."
HAHAHA jak to ludzie różne rzeczy różnie postrzegają... Ciekawe czemu sami muzycy nie mieli pretensji i nie zwracali na to uwagi. Ludzie to jest koncert r'n'r, a nie balet czy opera. Takie rzeczy działy się już za czasów Chucka Berryego i Little Richarda :)

metroplia

byłam w uchu- pierwsze wrażenie- dużo ludzi, fajna atmosfera. Wytrzymałam tylko 2,5 h powód dym od papierosów. Ucho -oceniany jako jeden z najlepszych klubów - uważam że nie jest. Powinni zabronić palenia w środku albo niech zainwestują w klimę inaczej nie da się wytrzymać.
Wracając do Metropolii idea jest fajna, tylko organizacja trochę kuleje.

biedna kagu..ojojojjjj.. idzie do klubu na koncert a tam papierosy palą...ohhh

biedna kagu..ojojojjjj.. idzie do klubu na koncert a tam papierosy palą...ohhh

byłam, widziałam i bardzo mi sie podobało. wielkie dzięki organizatorom :)

jak sie komuś nie podoba to po cholere przychodzi?
jak przeszkadza ci dym od papierosów, to wyjdź, proste.
ech, są ludzie i taborety, niestety. taboretom nigdy nie dogodzisz.

Sfinks

wlasnie wrocilem ze Sfinksa. Duzo ludzi, za duzo, przez co akustycznie slabo bylo. Dopiero jak wyszla część (pewnie przez to ze byl za duzy tlok) brzmienie się poprawiło. Dla mnie największe rozczarowania to Goden Life, Pawilon, Maszyna do mięsa i Petarda. Super koncert dał ostatni zespół Lars (ktory mimo poznej pory wszystkich poruszyl do bujania), Ikenga i ledwno trzymający się na nogach BRYLEWSKI - szacun :) Wydaje mi się ze w trzech ostatnich kapelach gral ten sam gitarzysta? Teraz trza odpoczac i jutro do Parlamentu.

walic dym na tych imprezach i palac

trzeba skonczyc z palaczami. pocucinac im jezyki albo cos..

a ja chetnie usłyszę dzis Call System, dawno słyszałem, fajne , dziwne kawałki. szkoda ze tak rzadko graja.
dziwna muza, ale ciekawa.

Sfinks

Lars świetny, Brylewski mocny w swojej słabości;) Najsłabsze Golden Life i co Petarda, takie niewiadomoco i do tego brzydkie. Palę z 10 lat, ale Metropolia chyba wyrwie mnie z nałogu. Powietrze w Sfinie, w Uchu zresztą tez, można było ciąć siekierą.

koncerty

b.fajne koncerty dali muzycy maszyny do mięsa i petarda(fajne maski mieli-sylwester?)
ogólnie inni nie gorzej grali a ikenga ledwo się na scenie zmiesciła.
udane choć trochę tłoczno.

straszliwy dym, poprosu koszmar, choć sama palę nie dało się wytrzymać

Faktycznie dym to było przegięcie. Fajny był Lars, słyszałem już ich kiedyś w Uchu i polubiłem od razu Reszta ok, ale bez rewelki, petarda to raczej niewypał, murmurando faceta z lustrzycą. Do Brylewskiego niestety już nie doczekałem, bo bym się udławił smogiem.

uwazam ze wstep dla palacych powinien byc platny od 500 PLN wzwyz zeby pokryc leczenie reka z ich pieniedzy.

parlament

Koncert w Parlamencie był chyba najlepszy z wszystkich (wyszłam wcześniej, nie słyszałam Majestic i Galago). Chyba najlepiej wypadła Apteka, z wykopem - choc ta muzyka była fajna jakieś 12 lat temu i gentleman - z energią i jakoś tak świeżo na tle innych kapel. Nawalony mazoll i śpiew z plejbeku call system to była jakaś porażka. A born in the prl i emo szczury to kompletna pomyłka, są wartościowsze kapele niż w/w. NCK musi lepiej dobierać kapele, ale impreza super udana !

rzuccie propagande

ada to co piszesz ze dobrze wypadlo skoro polowa 1/3 ci sie nie podobalo a 1/3 nie widzialas.

Zawsze fajnie jest przeczytać dobry kawał przed snem. Dzięki Ada! Komentowanie imprezy o 22.50 rozśmieszyło mnie do łez. O której wyszłaś z klubu, przed 22, żeby mama nie krzyczała? I chyba byliśmy na rożnych koncertach. Szykowałem się na Aptekę, ale trochę zabrakło energii. Tej za to dostarczyli Gentleman i Born In Prl, chociaż bez pijanego Mazzolla chyba było by lepiej. Plus za to, że było czym oddychać w Parlamencie.

dobrze ze juz mamy ta impreze za

soba dobrze ze juz koniec.

Galago - mistrzostwo

Chyba rzeczywiście ten dzień w Parlamencie był najlepszy. Czekałem do końca i nie zawiodłem się. Dosyć fajnie wypadł Majestic, ale to co pokazali Galago i Larry było warte czekania do północy. Dla mnie bezdyskusyjnie największa petarda tego festiwalu.

wiwat!!!!!!!!!

czekajmy do przyszlego roku. Oby juz bez papierowóch

Mega udany Parlament

Majestic dzisiaj pokazal ze mlodzi moga duzo lepiej zagrac niz starzy wyjadacze scen. Mega fajnie zagrali i mocno poruszyli klub. Pozniej Galago z Larrym - to byly dwa najlepsze punkty poniedzialku. Do zobaczenia za rok

rex

Callsystem - playback system..

super

Kiev office -super pozytywne zaskoczenie

O tak, playback na takich imprezach trzeba piętnować. To nie San Remo! Pozostałe kapele wczoraj dały radę, mi się podobał Gentleman, Borni i Majestic, no ale to są kapele, które często można usłyszeć np w Uchu. Apteka za wolno, za wolno, za wolno...

