Młode mężatki łączmy się ! Na każdy temat :)

Witam!
Postanowiłam założyć wątek, w którym będziemy mogły dzielić się swoimi troskami i radościami codziennego dnia zwykłej (a może jednak nie) mężatki.
Rodzinne spotkania z teściami...
Kłótnie z mężem?
Problemy z dziećmi ? / z zajściem w ciążę?
Powroty do pracy / bezrobocie ?

W grupie raźniej !
Wstęp tylko dla mężatek! :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Młode mężatki łączmy się ! Na każdy temat :)

No mały remont bo nie w całym domu;) My mieszkamy dość nietypowo, mamy połowę domku i przerabiamy tylko jeden pokój na dwa mniejsze (ale przy okazji wymieniamy elektrykę, robimy sufit itp).

Dziewczyny, wszystko zależy od tego co się chce. Mieszkanie od dewelopera ma swoje uroki, bo wszystko jest od razu nowe, nie ma tak jak u nas grzebania się ze starymi kablami itp. Ale ma też swoje wady, tak samo jest z mieszkaniami z rynku wtórnego. Ja tak zaaranżowałam nasz dom, że nie czuje się w nim obco. Jest nasz i tylko nasz ;) Wcale nie odczuwam tego, że jest on po kimś.

~ em a ja sie z Tobą nie zgodzę (a co?! :P)
mieszkanie na rynku wtórnym też można dopasować pod własne widzimisia. Co więcej, oglądaliśmy sporo mieszkań i jakby to nie spełniało naszych wymogów (pod względem wizualnym, odległość od zkm, od infrastruktury) to byśmy się na nie nie zdecydowali.
Jeśli zaś chodzi o rzeczy po kimś - obecnie tam jest prysznic (ktory gruntownie wymyję - jak wszystko zresztą..) , kiedyś mamy zamiar zrobić wannę - więc będzie 'nasza', meble : została zabudowa kuchenna (szafki śliczne, dużo i bardzo w moim stylu) , w dużym pokoju fotele typu finka (uwielbiam i zawsze o nich marzyłam), mamy własne nakrycia (fioletowe) na kanapę i fotele. W sypialni będzie nasze łóżko, nasza komódka z ikeii, a dodatkowo dokupujemy własny zestaw mebli do dużego pokoju. Z tego co będzie typowo po poprzednich właścicielach to : obraz wodospadów podłączany do prądu, który nam zostawiają w prezencie :P , umywalka, kibelek i tyle. Wszystko inne nasze. Zresztą, ja wychodzę z założenia, że to nie rzeczy i ściany tworzą dom, tylko ludzie w którzy w nim mieszkają. Gdyby nas było stać = mielibyśmy wsparcie rodziców, nie wykluczam, że zdecydowalibyśmy się na deweloperskie, choć nowe budownictwo ze względu na cieńkie ściany mamy przeklęte (obecnie wynajmujemy w budynku z 2005 roku), dlatego też chcieliśmy aby nie był to blok pierwszej młodości.
Każdy ma swoją wizję tego, w czym i jak chce mieszkać.
Ja swoją argumentuje własnie tak :)

Loca, zdjęcia super. Kayah bardzo wyraźna :)

Dziewczyny, nie znacie kogoś kto używa plastrow Evra i chce odkupić dwa opakowania?

Lecę na plac zabaw z siostrzeńcami.
Ukrop niesamowity, ale czego się nie robi z miłości :D :P

Natalia: Mały remont- przestawiamy ściany :D ?? To jaki jest duży :D?? Gdzie mieszkacie??

emmeleila - Kochana, oczywiście masz 100% rację. Dlatego każdy kto decyduje się na kupno mieszkania/domu musi przemyśleć co jest dla niego najważniejsze.
Ja zakochałam się w naszym domku od pierwszego wejrzenia i wiedziałam "że to jest to", podobnie mój mąż. Właśnie przeprowadzamy mały remont, żeby dopasować mieszkanie do naszych potrzeb - przestawiamy ściany itp. Koszmar prawdziwy, ale jakoś i tak się strasznie cieszę.

to jeszcze słowo w obronie nowego mieszkania od developera - największy plus: można je zrobić całkowicie z własną wizją i potrzebami - poprzestawiać ściany bez większego problemu, zmienić miejsce urządzeń, ustawić wszystko tak żeby spełnialo nasze potrzeby w 100%:)
Czuć, że mieszkanie jest "tylko" Twoje:)
rozumiem ułatwienia jakie niesie mieszkanie z rynku wtórnego, ale nie chciałabym mieć po kimś prysznica, wanny, szaf. Co swoje to swoje:) a z wtórnym mogą również być przeboje - przed ludzką nieuczciwością się nie ucieknie... (postępowania komornicze, wpisy hipoteczne, nieujawnieni spadkobiercy oraz wszelkie wady techniczne...)

nie mniej jednak - swoje gniazdko to jest to!:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie narzekaj na jakość fotek - wyszły dobrze :)

Ja siedzę w pracy i czekam, aż wodę włączą (obok robią skrzyżowanie i wyłączyli bo rury wymieniają), bo chętnie umyłabym łapki i kawy się napiła :)

Co do gotowania... kiedyś gotowałam codziennie, teraz różnie. Jak wracamy do domu ok. 17 czy później to nic się nie chce. Staram się coś tam upichcić, często na 2 dni. Taka obiadokolacja. U mnie też często kurczak bo mąż lubi a ja już na niego patrzeć nie mogę czasami.

Co do mieszkania to Wam zazdroszczę - ja się gnieżdżę w wynajętej kawalerce. Marzę o własnym, ale na razie brak kasy. Wiem jedno, na pewno jak będziemy kupować to tylko na wtórnym, by wejść i mieszkać (no ewentualnie coś tam odświeżyć, ściany pomalować).

Wracam do pracy, bo kolega obok dziwnie na mnie patrzy :)

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

To tyle- z góry przepraszam za słabą jakosć, ale w pierwszym rzędzie nie siedzieliśmy :P:P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Loca, to czekamy na zdjęcia!
Ja oglądałam troszkę w przerwach X-factora. I Kayah nic się nie zmieniła :)

My mamy jedną kanapę swoją, a drugą (fioletową :D) dostaniemy od mojej mamy z domu rodzinnego. Kanapa jest nówka praktycznie, ma rok i od mojej wyprowadzki nikt na niej nie sypiał. Jest zwykła, rozkładana, a kolor jest móóóój :))

Co do farb i innych materiałów budowlanych nie będą nam potrzebne, bardziej by mi się przydały rady z działu ogrodnictwa, bo mamy ogródek i jest on w masakrycznym stanie. Więc na przyszłą wiosnę, będę zgłębiać tajniki ogrodnictwa :)

Kolejny piękny dzień.
Czekam aż wyschną mi włosy i jadę na rynek po małe zakupy. Truskaweczki znów kupię :)
Dziś pierwszy dzień bez plastra - czuję że się oczyszczam :)

Koncert trendy suuper (tzn doda i kayah i paranienormalni:):):))
Udało nam się przemycić aparat,więc mam kilka fotek:D

My też mamy mieszkanie z rynku wtórnego i sobie chwalimy - fakt trzeba było wyremontować( i nadal pozostałą łazienka) ale jest super:) Kilku znajmych ma nowe mieszkanka i są takie przeboje,że az strach:/ Jak nie "niedociągnięcia" dewelopera, to kiepskie ekipy remontowe:/ Mój mąż sam wszystko- taki skarb:) Nawet zrobił wielką szafe przesuwaną na przedpokój :)

Ja też chciałam kanapę pod wymiar, ale to się nie opłaca po prostu. Kupiliśmy w firmie Nidzica z materiału AquaClean - nie beudzący materiał. Tzn brudzi się, ale wystarczy przetrzeć szmatka mokrą (namoczoną w wodzie mineralnej, nie kranówie) i wszystkie plamy schodzą. Mamy ją już z 9 miesięcy, sypia na niej nasz 52kg czarny, kudłaty pies (oczywiście jak ja nie widzę... :/) i nie ma żadnych plam. Także gorąco go polecam.
Ja mieszkania od dewelopera bym nie kupiła, bo uważam że robią straszne przekręty i wiele wad wychodzi po odbiorze mieszkania. Takie mieszkanie można kupić jak ktoś pomieszka 4,5 lat i już wady zostaną naprawione. Na przeciwko nas powstał kompleks apartamentowców, 2 tygodnie po odbiorze ludziom popękały rury i pozalewało mieszkania... Nie, ja dziękuję za mieszkanie od dewelopera :P
Jeśli kogoś przestraszyłam to przepraszam....

~ bombl, a można:) w gdańsku, zaraz jak się kończy chełm, dokładnie na nieborowskiej. pracujemy oboje w centrum gd więc lokalizację wybieraliśmy trochę pod tym względem. No i obydwoje blisko mamy rodziców:) a, że to fajne ludki to miło ich mieć koło siebie (ale bez przesady;-))

jakbyś miała jakieś pytania dot. wykańczania, mebli, kafelek farb, klei, podłóg i całek wesołej reszty to wal śmiało;-) jestem na bieżąco:)

ja natomiast potrzebuję namiarów właśnie na te nieszczęsne kanapy:) może wiecie czy jakaś firma robi kanapy na wymiar?? (szukam niskiej, rozłożystej, szerokiej, narożnikowej i najlepiej rozkładanej. Do tego pięknej i taniej!:) no i szarej!
ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...

miłej nocy dziewczęta;-) śpijcie dobrze, a ja wracam do książek (blee)

~em a gdzie kupiliście to mieszkanko, jeśli można spytać?