Papierochy won! Smród i nie ma czym oddychać

Napisałam że najlepszy koncert ale zapomniałam dodać dlaczego: mniej ludzi i można było w miarę swobodnie oddychać. Muzycznie było dobrze z powodu apteki, gentlemana i może kiev. Wspomniałam, ze nie słyszałam majestic. Musiałam wstać wczesnie rano wiec odpuscie sobie teksty o mamusi koledzy

ada to nie wypada

gdzie wychowanie ,gdzie ogłada.....
opusciłas koncert wczesniej żeby o 22,50
"Parlament
Koncert w Parlamencie był chyba najlepszy z wszystkich (wyszłam wcześniej, nie słyszałam Majestic i Galago). Chyba najlepiej wypadła Apteka, z wykopem - choc ta muzyka była fajna jakieś 12 lat temu i gentleman - z energią i jakoś tak świeżo na tle innych kapel. Nawalony mazoll i śpiew z plejbeku call system to była jakaś porażka. A born in the prl i emo szczury to kompletna pomyłka, są wartościowsze kapele niż w/w. NCK musi lepiej dobierać kapele, ale impreza super udana !
2008-12-29 22:50:44Autor: Ada"

o 22,50 usiaśc przy necie i wywalic swoje frustracje?
a to do kitu, a to takie a to siakie, mimo ze tak naprawde niewiele widziałaś.
net taki istotny? kimzes Ty, o aniele, która / moze który? tak
wypowiadasz się o muzyce której w ogóle nie słuchałas?
skończyłas "swoje słuchanie" circa o 22 z hakiem, muzyka trwała nadal.
ale netu nie odpusciłas, biednas bo głup[iaś aniele

Z koncertu w Parlamencie na plus Kiev Office, Apteka (choć gdyby grali dłużej pewnie padłbym z nudów) i Emo Szczury (niestety przez sporą część występu zarzynane przez akustyka). Największe porażki: wokalista Gentleman ("samoloty w mojej głowie uuuuuuu") i Born In The PRL (masakra pod każdym względem). Tak czy siak zdecydowanie wolę "normalne", małe klubowe koncerty niż takie spędy.

Ograniczyć palenie

A mnie najbardziej cieszy, że ludzie (nawet ci palący) zaczynają wreszcie głośno mówić, że dym im przeszkadza i dostrzegają jakie to jest uciążliwe. Może w końcu niepalący przestaną być niewinnie prześladowani i ponosić skutki upodobań innych. W końcu palący, którym chyba kultury i poszanowania innych nie brakuje ;) mogliby wyjść sobie na petka na zewnątrz lub chociaż w okolice wyjść gdzie jest przewiew.

Totalnie bez sensu było to wymieszanie stylów. Można było to jakoś rozsądnie podzielić i nie byłoby sytuacji, że ludzie, czekając na "swoje" zespoły, męczyli się. I tak każdy z klubów byłby pełen. Ja do Parlamentu poszedłem na Aptekę, Born In PRL (po jakiego ch... wpuścili tego pijanego pajaca na scenę? szkoda) Majestic i Emo Szczury. Do Ucha na Radio Bagdad i Tymona, do Sfinksa na Larsa i Brylewskiego. Zebranie tego wszystkiego jednego dnia dałoby dobry rockowo punkowy wieczór. Gdybym się nudził w pozostałe dni, to bym poszedł posłuchać innej muzyki, ale bez pretensji, że mi się nie podoba. Organizatorzy mogliby wziac pod uwagę takie rowziązanie w przyszłym roku.

Dzwięk

Realizator dżwięku dawał d. Obgryzał paznokcie przy niektórych zespołach i nie kiwnął paluszkiem w bucie jak coś było za cicho lub za głośno. dopiero na Larrym sie ożywił. szkoda . nie lubie takiego podejścia do dźwięku . A regał Larrego super. Przypomniał mi sie koncert Burning Spear w Gdyni. Ale tam to naród płakał ze szczęścia. Pozdrawiam Metropolistów

Czad był w Parlamencie

Apteka, Kobiety i Glennski'si - Klasa sama w sobie, jak zwykle zresztą ;) . Ale moim zdaniem w Parlamencie jeśli rozpartywać to w kategoriach nowości wszystko przebiło niemalże Kiev Office. Szkoda że tylko o tak wczesnej porze grali...takie pozytywnego transu gitarowo/wizualnego nie słyszałem i nie widziałem dawno!
Zresztą należy na plus całość dźwięku w parlamencie zaliczyć. w Uchu nie było tak dobrze odnośnie selektywności (nie wspomne o pojemnościach klubów...)
Ale koniec końców - Mam szczerą nadzieje iż impreza będzie się cyklicznie powtarzała. Metropolia jest naprawde Okey :)

Inne tematy z forum

Targi Ezoteryczne (37 odpowiedzi)

Targi Ezoteryczne GDAŃSK - magia po raz pierwszy nad morzem! Zapraszamy całe Trójmiasto na...

Haevn - Terra Nova Tour (3 odpowiedzi)

TERRA NOVA TOUR - HAEVN zabiera fanów w zupełnie nowe muzyczne terytoria! Koncerty HAEVN od lat...

Mecz Gwiazd 3LK (3 odpowiedzi)

Koszykarskie emocje, ekstraklasowi trenerzy i prawdziwe widowisko - Mecz Gwiazd 3LK 2026 już w...