~ bombelek, dzięki za rady - muszę się zabrać (po egzamie ;-) ) za gotowanie. właśnie takie dania "dwudniowe" mogą się u nas sprawdzić:)!

też oglądaliśmy x- faktora i fajnie, że gienek wygrał choć kibicowałam po trochu każdemu, a duet ady z basią był dla mnie mistrzostwem świata:)

z tym mieszkaniem na wtórnym to dobry pomysł:) wiem co mówie;-) oprócz tych wszystkich zalet jakie podałaś plus jest jeszcze taki, że nie ryzykujesz, że developer upadnie albo że będziesz musiała sie z nim użerać :(
i nie ma problemu "kanapy";-) a ten znam z własnego przypadku - z moim M. wprowadziliśmy się do nowego mieszkania prawie rok temu - na urządzenie poszły jakieś kosmiczne pieniądze (nie wiem do końca jak my to zrobiliśmy, ale założony budżet przekroczyliśmy dwukrotnie...)
no i kanapy jeszcze nie kupiliśmy (stoi taka maleńka, stara, z poprzedniego mieszkania) :) i gdzieniegdzie wiszą żarówki:))
ale też jest fajnie, powoli się dorabiamy kolejnych rzeczy:) mieszkania szukaliśmy ponad rok, oglądaliśmy prawie tylko na wtórnym, ale w tym które ostatecznie kupiliśmy od developera po prostu od razu się zakochałam i nie było mowy o innym. a wcześniej mieszkaliśmy w kawalerce...masakra;-)

mieszkanie na swoim to wspaniała rzecz! życzę Wam jak najszybszej przeprowadzki do własnego gniazdka!

~em kupiliśmy na wtórnym. Nie chcieliśmy na pierwotnym, ze względu na to, że mamy 100% kredytu i nie mielibyśmy za co wykończyć mieszkanka. a tu, można się wprowadzić i od razu mieszkać. Jest też sporo mebli, więc nie będzie tak, że wstyd zaprosić, bo np. nie mamy kanapy :)
Ahh.. nie moge się już doczekać :))

Co do gotowania. Ja gotuję w niedzielę zwykle na dwa dni. Mąż jada obiady w pracy, ja obecnie w domu. Jesteśmy bardzo kurczakowi, więc dużo posiłków opiera się na piersiach z kurczaka.
Co można zabrać do pracy?
~ em, ja robię mężowi często właśnie gulasz, makaron z różnymi sosami, risotto brokułowe (natchnieniem był słoiczek Bobovity z jedzonkiem dla dzieci ;) ) , czasem naleśniki z różnym nadzieniem, od czasu do czasu kotlety w sosie pomidorowym, jutro akurat będzie miał gołąbki teściowej, ostatnio miał też bigos.
Są to wszystko dania, które możesz zrobić śmiało na dwa dni i przechować spokojnie w lodówce.
W jeden dzień w tygodniu jada coś na mieście, a potem znów na dwa dni np. zupka :)
Wiem.. dobrze ze mną ma :P
Jutro właśnie robię risotto, bo dawno nie mieliśmy, zawsze staram się, aby w tygodniu były dwa dania inne niż w poprzednim, żeby była zachowana różnorodność :)
Dziś mieliśmy nóżki z kurczaka pomysł na .. z woreczka. Pychotka :)

Kończę na dziś. Idę zagrać z mężem w Fifę a potem X-factor. Na kogo stawiacie? :> Ja na Gienka.
buziaki i miłego wieczorku :)

~ bombelku a to mieszkano to kupujecie na wtórnym?

~ loca doga miłej zabawy:)

dzięki za kciuki - przydadzą się najbardziej na świecie:))) prawda jest taka, że też bym już chętnie od uczenia się odpoczęła !

Moj M. generalnie lubi gotować, przeważnie całkiem nieźle mu wychodzi tylko czasem nie ma wyczucia - ostatnio chciał zrobić gulasz na winie - wlał tam prawie dwie(!!!) butelki wina...;-) i samo mięso... jak spróbowałam to myślałam, że to zamach na moje życie ;-) albo co najmniej trzeźwość ;-))
i doprawia od serca;-)w ogóle z gotowaniem mamy problem bo pracujemy do późna i w ciągu tygodnia w domu w ogóle nie gotujemy - no może kolację...

A Wy gotujecie codziennie??? a może Wasi ukochani?:)
Macie może jakieś pomysły co można przygotować wieczorem i zabrać do pracy? bo jedzenia z knajp mam już po dziurki w nosie ( nigdy nie wiesz jakie świństwo Ci serwują) i wychodzi drożej?

Z podwiązki:P Oj tak- kurz mega widac - ale co to dla Ciebie czyścioszku:)

Loca, my chcemy ciemne, bo nie będzie widać palców :p
za to będę widzieć dobrze kurz, kiedy pora go zetrzeć hi hi hi
a skąd wiesz jak mam na imię? :D

Bawcie się dobrze, Trendziarze! :P